Juventus med nytt rekord, Roma hänger i

Italienbloggen

Ingen stormatch när Serie A startade om efter uppehållet, men den kanske intressantaste matchen spelades på Marassi mellan Genoa och Roma. Första halvlek var jämn, Genoa hade idéer när de anföll men Roma kopplade övertaget i stora delar av planen. Dzeko och Nainggolan missade varsitt jätteläge, och i den första situationen knäskadades Genoas målvakt Mattia Perrin. Så pass illa att han fick utgå och ser nu att missa resten av säsongen. Mycket tråkigt för den duktige keepern som först tvekade över byte, men sedan satte sig helt bedrövad på bänken.

Genoas argentinska vänsterkant var desto positivare med Laxhalt som forsade fram gång efter gång och den trixige Ocampos. Centerforwarden Giovanni Simeone, som ska ersätta Napoliflyktade Pavoletti, hade däremot en ingen bra match och kom aldrig riktigt med i spelet. Roma skulle innan paus göra målet i matchen. Armando Izzo nickade iväg ett inlägg mot Bruno Peres som sköt, rakt på Izzo och högerbacken styrde in bollen i eget mål. Izzo som för övrigt inte hade sin bästa eftermiddag.

Den andra halvlek präglades av mycket spelavbrott till en början, men Roma började dominera. Nainggolan var överallt och en jätte på mittfältet. I skadade Manolas frånvaro (sent inhopp) kom Fazio in och styrde försvaret på ett bra sätt. Genoa försökte forcera på slutet men kom inte närmare än ett skott av Ocampos som Szczesny gjorde en jätteräddning på. Medan Laxhalt tröttnade i andra var Lucas Ocampos ett hot hela matchen. OM-lånet är ett riktigt yrväder som nu får ta ännu större ansvar med Pavoletti borta.

Roma redde ut det och hämtade hem en ny trepoängare. Deras femte vinst på de sex senaste. Det ser inte spektakulärt ut på något sätt, men Spalletti har onekligen fått ordning på försvaret. Szczesny har varit bra på slutet och idag spelade det ingen roll att Manolas inte startade där bak. Med Juventus som har en match mindre spelad lever hoppet för Roma i de fyra poäng som skiljer. Härnäst väntar ett spelprogram med nästan bara uteslutande lag från nedre halvan av tabellen.

****

I övrigt noterar vi att…

Två händelser stack ut från Napoli-Sampdoria. Efter en timme sprang Samps Silvestre ikapp Pepe Reina som skulle skjuta bollen, men som ramlade efter utsparken. Silvestre fick sitt andra gula kort för obstruktion, reprisen visar dock att han knappt rör Reina. Däremot är det klumpigt att överhuvudtaget chansa och springa efter sådär med en kortbelastning. Det skulle visa sig ödesdigert för Sampdoria som ledde med 1-0. Gabbiadini kvitterade i 77:e och i den 95:e satte Lorenzo Tonelli, av alla människor, segermålet. Nyförvärvet från Empoli som varit i kylan hela hösten fick alltså starta matchen som mittback.

Inter kommer närmre och närmre en Europaplats. Detta trots att Jankto gett Udinese ledningen på Friuli, och hemmalaget hade flera lägen att öka på till 2-0. Men istället kvitterade Perišić på stopptid i första halvlek. Samme man avgjorde också matchen på nick i den 87:e minuten. Därmed stannade Udineses förlustfria svit på fyra matcher. Stefano Pioli har vänt Inters negativa trend från hösten och under hans sju ligamatcher har nerazzurri vunnit fem.

Atalanta visade att förlusterna mot Juve och Udinese för en månad sen bara var en tillfällighet. ”Gasps” pojkar körde över Chievo på bortaplan med 4-1, efter mål av Papu Gomez x2, Conti och Freuler. Den blåsvarta maskinen rullar vidare och det blir väldigt spännande att se hur mercaton utvecklar sig. Överlever de försäljningar av både Gagliardini och Kessié?

Juventus är vintermästare med halva serien spelad. På hemmaplan avfärdades Bologna enkelt med 3-0. Higuain börjar närma sig Icardi i skytteligan efter två mål och Dybala satte en straff.  Det innebar den 26:e raka hemmavinsten, nytt rekord i Serie A! Det tidigare låg också hos den gamla damen, 25 matcher mellan augusti 2013 och november 2014.

Matchen Pescara-Fiorentina ställdes in på grund av dåligt väder. Den spelas istället kvällen den 1:a februari.

****

Veckans vinnare: Lazio, och kanske främst Ciro Immobile vars måltorka tog slut i söndags. Det såg utan att bli ännu en match som Immobile skulle gå mållös från, trots flera målchanser. Men i den 90:e minuten satte han förlösande 1-0 och det gick inte att ta miste på glädjen och lättnaden i målfirandet. Särskilt när Biglia tidigare missat en straff mot Crotone. 2016 avslutades med en tung förlust mot Inter. Men Lazio slapp inleda det nya året med poängtapp mot bottenlaget och det kan visa sig otroligt viktigt för moralen. Idag firar man 117 år som klubb, tanti auguri!

Veckans förlorare: Palermo, som jag avhandlade i gårdagens blogg. Idag kom ryktena om att Zamparini vill återanställa den sedan en månad tillbaka sparkade tränaren De Zerbi. Det hade varit förödande för deras Serie A-existens tror jag, och väldigt orättvist mot Eugenio Corini. Så Zamparini please, please don’t.

Veckans mål: Gonzalo Higuains första mot Bologna visade varför argentinaren är en fullfjädrad målskytt.

Publicerad 2017-01-09 21:22