Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Toppstriden tätnar, botten resignerar

Italienbloggen

Helgen inleddes storslaget med Milan-Napoli. Under en högintensiv matchinledning gick Napoli ifrån till 2-0 innan tio minuter ens var spelat. Det var en uppvisning i hypereffektiv kontringsfotboll napolitanarna stod för. Napoli slog ut Milans lag varje gång de erövrade bollen runt mittplan. Dries Mertens såg ostoppbar ut och hittade rätt med varenda genomskärare på Milans planhalva. Belgaren assisterade således till båda målen.

Milan såg paralyserat ut men de var inte nere för räkning. Dock skulle det dröja innan de hittade tillbaks till något liknade ett anfallsspel. Under de inledande 25 minuterna hade man svårt att involvera fronttrean Bonaventura-Bacca-Suso. Tempot gick ner lite, men Napoli ställde längre inte om lika enkelt.

Hemmalaget fick ändå in en reducering innan paus. Jorginho och Tonelli var oförsiktiga, vilket gav Kucka öppen gata och slovaken stötte in 1-2. Tonelli fick åter förtroendet från start i Chirches och Koulibalys frånvaro men stod för flera misstag. Frågan är om Tonelli får fler chanser i stormatcher framöver. Sommarförvärvet Nikola Maksimovic kan verkligen inte känna sig tillfreds med sin situation på bänken, men den är till stor del självförvållad.

Annons

I andra halvlek fortsatte Napolis osäkerhet och det syntes i passningsspelet. Milan anföll med hela laget nu och kom med en stark forcering. Pašalić prickade ribban. Calabria stängde till sin vänsterkant som under matchens inledning varit en autostrada för ljusblåa spelare.

Efter Milans forcering hade Napoli flera bra chanser att göra trean, främst genom den finurlige målskytten Insigne. Det blev trots det inga fler mål. Mertens var oskarp vid flera lägen efter den grymma inledningen. Men Napoli höll ut och vann en mycket underhållande match.

Milan imponerade med sin moral och vilja att göra match av det hela. Det var nästan så att de nådde en kvittering även om pressen mattades av lite på slutet. Montella fick inte riktigt effekt på sina byten när Lapadula, Bertolacci och Niang kom in. En som plockades av var José Sosa, som jag gillade mycket under tiden han var inne. Här är en spelare som kan räkna med fler chanser och som förstärkt sina aktier hos Montella.

Annons

Rossoneri lyckades inte göra det som man gjorde tidigare den veckan, när man hämtade upp 0-2 till kryss mot Torino. Napoli, precis som Torino, hade en tiominutersperiod där man chockade Milan och gjorde två mål. Hade man kommit tillbaka även denna gång hade det varit en långt större bedrift än den i Turin anser jag. Både Napoli och Torino har förvisso deras svagheter i försvaret, men passningsskickligheten som vi ser i Napoli är stundtals på en extremt hög nivå.

Milan förlorade viktiga poäng i toppen. Men jag tror inte många supportrar är särskilt missnöjda med förlusten ändå. Förutom ett mycket bra spel under stora delar av matchen har Montella visat att gruppen har en never say die-attityd som vittnar om något starkt. För Napoli lever scudettodrömmen och man betalade tillbaks till det stora bortaföljet (över 10k på plats?). Vinsten fick en annorlunda eftersmak när Milan kom så nära en kvittering, och Sarri måste fundera över varför man inte lyckas stänga matchen på ett effektivt sätt. Vid sidan av det kan han njuta när han tänker på hur bra de spelar offensivt just nu. Jag tror verkligen det börjar gå svallvågor mot spanska kusten nu. Real Madrid är förvarnade, och framförallt har det bevisats att de är ett lag man kan slå.

Annons

Juventus mötte framtiden under veckan och bjöd in discopionjären Giorgio Moroder för att vända skivor inför söndagens lunchmatch. Juventus mötte Lazio med en fyrbackslinje och alla stjärnstrikers från start, Dybala, Higuaín och Mandžukić. Det skulle inte behövas många minuter för Juve att vända bort Lazio, och få de att framstå som en kasserad LP med en förlustsvit som går på repeat mot vitsvart motstånd.

Juventus utnyttjade Mandžukićs referensspel när denne nickade ner till Dybala som elegant sköt in ett-noll. Efter 17 minuter avgjorde Higuaín mer eller mindre matchen när han sig framme på målskyttsmanér. Juventus hade full kontroll medan Lazio var slappa i defensiven och inte hittade något anfallsspel. I en match där mycket spel hamnade runt mittplan spelade Lazio upp sig men var aldrig nära att hota Juventus. Uppgiften blev inte lättare när de genomgående hade svårt att hitta Ciro Immobile under matchen.

Annons

Juventus hade det betydligt trevligare i anfallsväg. Dybala fick en helt fri roll och flödade runt överallt på Lazios planhalva. Mandžukić tog ett stort defensivt ansvar och visade Allegri vad laget går miste om när kroaten inleder på bänken. Jag tror att vi kommer få se den här 4-3-3-varianten återkommande gånger i vår. Denna gång petades Barzagli i backlinjen, men Asamoah på vänsterbacken gjorde inte alls bort sig på något sätt. Tillsammans på planen fick man se positiva besked från både Dybala och Pjanić dessutom.

Segern löser inte Juventus alla problem, men det var viktigt att studsa tillbaka från den oförklarligt svaga insatsen i Florens. De kunde damma av en toppkonkurrent utan att behöva förta sig särskilt mycket, segern borde snarare blivit större. Inbytte Pjaca missade två jättelägen på slutet, men visade  att han blir att räkna med som inhoppare under resterande del av säsongen.

Annons

Att Lazio skulle förlora var inte förvånande med tanke på den statistik man har mot Turinlaget. Den här gången gjorde man en slätstruken insats. Spelade den dåliga sviten mot Juve in hos spelarnas förberedelser, på sättet att det såg lite viljelöst ut och de var utdömda på förhand? Deras resultat mot resterande topplag är inte heller imponerade. Att förbättra den raden under våren blir den absoluta nyckeln för drömma vidare om en hög placering.

****

I övrigt noterar vi att…

Torino fortsätter att blanda och ge. Efter kryss mot Milan blev det 0-2 i Bologna i söndags. De har inte bara defensiva problem. Mihajlović sa efter matchen att de även lätt fastnar efter att ha släppt in ett mål, och spelade förutsägbart. Annars har det talats mycket om att tränaren håller Maxi Lopez utanför laget. Mihajlović fick svara på om Lopez fortfarande ”bär runt på en tvättmaskin” (motsatsen till tvättbräda?) och kunde inte förneka det. I Bologna gjorde formstarke Dzemaili en doppietta. Bologna är nu på övre halvan och Donadonis lag verkar på väg att hitta en jämnhet. Försvarsmässigt imponerar Emil Krafth och hans kollegor, de har fyra nollor på de fem senaste (Juve 0-3 undantaget).

Annons

Inter är med en match mer spelad förbi Milan efter seger 1-0 i Palermo. När Icardi, Candreva och de andra brände sina lägen klev en ovan målskytt fram. Joao Mario avgjorde i hällregnet och skickade Palermo djupare i deras kris. På Inters mittfält startade Gagliardini igen och Banega fick också chansen (utbytt mot Mario tidigt i andra). Ansaldi fick två gula kort och Interfansen slipper argentinaren i en match. Inte för att alternativen är så mycket bättre men… För Palermos del återstår att se om Corini tränar laget kommande helg. Det pratas om att Ballardini ska få en chans till att rädda laget. Zampariniövningen lämna-och-ta-tillbaka-tränare verkar vara i full gång igen.

”Vi vill ha Europa” stod det på Atalantas tifo mot Sampdoria. Papu Gomez sköt dem lite närmare målet efter straffen som innebar matchens enda fullträff. Gasperini fick två matchers avstängning efter det verbala bråket i Rom, men satsade ändå på två debutanter i startelvan. Alessandro Bastoni och Filippo Melegoni, båda födda 1999, fick chansen före spelare som Zukanović, Toloi och Marco D’Alessandro. Modigt av Gasperini som visar att han till fullo utnyttjar klubbens fina akademi. Samtidigt demonstrerar han på ett tydligt sätt att Atalanta alltid kan hitta ersättare och nya talanger om de bästa växer sig för stora och flyttar vidare.

Annons

Edin Džeko är tillbaka i målprotokollet och gjorde matchens enda mål mot Cagliari. Mot Udinese förgående helg stod anfallaren för en sällsynt dålig avslutskavalkad, kryddat med en straff han sköt över. Det räckte med att se highlightssvepet för att inse att bosnierns självförtroende var på absoluta botten under matchen. Mot Cagliari såg kroppsspråket mer normalt ut, även om han borde gjort något mål till. Roma fortsätter att gnugga på och tog sin tredje raka 1-0 seger. Siffrorna denna gång var i underkant, det är dock inte sviten på 13 raka hemmavinster. Ett tangerat Serie A-rekord för Roma. .

****

Veckans vinnare: Empoli, som vann med 1-0 mot Udinese. Levan Mchedlidze var tillbaka som målskytt i slutminuterna och gav laget ett försprång på elva poäng ner till lagen under strecket. Sen ska man inte förringa betydelsen av Napolis vinst i helgen.

Annons

Veckans förlorare: Förutom Palermo så förlorade även Pescara med 1-3 hemma mot Sassuolo. Signifikativt för ett bottenlag som har det tufft så missade Pescara även en straff. Nu börjar avståndet till Empoli bli ett riktigt, riktigt stort bekymmer för både Pescara och Palermo.

Veckans mål: Alessandro Matri. Wow, var detta meningen? Genialt i så fall.

Publicerad 2017-01-23 23:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto