Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hiljemark till Genoa ett steg upp i pyramiden

Italienbloggen

Landslagsmittfältaren Oscar Hiljemark presenterades idag som Genoaspelare efter att ha tillhört Palermo i 1,5 år. Det rör sig om ett lån med obligatorisk utköpsklausul, enligt italienska medier ligger den på tre miljoner euro. Hiljemark slipper därmed bekymra sig om sitsen med bristande speltid och flyttar ifrån den absoluta bottenstriden.

Hiljemark skaffade sig ett gott rykte på stöveln under debutsäsongen i Serie A 2015/16. Han var en regelbunden spelare i förstaelvan i det Palermo som säkrade kontraktet i den sista omgången. För det belönades Gislavedsonen med en plats i EM-truppen, men sedan dess har det gått tyngre. Hiljemark var inte någon favorit hos Roberto de Zerbi som tränat Palermo medparten av säsongen. Inledningsvis fick han mer speltid när Eugenio Corini tillsattes i början av december. Men sedan det blev allt tydligare att klubben skulle göra sig av med honom har Hiljemark hamnade ännu längre bort från en startplats.

Annons

Nu blir det istället laget från hamnstaden vid den Liguriska kusten uppe i norr. Om hans förra arbetsgivare gjort sig kända för att sparka tränare på löpande band så har Genoa ofta haft en stor spelarrotation, detta transferfönster är inget undantag. Efter att nyckelspelarna Pavoletti och Rincón sålts vid årsskiftet har klubben tagit sex spelare in, där Hiljemark blir den sjunde.

Tränaren Ivan Jurić spelar med ett 3-4-3 system där Hiljemark är tänkt som en av två centrala mittfältare. Med Rincón såld till Juventus och den profilstarkaste mittfältaren i truppen, portugisen Miguel Veloso, skadad är chanserna till speltid goda. Hiljemark får nu i första hand tampas med Luca Rigoni och Isaac Cofie. Dessutom är Rincóns ersättare, Laziolånet Danilo Cataldi, även han skadad och borta en månad. Det ser alltså ljust ut för Hiljemark i fråga om speltid, det gäller även när Cataldi och Veloso är tillbaka tror jag. För Oscar Hiljemark gäller det bara att hitta tillbaka till självförtroendet som låg bakom den starka fjolårssäsongen (och EM-guldet 2015), i en fungerande miljö.

Annons

Det är däremot inte säkert att Genoa är så pass harmoniskt som han själv önskar. Jag befarade att klubben skulle reagera illa på de tidiga försäljningarna i januari och riskera att sjunka nedåt under våren.  Nu är laget uppe i sju matcher utan vinst. Den senaste vinsten kom hemma mot Juventus och visade glimtar av den potential som trots allt finns i laget.

Jurić tog upp lilla Crotone till Serie A i våras men valde att lämna för betydligt traditionsstarkare Genoa i somras. Den 41-årige kroaten är en mycket intressant tränare med en tydlig spelidé. Det som verkar synas nu är bristen på erfarenhet, detta är hans första tränarsäsong i Serie A. Därför är jag osäker på hur snabbt Genoa kan ta sig ur den här negativa spiralen.

Det är ett lag som absolut inte ska åka ut i år, trots att man ligger på 15:e plats. Genoa har under flera år tagit emot och skeppat vidare flera spelare till stora klubbar (Perotti, Suso, Kucka). De har också under de senaste åren pendlat mellan allt från två 17:e platser på rad till en sjätteplats. Under det oroliga ägarskapet med leksakskungen Preziosi har Genoa varit en klubb som haft svårt att nå upp till de nivåer deras självbild anser att man bör ligga på. Självklart är man ändå högre upp i den italienska hierarkin än det konstant stökiga Palermo. Presterar Hiljemark i Genoa finns alla möjligheter att klättra högre upp i fotbollspyramiden för smålänningen, samtidigt som han kan behålla sin landslagsplats.

Annons

****

I övrigt är det mest spelare som lämnat Italien under den senaste veckans transferaktivitet.

Patrice Evra bestämde sig för att lämna Juventus efter att ha petats ur deras CL-trupp. Ny destination blir nyrika Marseille för Pariskillen Evra. Många var tveksamma till hur mycket fransmannen hade kvar att ge efter flytten från Man United 2014. Evra överraskade i alla fall mig och var viktig för Juventus med all den rutin han samlat på sig.  Evra och Lichtsteiner bildade en stabil kantduo, men den förre fick konkurrens av Portoförvärvet Alex Sandro och tappade sin plats till brassen när säsongen 16/17 startade. Beppe Marotta har sagt att man inte kommer ta in någon ersättare, utan förlitar sig på helgens vänsterbacksvikarie Asamoah och 18-årige Mattiello.

Till Watford i Premier League går Milans M’Baye Niang på lån. Niang inledde årets säsong piggt men har tappat i form och till slut hamnat utanför startelvan. I Walter Mazzarris 3-5-2 får 22-åringen konkurrera med anfallarna Deeney, Okaka och Ighalo. Eller kanske prova rollen som trequartista bakom Deeney och Okaka? Den positionen kommer Mauro Zárate slåss om, som blivit värvad av Watford från Fiorentina. Trots ett par drömmål lyfte det aldrig för argentinaren i Florens. Jag kan inte se det som någonting annat än att Zárate går från bänk till bänk i det här fallet.

Annons

Inom Italien går Bryan Cristante från Pescara till Atalanta på lån till 2018, men tillhör fortfarande Benfica. Intertalangen Senna Minague lånas ut till Cagliari för att få mer speltid och erfarenhet. Numera 32-årige Sulley Muntari vänder tillbaka till Italien efter en tid som kontraktslös. Ghananen ska försöka rädda kvar Pescara i Serie A.

Slutligen spelade Pontus Jansson sin 22:a match för Leeds i veckan, vilket aktiverar den utköpsklausul britterna har på mittbacken. Kostnaden blir runt 38 miljoner kronor att lösa från Torino.

 

Publicerad 2017-01-26 21:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto