Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför är Italiens bottenlag sämst bland toppligorna?

Italienbloggen

Det har klagats en del på att topplagen i årets Serie A har svaga upplagor. Visst, det är inte bra att endast Juventus och Napoli representerar Italien i Champions League. Och jo, de allra flesta tror fortfarande att Juventus kommer ro hem ligan trots uppenbara problem i maskineriet. För stunden ska man dock inte lägga för mycket energi åt att gnälla på toppen. Scudettostriden lever just nu, tack vare Roma och Napolis grymma form har de Juventus inom räckhåll. Det är heller ingen omöjlighet att vi får se två italienska lag i CL-kvarten, verkligen inte. Det är snarare åt bottenlagen jag sneglar med ett ängsligt öga.

För där nere finns ingen dramatik över huvud taget just nu. Avståndet mellan 17:e placerade Empoli och Crotone på 18:e plats är elva poäng. Crotone och jumbon Pescara har visserligen en match i hand till godo, men när man ser att motståndarna i dessa matcher är Juventus respektive Fiorentina är inte utsikterna för att fylla igen poänggapet särskilt goda i. De tre bottenlagen har tillsammans skrapat ihop 29 poäng på 20 matcher vardera (21 matcher för Palermo). Det gör den italienska bottentrion till den sämsta bland Europas fem toppligor för tillfället.

Näst sämst är bottentrion i La Liga som bara nått 32 poäng på 19 omgångar. Eftersom jag håller den spanska ligan som bäst i världen ska inte för mycket vikt läggas åt dessa tre klubbars enskilda resultat. Snarare tror att jag de sämre spanska lagen håller en högre standard än bottenlagen i andra ligor, främst eftersom de har så pass bra spelare och välutvecklade spelidéer.

Annons

Kollar man på Premier League har de tre lagen där på 22 omgångar 47 poäng inspelat. Det råder ingen tvekan om att engelska lag kan värva spelare och erbjuda löner som de mindre italienska lagen bara kan drömma om. Jag tror ändå att skillnaden mellan dessa skikt inte är så stor. Jag har svårt att se ett Sunderland köra över Palermo exempelvis. Hypotetisk tanke eftersom matchen aldrig skulle bli aktuell, men ändå. England har bättre spelare i lagen, men på tränarfronten är förutsättningarna annorlunda. Där sämre PL-klubbar ofta fastnar i tränarval som grundas i hur bra en manager ”kan” Premier League har italienska klubbar, oavsett nivå, kunnat förlita sig på en stolt och mycket kompetent tränartradition.

Därför är det oroväckande att inte ens tränarna kunnat väcka liv i Serie A:s bottenskrap. Massimo Oddo är inne på sitt första tränaruppdrag med Pescara som han tog upp via play-off ifjol. Crotones Davide Nicola gör sin andra Serie A-vända efter att ha fått sparken från Livorno för några år sedan, som senare åkte ur högstaligan. Palermo är Palermo och har anställt sin fjärde tränare för säsongen. Nye Diego López fick sparken från Cagliari mot slutet av säsongen 13/14 och tog därefter över Bologna i Serie B.

Annons

Att Crotone och Pescara har relativt oprövade tränare är en sak. De  Spelmässiga- och yttre faktorer har självfallet också påverkat lagens bristfälliga prestationer. Crotone spelade halva höstsäsongen på neutral mark i Pescara, eftersom renoveringen av hemmaarenan tog onödigt lång tid. Som en tydlig följd av det fick man en usel start på säsongen, och var uträknade av vissa redan efter 7-8 omgångar. Pescara inledde piggt men har fortfarande ingen vinst sedan den andra omgången. Palermo har haft en nedåtgående trend ändå sedan förra säsongen. Även fast man inte vill tro det så verkar laget bevisligen vara för dåligt för Serie A. Förra säsongen klarade man sig med ett nödrop, men nu verkar deras Serie A-sejour gå mot ett oundvikligt slut.

Kontraktet ifjol säkrades mot Hellas Verona, en motståndare som är ett kapitel för sig i uselhet. Hellas tog sin första trepoängare i den 23:e omgången förra säsongen, efter att ha kryssat i en massa matcher innan dess. Nedflyttning blev ett faktum för Verona. På sätt och vis känns det som att vi nu har tre lag som är lika dåliga som fjolårets Hellas. I Gialloblu slutade säsongen sist på 28 poäng, ett poängantal som årets bottentrio nästan måste tredubbla under resterande matcher.

Annons

17:e placerade Empoli har inte heller upplevt något bra år. Trots ett för stunden betryggande avstånd ner till nedflyttningsplats borde de rimligen inte känna sig säkra med tanke på hur dåligt spelet har sett ut. Empoli har gjort 12 mål hittills och är med det näst sämst i den kategorin bland topp-femligorna. Bara Bundesligajumbon Darmstadts 11 mål är värre, men tyskarna har också spelat fyra matcher färre.

Cagliari är undantaget bland nykomlingarna och parkerar säkert på trygg mark. Sarderna satsade hårt inför comebacken i somras och värvade Bruno Alves, Borriello och tidigare Juvespelarna Isla och Padoin bland annat. En anledning till att man lyckades locka över dessa namn är att man ses som traditionell Serie A-klubb, gästspelet i andraligan var bara ett tillfälligt undantag. Den statusen som klubben har saknar lag som Pescara och Crotone, bevisligen har det påverkat dem negativt de när försökt värva spelare under mercaton.

Annons

Man kan också fråga sig om Serie B gått ner i kvalitet. Jag håller personligen den som en stark andraliga med många välutbildade lag, spelare och tränare. Det är inte så att bra allsvenska spelare bara går in och tar en plats i varje lag. Men på kvalplats hittar vi alltjämt nykomlingarna SPAL, Benevento och Cittadella. Det är inte otroligt att något av dessa lag tar steget upp i år, och då kan undra hur mycket starkare ligan blir med lag med små finansiella resurser.

Jag tror Serie A behöver minst ett större lag upp som Hellas Verona eller Bari. Lag med större tyngd i organisationen, bra publiksnitt, som därmed generar en stabilare ekonomi och större intresse för hela ligan. För hur charmigt det än är med Crotone, eller Frosinone förra säsongen, så behöver vi ha upp något av de större lagen på dekis. Med rätt sportslig kompentens förstås. Jag vill inte ha en idéfattig klubb upp som sedan åker ur direkt.

Annons

Den här texten var inte tänkt som en pajkastningsjämförelse de stora ligorna emellan. Jag tycker att Uefas ligaranking speglar förhållandena bra. Serie A brottas med flera problem, ett av dem är att det finns flera lag med för små ekonomiska muskler för att kunna konkurrera. Förlorarna blir vi som älskar ligan, Serie A-publiken, som i år riskerar att gå miste om all sorts dramatik runt en streckstrid som borde vara så mycket mer rafflande.

Publicerad 2017-01-28 16:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto