Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mercato round-up

Det hann hända en del under januarimercatons sista dagar. Till förra helgen blev först Clément Grenier utlånad från Lyon till Roma. 26-åringen är en teknisk, offensiv mittfältare med frisparkar som specialitet. En Pjanić light om man så vill. Jag har gillat mycket av det jag sett av Grenier i Lyon. Problemet är att det blivit mindre och mindre de senaste åren som följd av Greniers återkommande ljumskproblem. Grenier har knappt spelat den här säsongen och utvecklingen har gått i stå för det tidigare storlöftet. Med tanke på konkurrensen på Romas mittfält kan han inte räkna med så mycket speltid nu heller. Kommer han ifrån skadorna kan Grenier ändå bli en positiv överraskning under Romavåren, framförallt att ha nytta av inom truppen.

En annan playmaker som rört på sig är Riccardo Saponara, från Empoli till Fiorentina. Saponara var väldigt bra förra säsongen men i år har det gått trögare. Konkurrensen i Fiorentina är inte heller den lättaste på mittfältspositionerna så där kan han räkna med en bänkplats till en början. Detta blir en ytterligare chans för 25-åringen att visa att han kan leverera i en stor klubb, efter försöket i Milan för några år sedan. Som ersättare har Empoli tagit in Omar El Kaddouri från Napoli. Marockanen fick väldigt sparsamt med speltid i Napoli, men behöver inte alls vara ett nedköp från Saponara. Om El Kaddouri kan visa upp det spel han presterade under utlåningsperioden till Torino 2013-2015 kan han ge Empoli ett välbehövligt lyft ur det bottenträsk de befinner sig i.

Den dyraste övergången blev Manolo Gabbiadini till Southampton för 17M euro, plus ytterligare 3M i bonusar. Gabbiadini lyckades aldrig i Napoli och blev under delar av hösten symbolen för klubbens misslyckande att täcka upp bakom Milik. Jag tror Southampton är en piazza som passar anfallaren bättre, precis som Sampdoria tidigare var för honom. Gabbiadini såg ofta väldigt tyngd och pressad ut under hösten, nu när han får byta miljö skulle det inte förvåna mig om han gör en bra vår i England. De Laurentiis är säkert också nöjd med att Napoli går plus ekonomiskt i forwardsrockaden Pavoletti-Gabbiadini.

Milan var aktiva mot slutet av fönstret och hittade Lucas Ocampos via en snårig affär. Den Marseilleägde argentinaren var utlånad till Genoa och lånas vidare till Milan. Det är en välbehövlig förstärkning, i synnerhet efter långtidsskadan på Bonaventura. Mer om situationen i Milan kommer i nästa blogginlägg. Stadsrivalerna i Inter stod för ett av de märkligaste lånen i form av australiern Trent Sainsbury. Trent who? Mittbacken kommer från kinesiska Jiangsu Suning. Just det, samma Suningkonsortium som äger majoriteten av Inter numera.

Han ersätter Andrea Ranocchia som lånas ut till Hull i PL. Den en gång så lovande mittbacken och kaptensämnet Ranocchia lämnar Inter ett tag framöver, till de flesta interistis förtjusning. Det är svårt att hitta ett stadsmässigt sämre nedköp än från Milano till Kingston-upon-Hull. Förutom det kommer han till ligans jumbolag. Det är dock ett lag som fått sig ett lyft under nye tränaren Silva. Om Ranocchia tar en startplats och, mot förmodan, räddar Hull kvar i PL är jag säker på att etablerade intressenter inte kommer saknas framöver. Men skojarna som firade att Ranocchia äntligen försvann inser att udden av deras skämt försvunnit, sedan det står klart att ersättaren är en totalt okänd australier med meriter från FC Zwolle… Inter lånar också ut unge Assane Gnoukori till Udinese. Ivorianen gjorde några inhopp under hösten och hoppas förstås på mer speltid på Friuli under våren. Udinese i sin tur lånar ut maliske landslagsmittbacken Molla Wagué till Leicester under våren.

I svenskväg konstaterar vi att Robin Quaison lämnar Serie A för att testa lyckan i Mainz. Quaisons tid i Palermo har varit upp och ner, in och ut från startelvan. De senaste månaderna har han dock varit ett regelbundet inslag i startelvan och gjort ett par fina mål. Quaison lämnar för en tuffare liga, bättre lag och därmed också större konkurrens. Mainz betalar drygt 30 miljoner kronor och sammanlagt får Palermo in cirka 60Mkr på försäljningarna av Hiljemark och Quaison. En summa som rimligen är för låg för att göra Palermoledningen belåten, kanske väntar de redan på fallskärmspengarna man får vid nedflyttning? Melker Hallberg lånas ut från Udinese till Kalmar FF 2017 ut. Till Udine återvänder Mathias Ranegié från Djurgården för att försöka fylla någon sorts roll i truppen.

Juventus fortsätter att säkra några av Italiens intressantaste talanger. Ascoliyttern Riccardo Orsolini värvas för 6M euro, som kan öka med ytterligare 4M. Han lånas tillbaka till Ascoli under våren dock. Så här kan Orsolini göra på en fotbollsplan. Lazio förlorar två unga spelare som aldrig lyfte i Rom. Ricardo Kishna lånas ut till Lille, och Ravel Morrison till QPR. Medan det finns en chans att Kishna finner en framtid i Lazio ger jag upp den möjligheten för Morrison. Engelsmannen fortsatte att vara en strulpelle i Rom och The Championship är ungefär den nivån som väntar Morrison om han inte tar tag i saker och ting.

Vi har också sett Cagliari göra ytterligare en profilvärvning när man tar tillbaka dribbelgubben Victor Ibarbo från Panathinaikos. Rafaelle Palladino går från Crotone till Genoa. Pescara försöker åtgärda deras läckande försvar med att ta in veteranbackarna Stendardo från Atalanta och Cesare Bovo från Torino.

I kategorin mest udda flytt är Anthony Mounier självklar vinnare. Fransmannen lånades ut från Bologna till St Etienne. Där uppgavs det att Lyon-produkten Mounier tidigare sagt att han ”aldrig kommer bära” ASSE:s gröna tröja, vilket fick till följd en ohållbar situation bland klubb och fans. St Etienne tog då beslutet att helt sonika göra sig av med Mounier, och han lånas nu tillbaka till Serie A och Atalanta. Mounier kan i Bergamo se fram emot sin nya klubb möta Cagliari i helgen, istället för att sitta och fundera över sina känslor i söndagens derby mellan St Etienne och Lyon.

Mest känslofyllda avsked stod Torinos Giuseppe Vives för. Efter sex år i Granata valde mittfältaren att testa lyckan i Pro Vercelli i Serie B, och tackade efter söndagens match för sig.

Publicerad 2017-02-02 kl 10:08

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons