Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Juventus blir det ultimata testet för Piolis Inter

På söndag kväll är det dags för nästa stormatch i ligan, Derby d’Italia mellan Juventus och Inter. Utöver all prestige och den stora rivalitet som redan finns mellan klubbarna är detta en match som kan indikera vilken riktning båda lagen tar under våren. Inter hade en bedrövlig inledning på säsongen med tränarbytet Mancini-De Boer som gjordes några få veckor innan seriestart, och där De Boer själv fick sparken efter knappt tre månader som huvudansvarig.

Få trodde då att Juventus-Inter tre månader senare skulle bli en match som hade någonting med toppstriden att göra. Inter var då tvungna att hitta en stabil grund och jobba sig uppåt, i bästa fall kunde en klättring belönas med en Champions League-kvalplats. För alla visste vi att Inter hade materialet för att kunna genomföra en sådan klättring och nå topp-tre, en position som de innerst inne förstod var krävbar inför säsongen.

ANNONS

Tränaren Stefano Pioli har sedan tillträdandet gjort nästan allt rätt resultatmässigt. Inter är upp i sju raka segrar, den senaste förlusten kom mot borta i Napoli (0-3) för två månader sen. Under Pioli har Inter mot andra toppkandidater kryssat mot Milan och vunnit mot Fiorentina. Spelet har också fungerat, främst symboliserat av Perišićs och Icardis målform med 7 respektive 15 ligamål hittills. Det dyra januariförvärvet Gagliardini tog direkt en plats på tremannamittfältet och har successivt visat att han är berättigad sin plats i startelvan. Mittfältet har också funnit en bättre balans med Joao Mario och Brožović. Därtill har man Kondogbia och Ever Banega som kapabla ersättare.

Rent formmässigt ska alltså Inter ha en chans på Juventus Stadium ikväll. En annan sak som talar för de svartblå är förstås att de redan vunnit lagens tidigare möte på San Siro i september. Den matchen vann Inter mycket tack vare ett enormt bra arbete i presspelet, och är en av få saker De Boer kan ta med sig från sin korta Interkarriär. Frågan är om Inter vågar pressa lika högt på bortaplan. Vi bör i alla fall vara tämligen säkra på att spelarna, även topptrion Perišić-Icardi-Candreva, kommer ta det defensiva jobbet som krävs.

ANNONS

Vinner Inter skulle det inte bara bli en enorm prestigeseger för Stefano Pioli. Det skulle också krympa avståndet lagen emellan till sex poäng, med en match mindre spelad för Juve. En inblandning i scudettostriden skulle därmed inte vara en omöjlighet, även om Inter har allt fokus på att lösa en tredjeplats. Mer än något annat skulle en Intervinst förstärka Juventus sårbarhet som tidigare märkts under säsongen. Förlust för Juve skulle inleda en öppen jakt på laget bland de andra topplagen, förmodligen också en tro bland dessa att Juventus går att springa om. Som Pioli sa tidigare under veckan, en vinst mot Juve kan vara värd mer än tre poäng.

Med det sagt och med Juves tidigare förluster mot toppkandidater i beaktning så är bianconeri ändå storfavoriter ikväll. Efter den nästan pinsamt lama insatsen mot Fiorentina har Allegri spelat en 4-2-3-1 formation i vinstmatcherna mot Lazio och Sassuolo. Han har placerat Pjanić bredvid Khedira på centralt mittfält, och fogat in alla deras stjärnanfallare Dybala, Higuaín och Mandžukić i elvan. Allegri medger att Pjanić måste bli bättre än vad han visat hittills. Tränaren säger också att han verkar säkrare som en av två defensiva mittfältare och att det kanske haft en psykologisk effekt på bosniern.

ANNONS

Mario Mandžukić har fått mycket cred den sista tiden och bidrar från sin ytterposition med stenhårt jobb för laget. Dessutom har han förmågan att därifrån sätta den avgörande passningen till spelaren i avslutsposition. Den spelaren är ofta Gonzalo Higuaín, och argentinaren berömdes i veckan av Giorgio Chiellini. Mittbacken avfärdar snacket om Higuaíns vikt, utan påtalar istället hans rörelseförmåga och benstyrka som en förklaring till alla mål. Chiellini lyfter även fram att anfallarens attityd ”varit perfekt”. Det ligger något i det om man kollat på Higuaíns kroppsspråk under säsongen, som ser betydligt mer stävjat ut. Under tiden i Napoli såg man ofta argentinaren med negativa och gnällande gester mot både spelare och domare. Otroligt tråkigt att kolla på i längden, men det verkar som Higuaín anammat lo stilo Juve.

ANNONS

Juventus svaghet ligger kanske i vänsterbacken Alex Sandros defensiva färdigheter. Dessa kommer definitivt testas av Antonio Candreva under matchen. Å andra sidan har Inter också vänsterbacksbekymmer. Christian Ansaldi har långt ifrån imponerat och när han var avstängd förra helgen fick Nagatomo hoppa in. I veckans cupförlust mot Lazio var dock Ansaldi tillbaka men blev utbytt efter en knapp timme.

Chiellini fick även frågan om rivaliteten mellan två av Italiens största klubbar. Enligt honom kommer relationen aldrig bli normal för de som upplevt Calciopoli. Livornosonen skulle heller aldrig tänka sig gå till Inter. Mötet är laddat och inlevelsen stor, vilket jag även märkte på plats på San Siro i höstas. Från min plats på långsidan såg jag ändå en massa vitsvarta runtom mig, men jag såg inga incidenter på väg till och från arenan bland supportrarna. För en liga som kämpar med publiksnittet ser jag det som inget annat än ett sundhetstecken att fans med olika färger kan sitta bredvid varandra på arenan.

ANNONS
Publicerad 2017-02-05 kl 15:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto