Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Napoli fick den perfekta genomköraren innan Real

Med onsdagens Champions League-åttondel i åtanke fick Napoli lov att spela ligamatch redan på fredagskvällen. 16:e-placerade Genoa borde inte vara ett hinder i syditalienarnas jakt på tabelltoppen, men vi vet alla hur det kan gå när man möter ett mindre lag inför en stor och viktig veckomatch.

Trots en del felpass bjöds det i inledningen på bra tempo av båda lagen som lovade gott. Genoa gick ut och trodde på sin spelidé med press och visade bollskicklighet inom laget. Lagen bytte anfall med varandra första halvtimmen, tills Genoa drabbades av olycka typisk för ett slirande bottenlag. Redan efter 19 minuter fick mittbacken Gentiletti bytas ut skadad, och strax innan paus tackade fixstjärnan Miguel Veloso för sig. Veloso som nyligen kom tillbaka från skada upplever inte sin bästa stund i karriären.

Med Jurićs manskap sårat av de tidiga bytena började Napoli varva upp spelet. Giaccherini fick chansen i Callejons frånvaro och såg pigg ut i första halvlek. Det gjorde framförallt den ständigt växande polacken Zielinski som fortsätter att agera dynamisk mittfältare i Napolis startelva. Det skulle dröja till efter paus innan man fick igång resterande offensivspelare.

När det väl hände blev det åka av. Hamšik, Mertens och Insigne hittade kombinationer och skarvningar så som de gjort så ofta under säsongen, och det tog bara fem minuter innan Piotr Zielinski spräckte nollan. Zielinski, som hade Sarri under en säsong i Empoli, ansågs i somras vara en värvning som skulle bredda truppen och ge alternativ under det tuffa spelschemat. En bit in på 2017 vet vi nu att Sarri nästan inte har något val än att spela 22-åringen från start. Det är ett fantastiskt lovande mittfält Napoli har med Zielinski och Diawara, och frågan är om det finns en plats där för Allan på Bernabeu.

Dries Mertens blev mållös den här gången men hans superform håller i sig. Vid 2-0 serverade han Giaccherini till öppet mål och stängd match. Den effektive Giaccherini, vars agent under januari seriöst verkade se över flyttalternativ på grund av spelarens bristande speltid, lämnade ändå San Paolo med ett positivt avtryck efter 70 minuter.

Hiljemark då? Nja, matchovanan sitter fortfarande i och han hade svårt när Napoli skruvade upp tempot. Framförallt syntes det när han slarvade i passningsspelet. Det är ändå starkt av svensken att vara ordinarie på innermittfältet med tanke på de konkurrenskraftiga alternativ Genoa har. Med Veloso borta lär han också få spela vidare där.

Det enda bytet Jurić inte tvingades till var när han slängde in Abel Taarabt i jakt på en kvittering. Marockanen visade glimtar av sin enorma bollbegåvning och satte igång direkt med att utmana Napolibackar. Ibland verkade inte Taarabts medspelare förstå hans intentioner, men dribblern kommer närmre och närmre en startplats är känslan.

Genoabekantingen Leonardo Pavoletti fick en dryg kvart mot sitt gamla lag när han ersatte Mertens. Under den tiden visade han egentligen ingenting för att man ens ska tänka honom som startcenter i nuläget. Snarare är det bara en tidsfråga innan en comebackande Milik passerar honom i forwardskön. Lagkaptenen Marek Hamšik fick också kliva av en kvart innan slutet för att spara krafter till veckan.

På det stora hela är Napoli såklart nöjda med hur matchen gestaltade sig. Innan Genoa fick två skadade funderade jag på om inte detta var just en sådan match som Napoli skulle tappa poäng i, med fokus eventuellt på annat håll. Nu lade man i en växel till och kunde avgöra matchen efter 70 minuter, och samtidigt rotera bland spelarna som väntas starta i Madrid. Under två månaders tid har procentskillnaden för avancemang minskat vecka för vecka mellan Real och Napoli. Nu kommer man perfekt förberedda för att få med sig ett bortaresultat som förmodligen blir helt avgörande för kunna gå vidare.

Kvar på 16:e plats och med tio raka utan vinst ligger Genoa. Under slutminuterna i matchen mellan brödralagen tyckte jag höra ”Genoa, Genoa”-rop från San Paolo. Den tillresta klacken svarade med att ropa de ljusblåas namn. Il Grifone behöver allt stöd den kan få för att lyfta från dessa tunga tider.

Publicerad 2017-02-11 kl 10:48

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons