POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Pescaraeländet

Det är hårda tider i Pescara, både på och utanför planen. I Delfini ligger sist i Serie A med ynka nio poäng och har 13 upp till säker mark. De har bara en vinst, en skrivbordsseger från den andra omgången som tillskrevs sedan motståndarna Sassuolo mönstrat en icke-kvalificerad spelare.

Senast mot Torino behövde motståndarna en timme innan de hade 5-0 på jumbon. Tränaren Massimo Oddo, född och uppvuxen i Pescara, kunde inte hålla tårarna borta under förnedringen. Tårarna blev också hans sista i Pescara. Oddo avgick i tisdags, trots att han hade klubbledningens stöd och ord om en fortsättning.

När det går dåligt för ett lag i Italien kommer problemen inte sällan bara fram på planen. Pescaras president Daniele Sebastiani väcktes av en explosion under den förra tisdagsmorgonen. Hans två parkerade bilar hade antänts i en attack ämnad mot presidenten, två dagar efter att laget förlorat med 2-6 hemma mot Lazio. Misstankar har riktats mot delar ur Pescaras fanbase, vars protester mot laget ökat i styrka under säsongen.

Tidigare har lagets julmiddag störts av ultras som stod utanför lokalen med en banderoll med texten ”Vergongatevi!!!”, kort och gott ”skäms” på svenska. De uppmanade spelarna att avstå middagen då det enligt fansen helt enkelt inte fanns något att fira. Under middagen blev spelarna och ledarnas bilar föremål för sparkar och slag av ultras.

Daniele Sebastiani utsattes för verbala påhopp under matchen mot Lazio och hintade efteråt att han funderat på att lämna klubben. Senare började han ändå fundera på om det inte fanns en bakomliggande agenda grundad i attackerna.

”Jag vet inte om det var några vandalers aktion eller om det fanns något dolt ledarskap. Det är en handling som smutsar ner vår stad och klubb som hade återvunnit förtroende efter mörka år. Men jag kommer inte sälja mina tillhörigheter till kriminella eller folk som tror att de kan nå dem genom den här sortens handling… Vill jag köpa en kostym går jag till en affär, frågar om priset och betalar. Om jag istället antänder affären med målet att köpa kostymen så är det ett fall av utpressning, inte ett köp”, säger Sebastiani.

Som en del av ett konsortium bestående av lokala affärsmän köpte Sebastiani en bankrutt klubb 2009, två år senare tog han över presidentskapet i Pescara. Under tiden har klubben gått upp till Serie A två gånger, men fans har kritiserat honom för att inte omvandla pengarna de fått när de gått upp i en starkare trupp och bättre strukturer. Sebastiani har bemött det med att gapet mellan Italiens rika och fattiga är för stort inom fotbollen.

I ett avskedsinlägg på Instagram förklarade Oddo sina känslor efter uppbrottet med Pescara.

”Jag fick fira med min stad men också lida med den. En underbar resa som började med att vara så nära att gå upp, fortsatte med den extraordinära säsongen som välförtjänt gav oss en plats i Serie A och möten med stora klubbar och spelare”.

”En resa som avslutas idag, efter svåra månader, under vilka jag verkligen ville hjälpa laget att uppnå deras mål. Jag klarade inte det, och därför ber jag om ursäkt till staden och de Pescarafans som, trots allt, aldrig slutade stötta laget”, skrev Oddo.

40-årige Massimo Oddo, högerbacksreserv i världsmästarlaget från 2006, tog upp Pescara till högstaligan under sin första hela säsong som huvudtränare. Trots kräftgången på planen har det inte känts som att han riskerat sparken förrän nu under vintern. Det har berott på förtroende från klubbledningen men också på att Oddo försökt spela anfallsfotboll med Pescara. Bevisligen har det långt ifrån räckt till, men det beror främst på att truppen inte haft kvalitén att spela det spelet i Serie A. Oddos status verkar inte så tillskrynklad som den borde vara efter att ha lämnat ett lag som är toksist i tabellen. Oddo kanske inte ens behöver börja om i Serie B till nästa uppdrag, utan kan rimligen få chansen i högstaligan snart igen.

Till Pescara kommer nu den tjeckiske offensivprofeten Zdeněk Zeman. Den snart 70-årige tränaren gör en ritorno till klubben som han tog upp till Serie A 2011-12. Den säsongen slog Pescara målrekordet i Serie B med 90 gjorda mål, vilket inte ter sig så konstigt då man hade Insigne, Verratti och Immobile i laget. Vid tillfället hade klubben dock inte varit i Serie A sedan tidigt 90-tal.

Tränaren följde inte med upp till A utan gick till Roma, ett lag han också tidigare tränat. Zeman fick sparken mer än halvvägs in på 12-13, en säsong som slutade med ett av Romas värsta nederlag någonsin när man förlorade Coppa Italia-finalen mot Lazio. Zeman hade sedan två vändor i Cagliari 2014-15 då sarderna föll ur Serie A, och tränade förra säsongen Lugano i den schweiziska högstaligan.

Den kedjerökande Zeman är tillbaka i Pescara ”eftersom han är skyldig klubben något, och är där för att jobba och bygga ett lag som kan underhålla fansen”. Daniele Sebastiani kom överens med tränaren ”på två minuter” och intygade att han kommer stanna som president tills någon kommer med ett bättre förslag.

4-3-3-mannen Zeman är rätt val på sättet att klubben fortsätter med den offensiva linjen i sitt spel. Men förutsättningarna är minst sagt annorlunda nu jämfört med hans senaste sejour i klubben om man kollar på spelarmaterial och tabellposition. Kontraktet är skrivet till sommaren 2018 och risken är överhängande att tjecken bara får en vår som Serie A-tränare. Det kan vara en risk värd att ta, för inte ens den största optimisten tror på överlevnad nu.

På söndag möter Pescara Genoa på hemmaplan. Förlust för Pescara och de kan förbereda sig för Serie B i höst. Vinst i Zemans första match vore däremot en nystart som kanske, kanske skulle förbättra jobbutsikterna för alla inblandade. Motståndet kan vara det rätta också. Genoa har inte vunnit på tio matcher och kastas vid förlust in i både kris och nedflyttningsstrid. Zdeněk Zeman har överasskat oss tidigare, kan han göra det igen?

Källa: The Guardian, Football Italia

Publicerad 2017-02-18 kl 21:28

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå