POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kampen om Europa hårdnar efter Napolis tunga skalp

Roma och Napoli möttes i matchen som under senare säsonger varit ”slaget om andraplatsen”. Denna säsong ser inte ut att vara annorlunda, men tabellens tvåa kunde inte rycka ifrån trean. Under de första 20 minuterna i matchen hade båda lagen svårt att etablera något anfallsspel och det begicks mycket tekniska misstag.

Marek Hamšik började sedan hitta lagkamrater i anfallsposition flera gånger med djupledsbollar. På det sättet skulle också Napoli också ta ledningen, efter att bollen förflyttats på det blixtsnabba sättet över små ytor som är så signifikativt för Napoli. Dries Mertens förvaltade Hamšiks genomskärare på bästa sätt genom att chippa bollen över Szczesny.

Mertens firade målet med att gå ner på alla fyra och ”kissa” på hörnflaggan. Kanske inte det smartaste målfirandet med tanke på hur relationen ser ut för tillfället mellan klubbarnas tifosi (ett mycket litet antal Napolifans var tillåtna på plats). Eller så var provokationen precis på gränsen. Mertens verkar inte vara en osympatisk typ i övrigt.

Roma hade fortsatt svårt att uträtta något i anfallsväg under halvleken. Kvalitén brast när man närmade sig straffområdet och det var länge sedan jag såg Edin Džeko vara så lite involverad. Men spelet skulle bölja mer efter paus.

Napoli hade förvånansvärt lätt att med korta och långa bollar spela sig förbi Romamittfältet, som inte hade en särskilt bra dag. Det belönade sig när Insigne i den 50:e minuten hittade en glödhet Mertens som i öppet mål satte sin 18:e balja i ligan.

Roma bytte ut El Shaarawy och tog in Salah. Så småningom hittade man ett snabbare och mer direkt anfallsspel. Mohamed Salah blev en injektion med sitt djupledsspel men var oskarp framför mål och sköt bland annat ett friläge i stolpen.

Inte heller Napoli utnyttjade de chanser man fick att döda matchen i mitten av halvleken. Istället kunde Strootman reducera i den 89:e minuten. Diego Perotti hade sent omsider kommit igång med sina dribblingsruscher ned till kortlinjen. Perotti skulle också få två lägen att kvittera på övertid. Vid det andra förlupna skottet stod Pepe Reina för en jätteräddning, och det var det som skiljde ifrån att romanisti skulle kunna vakna med lite mindre huvudvärk på söndagen.

För Napoli var det en mycket viktig seger. Samtidigt som man knappade in på Roma ökade man distansen till klungan av lag som jagar deras Champions Leaguekvalplats. Mittbackarna Albiol och Koulibaly gjorde en bra insats och Reina revanscherade sig efter den snöpliga straffen mot Juventus i cupen.

Nu väntar returen mot Real Madrid i veckan, och fortfarande går det svallvågor efter De Laurentiis fräna kritik mot Sarri efter det första mötet. Det senaste är att presidenten och tränaren pratat ut och har läget under kontroll. Frågan är ändå om inte kritiken sitter för djupt i Sarri, även om det inte ska spela någon roll i det sportsliga under våren. Förre sportchefen i Napoli Pierpaolo Marino tror till exempel inte att Sarri är kvar i höst på grund av den frostiga relationen med De Laurentiis.

Resultatet i matchen innebar att Roma fullbordat något av en mardrömsvecka. Det enda som får ses som en liten ljusglimt är att Juventus tappade poäng, därmed är inte ligatiteln helt körd. Likväl framstår det som underligt hur Roma kan plocka fram två så dåliga prestationer under en vecka av den digniteten. Efter att ha vunnit borta mot Inter framstår veckans insatser som än mer obegripliga.

I lördags formerade Spalletti en fyrbackslinje och tog tillbaka Juan Jesus på vänsterbacksplatsen. Brassen var inte sämre än någon annan i backlinjen, problemet är att den måttstocken är för låg för ett lag av Romas kaliber. Fazio hade det tyngst och blev till och med utbytt tidigt i andra halvlek. Fazios tidigare fina form verkar helt ha försvunnit i matcherna mot Lazio och Napoli.

Ett av lagen som hotar om CL-plats är Atalanta som mötte Fiorentina i söndagens lunchmatch. Florenslagets säsong är över efter att de schabblat iväg tvåmålsledningar två matcher i rad, mot Mönchengladbach i EL och Torino i ligan. Detta besynnerliga lag skulle ändå bjuda på motstånd i Bergamo.

Första halvlek spelades i ett högt tempo där Atalanta inledde bäst. Båda lagen hade chanser att ta ledningen, trots att man slarvade lite i det sista momentet innan avslut. Fiorentina stod upp bra och tilläts bygga spelet på Atalantas planhalva mer och mer under halvleken.

Efter paus fortsatte det att svänga mellan straffområdena och fortfarande slarvades det i sista tredjedelen. Atalanta anföll som väntat mycket genom Papu Gómez, men argentinaren hade inte ställt in siktet rätt. Han gick en intressant kamp mot Violas Carlos Sanchez under matchen och högerbacken stod upp överraskande bra.

Hemmalaget hade sedan nästan allt i anfallsväg sista 20. Viola blev oväntat tillbakapressade och skapade lite framåt. Närmast mål kom Petagna för Atalanta, men Tatarusanu stod för en svettig räddning på mållinjen. 0-0 slutade matchen och får ses som ett okej resultat för båda lagen.

Fiorentina är dock så långt bakom lagen på Europaplats att de egentligen bara kan kämpa om den betydelselösa åttondeplatsen de ligger på just nu. Den senaste tiden har tongångarna blivit hårdare från fansen mot laget. Man kan förstå dem, det måste vara otroligt frustrerande att slänga bort både liga- och cupspel inom loppet av någon vecka. Sportchefen Corvino betonade dock i helgen att det inte hållits några möten angående Paulo Sosas situation under våren.

För Atalanta kommer inte detta kryss vara allt för nedslående tror jag. Man saknade avstängde Kessié men visade också att man har ersättare som kan gå in på flera platser i elvan. Jag tror att Atalanta kommer köra vidare och verkligen gå för en Europaplats. Främst signalerar vinsten i Neapel det och just därför kommer det bli enklare att smälta tappade poäng i den här matchen.

****

I övrigt noterar vi att…

Milan vid sidan om uppskjutna kinesövertaganden i alla fall kan glädja sig åt att Carlos Bacca börjat göra mål igen. Två mål blev det i 3-1 segern hemma mot Chievo, colombianen är nu uppe i elva ligamål. Detta trots att han missade en straff och andra bra lägen i matchen. Domaren Maresca hade en stökig afton och dömde inte mindre än tre straffar. Lapadula och De Guzman gjorde de andra straffmålen.

Inter studsade tillbaka på bästa sätt efter smällen mot Roma. 5-1 borta mot Cagliari efter två mål av Perišić bland annat. Dessutom gjorde Gagliardini sitt första i Intertröjan. Cagliaris försvar läcker som ett såll, det var andra gången man släppte in fem mål på hemmaplan. Endast Pescara har släppt in fler mål än sardernas 57.

I Inter har det ändå sedan tränarbytet spekulerats om inte Pioli bara är tillfällig lösning i väntan på ett ännu större namn. Dessa diskussioner fick nytt liv efter förlusten mot Roma, men sportchefen Ausilio säger att man planerar en framtid med Pioli. Dock med hållhaken att det inte utesluter att de skulle ”utvärdera något annat”. Inter är i alla fall med i jakten på CL-plats i allra högsta grad.

Andrea Belotti vände matchen åt Torino och gjorde ett hattrick på åtta minuter mot Palermo. Det fjärde snabbaste hattricket i Serie A:s historia. Den eftertraktade Belotti förlängde med Granata i januari och fick en utköpsklausul på 100M euro, som bara kan aktiveras av utländska lag. Efter matchen var både president Cairo och tränare Mihajlović övertygade att de skulle satt klausulen till 150M euro om kontraktet skrivits idag. Förlusten innebär att Palermo fortfarande har sju poäng upp till säker mark. Under våren ska dessutom kontraktet säkras med amerikanska ägare efter att Mauricio Zamparini tackat för sig.

Genoa i praktiken säkrade kontraktet efter tre mycket värdefulla poäng i Empoli. Det satt långt inne. Inbytte Ntcham gav Genoa ledningsmålet med en oortodox volley i 89:e minuten. Några minuter senare skulle även Oscar Hiljemark skriva in sig i målprotokollet. Tolv omgångar gick det innan Genoa skulle få vinna en fotbollsmatch. Nu väntar derby mot Sampdoria, som också vann i helgen mot Pescara.

Juventus kunde inte rycka åt sig en tiopoängsledning efter Romas förlust. Det blev 1-1 borta mot svårspelade Udinese. Duvan Zapata älgade in 1-0 till hemmalaget, och Leo Bonucci svarade med att kvittera efter den senaste tidens skriverier om honom. Udineses Seko Fofana bröt olyckligtvis vadbenet och missar resten av säsongen. Även Giorgio Chiellini klev av, men inte värre än att han ska vara tillbaka mot Milan på fredag.

****

Veckans vinnare: Lazio, som undvek derbybaksmällan när man vann i Bologna med 2-0. Tog över fjärdeplatsen och står nu närmast på kö att utmana om Champions Leagueplats. Dessutom har man en Immobile i målform som gjorde lagets båda mål.

Veckans förlorare: Empoli. Gapet ner till Palermo är fortsatt sju poäng. Men det kunde varit betydligt mer betryggande tio om de haft mer flyt mot Genoa. Bottentrions utveckling verkar också gått framåt bara under de senaste veckorna, så helt säkra ska Empoli inte känna sig.

Veckans mål: Skytteligaledaren Belotti gör inte bara typiska centermål. Han kan även stå för tekniskt fulländade volleys som denna.

Publicerad 2017-03-07 kl 00:30

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå