POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Interkross, Schickshow och tveksamma straffar

Omgång 28 inleddes med en fredagsmatch, och inte vilken som helst. Juventus mot Milan i Turin. Juve som gjorde några oväntade rockader i elvan. Benatia in som mittback, Barzagli ut till höger och Dani Alves flyttade fram som högerytter. Dessutom fick Marko Pjaca chansen från start. Juventus inledde i högt tempo och var klart bäst i den första halvleken. Om Juve-Milan oftast varit en toppmatch under 2000-talet så speglade denna halvlek tydligt avståndet och förhållandet mellan ett lag på första och ett lag på sjunde plats.

Juventus skulle också ta ledningen efter en halvtimme. Dani Alves hittade Mehdi Benatia i en otippad position i straffområdet. Marockanen verkade bli lika förvånad själv och firade målet med tre målgester i en. Hemmalaget såg ut att gå till paus med en välförtjänt ledning när chocken kom.

Milan ställde om med Deulofeu som hittade Carlos Bacca i straffområdet som hittade nätet. Skarvningen till Deulofeu. Spanjoren som hade total kontroll när han drev bollen i full fart, trots att den studsade upp på grästuva under löpningen. Och så Baccas mottagning och skott i en och samma rörelse. Ett omställningsmål i världsklass.

Andra halvlek blev jämnare efter att Milan spelat upp sig. Men Juventus skapade tillräckligt med målchanser för att avgöra matchen. I vägen stod dock Gianluigi Donnarumma med den ena räddningen efter den andra.

Milans José Sosa gjorde på nytt en bra match, men drog i den 93:e minuten på sig sitt andra gula kort. Det skulle visa sig bli ödesdigert. Några minuter senare bet sig Juventus fast i Milans straffområde och bollen hamnade på De Sciglios arm. Domare Davide Massa blåste en högst diskutabel straff. Paulo Dybala satte den i mål och Donnarumma fick kapitulera.

Efterspelet blev som väntat hätskt mellan lagen. Carlos Bacca sökte upp domaren och fick stoppas när han skulle konfrontera Massa. Delar av bortalagets omklädningsrum rapporteras blivit sönderslaget, och Dybala talade efteråt om anklagelser som Juventus fått utstå i sex år. Mitt i detta ska Vincenzo Montella ha beröm. Han höll sig lugn och resonlig i en grymt frustrerande situation.

Jag tycker inte att Juventus skulle få straffen. Bollen träffar De Sciglios arm, men från ett kort avstånd. Armen är inte intill kroppen, fast inte heller i en onaturlig position. Jag kan däremot tycka att häxjakten på Juventus och deras eventuella fördelar tar för stora proportioner. Det skulle inte blåsts för straff, men handlar inte på något sätt om ett rån. Sett till målchanser var segern rättvis.

Jag är övertygad om att Milan kommer resa sig från detta. Den moralen har rossoneri visat prov att man har inom laget gång på gång under säsongen. Dock så kommer Carlos Bacca bli avstängd i nästa omgång för sitt agerande efter matchen. Trist för Milan när colombianen äntligen hittat målformen igen.

Juventus gav inte bort den lilla livlina Roma skulle fått om poängavståndet hade blivit sex pinnar efter omgången. Nu är det åtta igen och det kommer inte Juventus tappa under de sista tio matcherna.

På lördagskvällen var det dags för ett av Italiens största derbyn, det i Genua mellan Genoa och Sampdoria. Två fantastiska tifon från kurvorna ramade in matchen, men det blev inte särskilt välspelat i första halvlek. Sampdoria var mest spelförande och hade flest intentioner i anfallsspelet. Genoa stack upp och hade ett par av de hetare chanserna utan att lyckas göra mål. Hemmalaget hade svårt att hitta Giovanni Simeone längst fram medan Samp betydligt oftare involverade både Quagliarella och Muriel.

I andra blev det bättre fart på båda lagen. Framförallt Samp som kopplade ett större grepp om matchen. Målet skulle komma i minut 71. Luis Muriel hade skjutit in sig tidigare under kvällen. När ytterligare ett läge dök upp efter slarv i Genoaförsvaret var colombianen klinisk och placerade in 1-0.

Några minuter tidigare hade Quagliarella bytts ut mot tjecken Patrik Schick. 21-åringen tog plats som högerytter och visade upp fräckheten i dribblingarna direkt. Schick vände ut och in på Genoaspelare vid ett flertal tillfällen. Det var lite som när sjätteklassaren går in och ska spela på skolgården med fyrorna. Och det skriver jag inte bara för att Schick är lång (187 cm) och ser väldigt ung ut.

Genoa hade inget i anfallsväg mot slutet och Sampdorias seger var fullt rättvis. Derbyvinsten innebar att det var första gången sedan säsongen 1959/60 som Samp vunnit båda mötena i ligan mot ärkerivalen. Giovanni Simeone förblev anonym under matchen men Oscar Hijemark var bland de bättre i hemmalaget. Svenskens startplats på mitten verkar allt mer cementerad.

Detta var bara Mandorlinis tredje match som Genoatränare. Det blev också den första förlusten, men jag kan tycka att det var mer linjer och idéer i Genoa under Ivan Jurićs tid. Den som kommer ihåg Mandorlini från tiden i Hellas Verona vet att spelet ofta såg trögt och idéfattigt ut. Men tränaren ska definitivt ges fler chanser att fila och hitta rätt bland spelarmaterialet.

Inter och Atalanta drabbade sedan ihop i en match som gällde Champions- och Europa Leagueplatser. Båda lagen fick en bra start där Papu Gómez var nära att ge Atalanta ledningen med ett skott som gick strax utanför. Sedan började Mauro Icardi-show. På nio minuter gjorde anfallaren ett tvättäkta hattrick, med vänstern, högern och på nick. Det snabbaste Inter-hattricket på över 70 år. Trots det belönades inte Icardi med en plats i Edgardo Bauzas argentinska landslagstrupp.

Hemmalaget var på ett otroligt spelhumör och Éver Banega gjorde två mål inom loppet av tre minuter innan paus. Fronttrean i Inter skördade stora framgångar och löpte rätt nästan hela tiden. Ivan Perišić var mycket bra och Antonio Candreva stod för farliga inspel nästan jämt från högerkanten. Spontant kände jag då att denna halvtimme var det bästa ett lag presterat hittills i ligan.

Hur förklarar man Atalantas kollaps då? De uppträdde virrigt och fick många frisparkar emot sig. De räckte inte till fysiskt och såg inte alls ut att hänga med i spelet. Det gick för snabbt helt enkelt när Interspelarna stormade fram. Masiello var avstängd och ersattes av Zukanović i trebackslinjen. Denne hade ingen bra dag men så stort avbräck kan inte Masiellos frånvaro varit?

Atalanta reducerade innan paus genom Freuler, men Gagliardini visade efter paus att släkten är värst och Banega blev dagens andra tremålsskytt efter ett frisparksmål. 7-1 slutade det till Inter. Hur ska Atalanta hämta sig från detta till de sista tio omgångarna? Det är svårt att spekulera kring hur stor påverkan förlusten kommer få på självförtroendet. Kanske kan det vara nyttigt med en sådan här uppläxning, för att komma tillbaka och jobba ännu hårdare? Atalanta har i alla fall fått se hur det kan gå när man inte hänger med fysiskt. Då hjälper inte all den bollskicklighet som visas i lagets passningsspel. Men de kommer få fansens stöd hela vägen in i maj. Runt tusen supportrar mötte upp på träningsanläggningen efter matchen för att peppa laget.

Inter har alltjämt sex poäng upp till Napoli på tredjeplatsen. Stefano Pioli har gjort nästan allt rätt som Intertränare med 11 vinster på 15 matcher. I de resterande fyra matcherna har man inte lyckats slå andra topplag. Och för att gå om Napoli på tredjeplatsen måste poängen trilla in även mot toppkonkurrenter. Möjligen kan denna kross ge signaler till laget att man är redo att rubba även de bästa lagen i ligan.

****

I övrigt noterar vi att…

Tveksamma straffar var ett gångbart tema under veckan. Napoli fick två stycken sådana i 3-0 segern hemma mot Crotone. Finare var banderollen tillägnad förre Napoliforwarden Quagliarella, som avslöjade att han terroriserats av en stalker de senaste åren. I napoletani är beredda att ta emot Quagliarella igen, och banderollen löd: ”I helvetet har du levt… enorm dignitet. Vi välkomnar dig tillbaka till vår famn Fabio, son av denna stad”.

Romas Spalletti inte matchat truppen på ett direkt lyckat sätt den senaste tiden. Borta mot Palermo fick Paredes, Mario Rui och (äntligen) Clement Grenier spela från start. Grenier satte avtryck med den fina passningen till El Shaarawys 1-0 mål. Fransmannen blev sedan utbytt mot Edin Džeko i andra. Džeko visade att målformen finns kvar trots några mållösa matcher på slutet och satte 2-0. Bruno Peres gjorde trean och Roma studsade tillbaka på ett bra sätt inför den viktiga EL-returen mot Lyon.

Palermo har fortsatt sju poäng upp till säker mark. Deras nye president, förre tv-personligheten Paul Baccaglini, har lovat uppfylla en hel drös saker om laget klarar kontraktet. Bland annat ska den tungt tatuerade italiensk-amerikanen fixa en ansiktsgaddning om så blir fallet. Det mesta talar för att han ändå slipper både nålen och de alla de andra vaden.

Ciro Immobile vann den italienska målgörarkampen mot Belotti under måndagskvällen. Lazio slog Torino med 3-1 och Immobile inledde målskyttet och gjorde sitt 17:e mål för säsongen. Torinos kvittering stod Maxi Lopez för. Argentinaren var tidigare petad av Mihajlović eftersom han inte uppnådde viktkraven. Anfallsveteranen har uppenbarligen gått ner i vikt och sent omsider har både speltid och mål trillat in. Mot Lazio räckte det inte och Simone Inzaghis lag fortsätter att skugga Napoli från fjärdeplatsen.

****

Omgångens vinnare: Bologna slog Sassuolo borta efter mål av Mattia Destro. Sex matcher gick Bologna segerlöst innan denna omgång. Till detta Emilia-Romagnaderby bojkottade majoriteten av Bolognas tifosi den korta resan på grund av de dåliga resultaten, och för att fyra spelare ertappades sent på en nattklubb i förra veckan. Tränare Donadoni hänger åtminstone inte lika löst som för några dagar sen.

Omgångens förlorare: Alla sex klubbar i botten förlorade i helgen, även om läget är mest prekärt för de tre under strecket.

Omgångens mål: Med tanke på tiden för avgörandet och vad det betydde för Lazio väljer jag Keita Baldés 2-1 mot Torino.

Publicerad 2017-03-15 kl 02:01

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå