POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Zamparini: 15 år av galenskaper

Rubrikmakarna sörjer. Palermofansen, de flesta i alla fall, drar en suck av lättnad. För några veckor sedan tog en era slut i italiensk fotboll när Palermos mytomspunne, excentriske president Maurizio Zamparini avgick från sitt uppdrag. Palermo är på väg ner i Serie B och gör det utan 75-åringen som president. Zamparinis eftermäle kommer förstås inte bara handla om en eventuell nedflyttning under hans sista säsong. Nedan har jag försökt sammafatta det viktigaste och galnaste Zamparini gjorde under knappa 15 år i Palermo.

Ankomsten

Udinebördige Zamparini tog över som president i Palermo 2002 efter att i 15 år varit det högsta hönset i Venezia som samma år åkte ur Serie A. Norditalienaren Zamparini köpte den sicilianska klubben för 15 miljoner euro, som då låg i Serie B. Som ett slutgiltigt drag mot sin förra klubb signade han 13 Veneziaspelare den sommaren, däribland Filippo Maniero, Daniel Andersson, Joachim Björklund och Arturo Di Napoli.

Palermo misslyckades dock med att gå upp den första säsongen. Att saker inte gick enligt planen skyllde presidenten på spelarna, och proklamerade att han skulle ”skära av deras testiklar och äta dem ur min egen sallad”. Redan här var tränarcirkusen igång. Till starten av 2003-04 säsongen blev Francesco Guidolin klubbens sjunde tränare under Zamparinis 18 första månader i rosanero.

Den här gången skulle saker gå bättre och ett Luca Toni-lett Palermo vann Serie B och var tillbaka i finrummet för första gången på 31 år. Toni smällde in 30 mål i B och följde upp med 20 ligamål i Serie A säsongen 04-05. Det året skulle markera startskottet på den bästa perioden US Città di Palermo upplevt i modern tid.

Framgångarna

Toni var en fundamental del i laget som slutade på en finfin sjätteplats i deras comebacksäsong. Zamparini behövde inte ens avskeda en tränare under 04-05 för första gången under hans år i klubben. Förutom Toni hade Palermo fyra andra spelare som senare skulle ingå i Italiens världsmästartrupp 2006, Cristian Zaccardo, Fabio Grosso, Simone Barone och Andrea Barzagli.

Laget följde upp med två raka femteplatser och spel i Uefacupen båda säsongerna. Som längst gick man till åttondelsfinal 05-06. Två mittenplaceringar följde innan man var med och utmanade om Champions Leagueplatser igen under säsongen 2009-10. En ny våg av kommande stjärnor hade anlänt till ön. Cavani, Miccoli, Kjaer, Pastore, Sirigu, Nocerino och Balzaretti var några av spelarna Palermopubliken fick njuta av.

I den näst sista omgången ställdes Palermo mot Sampdoria hemma på La Favorita. Palermo hade två poäng upp till Samp på den sista CL-platsen vid tidpunkten för denna avgörande match. Vi minns bortalagets Cassano-Pazzini, Miccolis haltande och Igor Budans miss i slutet. Matchen slutade 1-1 efter två straffmål, och Sampdoria höll undan för Palermo i den sista omgången. Champions League förblev en dröm för de rosasvarta.

Säsongen efter slutade Palermo på en åttondeplats, och det är senaste gången man orkat placera sig på övre halvan. 2013 åkte Palermo ur Serie A, för att studsa tillbaka året efter. Under 10-talet har man fortsatt kunnat tillgå fina spelare. Paulo Dybala, Franco Vazquez, Andrea Belotti och Matteo Darmian har alla sedan gått vidare till större klubbadresser.

Tränarna…

De tidiga framgångarna på planen skedde trots en rotation på tränarbänken. Guidolin fick lämna sommaren 2005, i det som blev den första av fyra Palermosejourer för hans del, till förmån för Luigi Delneri. Trots bra resultat på planen skulle Zamparini byta tränare ytterligare fem gånger de kommande tre säsongerna.

Vid det här laget var det underförstått att presidenten inte ansåg att tränaren hade en allt för stor roll i klubbyggandet, spelarna på planen var dem som drev skeppet vidare under dessa säsonger. Zamparini var dock inte alltid så tydlig med detta i sina uttalanden, vilket bevisas i hans citat om den annars populäre tränaren Delio Rossi.

Efter en 0-7 förlust borta mot Udinese förklarade presidenten att ”Delio Rossi har en procents chans att stanna på bänken, det kan ni ge er på.” Rossi fick följaktligen sparken och Zamparini fyllde i att ”laget har fullkomligt förstörts. Han har haft sönder mitt Palermo, jag borde gett han sparken vid jul”.

Fem veckor senare lät det annorlunda när Zamparini tagit Delio Rossi till nåder.

”Att byta tränare var ett misstag från min sida och jag ber om Palermofansens förlåtelse. Jag återfann min tro på Rossi eftersom han är en utmärkt tränare”.

Relationen med Rossi förblev speciell. Presidenten förklarade den med att ”Rossi är som min fru, jag vill ha honom för mig själv”. När laget månaden efter spelade oavgjort mot Bari ändrades stämningen igen, och Palermo hade nu ”en tränare utan kulor”. Delio Rossi fick sparken för andra gången den säsongen. Totalt blev det 18 månader över två perioder för tränaren i Palermo.

… hur många egentligen?

Det är svårt att hålla redan på hur många tränare som kommit och gått sedan 2002, och hur många som bara varit interimtränare. Det enklaste är förmodligen att räkna antalet tränarbyten vilket var 40 stycken innan Eugenio Corini fick sparken i början på 2017 och ersattes av Diego Lopez. Just Corini fick avsluta det mest sparkarintensiva året i Palermo.

Under en tolvmånadersperiod från november 2015 till senaste november gjorde Zamparini inte mindre än elva tränarbyten. Corini som tillträdde i november var den åttonde tränaren Zamparini avverkade under denna period. Giuseppe Iachini inledde säsongen 2015/16 men ersattes av Davide Ballardini i november det året. Denne fick gå två månader senare och argentinaren Guillermo Barros Scheletto utnämndes som ny tränare.

Problemet var att Schelotto inte hade rätt Uefalicenser i ordning och analytikern Fabio Vivian fick rollen som caretaker – i en match. 0-4 mot Genoa blev för mycket för Zamparini. Näste man, Giovanni Bosi, fick också bara en match innan Giovanni Tedesco utnämndes till A-lagstränare. Tre veckor senare blev Tedesco nedgraderad till assisterande när Bosi kom tillbaka. I februari var Iachini tillbaka efter en frånvaro på tre månader när det framkom att Schelotto var i färd med att strunta i Uefabyråkratin och istället skriva på för Boca Juniors.

Under en vinstfri period den våren fick även Iachini sparken och Walter Novellino kom in. När inte heller han kunda vända på trenden återvände Ballardini. Denne lyckades ta 15 poäng under de fem sista matcherna med Palermo, och kontraktet säkrades i den sista omgången efter en hemmavinst mot redan nedflyttade Hellas Verona.

Något vore konstigt om Ballardini stannade en längre period och mycket riktigt försvann han i september 2016 efter oenigheter kring klubbens sommartransfers. Roberto De Zerbi fick två månader innan Corini kom in. Alltså, tolv månader, elva byten, åtta olika tränare. Under säsongen 2015/16 gjorde Palermo fler tränarbyten än övriga Serie A-lag tillsammans.

Däremellan hade Palermo Inters numera hyllade tränare Stefano Pioli. Men Pioli som kom i juli 2011 fick inte ens två månader på Sicilien. Två oavgjorda matcher mot schweiziska FC Thun och uttåg ur Europa League var tillräckligt för presidenten. Ett felbeslut konstaterar Maurizio Zamparini i efterhand.

”Vi förstod varandra direkt och jag uppskattade Pioli i första hand som en man och sen som tränare. Jag gjorde fel som sparkade honom men vid tillfället tyckte jag inte att vi hade förutsättningarna att fortsätta tillsammans. Jag tog emot dåliga råd från sportchefen”.

”Jag åt min andra testikel tack vare stressen. Den första var redan uppäten”, avslutade Zamparini på sitt karakteristiska sätt.

Citaten

Det är inte tillräckligt med ovanstående uttalanden? Hur lång tid har vi på oss? För den som vill finns mer att hämta ur Zamparini-asken.

Gianni Infantino vann Fifavalet enbart för att han köpte fler röster än Shejken. Jag hoppas de stänger av mig för dessa ord, det vore en ära

Zamparini hade tidigare gått åt hårt mot Fifa-presidenten Infantino. Efter en dom blev Zamparini avstängd i 20 dagar, och både han och Palermo fick böta 18 000 euro var.

Detta är inte en grupp män, det är ett tjejlag

Presidenten brände av lite omklädningsrumsjargong efter en 1-3 förlust mot Torino 2008

Engelsmännen är pirater

Zamparini ansåg 2008 att engelska klubbar agerade som pirater på skattjakt när de lockade italienska talanger med lukrativa proffskontrakt.

Man borde fängsla domaren

Han var inte nöjd när Alessandro Matri gjorde mål från offsideposition i 1-3 förlusten mot Cagliari 2011. Presidenten gick hårt åt den italienska domarkåren och krävde en ursäkt från domarhåll.

Slughet är en rumänsk paradgren, de har det i blodet. Dem utvecklade det som en överlevnadsinstinkt, bland några andra saker

Rumänen Adrian Mutu gjorde mål på Palermo under tiden en rosa spelare låg skadad på gräset. Zamparini gick i taket och yttrade orden ovan. Han ”backade” senare från uttalandet med meningen ”Jag menade inte att förolämpa Mutu när jag kallade honom en slug liten zigenare”. Det rumänska fotbollsförbundet krävde därpå en ursäkt från Zamparini.

Han är en okontrollerbar womanizer, en irländare utan regler. Den typen som försvinner i en vecka för att åka och jaga damer i Milano

Både Zamparini och tränarna hade problem att hantera nordirländaren Kyle Lafferty utanför planen. Trots att anfallaren varit en viktig del i laget som flyttades upp från Serie B 2013-14 såldes Lafferty till Norwich efter bara en säsong.

****

Som det framgår var aldrig Maurizio Zamparini den mest sympatiske presidenten i italiensk fotboll. Samtidigt går det inte komma ifrån att han, förutom att ha varit en färgklick (eller mer en olycka på väg att hända), också gjort en hel del gott för Palermo. Inte minst planterade han optimism och framtidstro i en klubb svältfödd på framgångar.

Han som tar över Palermo med omedelbar verkan heter Paul Baccaglini, en italiensk-amerikan som inte heller verkar vara en ortodox personlighet. Det kommer finnas all anledning att syna även den mannen framöver.

The show must go on.

Källa: The Gentleman Ultra, Football Italia, The Guardian, goal.com

Publicerad 2017-03-23 kl 00:08

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå