Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bröderna Milinković-Savić är redo att ta över

Italienbloggen

Framfarten som Lazios 22-årige mittfältare Sergej Milinković-Savić haft den här säsongen kan ingen som följer Serie A missat. Den serbiske u21-landslagsmannen har varit ett av säsongens stora utropstecken och fick sitt definitiva genombrott den senaste månaden. Sergej, för enkelhetens skull, lyckades med bedriften att göra mål i två Romderbyn i rad.

Han inledde med att stånga in dubbelmötets första mål. I returen verkade Lazio taget av stundens allvar i inledningen, men Sergej löste upp nervknutarna med sitt 1-0 mål i den 37:e minuten. I andra halvlek passade serben sedan fram Ciro Immobile till dennes 2-1 mål och dödsstöten för Romas hopp om en cupfinal.

Att livet skulle bli en dans på rosor för Milinković-Savić under den andra säsongen i Lazio var inte alltid självklart. Sergej skapade rabalder redan vid ankomsten till Italien sommaren 2015. Fiorentina och Lazio erbjöd både femårskontrakt till ynglingen. Genkspelaren verkade ha bestämt sig för Florens, var överens med klubben och skymtades på Fiorentinas högkvarter.

Annons

Milinković-Savić började sedan tveka och det fick Fiorentina att dra sig ur affären. Lazio lurade fortfarande i vassen och Sergej ändrade sig när han bestämde att den italienska huvudstaden skulle bli nästa destination. En arg Daniele Prade, Fiorentinas förre sportchef, menade att ”det inte var professionellt beteende och vi kunde inte hålla på att vänta längre”.

Den typen av uppträdande väckte frågetecken hos mig över spelarens personlighet, även om talangen verkade odiskutabel i det här fallet. Milinković-Savić visade lovande intentioner under sin första säsong i Lazio men såg också, inte helt oväntat, valpig ut på planen.

Numera är han en av de bärande spelarna i Romklubbens framgångsrika offensiv och ingen laziale ifrågasätter längre värvningen. Sergej kan dessutom glädja sig åt att en till familjemedlem gör honom sällskap i Italien. Hans två år yngre bror Vanja ansluter i sommar till Torino från polska Lechia Gdansk.

Annons

Livet utomlands är något som bröderna Milinković-Savić är vana vid. Pappa Nikola Milinković och mamma Milana Savić var båda proffs, i fotboll respektive basket. Sergej föddes därför i katalanska Lleida och spelade fem år som barn i österrikiska Grazer AK där pappan var proffs.

När familjen flyttade hem till Serbien blev det Novi Sad och klubben FK Vojvodina för bröderna. Klubbens vars store man är den avlidne Vujadin Boškov, scudettotränare för Sampdoria säsongen 1990/91 bland annat. Milan Kosanović är koordinator för Vojvodinas ungdomslag och jobbar med de serbiska ungdomslandslagen. Kosanović berättar om en lite otypisk spelarutveckling för Sergej. Han talar om en fotbollsälskande pojke som visade talang innan han skulle börja i klubbens kadettlag, men som också var lite lat och inte alltid utförde sina uppgifter.

Annons

”Spelare av hans typ försöker ibland att skippa löpträningen, vilket också han gjorde. Under förberedelseträningen på vintern, när alla spelare löpte runt planen så lyckades Sergej gömma sig bakom ett träd för att sedan ansluta efter två-tre varv. Han var väldigt påhittig och det är fortfarande hans starkaste karaktärsdrag”, säger Kosanović.

Vid det laget kände alla tränare i Vojvodina till Sergejs talang, men Kosanović tog 2012 honom till en rad tester, fysiska såväl som rumsorienterande. Enligt doktorn som jobbade fick Sergej de bästa testresultaten som uppmätts där, inkluderat de bland basket- volley- och handbollspelare.

”Doktorn sa att det var uppseendeväckande och oöverträffat tills då. Vid det ögonblicket förstod jag att Sergej, med rätt typ av träning, skulle bli en stor spelare. I fråga om rumsuppfattning så hittade han en lösning innan vi andra visste av det”, minns Milan Kosanović.

Annons

Sergej var reserv i kadettlaget men sedan gick det snabbt. Sommaren 2013 vann spelaren u19-EM med Serbien. Inom loppet av ett år skulle Sergej också debutera och göra mål för Vojvodinas A-lag, vinna serbiska cupen och flytta till belgiska Genk. Ett år senare vann han u20-VM och såldes till Lazio, några månader efter det kom den första kallelsen till A-landslaget.

Milan Kosanović tror att Sergej mognade i och med kallelsen till u19-landslaget och att han där lärde sig vikten av ha ansvar gentemot spelet och sitt lag. Succén i Lazio har givetvis fört med spekulationer om större klubbar, men spelaren verkar inte utåt ha lika bråttom som tidigare under karriären.

”Det är stimulerande när man hör eller läser att andra är intresserade av ens tjänster, men jag tänker inte än på att flytta från Rom. Staden fascinerar mig, Lazio är en storklubb och organisationen är på toppnivå. Den goda stämningen i omklädningsrummet har tagits ut på planen, och så är fansen fantastiska förstås”, säger Sergej Milinković-Savić.

Annons

Lillebror Vanja spelade tillsammans med brodern i Vojvodina säsongen 2013-14. Men där Sergej är en dynamisk mittfältare är Vanja en storväxt målvakt.

”Jag hatade att springa och var ingen vidare lagspelare, så jag ställde mig mellan stolparna som liten”, säger Vanja Milinković-Savić.

Den 202 cm långe serben tog 2014 tillfället i akt att gå till Manchester United, men fick där ingen riktig chans. Vanja har beskrivit lärdomen därifrån med att ”poängen är att gå in i en liten dörr och gå ut genom en stor”, och att Unitedäventyret förändrat hans attityd. Det blev istället en utlåning tillbaka till Vojvodina och förra året bytte han till Lechia Gdansk vid Östersjökusten, där han bland annat spelar med förre Juveyttern Miloš Krasić.

Bröderna skiljer sig inte bara ifrån varandra på spelpositionen. Rapälskaren Vanja listar nordisk film som ett stort intresse medan Sergej lyssnar på turbofolk, något som Vanja inte klarar av. Målvakten är också en av gissningsvis få serber som håller på Sunderland, efter att ha funnit dem i ett datorspel. Sergejs mittfältsförebild är Nemanja Matić, som han gärna kamperar ihop med, och så Zlatan Ibrahimović (”en extraordinär spelare”). Vanjas förebild är mer oväntad.

Annons

”Min förebild är Christian Abbiati eftersom han var en fullständig galning, men sådana typer är de bästa målvakterna. Det krävs mod för att gå mot bollen när spelare med full kraft också gör det”, säger Vanja Milinković-Savić.

Målvakten hade andra erbjudanden men valde Torino mycket tack vare tränaren Mihajlović och landsmännen Lukić och Ljajić. Låneavtalet med Joe Hart går ut till sommaren och då kan en ledig plats fyllas i målet av Milinković-Savić.

”Jag känner pressen över att vara Harts efterträdare, men det passar mig också. Hart har visat vilken stormålvakt han är. Torinos fans har vant sig vid hans briljanta räddningar och hoppas att hans efterträdare är åtminstone hälften så bra. Förhoppningsvis kommer jag uppfylla förväntningarna”.

”Anfallarnas storform i Serie A oroar mig inte, jag vill inte ha det dödstråkigt i målet”, säger Vanja Milinković-Savić.

Annons

Det kan också bli så att Joe Hart hittar en lösning med Torino och stannar i sommar. Engelsmannen har inte gjort någon supersäsong men till sitt försvar så har han en svajig backlinje framför sig. Med både Hart och Milinković-Savić (och Padelli) i samma trupp hade vi kunnat få en konkurrenssituation som påminner en hel del om den Hart själv hade när han kom fram för tio år sedan.

Det var då Sven-Göran Eriksson roterade på tre målvakter i inledningen av Manchester Citys säsong. Den då 20-årige Joe Hart petade så småningom rutinerade Andreas Isaksson och en Kasper Schmeichel som knappt såg ut att ha gått färdigt högstadiet. Om Milinković-Savić är så bra som det sägs är det inte en omöjlig tanke att Hart får uppleva samma känsla som Isaksson upplevde då.

Om vi ska tro Vanja Milinković-Savićs agent Mateja Kežman är detta en stor målvakt i blivande. Jämförelsen går till en annan tonåring, som redan är så bra att man jämför även äldre målvakter med honom.

Annons

”Siniša är den rätta tränaren, han tror på ungdomar och är inte rädd för att kasta in dem. Toro är den ideala klubben för Vanja. Kommer han bli deras Donnarumma? Ja, det skulle jag säga. Vanja har utomordentliga tekniska och personliga kvalitéer. Han är väldigt mogen, bara 20 år men är som en 25-åring”.

”Vanja kommer till Turin med största motivation, men också ödmjukhet. Han är redo att bli förstavalet eller andremålvakt. Han är ung, det gäller att förtjäna allt man gör och så ska det vara. Han kommer förundra alla i Italien, precis som sin bror Sergej”, säger den förre strikern Kežman.

Källa: Blic, Novosti, Football Italia, lalaziosiamonoi.it

Publicerad 2017-04-09 10:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto