Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Äntligen lite dramatik i botten!

Omgång 31 inleddes på lördagen med ödesmatchen mellan 17:e placerade Empoli och jumbon Pescara. Hemmalaget tog ledningen redan i den nionde minuten genom en yttersida av Omar El Kaddouri. Pescaras Gianluca Caprari missade sedan ett jätteläge i mitten på halvleken och då tänkte man att, ja just sådana missar är signifikativa för ett lag på väg ut ur serien.

Men Caprari skulle få sin revansch i den 31:a minuten. Frispelad av Jean-Christophe Bahebeck fintade han kallt bort Skorupski i Empolimålet och satte kvitteringen. Om det var i något läge Pescara skulle vinna mot Empoli så var det nu. Empoli gick in till matchen med sju raka förluster och nio matcher utan seger.

Pescara skulle även fortsättningsvis ha de bästa chanserna. Hemmalaget förlitade sig på bolltryggheten i deras lag men precis som många gånger tidigare saknades det spets framåt. El Kaddouris mål var lagets blott artonde för säsongen. Den här gången räckte det till en poäng, en pinne som kan vara guld värd i slutändan sa tränaren Martusciello efter matchen. Det verkade inte publiken hålla med om och buade ut laget efter slutsignalen.

Laget är alltjämt nio poäng före Pescara och det är frågan om inte överlevnadståget gått för Pescara. Symptomen för ett lag som sladdar i botten är många och Zdenek Zeman beklagade sig efteråt över alla missade målchanser. PSG-produkten Bahebeck blev dessutom skadad kort efter målet och ersattes av Brugman, som föga oväntat missade en bra chans i andra halvlek.

Vid söndagens
lunchmatch möttes två formstarka lag i Sampdoria och Fiorentina. Matchen blev uppskjuten i 20 minuter på grund av att Fiorentinas buss hade svårt att komma fram i trafiken. Mentalt verkade Fiorentinaspelarna också vara försenade till denna match när Bruno Fernandes redan efter fem minuter gav Samp ledningen. Lagens både stjärnanfallare drogs med skadeproblem, Muriel kom inte till spel och Kalinić blev inbytt i paus.

Fiorentina stördes hela halvleken av Sampdorias effektiva presspel och tilläts sällan att bygga eget spel. Samp kompletterar det med ett passningsskickligt mittfält och spets i fronttrion Fernandes, Quagliarella och Schick. Jag vill plussa för ettriga uruguayanen Torreira på mitten och högerbacksförvärvet Bereszynski som gjorde en bra match.

Med både Kalinić och Babacar på planen blev gästerna farligare på fasta i andra halvlek. Utdelningen kom efter en timme när lagkaptenen Gonzalo Rodriguez skallade in en hörna i sin 200:e match för Fiorentina. Matchen spelades i ett högt tempo med få avblåsningar och det öppnare spelet såg ut gynna Fiorentina.

Genomgående under tillställningen såg dock Violaförsvaret osäkert ut och hemmalaget tog återigen ledningen i den 71:a minuten. Carlos Sanchez höll inte ihop benen och Ricardo Alvarez skott letade sig in vid första stolpen. Ja den Ricky Alvarez gjorde mål, med sin första bollberöring.
Efter uttagningen till Argentinas VM-trupp 2014 har karriären gått i stå för den offensive mittfältaren. En misslyckad utlåning till Sunderland följde efter VM och Inter släppte Alvarez till Sampdoria förra året. Detta var hans första mål för säsongen och han hade ytterligare ett läge i slutet att öka på målskörden.

Lägen hade också Fiorentina och träffade stolpen två gånger i andra halvlek. Därför kändes det rättvist när Babacar i den 89:e minuten skruvade i kvitteringen med ett finurligt skott över Viviano. Senegalesen Babacar skullen även få en chans att avgöra på stopptid, men Viviano (benhård Violasupporter) räddade den här gången med en fotparad. En mycket underhållande och fartfylld match slutade 2-2.

Sampdoria är alltjämt ett av seriens formstarkaste lag under 2017 och tränaren Giampaolo har verkligen fått surr på många spelare efter en medioker höst. Fiorentina däremot tappade två viktiga poäng i kampen om en eventuell Europa Leagueplats. Paulo Sousa har stått för ett antal märkliga uttalanden under säsongen och i helgen kom ett nytt. Portugisen sa efter matchen att ”Europa aldrig varit något mål”, trots att det bara är några poäng bort efter tre raka vinster som föranledde helgens match.

Jag förstår om han försöker ta bort press från spelare men det låter väldigt konstigt med tanke på att klubben spelade Europa League i år och mer eller mindre varje säsong siktar på att komma ut i Europa. Ryktena om att Paulo Sousa ska lämna har inte på något sätt försvunnit och nu har också Cesare Prandelli uttalat sig i frågan. Prandelli, som bor i Florens, säger att ”återvända skulle innebära en stor risk, men i livet måste man ta risker”. Fortsättning följer i de florentinska tränarspekulationerna.

Sist ut
i helgen var Lazio och Napoli, en match som gällde den sista kvalplatsen till Champions League. Napoli kontrollerade första halvlek med sedvanligt säkert passningsspel, men det var också en låst halvlek med två lag som inte tog många risker. Lazio såg bleka ut och fantasilösa framåt, de mäktade bara med några halvchanser.

1-0 till gästerna kom när Lazios Wallace gav bort bollen och Hamšik hittade fram till Callejon som hade öppet mål. Målet föranleddes av en lång passning som skar genom Lazios lagdelar och det var möjligen första gången Napoli provade den sortens uppspel. Insigne brände ett jätteläge precis före slutet men gästerna skapade i övrigt inte så mycket när de anföll mot ett samlat Lazioförsvar.

Lazio spelade upp sig offensivt i andra halvlek men Napolis djupledsbollar skulle såra romarna ännu mer nu. En sådan passning belönade sig vid 2-0 när Insigne stötte in ett direktskott förbi Strakosha. Maurizio Sarri klagade efter matchen på att Napoli alldeles för enkelt slappnar av i någon falsk säkerhet och bjuder in motståndarna att straffa deras försvar. Det har vi sett flera gånger i år och den här matchen var inget undantag. Keita Baldé, Patric och Anderson missade dock alla helt öppna lägen framför målet.

Napoli har fortsatt svårt för att stänga matcher och det måste man bli bättre på om de ska upp på nästa nivå som lag. Luften såg ut att ha gått ur Lazio efter de brända chanserna och på stopptid kunde Lorenzo Insigne snyggt placera in sitt andra mål för kvällen.

Resultatet innebär att sju poäng skiljer klubbarna åt på tredje och fjärde plats. Jag har väldigt svårt att se Napoli och Roma komma på något annat än pallplats i tabellen. Efter förra söndagens match mot Juventus tänkte jag att Napoli med det fina spelet blir svåra att peta ner från CL-plats, oavsett hur bra Lazio och lagen därunder spelar. Därmed var kvällens resultat inte någon överraskning.

Sarri förklarade att Juvematcherna ”eldade upp Napoli och gav laget självförtroende”. Hamšik gjorde en ny mycket bra match och Insigne är målfarligare än någonsin i den ljusblå tröjan. Även en sådan som Strinić har blivit stabilare i år och visar att Sarri blir mer och mer effektiv i roterandet av truppen. Nu kommer siktet ligga på jaga ikapp Roma som ligger fyra poäng före på andraplatsen.

Lazio i sin tur kan skylla den svaga insatsen på frånvaron av kapten Biglia, De Vrij, Lulić och Marchetti. Mer och mer under säsongen har jag känt att deras trupp klarar av påfrestningar, att laget inte bara är en stark startelva utan har också flera kompetenta ersättare. Bevisligen höll det ändå inte ikväll.

Egna produkten Murgia fick exempelvis chansen från start på mittfältet men såg bortkommen och nervös ut, och blev tidigt utbytt i andra. Trebackslinjen med Bastos-Wallace-Radu stod också för kostsamma misstag. Faktum är att Lazio haft svårt att ta poäng mot topplagen hela säsongen och vinsten i ena Coppasemin mot Roma verkar inte förändrat så mycket av det.

****

I övrigt noterar vi att…

Crotones vinst mot Inter äntligen ger liv i nedflyttningsstriden för första gången på flera månader. Inters Gary Medel var uppflyttad på mittfältet men nere och halkade på gräset i eget straffområde. Bollen tog på handen och Falcinelli satte ledningsmålet på straff. Falcinelli, som gör det jättebra i skymundan av mer namnkunniga bombers, utökade också till 2-0.

Inter var inte närvarande överhuvudtaget i första halvlek och Crotone borde gjort 3-0 redan där. Bland annat hade Marcus Rohdén två bra chanser att stänga matchen. Men Inters D’Ambrosio (mål för andra matchen i rad) kunde reducera med 25 minuter kvar. En kvittering förmådde dock inte Milanolaget trots ett ganska bastant tryck mot slutet.

Crotone tog sin överlägset största skalp under debutsäsongen i Serie A och är efter två raka segrar bara tre poäng ifrån Empoli på säker mark. Det är något med detta lag som gör dem svåra att räkna bort, fastän de långt ifrån har någon imponerande trupp. Men nyförvärvet från Latina, Maxwell Acosty, hade ett intressant inhopp och kan bli en joker under slutspurten. Jag tror vi kan se en kamp långt in i maj om 17:e platsen, vilket vore väldigt uppfriskande för dramatiken i ligan.

Något drama kommer det däremot inte bli om Champions Leagueplatserna. Inter kan i och med denna förlust se sig själva som borträknade i kampen om dessa. Man trodde att förlusten mot Samp skulle bli en väckarklocka för nerazzurri men Crotone kunde istället straffa ett fortsatt desillusionerat Interlag. Stefano Pioli upplever sin tyngsta period som Intertränare och kan för första gången bli ifrågasatt på allvar om det blir ett nytt misslyckande i helgens Milanoderby. För en månad sen vann Inter med 7-1 mot Atalanta, sedan dess har man tagit en poäng på tre matcher. Det kan svänga snabbt i dagens fotboll.

Milan körde över Palermo med 4-0 och hade ”Poker” i målskyttar. En av dessa, Carlos Bacca, var hjälpsam nog och förklarade för sina sydamerikanska följare på sociala medier vilken tid matchstarten var för dem. Bara det att colombianen hade missat att söndagens motståndare hette Palermo och inte Fiorentina som han skrev. Inspirerade av Susos comeback efter skada kunde Milan vinna ändå enkelt. Milan behöver Suso i den här formen om de ska nå Europa League till nästa säsong. Och vilka som väntar i nästa omgång behöver nog inte ens Carlos Bacca påminnas om.

Lika muntert är det inte i Palermo och nu börjar röster även viska om att tränaren Diego Lopez sitter löst. Det vore olyckligt för Palermo om den nye ägaren skulle ta efter Zamparinis sparkningsmetoder under det här skeendet av säsongen. På lördag väntar Bologna hemma i en livsviktig match. Vinner Palermo inte den blir det med all sannolikhet Serie B-spel i höst.

Det är kris i Genoa efter 0-3 borta mot Udinese. Rubinho stod för en av säsongens mest bisarra målvaktstavlor när han blev ”träffad” av De Pauls hörna. Förlusten innebar också slutet för Mandorlini som Genoatränare och nu är Ivan Jurić tillbaka i rödblått. Jurić som fick sparken efter 0-5 mot Pescara för två månader sen. Italienska förbundet har en märklig regel som förbjuder tränare att ha hand om mer än ett lag per säsong, därav dessa ”ritorni” som flera lag ger sig på.

Mandorlinis facit blev fyra poäng på sex matcher i Genoa. Spelet var trögare än under Jurić och påminde ganska mycket hur hans Hellas Verona såg ut större delen av fjolåret. Efter dessa två misslyckanden och sparkningar börjar jag undra om hans nästa klubb är en i Serie A?

Med Jurić hoppas Genoa få igång den tidigare så lovande offensiven och chansen att åka ur är minimal. Jurićs uppgift blir därför främst att bryta den otroligt negativa stämningen som råder i klubben, ändå från president Preziosi till supportrarnas upp-och-nervända banderoller. Frågan är om ledningen kan tänka sig behålla den kroatiske tränaren till nästa säsong, eller om han bara är en temporär lösning.

Juventus värmde upp inför kvartsfinalen mot Barcelona med att slå Chievo hemma. Gonzalo Higuaín gjorde båda målen i 2-0 segern och avslutade en formidabel vecka för sin egen del. El Pipita blev också den första spelaren sedan 1958/59 att göra fler än 20 mål under en debutsäsong i Juventus. Så het som han är nu känns det som ett rimligt krav att förvänta sig mål även mot Barcelona. Juventus roterade i elvan precis som mot Napoli i cupen, med bland andra Pjanic och Bonucci på bänken, och Rugani med en ny bra insats som mittback.

Om vi blickar framåt mot tisdagen tror jag att Juventus har goda chanser att slå ut Barcelona. Det pratas mycket om MSN hos katalanerna men det är synnerligen bra läge för Juves offensiva kanoner att visa att de kan hålla den nivån också. En sådan som Cuadrado kan till exempel bli avgörande i Juves omställningsspel. Det råder ingen tvekan om att Barça kommer gå med stor respekt för italienarna i detta dubbelmöte.

Det är svårt att veta vilka växlar man ska dra av Barcelonas vändning mot PSG. På ett sätt så har man visat en lägstanivå (upprepade gånger denna säsong dessutom) man inte trodde fanns i laget. Magkänslan säger att just den risken för sämre prestationer kommer ställa till det igen för Barcelona i turneringen. Samtidigt går det inte att blunda för det historiska de åstadkom och de kan lika gärna rida vidare på den vågen nu i CL.

Helgens gulligaste var annars när Leo Bonucci postade en bild på sin son på Instagram. Sonen som håller på Torino gläds på bilden åt idolen Andrea Belottis mål mot Cagliari (3-2 till Toro). ”Detta gör man för sonens kärlek”, skrev Bonucci.

****

Helgens vinnare: Crotone förstås och Napoli, som kan se fram emot Champions League i höst igen.

Helgens förlorare: Lazio och Inter, som istället får slåss om platserna till Europa League.

Helgens mål: Många snygga mål denna omgång där jag väljer Acquahs kanonskott mot Cagliari, som senare följdes upp med en ful tackling och rött kort.

Publicerad 2017-04-11 kl 09:32

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto