POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Milanoderby med fokus i framtiden

Lördagens lunchmatch är inget mindre än Il Derby della Madonnina mellan Inter och Milan. En stormatch som inte är stor längre på planen, och där de största drömmarna verkar ligga längre fram i horisonten hos båda lagens fans. Det är ett Milanoderby där en Europa Leagueplats är den största moroten för lagen under resten av säsongen.

I veckan blev det äntligen klart med Milans nya ägare. Det har förhandlats om försäljning ända sen i augusti, skickats ett antal depositioner till Milano från kinesiskt håll och folk, allt ifrån fans till klubblegendarer, har ställt sig undrande över vilka personerna i det kinesiska konsortiet egentligen är.

Nu vet vi desto mer. Yonghong Li blir ny president och kommer jobba nära affärskollegan Han Li. Ägargruppen vars namn är Rossoneri Sports Investment Lux tar över Milan för 740 miljoner euro ifrån Silvio Berlusconis Finivest. De senare kan få uppemot 90 miljoner euro till för att betala av de kostnader klubben haft under den långa försäljningsperioden. Berlusconi lämnar efter 31 år som Milanöverhuvud, och Adriano Galliani checkar ut med sina gula slipsar ifrån Casa Milan. Ny VD blir istället Marco Fassone.

Det är självklart ett stort ögonblick för Milan att hamna i nya händer efter en så lång period. En era som varit extremt framgångsrik men där Silvio inte orkat tillföra energi på ett sportsligt plan under hans sista år. Milan har under de två transferfönster som varit föremål för klubbförsäljningen fått se sig bakbundna i mercaton.

Montella har fått jobba med befintligt material och inlånade lösningar, och har med dessa förutsättningar gjort en bra debutsäsong hittills som Milantränare. Med nya pengar på banken drömmer fansen om början på en ny storhetstid, samtidigt som det finns en osäkerhet över de kinesiska ägarna.

Kommer de hitta rätt folk till klubben? Satsar man på Montella även nästa år? Finns det plats för en sådan som Paolo Maldini inom organisationen? Ägarnas första uppgift torde bli att förstärka statusen på nuvarande trupp, både med smarta nyförvärv i sommar och att behålla de juveler klubben sitter på. Att förlänga kontraktet med Gigi Donnarumma är en sådan prioritet, särskilt nu när ryktena om att målvakten ska till Juventus inom en överskådlig framtid börjar viskas högre och högre.

De kinesiska
ägarna i Inter, Suninggruppen, krävde inte lika mycket tid under deras övertagande i somras. De har också visat sig kapabla att spendera stora summor på transferfönstret. Satsningen har gett blandad utdelning på ett spelarplan. De medelstora (20-25M euro) investeringarna i Candreva och Gagliardini och hittills gett störst effekt, medan det varit svårare för den dyraste värningen Joao Mario (40M euro) och inte överhuvudtaget fungerat för den hajpade Gabriel Barbosa, köpt för knappt 300 miljoner kronor från brasilianska Santos.

Efter kaoset på försäsongen och De Boers dåliga start hittade Inter både lugnet och spelet när Stefano Pioli anställdes. Pioli började snabbt plocka trepoängare i jakten på en Champions Leagueplats och hade sammantaget en mycket bra vinter med Inter. Formen nådde sin kulmination i 7-1 segern mot Atalanta för en månad sen, men Inter såg spelmässigt långt framme ut även vid 0-1 förlusten på Juventus Stadium för en månad sen.

Dock har Inter efter Atalantamatchen fullständigt gått vilse. Kryss mot Torino följdes av 1-2 mot både Sampdoria och bottenlaget Crotone. Pioli, som fick fansen att drömma om en inte orealistisk CL-plats, kan nu ge upp den tanken efter ovanstående resultatrad. Tränaren upplever sin första stora motgång som Intertränare, vid förlust på lördag kommer krisstämpeln inte vara långt borta.

Ända sedan
Piolis intåg i november har det diskuterats huruvida han bara är en tillfällig lösning i väntan på stort och etablerat namn. Profiler som Antonio Conte och Diego Simeone har dykt upp i flera vändor, och under rådande formsvacka har ”det stora tränarnamnet” blivit allt mer angeläget.

Det kan inte vara lätt för Pioli att befinna sig i en nästan-kris och inte känna klarhet över framtiden. Kontraktet är till nästa sommar men känslan är att det ständiga snacket om större tränarnamn stjälper Pioli och hans lag i arbetet.

Enligt mig ska han fortsätta säsongen ut och ges chansen även till nästa. Det långsiktiga tänket måste vara större än att man börjar ifrågasätta så fort tränare upplever en svår tid med laget. Risken är att Inters stämpel som en klubb där tränarna har noll kontinuitet blir ännu tydligare. För att inte tala om att Inter vid första anblick kan ses som ett steg där tränarkarriären på ett eller annat sätt vänder neråt.

Jag tror heller inte att namnen som önskas kan komma i sommar. Conte kommer inte lämna Chelsea utan att ha coachat dem i Champions League. Simeone är inte heller aktuell redan denna sommar gissar jag. Nu när han återigen baxat Atlético Madrid långt fram i Champions League är Simeone rimligen inte färdig än där. Jorge Sampaolis namn har också nämnts men intrycket av argentinaren som ett ännu osäkert kort på hög klubblagsnivå förstärktes rejält efter fadäsen mot Leicester.

Just nu står Inter till och med utanför en Europa Leagueplats och har två poäng upp till Milan. Även om det inte är den attraktivaste turneringen anser jag det vara av stor symbolisk vikt för båda klubbarna att kvalificera sig dit.

Inter ska försöka rädda säsongen efter de här tre matcherna som ryckt undan självförtroendet helt i truppen, och på nytt skapat en osäkerhet över vart klubben är på väg. I Milan har man inte haft lika mycket flyt under våren som i höstas, och det riskerar skapa ett stort antiklimax hos dem som började hoppas då. Uppförsbacken för de nya ägarna kommer bli brantare direkt med uteblivet Europaspel igen.

Milanoderbyt handlar inte längre om nationella och internationella pokaler, och världens bästa spelare är sedan några år frånvarande i båda lagen. Jag tror ändå detta tillfälligt glöms bort under 90 minuter på påskafton. Både bland lagens fans, och förhoppningsvis även hos de miljontals tv-tittarna i världen.

Publicerad 2017-04-14 kl 20:40

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto