POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sprakande Milanoderby, och avgöranden i botten och toppen

Omgång 32 i Serie A inleddes med att Inter och Milan för första gången skulle spela ett derby vid lunchtid. Spelarna visade inga som helst symptom på morgontrötthet och vi bjöds på en mycket fartfylld första halvlek.

Innan matchstart såg jag ”bortalagets” mittfält med Sosa, Kucka och Matias Fernandez och tänkte att detta inte är värdigt Milan i ett derby, även fast jag kan gilla alla tre spelartyperna enskilt för sig. Inter spelade också tre på mitten och ersatte Éver Banega med Joao Mário, Det man förlorade i kreativitet vann Inter i förbättrad balans på mitten.

Milan såg spelmässigt vassare ut under första halvlek. Gary Medel flyttades ner till mittbackspositionen igen och såg väldigt långsam ut vid ett par tillfällen. Milans yttrar var mer spetsiga i sina attacker än Candreva och Perišić som inte hade satt något avtryck i matchen.

Därför kom Inters ledningsmål i 36:e minuten lite överraskande när Gagliardini hittade just Candreva med en utsökt boll, som avslutade perfekt förbi Donnarumma. En minut innan paus var det dags igen. Perišić tog sig snyggt förbi Calabria och hittade Icardi som lurat Romagnoli i straffområdet. 2-0, Icardis första derbymål i Inter.

Efter paus fortsatte Inter att hitta chanser och under en tio-femtonminutersperiod hade de tillräckligt många för att avgöra matchen. Milan hade svårt när de utsattes för kontringar, och ännu svårare att hitta ett konstruktivt spel på planen. Ingen av Fernandez, Kucka, Sosa eller inbytte Locatelli förmådde att luckra upp det lågt stående Interförsvaret.

Suso och Deulofeu fastnade och Bacca såg yrvaken ut under matchen med flera konstigt tajmade aktioner. Det var inte förens Milans spanska yttrar bytte kant med varandra som saker började hände i offensiv väg. På sina ”rätta” kanter kom de oftare ner till kortlinjen och hotade med inlägg. Den rockaden borde gjorts tidigare och inte med bara 10-15 minuter kvar av matchen.

Nu löste det sig ändå för Milan. Suso slog ett inlägg med högern (!) och mittbacken Romagnoli sulade in 1-2 i den 83:e. Efter sju minuters stopptid vaknade Bacca och nickskarvade en hörna mot Zapata på bortre stolpen, som akrobatiskt styrde in en sen, sen kvittering.

Milan visade återigen att deras största styrka anno 2016/17 är kollektivet och moralen. Det ska heller inte underskattas hur symboliskt viktig kvitteringen kan vara i den första matchen och derbyt med nya ägare. En detalj jag gillar från 2-2 målet är att Deulofeu istället för att slå ett tidigt inlägg vågar utmana sin motståndare, och fixar fram hörnan som föranleder kvitteringen. Katalanen har kommit igång ordentligt och nu verkar Barcelona vara sugna på att aktivera hans återköpsklausul.

Inter får skylla sig själva som inte sätter lägena de har vid 2-0. Jag ställer mig också frågande till Piolis val att byta ut den bäste svartblå spelaren Joao Mário och sedan sätta in Biabiany på tilläggstid. Där hade till exempel Ansaldi med hans defensiva egenskaper varit lämpligare att ha på planen under de sista minuterna.

Inter kan trots poängtappet ta med sig även positiva saker från matchen. Utöver Joao Mário var Gagliardini och Kondogbia bra på mittfältet, där fransmannen vann många bollar och dueller. Handanović var nästan felfri och Nagatomo gjorde det överraskande bra mot Suso med sin snabbhet. Sammantaget var det ett väldigt underhållande derby, med tydliga defensiva brister i båda lagen.

Vi bjöds också på två fina tifon i vanlig derbyordning, där Milankurvans Robin Hoodmålning enligt mig är ett av de fem snyggaste i Europa den här säsongen. Samma kurva riktade också en känga till förbundets val av tidig kickoff-tid. En flagga med texten ”All you can eat” i kinesisk stil visade en hungrig herre (icke-kines) redo att bli matad. En tydlig passning till förbundet i det första ”kinesiska” Milanoderbyt.

I Rom var supportrarna i Curva sud tillbaka på Olimpico i en ligamatch för första gången på 1,5 år. Roma mötte Europajagande Atalanta där gästerna saknade Papu Gómez, Spinazzola och målvakten Berisha. Roma dominerade första 20 spelmässigt utan att skapa så värst många chanser.

Att Atalanta led utan Papu Gómez kreativitet i offensiven var tydligt men de skapade ändå några chanser i inledningen. De tog också ledningen när Andrea Conti dribblade på vänsterkanten och hittade Jasmin Kurtić som snyggt avslutade på ett tillslag. Roma spel tappade självförtroendet de haft i början och man hade stora problem i uppspelsfasen.

Efter paus kom Roma ut som ett helt nytt lag. Det tog bara fem minuter innan Salah frispelade Džeko som stötte in kvitteringen. Roma speedade upp passningstempot och Džeko fick en bra chans att göra sitt andra mål. Nainggolan bombade bollen i ribban och De Rossi var en stolpträff ifrån att konstsparka in vad som blivit ett av säsongens snyggaste mål.

I det läget var man övertygad att hemmalaget skulle vända underläget och hitta ett segermål till slut. Men det kom aldrig. Atalanta hämtade sig från anstormningen och höll 1-1 matchen ut. Roma fick inte in samma press mot slutet och måste vara oerhört besvikna över detta resultat.

Resultatet innebär att Roma är åtta poäng bakom Juventus och kan med all sannolikhet glömma den strimman av scudettohopp de haft. Luciano Spalletti beklagade efteråt att han hans lag inte spelat på samma sätt under säsongen i ett märkligt uttalande, med exemplet att Roma skiftat mellan tre- och fyrbackslinje.

Spalletti har enligt mig haft tillräckligt stor bredd bland försvararna för att inte skylla ifrån sig, sen räcker det att kolla på seriens bästa lag för att hitta ett annat exempel på några som frångått en tilltänkt spelsystem. Spalletti har gjort mycket bra för Roma under denna sejour men kommer inte sluta högre än tvåa denna gång heller. Det återstår att se om han får chansen att bevisa att han kan krossa det glastaket eller om tränaren söker sig till andra uppdrag nästa säsong.

För Atalantas del grundades poängen i en bra defensiv insats även om det i perioder blev tydligt att spelet både framåt och bakåt brister när viktiga namn saknas. Ungdomarna är många och bra, men för att vara säkra på att fixa EL-platsen får inte fler ordinarie gå sönder. Man får ändå berömma Gasperini för modet att låta en 20-årig Bryan Cabezas säsongsdebutera med ett inhopp på Olimpico. Det säger det mesta om vilken tilltro Gasperini har till Atalantas unga spelare.

****

I övrigt noterar vi att…

Gonzalo Higuaíns målform fortsatte efter han serverats två mål i bortasegern mot Pescara. Juventus ställde Neto i mål och roterade i backlinjen men formerade de starkaste spelarna i mittfält och framåt, endast fyra dagar innan returen mot Barcelona.

Matchens största samtalsämne blev skadan på Paulo Dybala, vars ankel tvingade honom att utgå efter ett antal bryska behandlingar av Pescaras Sulley Muntari. Dybala verkar ändå vara redo för att spela i veckan, efter att fått sitt ”internationella” genombrott mot Barcelona. Det är lustigt hur en sådan insats kan sätta en skugga över nästan två års briljans i Juventuströjan. Som om vi inte visste att han var så här bra?

Empoli tog
en blytung seger i Toscanaderbyt borta mot Fiorentina. Gästerna hade chanser att ta ledningen men gjorde det inte förens Tatarusanu agerat taffligt på ett inspel och bjöd El Kaddouri på ett öppet mål. Vilken fin ersättare marockanen blivit till Saponara som gick till just Fiorentina (spelade en timme) i januari. Men är det inte dags att Sportiello får chansen under resterande matcher i Violamålet?

Fiorentina kvitterade i andra genom Tello, men på övertid kom Empolis Pucciarelli fri i straffområdet och slog hål i luften och knut på sig själv. Borja Valero sprang ikapp bakifrån och domaren tolkade att spanjoren hakat upp Empolispelaren. Situationen slutade med att Empoli tilldömdes en bisarr straff.

Fram steg Manuel Pasqual, tidigare Fiorentinakapten och över 300 matcher i Violatröjan, men som lämnade i somras för Empoli. Pasqual gjorde inget misstag och sköt Empoli till ett mer betryggande fempoängsförsprång gentemot Crotone under strecket.

Nikola Kalinić blev rasande och förolämpade domaren Mazzoleni i spelargången efter matchen. Kroaten fick rött kort och missar det viktiga mötet mot Inter på lördag. Fiorentina slarvar ändå bort det som ska bara tre givna poäng i kampen om Europa League, i synnerhet när man kunnat täta till det gapet efter Milanolagens kryss tidigare.

Palermo är i teorin, inte matematiskt, ute ur Serie A efter 0-0 hemma mot Bologna. Trots att gästernas Pulgar fick rött kort redan i den 25:e minuten kunde inte Palermo få hål på Bologna, snarare så kunde bortalaget fortsätta skapa chanser även efter utvisningen. Och när man som Palermo går och missar i princip öppet mål vid två tillfällen är det inte så konstigt att man åker ur serien.

Sicilianarna upplevde en turbulent vecka där tränaren Diego Lopez sparkades och sportchefen Nicola Salerno avgick. Salerno kände sig “värdelös” under de pågående övertagandet av nye presidenten Baccaglini, och ny tränare blir Diego Bortoluzzi. Han hämtas från klubbens akademi och har tidigare varit assistent under Guidolin i Swansea.

Crotone tog en mycket stark poäng mot ett av series bästa hemmalag Torino. Det efter en stormatch av målvakten Cordaz. Det krävdes en straff i den 66:e minuten av Andrea Belotti för att överlista Cordaz.

Otroligt nog räckte det inte för Torinoseger. Joe Hart kom ut helt fel på ett långt inlägg och Simy nickade in kvitteringen i tomt mål med dryga tio minuter kvar. Crotone kan glädja sig åt en viktig pinne i bottenstriden, men avståndet upp till Empoli är återigen fem poäng med sex matcher kvar.

Skulle Crotone lyckas med en great escape så har tränaren Nicola sagt att han cyklar från Kalabrien ända till Turin. Davide Nicola lär slippa det, men som jag varit inne på tidigare tror jag inte det kommer avgöras innan de absolut sista omgångarna.

Krisande Genoa spelade 2-2 mot Lazio i Ivan Jurics comebackmatch på tränarbänken. Giovanni Simeone gav hemmalaget ledning med sitt första ligamål på två månader, och Lucas Biglia kvitterade på en straffretur innan paus.

Juric bytte in Goran Pandev i den 73:e minuten och fem minuter senare hade ex-lazialen gjort sitt första ligamål för säsongen. Oscar Hiljemark byttes in en minut före full tid och fick desvärre se Lazios inhoppare Luis Alberto göra 2-2, också det var säsongens första mål för spanjoren. Både Milinkovic-Savic och Pandev hade sen lägen att avgöra matchen.

Vi kan konstatera att Lazio mötte Genoa i helt fel läge med en nygammal tränare. Man kunde ifrågasätta bredden i Lazio efter 0-3 mot Napoli men inhoppet av Luis Alberto visade att ersättarna också kan göra skillnad, även det förstås inte är detsamma att göra det mot ett topplag kontra bottenlag.

Juric kan förhoppningsvis bevisa att han är värd att satsas vidare på till hösten, och sa efteråt att laget nu har sex matcher på sig att rädda säsongens anseende.

****
Helgens vinnare: Juventus, lo scudetto är deras nu.

Helgens förlorare: Palermo och Pescara, vars resultat innebär att de kan börja förbereda sig för Serie B nästa säsong. Att endast ha skrapat ihop 16 respektive 14 poäng hittills är inget annat än bedrövligt.

Helgens mål: Luis Albertos mot Genoa. Det var ett synnerligen väl valt tillfälle att göra sitt första ligamål i. Distansskottet var både snyggt och viktigt för Lazios Europa Leagueplacering.

Publicerad 2017-04-17 kl 15:05

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto