Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inter är mer sjukt än pazza

I den galet målrika omgång 33 utspelades den galnaste matchen på Artemio Franchi mellan Fiorentina och Inter. Bortalaget valde samma startelva som i Milanoderbyt senast, med Gagliardini-Kondogbia-Joao Mário på mittfältet och Éver Banega åter på bänken.

I Fiorentina fick Khouma Babacar chansen på topp i avstängde Kalinićs frånvaro. Viola startade med en backlinje, Tomović-Astori-Sanchez, som man kan beskriva med, eh, ett valfritt negativt adjektiv.

Underskattade uruguayanen Matías Vecino inledde målskyttet för Fiorentina men Inter kunde vända redan i första halvlek. Först reducerade Ivan Perišić. Sedan ryckte Mauro Icardi sig loss från Carlos Sanchez, i en duell som man med förbundna ögon kunnat veta att Icardi skulle vinna, och tryckte in 2-1.

Målen kom inom loppet av fem minuter och jag såg dem inte komma riktigt. Å andra sidan uppträdde Fiorentinas försvar ungefär så förvirrat som man anade att de skulle göra. Som tur var för Viola skulle Inters backlinje uppträda om möjligt ännu sämre efter paus.

Inom loppet av två minuter hade Fiorentina vänt tillbaka med timmen spelad, genom Astori och Vecino igen. Dessförinnan hade de kostat på sig att missa från elva meter, sedan Bernardeschi slagit en bedrövlig skedstraff på Handanović.

Khouma Babacar fyllde på med två mål och Fiorentina hade alltså vänt 1-2 till 5-2 på 17 minuter. Men med dessa två försvar blev inte ens det femte målet någon garanti för seger. Icardi fullbordade sitt hattrick med två mål runt minut 90 och några nervösa tilläggsminuter följde för Fiorentinaspelarna. Det slutade 5-4 och hemmalaget parkerar bara en poäng bakom Inter på sjundeplatsen.

Det rapporteras att Inter tränare Stefano Pioli lämnade in en avgångsansökan efteråt, som avslogs av sportchefen Ausilio och styrelsemedlemmen Steven Zhang. Interledningen säger sig ha fullt förtroende för Pioli, samtidigt som det spekuleras kring att tränaren tappat spelarnas tillit.

Inter har inte vunnit på fem matcher och den svaga sviten har slagit hål på drömmarna om Champions Leaguespel. Laget har fortfarande en Europa Leagueplats att kämpa om, men kämpa verkar truppen inte beredd att göra. I alla fall inte för just det målet.

Det är svårt att förstå hur Inter hamnade här. Efter en lång rad fina insatser när Pioli tog över, efter 7-1 mot Atalanta så sent som den 12:e mars. Det är oacceptabelt att lägga sig platt efter några dåliga resultat och se säsongen som över. Det är vanhedrande mot klubbmärket och mot fansen, som skickats tillbaka till välbekanta, negativa 10-talsmönster.

Det är lika svårt att förstå hur Inter hamnat i denna tränarsituation igen. För mindre än två veckor sedan skrev jag att Pioli borde stanna säsongen ut och få förtroende även nästa, såvida inte klubben skulle landa Conte eller Simeone redan denna sommar.

Nu är jag beredd att ompröva mitt resonemang. Om det är så att Pioli velat lämna och redan tappat omklädningsrummet så ser jag inte någon mening att han är kvar till hösten. Skadan är redan skedd, och den är alarmerande tydlig nu när laget verkar gett upp säsongen helt. Jag har väldigt svårt att se att Pioli får ordning på detta under de fem sista matcherna, och då kommer den negativa avsmaken vara så stark ifrån våren att pressen blir ännu större på tränaren i inledningen av 17/18.

Spelarna ska givetvis också bära ansvar för deras del i det hela. Snabbheten bland mittbackarna är ett problem, där Piolis val att spela Gary Medel på den positionen faller inte särskilt väl ut nu. Efter några bra matcher började även ytterbackarna D’Ambrosio och Nagatomo göra misstag igen mot Fiorentina.

På mitten har Pioli börjat med Banega på bänken de två senaste matcherna utan att se det draget som lyckat. Vecino och Borja Valero körde över Intermittfältet senast och Pioli famlar fortfarande efter den rätta uppställningen bland alla namnkunniga mittfältare.

Det som kallas för Pazza Inter, galna Inter, är inte galet längre. Det visar snarare tecken på en sjukdom som kommit och gått i klubben ändå sedan Mourinho lämnade klubben med en trippel åt sitt öde sommaren 2010. Vi ser det i turbulensen, i de ständigt felaktiga tränarrekryteringarna, och spelare som inte växt in i en allt mer tyngd svartblå dress.

Laget är nu på ritiro ända fram till matchen mot Napoli på söndag kväll. En ny viktig match, där jag dock inte förväntar mig annat än Napoliseger. Syditalienarna jagar Roma på andraplatsen och har redan slagit Milan och båda Romlagen på bortaplan den här säsongen. Om Inter inte förmår att rycka upp sig kommer ropen på Piolis avgång bli ännu högre och kanske till och med realiseras innan den sista omgången.

Vad händer om Pioli inte fortsätter? Då kommer det återigen pratas i samma banor som tidigare. Ny tränare ska vända på allt och nya spelare ska lyftas in. Men Inter har redan en av Serie A:s absolut starkaste trupper. Det är frågan vilka spelare som verkligen skulle kunna göra skillnad i nuläget och framförallt, vad är prislappen på dem?

Inter behöver en friskförklaring, och det måste finnas något annat sätt att nå dit än att vänta på botemedlet som stavas Diego Pablo Simeone.

****

I övrigt noterar vi att…

Det inte är särskilt mycket muntrare i Milan efter 1-2 hemma mot Empoli. Tränare Montella valde Lapadula på topp före Bacca, och italienaren gjorde också reduceringsmålet. Det skulle inte bli mer än ett mål för Milan, trots 20 avslut och Bacca som senare slängdes in. José Sosa och Matías Fernandez fick starta igen på mittfältet och Pašalić var tillbaka efter avstängning.

Det räckte inte mot nedflyttningshotade Empoli. Bortalaget fick äntligen utlopp för den passningsskicklighet som finns inneboende i laget när det fanns någon som kunde sätta bollarna på topp. Omar El Kaddouri gjorde en ny fin match och framstår alltmer som en av de främsta januarivärvningarna i Serie A.

Milan lider som väntat av Bonaventuras (och Montolivos) frånvaro när vi är inne på slutspurten. Locatellis form har varit nedåtgående hela våren och placerat honom på bänken. Det gäller för Montella att hitta en mittfältsformation han kan få ut max av om det ska bli någon EL-plats.

Lagets störs dessutom av ryktena som placerar ytterbacken Mattia De Sciglio i Juventus nästa säsong. Spelaren blev efter matchen konfronterad av en arg supporter och De Sciglios mamma, som satt i bilen, fick en knuff, och en ölflaska kastades på bilen. De Sciglio hånades under matchen av vissa Milanfans och han kan få svårt att behålla den status han haft i truppen hädanefter, åtminstone bland i tifosi.

Segern blev poängmässigt inte lika mycket värd eftersom Crotone samtidigt tog en ny imponerande trepoängare, denna gång borta mot Sampdoria. Tjecken Schick gav Samp ledningen med ett inventerat Bergkampmål. Men Crotones specielle målskytt Falcinelli kvitterade i andra halvlek, och tio minuter före slutet gjorde inhoppande nigerianen Simy mål igen. Förra veckan byttes han in runt den 75:e minuten mot Torino och kvitterade dryga fem minuter senare, samma procedur upprepades även denna helg.

Crotone har fortfarande fem poäng upp till Empoli med lika många matcher kvar. Det har bevisat att de inte på långa vägar gett upp ett nytt kontrakt. Men frågan är om det inte är för för många poäng att hämta in och för få matcher kvar. Till helgen kommer Milan på besök till Kalabrien och det kan vara ett lämpligt tillfälle att möta det laget och plocka ytterligare poäng.

Lazio krossade hopplösa Palermo med 6-2 på Olimpico. Immobile gjorde två mål på två minuter innan tio minuter hade spelats. Anfallskollegan Keita Baldé ville inte vara sämre och satte ett äkta hattrick inom loppet av fem minuter. 5-0 var ställningen efter 26 minuter.

Palermos Rispoli reducerade två gånger efter paus. Först genom en horribel offsidemiss av domarna och sedan efter en bjudning av Laziobacken Hoedt. Egna produkten Luca Crocce gjorde sitt första A-lags mål sedan när han fastställde resultatet till 6-2. Palermos nye president Paul Baccaglini har inte slutfört köpet av klubben än och fick i en kommuniké kommentera det och laget situation. Han försäkrade att övertagandet är på väg att fullbordas, och att flera spelare i truppen kommer rensas ut på grund av de undermåliga prestationerna.

Några som definitivt är klara för nedflyttning nu är Pescara. 1-4 blev det hemma mot Roma där Mohamed Salah gjorde två mål. Efterspelet handlade mest om Edin Dzekos reaktion på bytet mot Clement Grenier i minut 71. På vägen av planen riktade bosniern några väl valda ord mot Luciano Spalletti och försvann rakt ner i spelartunneln. Det är oklart om han var förbannad på bytet, sig själv, eller att lagkamrater misslyckades friställa honom ett par gånger.

Det väntas bara bli böter för Dzeko för det uppträdandet. Egentligen inte så konstigt eftersom han är den enda centern i truppen och rimligen vill Roma ha honom tillgänglig i helgens derby. Roma skaffade sig lite andrum ner till trean Napoli också som tappade poäng i Sassuolo (2-2). Avståndet till Napoli är nu fyra poäng. Ingen lycka alltså för Zdenek Zeman mot hans gamla lag. Men det ser ändå som att veterantränaren vill ta sig an Serie B med Pescara.

Till serieledarna har Roma en nästintill ointaglig distans upp till. Efter 4-0 mot Genoa leder Juventus med åtta poäng. De målen som gjordes av Juvespelare var samtliga mycket vackra, särskilt Leo Bonuccis mittbacksutflykt som slutade med ett vådaskott bakom Lamanna. Juve kan snart säkra scudetton och all prioritet bör nu ligga på att ta sig till Champions Leaguefinalen

Atalantas Papu Gómez var tillbaka när laget hemmavann mot Bologna. Argentinarens frånvaro blev tydlig senast i kryssmötet mot Roma, nu låg Gómez bakom samtliga tre mål för Atalanta. Det stod 2-1 redan efter en kvart sedan Bolognas Mattia Destro avslutat sin långa måltorka.

Federico Di Francesco kvitterade, innan ligans målfarligaste mittback Mattia Caldara avgjorde på hörna i 75:e minuten. Atalanta är fortsatt stabila och har ryckt ifrån Milanolagen i kampen om Europaplatserna. Bergamolaget kan inte ropa hej än, men visst ser de tillräckligt starka ut för att klara en topp-sex placering. Som belöning har klubben förlängt Gasperinis kontrakt till 2020.

****

Omgångens vinnare: Fiorentina, som knappade in på Milanolagen i jakten på Europa League.

Omgångens förlorare: Inter och Milan.

Omgångens mål: Bland 48 gjorda mål fanns det flera starka kandidater. Jag väljer Patrik Schicks geniala lyftning innan avslutet som gav Sampdoria ledningen. Tionde målet för Samps supersub som denna gång hittade lyckan även från start.

 

Publicerad 2017-04-26 kl 19:48

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto