Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roma och Crotone håller spänningen i ligan vid liv

På söndagskvällen möttes Roma och Juventus på Olimpico. En match som för någon månad sen hade kunnat innebära scudettostrid på sluttampen. Nu handlade förutsättningarna mest huruvida Roma skulle klara andraplatsen och när, inte om, Juventus skulle säkra titeln.

Bianconeris startelva vittnade också om en match som prioriterades bort av Allegri. Förståeligt med tanke på onsdagens cupfinal mot Lazio i Rom. Hemmalaget gjorde också ändringar i elvan, med skillnaden att Spalletti tvingas avvara avstängde Strootman och skadade Džeko.

Juventus kunde ändå ta tag i taktpinnen under en tuff inledning på matchen. De tog också ledningen efter dryga 20 minuter när Gonzalo Higuaín osjälviskt spelade fram Mario Lemina som fick öppet mål.

I det läget var Juventus på god väg mot att säkra den sjätte raka scudetton. Men kvitteringen skulle bara dröja några minuter. Daniele De Rossi fick en dubbelchans efter en hörna och väckte hoppet hos de gulröda.

Roma fick mer boll efter målet också men hade svårt att skapa lägen och involvera Perotti, Salah och El Shaarawy längst fram. Edin Džekos frånvaro var påtaglig. Bosniern har inte undkommit kritik trots skytteligaledning (rättfärdigad kritik i en del fall), men första halvlek i denna match är ett bra exempel på hur stelt Romas anfallsspel kan se ut utan centertanken.

I Juventus nykomponerade startelva tycker jag Stefano Sturaro var bra och tog mest ansvar i offensiven. Sturaro adderade ett fint passningsspel till den sedvanliga grinta man alltid får från mittfältaren.

Sturaros andra halvlek blev mer anonym dock, precis som för hela Juventus. Romas backlinje, virrig i första halvlek, fick bättre koll på en dittills aktiv Higuaín och laget såg lite bättre ut när de hade bollen.

El Shaarawy satte kvitteringen från ett icke-läge nästan i den 56:e minuten, och Nainggolan dundrade in 3-1 knappt tio minuter senare efter en fin kombination med Salah. Vad var det som hände egentligen? Hur kunde Roma, som lämnade mycket att önska i anfallsspelet, vända och göra tre mål på Juventus?

Det är svårt att svara på. Främst visar Romaspelarna karaktär och individuell skicklighet när det verkligen gäller, mot ett motstånd där tankarna möjligtvis låg på cupfinalen mer. Juventus såg trötta och oinspirerade ut efter det sista målet och mäktade inte med någon riktig forcering. Higuaín var isolerad i stort sett hela andra halvlek.

Detta är dock ingen förlust som kommer vålla Max Allegri särskilt mycket huvudbry. Ligan kan och bör fortfarande vinnas hemma mot Crotone nästa omgång. Jag tror snarare att Lazio kommer få sota för denna mediokra Juveinsats på onsdag. Jag har väldigt svårt att se Juventus göra två sådana här insatser i rad, och i cupfinalen kommer dessutom den ordinarie elvan spela.

I den kommer inte någon Benatia spela. Ikväll låg hans felpass på egen planhalva till grund för hörnan som Roma kvitterade på. Vid det sista målet har han ingen koll på Nainggolan som springer bakom honom. Det är synd för Rugani som går skadad just nu, för han hade definitivt fått speltid framför marockanen.

I Roma vill jag lyfta De Rossi som tar sitt ansvar som ledare och visar vägen med kvitteringen.  Vicekaptenen har nu gjort mål i tre raka Serie A-matcher för första gången i karriären. Även Paredes var överraskande bra som ersättare för Strootman. Parades har startat viktiga matcher förut, men nu fick vi ett styrkebesked från argentinaren som visade att han kan stå upp även mot seriens bästa lag.

Nu tror jag att Roma löser andraplatsen före Napoli. Kvar har man Chievo och Genoa att möta, två av seriens formsvagaste lag. Chievo har redan gått på semester (en vinst på åtta senaste) och Genoa sjunker som en mina mot nedflyttningsstrecket. Det ska vara sex självklara poäng för Roma.

Precis som Juve ställde Lazio upp med en reservbetonad elva inför cupfinalen. När de tog ledningen mot Fiorentina i den 55:e minuten genom Keita Baldé (15:e målet) såg det ut att gå vägen ändå. Fram tills det hade matchen varit jämn, med Lazio som legat på kontring och haft de bästa chanserna.

Det såg stabilt ut för de ljusblå tills Europa League-jagande Fiorentina vred om intensiteten i mitten på andra halvlek och skickade in Nikola Kalinić bredvid Khouma Babacar på topp. Fiorentina behövde bara nio minuter för att göra tre mål och helt svänga pendeln i matchen.

Babacar och Kalinić gjorde varsitt mål och Lazios inbytte Lombardi styrde olyckligt in trean i eget mål. Vid två av målen agerade målvakten Strakosha fumligt och får ta sin del av ansvaret i denna kollaps. Lazios backlinje blev osäker utan De Vrij och Fiorentina fick full effekt på sina byten.

Borja Valero fick en mer framskjuten position och visade lite av vad Florenspubliken blivit bortskämd med de senaste åren. Murgia reducerade sen för Lazio men Fiorentina höll undan. Viola ville ha poängen mer än Lazio och är nu bara en pinne efter Milan på den sista EL-platsen.

Lazio kommer att spela med bästa laget hemma på Olimpico i Coppa Italia, men frågan är om det räcker. Flera gånger har jag tänkt att både startelvan och bänken ser bättre ut än på länge i Lazio, för att motbevisas i ett par matcher där reserverna på ett tydligt sätt inte hållit måttet.

Det ska bli väldigt intressant att följa Lazios mercato för att se hur de kommer gå in till nästa säsong med spel på tre fronter. Klarar man av att behålla spetsen i truppen samtidigt som truppen blir bredare? Är Lotito och Tare villiga och beredda på en sådan satsning?

Lite senare på lördagskvällen möttes femman Atalanta och sexan Milan i en match som bara handlade om Europa Leagueplatser. Atalanta började övertygande mot ett virrigt Milanförsvar.

Gästerna hade också problem framåt. Deulofeu kom visserligen igång efter ett tag och jag tycker Lapadula både visade vilja och intentioner på centerplatsen. Men första halvlek var en tydlig skildring av hur klubbarna mår och presterar våren 2017. Atalanta drivet av ungdomlig entusiasm i jakten på en Europaplats, Milan utan tydlig riktning och väldigt osäkra om de ens vill ta den där Europabiljetten i hand.

En minut innan paus kom också belöningen för Atalanta när Andrea Conti stötte in en boll som Gigi Donnarumma inte kunnat hålla. I momentet innan hade målvakten gjort en superräddning när Papu Gómez blivit frispelad av Milanfostrade Bryan Cristante. Jag älskar hur Donnarumma står kvar på linjen och låter Gómez komma för nära honom innan han lägger sig ner och parerar. Att ha den kylan och spelförståelsen som tonåring är rätt skrämmande.

I andra halvlek fick Milan mer boll och viktigast av allt, Suso började hitta sin position längre ner i banan än vanligt. Det såg inte ut att räcka när Atalanta uppträdde så disciplinerat i defensiven och Suso under hela matchen var punktmarkerad av Masiello.

Men Milans moral visade sig återigen när man grävde fram kvitteringen i den 87:e minuten. En i andra halvlek osynlig Deulofeu sköt via den annars utmärkte Masiello och in i mål. Matchen slutade 1-1 och det såg ut som två lag nöjda med poängen.

Milan lyckades dock inte vända på den negativa trenden och formen är vikande i både prestationer och resultat. Det saknas linjer i offensiven och centerproblemet med Bacca/Lapadula är långt ifrån löst. Riccardo Montolivo var tillbaka efter skadeuppehållet och såg okej ut efter förutsättningarna. Men de kan inte förvänta sig att han ska hinna vända på särskilt mycket innan säsongen tar slut.

Atalanta är alltjämt sex poäng före Milan, med bättre målskillnad dessutom. De kommer att spela Europa League i höst och det är inget annat än en enorm framgång för Gasperinis lag. 26 år har gått sedan Bergamolaget senast spelade i en kontinental turnering och då hette några av profilerna Glenn Strömberg och Claudio Caniggia.

Lagkaptenen Alejandro ”Papu” Gómez går därmed i landsmannen Caniggias fotspår när han tar Atalanta ut i Europa igen. Jag kan inget annat än gratulera dem och unna deras fans denna framgång. Att det sedan kommer bli väldigt tufft att slåss på olika fronter för en sådan liten klubb är ett annat problem, som Atalanta behöver förebereda sig för senare, men de skänker förmodligen inte så många tankar åt det under kommande dagar.

****

I övrigt noterar vi att…

Marcus Rohdén gjorde sitt första Serie A-mål för Crotone. Och vilket tillfälle att välja det på. I den luriga hemmamatchen mot Udinese gjorde han med ett snyggt direktskott matchens enda mål i den 18:e minuten. Rohdén kammade hem betyget 7 i Gazzetta dello Sport och utsågs till bästa utespelare.

Alex Cordaz utmärkte sig också i Crotonemålet och har varit en av vårens bästa målvakter. Med fem vinster och två kryss på de sju senaste är Crotone otroligt nog ligans formstarkaste lag, tillsammans med Napoli.

Genoa nu bara är två poäng före Crotone. Det blev stryk borta mot redan nedflyttade Palermo. Om inte det målar upp en tillräckligt klar bild av hur illa läget är i Genoa så kanske matchens enda mål gör. Efter några nickar på en hörna nickade Palermokaptenen Rispoli en boll i en båge mot målvakten Lamanna. Rispoli vände sig bort från målet i frustration och Lamanna greppade bollen på mållinjen. Trodde han.

Målkamerasystemet kunde visa att målvakten balanserade bollen på fel sida mållinjen. En förvånad Rispoli började fira målet sedan domaren pekat mot mittcirkeln. Lamanna som senast mot Inter stod för en riktigt bra insats.

Men detta var inte målvakternas match. Fulignati i Palermomålet såg ut att vilja överträffa Lamanna i klantighet och kom helt fel på några höjdbollar. Det straffade sig dock inte och Palermo tog den andra raka hemmasegern. Det är lite för lite, lite för sent, men det börjar snart bli försent med saker och ting även i Genoa.

Härnäst möter de ett förnedrat Torino hemma. Om jag känner Mihajlovićs lag rätt så kommer de vara rejält sugna på att studsa tillbaka, snarare än att de skulle se säsongen som färdigspelad efter det tunga poängtappet mot Juventus. Jag tror Genoa förlorar både mot Toro och Roma, ångesten dämpas bara mot bakgrund av att Crotone avslutar ännu tuffare med matcher mot Juve och Lazio.

Länge, länge har Genoas form dalat utan några tabellmässiga konsekvenser för laget eftersom lagen där under varit så dåliga. Nu när Crotone är så formstarka och Empoli plockat sina poäng här och där, då är Genoa med i nedflyttingstriden på allvar.

Att sjunka i tabellen på detta sätt men hela tiden vara ovanför strecket kan vara livsfarligt. Plötsligt är Genoa i en krissituation och ingen vet om de är kapabla att ta sig ur den. Det vore lika spektakulärt som sorgligt att åka ur på det sättet.

Mitt tips? Jag tror Empoli tar fyra poäng i matcherna mot Atalanta (h) och Palermo (b), Genoa som sagt noll poäng och Crotone förlorar mot Juve men kryssar hemma mot Lazio. I så fall slutar Empoli på 36 poäng, Genoa på 33 och Crotone åker ut med 32 inspelade poäng.

Torino följde den heroiska derbypoängen mot Juventus med att förlora med 0-5 hemma mot Napoli. Presidenten Urbano Cairo sågade sina spelare efter insatsen och undrade om de redan tagit semester. Joe Hart kommer heller inte ha några angenäma minnen av Napoli när han återvänder till England. Det var andra gången han släppte in fem mål mot det motståndet.

I Napoli gjorde José Callejón två mål och är lite i skymundan av Insigne och Mertens uppe i 13 ligamål. Ett mycket bra facit för den smarte yttern. Mertens och Insigne gjorde också varsitt mål och är uppe på 25 respektive 16 fullträffar hittills.

Laget är en poäng bakom Roma men har ett tuffare spelprogram kvar, med Fiorentina hemma och Sampdoria borta. Även om det inte blir en andraplats tror jag att de har bättre chans att sig förbi CL-kval än Roma. Detta trots misslyckandet i kvalet mot Athletic Club för ett par år sedan, men Napoli känns mer balanserade för stunden och står inte för lika många förändringar som Roma gör i sommar.

Det har blivit Vecchi-tid i Inter igen. Det är andra gången ungdomstränaren får rycka in som interimcoach denna säsong, efter att hans namne Pioli fick sparken förra veckan. I söndags hjälpte förändringen föga på planen. Inter hade till en början flera bra chanser att ta ledningen i första halvlek.

Istället kunde Sassuolos Pietro Iemello ge de grönsvarta ledningen efter ett försvarsmisstag från Jeison Murillo. I den 50:e minuten kom 2-0 av Iemello, och reduceringen 20 minuter senare från Eder hjälpte inte. Det blev en ny förlust för ligans formsvagaste lag, som bara mäktat med två poäng på de åtta senaste matcherna.

När inte ens Mauro Icardi kommer upp i nivå är det inte konstigt att de andra underpresterar å det grövsta. Formen har försvunnit hos Gagliardini, försvaret är fortsatt förvirrat och Banega är kvar på bänken. Inter kan snart glömma en Europaplats, men det är inget märkvärdigt egentligen. Det finns inte mycket som tyder på att spelarna ens tycker det är värt att kämpa om den.

****

Helgens vinnare: Roma.

Helgens förlorare: Genoa.

Helgens mål: Här väljer jag reduceringen från Empolis Zajc mot Cagliari. Några överstegsfinter och ett skott i nättaket, sen hade slovenen gjort sitt första mål i Empolitröjan.

 

Publicerad 2017-05-16 kl 19:48

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons