Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En överblick på de röriga italienska playoffen

Serie B är färdigspelad efter 42 långa omgångar. Den sista spelades i torsdags, och förutsättningarna var följande. Nykomlingen SPAL var som enda lag redan kvalificerat för Serie A. För tvåan Hellas Verona räckte oavgjort till den andra direktplatsen, oavsett vad trean Frosinone fick för sig att göra. Detta på grund av bättre inbördes möten. Bägge klubbarna skulle möta varsitt mittenlag, Cesena respektive Pro Vercelli.

Mitt fokus låg på Cesena-Hellas Verona. Hellas hade omgången innan kunnat säkra avancemanget på hemmaplan mot Carpi, men fick bara oavgjort efter att Simone Ganz kvitterat i den 82:a minuten. I matchboll två mot Cesena var det också Venetolaget som började bäst.

Hellas hade flera bra lägen att ta ledningen i halvleken men fick ändå nöja sig med 0-0 i paus. I andra halvlek blev bortalaget försiktigare och Cesena flyttade fram positionerna. 13:e placerade Cesena hade dock svårt att skapa några farligheter samtidigt som Hellas blev allt räddare om den poäng de hade.

Därför kom det heller ingen anstormning på slutet från Cesena, utan de verkade nöjda med att spela runt bollen in den för deras del betydelselösa avslutningsmatchen. Frosinone gjorde sitt och slog Pro Vercelli med 2-1, men det räckte inte. Matchen i Cesena slutade mållöst och Hellas Verona behövde bara spendera ett år i andradivisonen.

Jag välkomnar i gialloblu tillbaka till högstaligan, trots att de rör upp känslor och är ett Italiens minst omtyckta lag. Men Hellas har ett troget publikstöd och potential att på sikt etablera sig som ett mittenlag i Serie A. Om SPAL bara ska rida vidare på sannsagan i höst, utan några större förväntningar på sig, så blir Hellas en erfaren nykomling som minst ska klara kontraktet.

Av matchen i Cesena att döma så har laget också utvecklat passningsspelet och ser inte lika hafsiga ut som ifjol. Kvar kommer säkerligen seriens skyttekung Giampaolo Pazzini att stanna också. För Frosinone väntar istället ett ovisst playoff de kommande veckorna. Avståndet till fyran Perugia blev nio poäng, hade det varit tio så skulle Frosinone gått upp som tredje lag och playoffet ställts in.

Detta playoff inleds om två dagar med kvartsfinalerna Cittadella-Carpi och Benevento-Spezia. Frosinone kommer möta vinnaren av den förstnämnda matchen i ett dubbelmöte, och Perugia ställs mot den senare vinnaren i den andra semifinalen. Playoff-finalen till Serie A spelas också som ett dubbelmöte i början av juni.

För ovanlighetens skull så har vi två nykomlingar i denna slutfas av säsongen, Cittadella och Benevento. För Serie A:s skull vore det antagligen inte det bästa om något av dessa lag går upp. I så fall står vi med två nykomlingar (SPAL är den ena) som rusat upp från Lega Pro till A på två säsonger. Även om vi trots allt har fått dramatik i bottenstriden på slutet så vill jag inte se lag nästa säsong som gör lika usla säsonger som Palermo och Pescara gjort i år.

Rent ekonomiskt så har Spezia bäst chanser att etablera sig i Serie A. Laget från Ligurienkusten har i flera år dansat kring playoff-strecket utan att ta sig upp. Klubbens hederspresident är oljemannen Gabriele Volpi, som även äger kroatiska ligaettan Rijeka. Ska jag vara ärlig vet jag dock inte hur Volpi rent ekonomiskt kommer förhålla sig till situationen med ett Rijeka som snart kan börja förberda sig för CL-kval, om Spezia samtidigt blir ett Serie A-lag.

Lilla Carpi slutade på positionen över Spezia som sjua. De gjorde en bra debutsäsong förra året i Serie A men åkte ur, bland annat efter turbulens tidigt på säsongen med tränare och sportchefer. Carpi skulle kanske inte göra samma misstag igen i Serie A men de skulle bli tungt nederlagstippade igen.

De jag helst ser komma upp är istället Perugia. Klubben har gått i konkurs tre gånger under 2000-talet men kan äntligen andas lite framtidsoptimism. Perugia är en Serie A-van piazza och har till och med spelat i Europa under 00-talet. Med bättre skötsel är det också ett lag med potential att stanna mer än ett år i Serie A.

Således ser jag helst Carpi-Perugia in en final, där de senare går upp. Alternativt Carpi-Benevento med nykomlingen som vinnare. Det behövs fler lag från södra Italien i Serie A. särskilt nu när både Crotone och Palermo ser ut att trilla ur. Benevento, som ligger inåt landet från Neapel, hade kunnat bättra på den kvoten.

Ut ur Serie B åker fyra lag. Dessa är Trapani, Vicenza, Latina och Gennaro Gattusos Pisa. Det blir inget kval neråt, ett så kallat play-out, eftersom det skiljde fem poäng mellan 18:e placerade Ternana och 19:e laget Trapani. Det är ett extremt hårt slag för sicilianska Trapani, som så sent som förra året spelade playoff-final mot Pescara.

Trapani hade en otroligt turbulent höst där succetränaren Serse Cosmis bil sattes i brand i oktober och två månader senare fick han sparken. Trapani låg sist i hela 25 omgångar men efter en stark vår tog man sig till och med över kvalstrecket. Efter förlusten borta mot Brescia i torsdags kom det ändå som en chock att nedflyttningen var ett faktum.

En av de finaste solskenshistorierna italiensk fotboll sett de senaste åren fick ett brutalt slut. Trapani är en liten klubb och jag har svårt att se dem studsa upp från tuffa Lega Pro direkt. Kanske dröjer det rent av flera säsonger innan Trapani är tillbaka i B.

I Terni jublas det däremot. Notoriskt oroliga Ternana låg sist i tabellen när man anställde Fabio Liverani som tränare till den 29:e omgången. Ternana avslutade med tre raka segrar (bland annat mot SPAL) och fixade efter många om och men nytt kontrakt.

****

Tyckte ni att systemet med playoff och play-out verkar snårigt? Well, det blir inte mindre komplicerat längre ner i seriesystemet. Från Lega Pros tre serier har tre gruppettor redan tagit steget upp till Serie B; Cremonese, Venezia och Foggia. För lagen 3-10 i varje serie väntade ett helveteskval där alltså 24 lag från början deltog. De tre grupptreorna, Alessandria, Parma och Lecce, var direktkvalificerade till kvalets andra fas. Det är i denna fas vi är nu, med dubbelmöten som inleds denna helg. Matcherna är:

Castertana – Alessandria

Piacenza – Parma

Sambenedettese – Lecce

Cosenza – Matera

Virtus Francavilla – Livorno

Giana Erminio – Pordenone

Reggiana – Juve Stabia

Lucchese – AlbinoLeffe

De åtta vinnarna kommer gå vidare till ett Final Eight. Där spelas kvartfinalerna som dubbelmöte, innan semi och final blir enkelmöten. Värdarena för de sista tre matcherna är Fiorentinas Artemio Franchi.

Störst press i detta bastanta kvalsystem kommer säkerligen ligga på grupptvåorna Alessandria, Parma och Lecce. Parma inledde dåligt och bytte tränare tidigt. De blev akterseglade av storsatsande Venezia med tio poäng till slut i B-gruppen. Parmas nya ägare ser sig förstås inte som ett Lega Pro-lag utan vill tillbaka upp i finrummet så snabbt som möjligt.

Lecce är inne på deras femte raka säsong i Lega Pro. Pressen ökar på att gå upp för varje år, och den blir inte mindre med Lecces dystra play-off historia i åtanke. Något av dessa tre lag får gärna gå upp för egen del, Lecce om jag måste välja ett.

****

Det spelades också final i Coppa Italia i veckan. En match jag missade eftersom jag var på Tele2 och såg Hammarby-MFF. Rapporterna talar om en bekväm seger för Juventus och ett Lazio som inte riktigt stod upp. Detta trots att Keita Baldé hade ett stolpskott när det stod 0-0.

Sedan gjorde Dani Alves och Bonucci varsitt mål, och Juve är inte det laget som släpper en 2-0 ledningen i en cupfinal. Särskilt inte sedan de tappat en 1-0 ledning och förlorat tre dagar tidigare. Av höjdpunkterna att döma verkar det varit lite av målvakternas match. Juventus kunde kosta på sig att vinna med cupmålvakten Neto. I Lazio revanscherade sig Strakosha för den dåliga insatsen förra helgen mot Fiorentina.

Jag var ganska säker på att Juventus skulle vinna efter nederlaget mot Roma. De är inte ett lag som gör två tveksamma matcher på rad numera. Det verkar också ha inställningen att verkligen göra något de bestämt sig för. Vila nyckelspelare mot Roma, med livlinan att kunna avgöra ligan på hemmaplan? Ja den risken tog Juve, eftersom de hade bestämt sig för att cupen var viktigare i det läget.

Nu är den första titeln av tre bärgad, på söndag kan den andra komma. Då kommer ingen att komma ihåg förlusten mot Roma, eller den oinspirerade insatsen mot Torino innan det.

Lazio vaknar upp med en baksmälla som både är lindrig och jobbig. Detta var deras stora match och säsongsavslutning. Nu återstår två matcher kvar för Europa Leagueklara Lazio och det är frågan hur motiverade de kommer komma.

Simone Inzaghis lag har förbättrat spelet mot storlagen under säsongens andra halva. Men denna match blev en påminnelse om att det finns mycket kvar att jobba på. Kanske sitter det inte på ett speltekniskt eller taktiskt plan för Lazio. De har visat två gånger om mot Roma att de kan vinna viktiga derbyn.

Men sedan händer något i nästa viktiga match som gör att laget är tillbaka på ruta ett. Det blir en utmaning för Inzaghi att förändra den mentaliteten inom Lazio. Till dess gratulerar vi Juventus till den tredje raka Coppa Italia-titeln.

Publicerad 2017-05-20 kl 23:09

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons