POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Säsongsranking Serie A: Plats 1-10

  1. Sampdoria Plats 2016/17: 10 Tränare: Marco Giampaolo

Schick, Torreira, Praet, Linetty, Murru… Det finns ett koppel av unga spännande spelare i Marco Giampaolos Sampdoria. Förra året räckte det till en tiondeplats, som rimligen borde förbättras nu? Nja, riktigt så enkelt blir det inte.

Genualaget har förlorat en hel centrallinje nästintill i Muriel, Bruno Fernandes och Škriniar. Förra säsongen tog det några månader innan Giampaolo fick ordning på laget och risken är att startsträckan blir kännbar i höst igen.

Med det sagt är detta ett svårbedömt lag som om allt klickar kan blanda sig i Europaracet. Sen är Patrik Schicks närvaro förstås en viktig detalj. Skulle han stanna får Samp ett till sparkapital, och en avgörande förutsättning för att Giampaolo kan ta laget till nästa plattform.

Nyckelspelare: Fabio Quagliarella gick tidigare i år ut med sina privata problem som förföljt honom under flera år. Förhoppningsvis har han lagt detta bakom sig och 34-åringen har säkert en till målrik säsong i sig. Det kommer behövas när Quagliarella ska spela ihop sig med nye anfallspartnern Camprari.

Håll ögonen på: 21-årige uruguayanen Lucas Torriera är en ettrig mittfältare som fick sitt genombrott under sin första säsong i Samp.

  1. Atalanta Plats 16/17: 4 Tränare: Gian Piero Gasperini

En tuff, tuff säsong väntar sensationslaget från ifjol. Gasperini ska försöka behålla entusiasmen i laget samtidigt som han balanserar det med ett tuffare spelschema och motståndare som rimligen är mer pålästa.

Trots tappen av Conti och Kessié ser startelvan fortfarande stark ut, och de har kryddat med flera intressanta nyförvärv som ska öka bredden. Ungt och utvecklingsbart är alltjämt den röda linjen i Atalantas rekryteringar.

Jag tror inte de kommer vara uppe och nosa på EL-plats igen. Däremot ser jag ingen större fara att de ”gör en Leicester” (i negativ bemärkelse) och sjunker mot bottenstriden. Men många av nyförvärven kommer från mindre ligor och är svåra att bedöma huruvida de håller för ett mittenlag i Serie A.

Nyckelspelare: Få spelare förtjänare detta epitet mer än Alejandro ”Papu” Gomez. Argentinaren är fundamental för Atalantas anfallsspel, men kan 29-åringen bära laget på samma sätt igen?

Håll ögonen på: Detta blir en make-or-break säsong för nyförvärvet från Fiorentina, Josip Iličić. Efter ett svagt fjolår i Florens undrar vi om han kan leverera spelet från Palermo-tiden på kontinuerlig basis? Besitter väldigt hög högstanivå.

  1. Torino Plats 16/17: 9 Tränare: Siniša Mihajlović

66 insläppta mål under en säsong rimmar inte bra med en ambitionsnivå likt Torinos. Därför har fokus, förutom att behålla Belotti, varit att förstärka försvaret. Det halvt misslyckade försöket med Joe Hart följs upp med en annan målvakt som haft svårt med speltiden, Salvatore Sirigu.

Lovande brassebacken Lyanco och rutinerade N’Koulou från Lyon ska se till att försvarsmisstagen inte blir lika många i år. Jag är tveksam om det dock räcker. Känner jag ett Mihaljović-lag rätt så kommer grundbultarna i försvarsspelet ryckas loss, på grund av serbens bristande taktiska förmåga.

Om han mot förmodan får ihop det kan det däremot bli helt andra tongångar. Truppen ser faktiskt riktigt fin ut och ska definitivt kunna utmana om platser högre upp.

Nyckelspelare: Utgår vi från att Torino fortsätter släppa in mål blir Andrea Belottis målpålitlighet än mer avgörande. Och fortsätter han i samma stil som senast, ja då blir detta hans sista säsong i vinrött.

Håll ögonen på: La Liga-kännarna kan Alex Berenguers framfart i Osasuna bättre än en själv. Men att Napoli ville ha yttern och Torino till slut fick honom signalerar en hel del. Bildar en potentiellt stark vänsterkorridor med Antonio Barreca.

  1. Fiorentina Plats 16/17: 8 Tränare: Stefano Pioli

Sakta börjar La Viola och dess supportrar hämta sig från de dolkstötar de utsattes för under de första sex-sju första veckorna av sommaren. Fiorentina drabbades av en spelarflykt av sällan skådat slag för en, i det här fallet, stor provinsklubb. Detta under tiden som en nedmontering av klubben pågår i och med att Della Valle-familjen satt ut Fiorentina till försäljning.

Sportchefen Corvino fick under sitt andra comebackår i Florens ta emot mycket spott och spe, men har faktiskt levererat smarta affärer på sistone under en restriktiv budget. Startelvan ser inte mycket ut för världen, men jag tror att Stefano Pioli är rätt man att få ihop den till en fungerande enhet.

Pioli visade en säsong i Lazio att han kunde ta ett lag utan stora stjärnor till en tredjeplats till och med. Fiorentina är mer Piolis nivå, jag lastar inte honom för mycket för Interhaveriet. Dessutom har Viola ett pärlband av talanger som ska leva upp till deras aktade efternamn. Hagi, Chiesa och Simeone står det på baksidan av tröjorna.

Nyckelspelare: Milan Badelj får en viktig uppgift som en av få kvarvarande stjärnor i startelvan, trots att agenten varit väldigt tydlig med att kroatens framtid inte är i Florens. Violafansen kan bara hoppas att huvudet är på rätt plats hos den högkvalitative mittfältaren.

Håll ögonen på: I en otroligt segdragen transferhistoria pekar det mesta på att Nikola Kalinić flyttar till Milan till slut. Ersättaren är redan på plats, 22-årige Giovanni Simeone. Förra hösten slog han igenom stort men hade en betydligt tyngre vår, precis som resten av Genoa. Vilken sida får vi se av Simeone?

  1. Lazio Plats 16/17: 5 Tränare: Simone Inzaghi

För drygt ett år sedan var Simone Inzaghi inställd på att träna Serie B-klubben Salernitana, efter ett kort inhopp i Lazio under våren. Sedan fick han ett samtal från presidenten Claudio Lotito, som hamnat på kollisionskurs med Marcelo Bielsa efter några få dagar, och Inzaghi den yngre fick vackert återvända till Formello.

Nu är han ett av Italiens mest spännande tränarnamn och ska ge sig på en väldigt svår övning i Lazioland, nämligen år två. Alla vet nämligen att Lazio har kroniska bekymmer med att följa upp en bra säsong med en till någorlunda framgångsrik.

Inzaghi har fått jobba i skuggan av en Keita Baldé-härva och förlorat sin lagkapten Lucas Biglia till Milan. Lotito har på sedvanligt sätt hållit hårt i plånboken och inte direkt underlättat situationen för tränaren. Skulle Inzaghis Lazio mot alla odds vara med och slåss om fjärdeplatsen kommer han bli aktuell för de riktigt stora jobben inom en snar framtid.

Nyckelspelare: Lazios svagaste lagdel är försvaret och där har Stefan de Vrij en viktig uppgift att styra sina mer instabila kollegor. Holländaren verkar äntligen blivit kvitt sina knäproblem och Juventus påstås velat köpa honom och Keita Baldé i en dubbeldeal under sommaren.

Håll ögonen på: 22-årige Sergej Milinković-Savić slog igenom med dunder och brak på ifjol. Ett krafthus på mittfältet och Lotito har enligt egen utsago tackat nej till bud på 70 miljoner euro för serben.

  1. Roma Plats 16/17: 2 Tränare: Eusebio Di Francesco

Svårigheten med att skriva rankingar innan ett transferfönster är slut är just att mycket kan hända under mercatons sista två veckor, affärer som kan vara avgörande för ett lags slutliga öde. Anledningen till att Roma inte hamnar högre upp stavas Riyad Mahrez.

När Mohamed Salah såldes till Liverpool kändes det nödvändigt att plocka in någon som kunde ersätta egyptierns poängproduktivitet. Leicesters Mahrez passade perfekt in i den profilen, men nye sportchefen Monchi har envisats med att inte vela lägga de +40M euro som britterna vill ha.

Jag tror det beslutet blir ödesdigert för utgången av Romas säsong. I övrigt har Monchi gjort flera bra och smarta affärer och till synes breddat truppen. Men detta blir ett omgrupperingsår för Roma med ny sportchef, ny tränare och utan Francesco Tottis röst i omklädningsrummet.

Nyckelspelare: Det känns konstigt att sätta ett lag med seriens kanske bästa mittfältare utanför Champions Leagueplats. I Di Francescos 4-3-3 ska tränaren hitta rätt position för Radja Nainggolan, som spelade i en framskjuten roll närmare målet under våren.

Håll ögonen på: 22-årige Rick Karsdorp var högerback i Feyenoords titelvinnande lag i våras och fick Roma att betala nästan 20M euro för hans tjänster. Nederländaren beskrivs som ett ”tåg” och det blir intressant att se hur lång anpassningstid han behöver. Borta till oktober dock.

  1. Milan Plats 16/17: 6 Tränare: Vincenzo Montella

Rossoneri har värvat nästan en helt ny startelva under sommaren tack vare nyinskjutna kinesiska pengar. Så när som på forwardsplatsen (Kalinić behövs som målgaranti) ser laget komplett ut.

Den som har äran att spela ihop detta Milan och ta dem tillbaka till fornstora dagar heter Vincenzo Montella. 43-åringen står inför sitt svåraste tränaruppdrag i karriären och kommer få jobba under en enorm press att leverera kortsiktiga resultat.

Känslan när Leo Bonucci landade på Casa Milan var ett ”nu går de för lo scudetto!”. Realistiskt sett måste de ändå i första hand sikta in sig på topp-fyra med så många nya spelare och starka konkurrenter runtomkring.

Jag är tveksam till om Montella är rätt person för Milan i detta läge med en klubbledning som förmodligen visar kort tålamod, och oddsen på att han får sparken innan jul borde inte vara höga.

Nyckelspelare: Att Leonardo Bonucci tidigt fick en fanbärarroll i det nya Milan blev uppenbart då kaptensbindeln delades ut till honom. Bonuccis närvaro och vinnarmentalitet kommer sätta gränserna för högt Milan ska gå denna säsong.

Håll ögonen på: Hakan Çalhanoğlu kommer in med etablerat Bundesligarykte och kommer vara användbar både på en mittfälts- och anfallsposition. På köpet får Milan en av världens bästa frisparksfötter, en värdig arvtagare till Andrea Pirlos.

  1. Inter Plats 16/17: 7 Tränare: Luciano Spalletti

Medan kusinerna i rödsvart visat upp alla sina finansiella muskler har Inter legat lägre och satsat på att bredda truppen och täta till vissa hål. Inter har säkert mått bra utav detta och fått oförtjänt lite uppmärksamhet för deras mercato.

I flera säsonger har nerazzuri haft ett lag som egentligen ska kunna hota om ligatiteln men misslyckats kapitalt gång på gång, framförallt i tränarutnämningarna. Just den viktiga pusselbiten kommer sitta på plats i år, då Inter anställt Romas tidigare tränare Spalletti.

Han ser jag som garanten för en Champions Leagueplats, och är ett långt säkrare tränaralternativ än de som exempelvis Milan och Roma sitter på. I en redan stark startelva har Inter åtgärdat den svagaste positionen, Ansaldi på vänsterbacken, och köpt in Nice spännande brasse Dalbert.

Jag är övertygad att Inter en lång tids frånvaro når Champions League, något annat vore ett fiasko av liknande mått som fadäsen förra säsongen.

Nyckelspelare: Mauro Icardi är mycket för Inter, men hans roll som lagkapten har kritiserats i vissa läger. Här kommer Borja Valeros ledaregenskaper bli enormt viktiga och kunna avlasta den tunga pressen som ligger på Icardi. En av sommarens bästa köp, till en summa för under 6M euro.

Håll ögonen på: João Mário var aldrig i närheten av att leva upp till prislappen på 40M euro förra säsongen, efter ett starkt EM-slutspel för Portugal. Efter att ha hattats fram och tillbaka i olika positioner på mittfältet verkar Spalletti bestämt sig för att spela honom i en nummer tio-roll. Jag ger João Mário en ny chans i höst att motbevisa oss.

  1. Napoli Plats 16/17: 3 Tränare: Maurizio Sarri

Napoli spelade under förra säsongen en virvelvindsfotboll som fick hela kontinenten av gapa av förtjusning. Under sommaren har scudettodrömmarna blivit offentliga, och det råder ingen tvekan om att Napoli kommer ge det ett försök att gräva fram den första ”skölden” sedan 1990.

I mercatoväg har knappt någonting hänt, utan klubben har satsat på att behålla elvan och fylla på med ett par breddspelare. Det är svårt att protestera mot denna strategi, men tveksamheter finns huruvida man kan vinna ligor med Pepe Reina mellan målstolparna.

I matchen mot Nice i veckan såg vi att Napolis grundspel redan sitter, de ser faktiskt ruggigt redo ut för att vara så tidigt på säsongen. För att utmana Juventus krävs dock att Dries Mertens, fjolårets centerlösning, fortsätter att göra sina mål. Jag tror att Mertens kan bli ännu mer klinisk framför mål, i så fall har Napoli nästan allt på plats för att utmana Juventus.

Nyckelspelare: Marek Hamšik är hjärtat och själen på Napolis tremannamittfält. En kämpe som förkroppsligar fansens passion nere på planen.

Håll ögonen på: 22-årige kroaten Marko Rog släpptes fram under försiktig hand i våras. Rog spelade med framfusighet och driv under sina inhopp, och kan få ett genombrott denna säsong precis som ynglingarna Zielinski och Diawara fick ifjol.

  1. Juventus Plats 16/17: 1 Tränare: Massimiliano Allegri

Juve slog rekord i antal scudettosegrar i rad när det tog sin sjätte i våras. Säsongen slutade ändå med bitter eftersmak när Real Madrid körde över bianconeri i Cardiff. 2016/17 var säsongen Juventus skulle ta det sista steget i Champions League. De var så nära, men ändå så långt borta.

Europatitel kommer fortfarande vara ett tydligt mål för Allegris mannar. Men den här gången väntas konkurrensen på hemmaplan vara tuffare än tidigare. Det är säkert inget som bekymrar Juventus nämnvärt, de är bortskämda med att ha ett behagligt poängavstånd till tvåan i princip varje vår. Just det kan bli en faktor mot slutet av säsongen om Juve eventuellt behöver kämpa på tre fronter ända in till maj, för en gångs skull.

Försvaret har drabbats av en prestigeförlust i Bonuccis flytt till Milan och det är osäkert hur mycket Allegri kommer lita på mittbacksalternativen Benatia och Rugani. På mittfält och framåt ser det löjligt spännade ut, frågan är om Allegri kan hålla alla nöjda och undvika offentliga utbrott (läs Bonucci) under en lång säsong.

Kampen kommer vara hårdare i år, men på hemmaplan kommer Juventus alltjämt vara ensam regent.

Nyckelspelare: Nu när Dybala kan bli avlastad i offensiven gäller det för Giorgio Chiellini att ingjuta förtroende i sina försvarskollegor. Partnerskapet med Bonucci var stundtals perfekt, men Chiellini känns som rätt person att axla ansvaret i hans frånvaro.

Håll ögonen på: Douglas Costa kan bli en av de absolut bästa värvningarna i Serie A. Tillför en direkthet och genombrottskraft som Juve saknat, och har ett grymt tillslag på bollen.

Publicerad 2017-08-19 kl 17:31

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto