POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Anglo-italienska möten blir höstens höjdpunkter

Sex italienska lags öden lottades inför den sista säsongen på ett tag där Serie A ”bara” skickar tre lag till finrummet i Champions League. Tre av klubbarna ställs inför engelskt motstånd, i matcher som kommer ha karaktären av direktkamp om första- eller andraplatsen.

England är också landet som Italien närmast jagar i Uefa-rankingen. Till nästa säsong kommer Serie A ha fyra direktkvalificerade lag till Champions League, precis som England. Men det finns ingen anledning att inte fortsätta jaga britterna i rankingen, särskilt nu när ett italienskt lag återfinns bland Europas fyra bästa.

Jag går igenom varje italienskt lag i höstens Europaspel och beräknar sannolikheten till att laget tar sig vidare till utslagningsfasen.

Champions League

Ett busigt leende, en blick mot Gigi Buffon på åhörarplats och ett efterföljande garv i direktsändning. Francesco Totti stal showen under en stel Uefaceremoni och skickade en ”present” till sin lika åldrande målvaktsvän och resten av de tidigare antagonisterna i Juventus. FC Barcelona stod det på presenten.

Men Juventus ska inte behöva deppa för det. Är det i något läge man vill möta Barcelona är det nu. Mötet på Camp Nou blir också det som inleder gruppspelet. Till dess kommer ett Barça i post-Neymarpanik bara ha hunnit spelat några matcher i ligan. Med bara en vecka kvar av transferfönstret ser katalanerna ut att förfoga över deras sämsta trupp på femton år.

Juventus ska utnyttja läget och komma etta i gruppen, samtidigt som de ska signalera att de är bland Europas bästa klubbar för att stanna. Resterande lag i gruppen är Sporting och Olympiakos, som får kämpa om tredjeplatsen. Förra hösten innebar en halvskakig väg i gruppspelet för Juve. De guppen kommer komma i en allt starkare liga under hösten istället.

Chans till avancemang: 90 procent.

Inte nog med att det började talas om scudetton i Neapel under sommaren. Efter överkörningen av Nice pratas det om Napoli i termer som ”topplag i Europa”, både från Nicehåll och hos kommande motståndarna Manchester City.

Med de senare kommer Napoli kämpa om gruppsegern, och vi andra får betrakta en på förhand spektakulär tränarduell mellan Sarri och Guardiola. Trots att skillnaden mellan de ljusblå klubbarna rent ekonomiskt är oceanstor, kan inte City hållas som alltför stor gruppfavorit.

Det blir ett utmärkt läge för Napoli att spänna musklerna på kontinenten och sno åt sig en förstaplats. Närmsta konkurrent till City och Napoli bör Sjakhtar Donetsk bli. Men de ska återigen spela hemma ”borta”. I takt med att kriget i Ukraina blir allt lågintensivare har Sjakhtar kunnat krypa närmare Donbass, men inte längre än till Kharkiv, 150 mil från Donetsk. Nygamla Feyenoord får det tufft som fjärde lag i gruppen.

Chans till avancemang: 80 procent.

Medan Chelsea och Atlético Madrid bråkar över Diego Costa ska Eusebio Di Francescos Roma kila in sig bland gruppfavoriterna. Att Atleti ska gå vidare råder det ingen tvekan om. Däremot är jag mer tveksam över Chelsea.

Detta blir Antonio Contes debutsäsong i CL med Chelsea. Hans tidigare turneringsförsök i Juventus är ingen munter läsning, och häri ligger Romas stora chans. Conte har gjort det fantastiskt i ligan men ute på kontinenten har det inte funkat, vilket Roma bör vara medvetna om. Chelsea ser dessutom ut att ha en tunnare trupp i år, medan Roma faktiskt breddat sin.

Det ska bli väldigt spännande att se om Conte lärt av sina misstag i Champions League. EM 2016 var ett fall framåt i utslagsturneringsväg i alla fall. Jag håller Chelsea som knappa favoriter före Roma i kampen om andraplatsen. Debutanterna Qarabag kommer mest benämnas som ”jobbig bortaresa”.

Chans till avancemang: 45 procent.

Europa League

Det stora här var Atalanta och deras comeback i Europa efter 25 år. Om de ville möta stora lag kunde de knappast få en bättre lottning. Lyon, Everton och Apollon Limassol. En riktigt tuff lottning för Orobici som direkt kommer få bekänna färg när The Toffees besöker Mapei Stadium.

Och där har vi ytterligare en sak som gör allt svårare. Hemmaarenan i Bergamo klarar inte kraven vilket gör att Atalanta kommer spela tre matcher på Sassuolos arena i Reggio-Emilia. Lyon kommer ifrån en semifinalplats i våras med ett lag som hittills klarat av flera tunga sommartapp galant. De har dessutom en morot att sträva efter då finalen i maj går på Parc OL.

Everton har precis som OL mycket erfarenhet ifrån Europaspel. Det känns som att de blå kommer balansera liga- och cupspel på ett bra sätt, med en trupp fylld av spännande unga namn. Nej, detta blir svårt för Atalanta som dessutom inte kan prioritera ner ligan. Luriga Limassol blir heller inget lag att bara plocka sex poäng av.

Chans till avancemang: 30 procent.

Betydligt bättre ser det ut för laget som fick inleda redan in kvalet, AC Milan. Rossoneri är storfavorit i en grupp bestående av AEK, Austria Wien och Rijeka. Turneringen får mer ses som ett tillfälle att lufta truppen och avlasta spelare som matchas hårt i ligan.

Till utslagningsfasen kommer det låta annorlunda, men här och nu behöver inte alltför mycket energi läggas på Europa League. Att jag inte vet vilka som blir Milans största hot säger en del om den gynnsamma lotten. Jag antar att det blir kroatiska Rijeka, som slogs ut i CL-playoff.

Chans till avancemang: 95 procent.

Till sist har vi de Europa League-erfarna örnarna i Lazio. Deras huvudkonkurrent om förstaplatsen blir Nice, som Napoli visade hur man kan manövrera bort i ett dubbelmöte. Nice har ingen bred trupp, vilket blev deras fall förra hösten när de samtidigt toppade Ligue 1. De åkte ut redan i gruppspelet då (i en tuffare grupp).

Chelseas farmarklubb Vitesse och belgiska Zulte Waregem ska inte vara några större hot till Nice och Lazio. Förutsättningarna för att år två med Inzaghi ska bli framgångsrikt blev med andra ord lite enklare precis.

Chans till avancemang: 85 procent.

Publicerad 2017-08-25 kl 19:25

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto