POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vilket statement av Inter, vilken revansch för Spalletti

Fem och en halv säsong i Roma. Fyra andraplatser och två cuptitlar. Ändå fick inte Luciano Spalletti något varmt välkomnande igår kväll på Olimpico. Jo, hos en del av hans tidigare spelare i Roma. Men definitivt inte bland fansen.

Spallettis eftermäle i Roma handlade mycket om att han var den främsta anledningen till Francesco Tottis ovärdiga slutsäsong i Roma. Det stämmer bara delvis. Tottiproblemet hade sin grund högre upp i klubbledningen. Spalletti fick agera spottkopp för deras (och hans egna) tillkortakommanden. Monchi fick äran att som utomstående agera exekutor i fallet Totti.

Lägger man det åt sidan gjorde Spalletti det mesta rätt på ett sportsligt plan under den andra vändan som Romatränare.  Ett svajigt 15/16 slutade med en tredjeplats. Förra säsongen hade Roma bara Juventus före sig i tabellen. Med detta i åtanke måste det känts otroligt skönt för Spalletti att besvara sina belackare igår.

I en väldigt intensiv och tempofylld match för att vara andra omgången borde Inter tagit en tidig ledning, men Mauro Icardi stod för en nästan osannolik miss för att vara honom, framför öppet mål. Roma skulle bestraffa det när Nainggolan hittade Džeko, som mjukt tog emot och i samma rörelse sköt bollen förbi Handanović.

Sedan kom stolpträffarna. Strootman från distans. Nainggolan ännu längre ut i samma stolpe. I andra halvlek bröt Perotti in och träffade insidan av stolpen. Diego Perotti som gjorde en mycket stark insats och flöt runt på planen på samma sätt som under förra hösten. Att han hittar formen igen blir viktigt för att minska avsaknaden av Mohamed Salah.

Inter hade dittills tagit många felbeslut i sista tredjedelen. Främst symboliserades det i den helt misslyckade högerkanten med D’Ambrosio och Candreva, som inte hittade vare sig spelkvalitet eller samarbete. I den 67:e minuten skulle dock Candreva, en av italiensk fotbolls mest besynnerliga spelare, visa lite av sitt värde.

Candreva drog upp ett anfall och vek av mot mitten, hittade Icardi med en smart passning som hittade målet. Från ingenstans var det 1-1. Vid den ställningen hade båda lagen chanser att ta ledningen. Men där Roma har en skytteligavinnare i Džeko, har Inter en av världens farligaste straffområdesspelare i Icardi.

Tio minuter senare hade Perišić vaknat och hittade Icardi i boxen som vände bort Fazio, och Inter hade vänt på steken med argentinarens 2-1 mål. Tre minuter före slutet kom Perišić i samma läge på vänsterkanten, och hittade den gången Matías Vecino som med ett direktavslut fastställde slutresultatet till 3-1. Vecino var återigen riktigt bra och har kommit in väldigt fint i detta Interlag.

Hur kunde Roma tappa en tillsynes betryggande ledning? Känslan är att Inter inte behöver anstränga sig lika mycket när de försöker skapa målchanser som Roma. Džeko behöver mer tid och utrymme än Icardi. Perišić går osynlig i 70 minuter innan han levererar två assist, medan Perotti är spelmässigt bättre men lämnar planen poänglös. Candreva och Defrel står båda för anonyma insatser. Men där den senare får lämna planen efter en timme lyckas Candreva lite senare på något sätt bidra till Icardis mål som iscensatte hela vändningen.

Debutanten Dalbert gjorde sedan två helt avgörande blockeringar som stoppade Romamål i sitt inhopp. Några sådana prestationer hade inte Romaförsvaret, snarare hade Manolas-Fazio i mitten en medioker match. Lägstanivån är inte särskilt hög när det inte stämmer för Romas mittbackar.

Detta var Inters första vinst borta mot Roma sedan 2008. Konstigt nog var detta också Mauro Icardis första mål på Olimpico. Det är ett tydligt statement Inter skickar ut efter en hel sommar i Milans skugga. Detta är ett lag och tränare att ta på allvar.

Samtidigt ska inte nerazzurri drabbas av någon hybris efter denna säsongsinledning. De har mött ett Fiorentina under konstruktion med flera nya namn i startelvan. Roma hamnar lite under samma fack med en ny tränare och spelsätt som ska sättas. Det hade inte varit lika enkelt att möta dessa två lag i elfte och tolfte omgången.

****

När Mirlem Pjanić blev tidernas snabbaste självmålsskytt efter 18 sekunder (flipperboll via Chiellini på Pjanić i mål) undrade nog många på Marassi om vi skulle se en sensation liknande förra årets 3-1 resultat mellan Genoa och Juventus.

Några minuter senare skulle även VAR blanda sig in i leken. Efter en lång betänketid dömde Luca Banti straff till Genoa när nyförvärvet Andrej Galabinov fällts. Bulgaren gjorde inget misstag och gav Genoa en tvåmålsledning mot mästarna.

Galabinov som gick gratis från Serie B-klubben Novara i somras, såg bra ut som referenspunkt i en mycket aktiv tremannakedja. Till höger spelade Goran Pandev fotboll som om det vore 2010. Till vänster fick den evige talangen Abel Taarabt chansen och försökte ständigt utmana, dock utan all det självförtroende som kännetecknar marockanen.

Paulo Dybala skulle reducera i den 14:e minuten innan VAR bjöds in i spelet igen. På tilläggstid sköt Mario Mandžukić bollen på en Genoabacks arm precis framför mål. Ännu längre betänketid väntade från domare Banti och hans kollegor innan hans skulle blåsa för ny straff. Dybala kunde från elvameterspunkten sätta kvitteringen för Juve med en perfekt straff.

Max Allegri hade fortsatt med en elva präglad från förra säsongen. Inga nyförvärv från start och 4-2-3-1. Förutom Dybala hade Higuaín varit bra i spelet, med fina kombinationer dessa två emellan. Juve hade däremot haft svårt att involvera yttrarna. Efter en timmes spel skulle även de vakna till liv.

Mandžukić hittade Cuadrado på djupet som med avancerad bollskicklighet och balans fullbordade en stark Juvevändning, 3-2. På tilläggstid skulle Dybala sätta sitt hatttrick med ett listigt skott och slutresultatet 4-2.

När Genoa tröttnade i andra halvlek kunde Juventus ganska enkelt sedan bevaka och uttöka ledningen. Genoa har dock en tydlig spelidé under Jurić och ska bygga vidare på prestationer som den här.

Eftersnacket skulle ändå handla om den nya teknologin VAR. Jag som ser mig som fotbollskonservativ var skeptisk till en vidareutveckling av det som från början bara innefattade målkameror (som jag är fine med). Efter knappt två omgångar är jag förvånad över att jag inte irriterat mig mer på VAR.

Det grundar sig mest på en känsla av att rättvisa kommer närmare i sporten och att VAR är något, oavsett vilka klagomål en har idag, som måste ges tid. Systemet borde inte installerats så här tidigt eftersom det inte fungerar smärtfritt än. Men nu är det här och så länge det inte leder till att precis allt ska granskas kan jag leva med detta.

Genoas straff är korrekt och det tyckte jag även att Juves var, tills jag såg en andra repris. Men där är det tillämpningen av handsregeln man ska klaga på, inte att domaren tar beslutet via VAR. Spelare har redan gått ut och redan förklarat att de är frustrerade över systemet.

Jag kan bli mer irriterad över spelare som ska försöka påverka domaren att använda VAR. Systemet ska användas när videodomaren påkallar uppmärksamhet eller på huvuddomarens order. I all den här förvirringen orkar jag inte med spelare som ska tjata ihjäl domaren för denna anledning. Sporten ska dömas efter domarens intuition. Domarna har fått ett hjälpmedel som bara ska användas som ett stöd till deras egen intuition. Ett VAR-beslut ska påkallas i samspel mellan domarna, inte med någon yttre påverkan.

En märklig händelse som blev en följd av VAR utspelades på text-tv:s app. Fabio Lucioni hade djupt inne på tilläggstid kvitterat Gonfred Donsahs ledningsmål för Bologna i Benevento. En historisk första Serie A-poäng hade tagits i Kampanien. Sedan kom rapporterna om Bolognas vinst.

Det visade sig att text-tv varit för snabba att skriva ut Lucionis mål. Efter videogranskning hade målet dömts bort för offiside. Jag har nog aldrig sett ett resultat ”ändras” så där på appen. Men det är en följd av videogranskningen och slog förstås hårdast mot Benevento. Trots en hyfsad inledning står nykomlingen på noll poäng efter matcher mot två tippade mittenlag.

Publicerad 2017-08-27 kl 14:36

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto