Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mercatobetyg del 2: Fiorentina till Juventus

Mercatosummeringen fortsätter med fem lag till. Här hittar vi laget som genomfört störst förändringar i truppen, mästarna och ett insomnat storlag som hittade rätt under sommaren.

Nedan står lagens viktigaste affärer, i valutan euro.

Fiorentina

IN: Vitor Hugo (Palmeiras, 8M), Giovanni Simeone (Genoa, 15+3M), Jordan Veretout (Villa, 7M), Marco Benassi (Torino, 10M), Gil Dias (Monaco, lån), Valentin Eysseric (Nice, 3,5M), Cyril Thereau (Udinese, 1,5M), Bruno Gaspar (Vitoria SC, 4M)

UT: Nikola Kalinić (Milan, lån+25M), Gonzalo Rodriguez (San Lorenzo, gratis), Federico Bernardeschi (Juventus, 40+5M), Matías Vecino (Inter, 24M), Borja Valero (Inter, 5,5M), Ciprian Tatatusanu (Nantes, 2,5M), Josip Iličić (Atalanta, 5,5M), Nenad Tomović (Chievo, lån)

Var ska man börja? Den horribla inledningen med nyckelspelare efter nyckelspelare som försvann? De många miljoner euro som kom in, men som inte är värda så mycket under Della Valle-regimen? Den starka uppryckningen under augusti som gör att säsongen inte nödvändigtvis behöver sluta på undre halvan?

Det värsta med utförsäljningen var inte att så många spelare lämnade. Det var snarare känslan av att Fiorentina inte längre var en klubb med ambitioner, inte så länge Della Valle försäkte sälja Viola. En försäljning som kan bli nog så komplicerad och handla om år, inte bara månader.

Trots detta kommer La Viola undan med hedern någorlunda i behåll. De har stått för flera bra och intressanta värvningar under augusti och slutet av juli, med köpet av Marco Benassi som någon slags indikator på att det fanns en låga som brann fortfarande i Fiorentinas klubbledning.

Startelvan har fått en fransk prägel med Eysseric, Monacolånet Gil Dias och Aston Villafloppen Veretout. Dessutom anlände Udineses främste målskytt Thereau. Han kan tillsammans med Babacar och Simeone, understödda av bland annat Chiesa, bilda en väldigt potent anfallsuppsättning. Det vore inte dåligt efter sommarens segdragna affär med Kalinić, som till slut lämnade för Milan.

Två inledande förluster, men det kan man räkna med till en början med den spelaromsättningen. Fiorentina lever, likaså Corvino.

Betyg: 6


Genoa

IN: Ervin Zukanović (Roma, lån), Gianluca Lapadula (Milan, lån), Andrea Bertolacci (Milan, lån), Ricardo Centurión (Sao Paulo, 5M), Luca Rossettini (Torino, 2M), Andrej Galabinov (Novara, gratis)

UT: Oliver Ntcham (Celtic), Giovanni Simeone (Fiorentina, 15+3M), Oscar Hiljemark (PAO, lån), Ezequiel Muñoz (Leganés, 2,5M), Nicolás Burdisso (Torino, gratis), Mauricio Pinilla (U. de Chile, gratis)

Precis som Della Valle i Florens försöker leksakskungen Preziosi sälja sin klubb i Genua. Med det i åtanke (Preziosi kommer inte heller ha bråttom) och var klubben befinner sig tycker jag att Genoa gjort en förvånansvärt positiv mercato.

Backlinjen försärks av Serie A-vana Zukanović och Rossettini. Till ett redan slagkraftigt innermittfält ansluter Bertolacci som ska återfinna formen som tog honom dyrt från Genoa till Milan. Lapadula från samma klubb är ett smart lån som mycket väl kan stänka in 10-15 mål om han får vara skadefri.

I hans ställe fick bulgaren Galabinov starta mot Juventus senast och orsakade den vitsvarta backlinjen en del problem. Ett nyförvärv från ingenstans. Mer osäkert är det med argentinske strulpellen Centurión som ska lyfta offensiven och göra sin andra vända i Genoa.

Somrarna i Genuas rödblå del brukar präglas av stora spelaromsättningar. Det blev inte så nu, och kanske är det just det som tar klubben ifrån den bottenstrid som de drogs med i våras.

Betyg: 7


Hellas Verona

IN: Thomas Heurtaux (Udinese, lån), Alessio Cerci (Atl. Madrid, gratis), Marcel Büchel (Empoli, lån), Martín Cáceres (Southampton, gratis), Moise Kean (Juventus, lån), Daniele Verde (Roma, lån), Seungwoo Lee (Barcelona B, 1,5M)

UT: Juanito Gomez, Federico Viviani (SPAL, lån), Simone Ganz (Juventus), Luca Siligardi (Parma, lån), Eros Pisano (Bristol C, lån)

En väldigt trögstartad Hellassommar fick en stor dos energitillskott när Cerci och Cassano värvades med några dagars mellanrum. Men tankarna om ett anfall bestående av Cerci-Pazzini-Cassano hann inte snurra många dagar innan “Fantantonio” bestämde sig för att bryta kontraktet och sluta med fotboll. Det återstår att se hur mycket soppan Cassano kostade för Hellas säsongsförberedelser.

Klart är att i princip varje namn klubben tagit in omgärdas av frågetecken. Vilken riktning är karriärerna hos Cerci, Cáceres och Heurtaux på väg att ta? Kommer Kean få tillräckligt med speltid? Är steget från Avellino till Serie A för stort för Verde? Hur bra är sommarens dyraste köp Lee från Barcelonas B-lag? Detta kan bära men också brista för nykomlingen.

Spelarna som sökt sig från Verona går att ersätta. Klubben har valt inneboende kvalitet framför form i flera fall i rekryteringarna. Med så mycket att fundera över är det svårt att sätta ett betyg högre än godkänt.

Betyg: 6


Inter

IN: Matías Vecino (Fiorentina, 24M), Borja Valero (Fiorentina, 5,5M), Milan Škriniar (Sampdoria, 23M), Yann Karamoh (Caen, lån), Daniele Padelli (Torino, gratis), Dalbert (Nice, 20M), Joao Cancelo (Valencia, lån)

UT: Éver Banega (Sevilla, 9M), Cristian Ansaldi (Torino, lån), Gary Medel (Besiktas, 2,5M), Geoffrey Kondogbia (Valencia, lån), Jeison Murillo (Valencia, lån), Jonathan Biabiany (Sparta Prag, lån), Stevan Jovetić (Monaco, 13M), Gabriel Barbosa (Benfica, lån)

Ett i stora stycken väldigt positivt transferfönster av Inter. Värvningarna av Vecino och Borja Valero har redan nu visat sig vara värdefulla för Inters spel. Detsamma kan man säga om köpet av Škriniar som ska bli Mirandas parhäst i backlinjen. Ytterbackspositionerna har breddats och förmodligen också förstärkts (inte svårt med nuvarande ytterbackar).

Inter har även gjort sig av med dödkött från truppen. Spelare som fått många chanser men inte kunnat bevisa att de håller Internivå. Dit kan Biabiany, Ansaldi och Kondogbia räknas. Även 300-miljonersmannen Gabriel Barbosa lånas ut för att få den speltid han aldrig fick förra säsongen.

Trots lockrop från José Mourinho lyckades Inter behålla Ivan Perišič, vilket är ett styrkebesked för klubben och deras satsning. Men, Inter gjorde sig också av med båda mittbackarna Medel och Murillo, vilket gör att det tredje valet på positionen blir Ranocchia. Hur tänkte Ausilio och co där?

Ranocchia åkte under våren ur Premier League med Hull och fine, låt han vara med i bakgrunden. Men aldrig att han ska vara det enda alternativet när någon av Škriniar/Miranda blir borta.

Arsenal är experter på det, rubriklaget PSG gör det i höst. Att inleda säsongen med för få mittbackar. Det drar ner betyget på ett annars starkt transferfönster av Inter.

Betyg: 7


Juventus

IN: Federico Bernardeschi (Fiorentina, 40+5M), Douglas Costa (Bayern, lån+6M), Benedikt Höwedes (Schalke, lån), Wojciech Szczesny (Arsenal, 15,3M), Rodrigo Bentancur (Boca, 10,5M), Blaise Matuidi (PSG, 20M), Mattia De Sciglio (Milan, 12M)

UT: Dani Alves (PSG, gratis), Leonardo Bonucci (Milan, 40M), Luca Marrone (Bari, lån), Rolando Mandragora (Crotone, lån), Moise Kean (Verona, lån), Mario Lemina (Southampton, 17+3M), Neto (Valencia, 6M), Tomas Rincón (Torino, lån)

Ett transferfönster som inneburit rätt stora omjusteringar i truppen för mesta mästarna. Tappet av Leo Bonucci var ett slag i magen på juventini, dessutom lämnade Dani Alves efter bara ett år. Marrotta och de andra har hittat interna lösningar och tagit in Höwedes och De Sciglio som allroundlösningar i backlinjen.

Förlusterna av Bonucci och Dani Alves kommer innebära olika stora utmaningar för Juventus. Centralt väntas Rugani ta ytterligare kliv i sin utveckling, innan Mattia Caldara ansluter nästa sommar. Till höger är Lichtsteiner det logiska startalternativet men petades från CL-truppen. Vem väljer Juve där? Höwedes? De Sciglio? Ingen av dessa lär komma upp i nivåerna som Alves hade under våren.

På målvaktsfronten ska Szczesny utmana Buffon efter en stark Romasäsong. Det återstår att se om polacken blir hans ersättare eller om Juve agerar på nytt under nästa års transferfönster. I nuläget har i alla fall inget lag i världen en starkare målvaktsuppsättning.

Offensivt ser fantastiskt ut nu. Douglas Costa är en spelartyp Juve saknat och Bernardeschi ska växa ut till en stor spelare i vitsvart med tiden. Jag är lite skeptisk till värvningen av Matuidi dock. Marotta fick honom för ett väldigt pris och fransmannen kommer få många starter med tanke på mittfältskollegornas skadebenägenheten.

Men Matuidi är också en spelartyp som redan finns i Khedira, en allround box-till-boxmittfältare. Jag tror Juventus hade varit i större behov av ett defensivt ankare, en spelare med mer fysiska attribut än Matuidi. Den farhågan och de defensiva frågetecknen gör att Juves mercato inte är lika stark som förra sommarens.

Betyg: 7,5

 

Publicerad 2017-09-08 kl 12:43

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons