Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

37v

Mercatobetyg del 4: Sampdoria till Udinese

Mercatogenomgången avslutas med fem lag som tippas hamna i mitten och botten. Bland dessa finns lagen som stått sommarens två sämsta övergångsfönster i Serie A och en nykomling som presterat över förväntan.

Sampdoria

IN: Gastón Ramírez (Boro, 9M), Gianluca Camprari (Inter, 13M), Gian Marco Ferrari (Sassuolo, lån), Duván Zapata (Napoli, lån+20M), Ivan Strinić (Napoli, 2M), Nicola Murru (Cagliari, 6M), Dawid Kownacki (Lech Poznan, 4M)

UT: Bruno Fernandes (Sporting, 9M), Luis Muriel (Sevilla, 20M), Patrik Schick (Roma, lån+42M), Milan Škriniar (Inter, 23M), Luca Cigarini (Cagliari, gratis), Ante Budimir (Crotone, gratis)

Det blåser friska vindar runt president Ferrero i Genua. Enligt Transfermarkt har Sampdoria sålt spelare för 57 miljoner euro i sommar. Då är bara en bråkdel av pengarna som trillat in på kontot för Schick inräknade. Sampdoria sålde av en hel centrallinje närapå i somras. Hur ser ersättarna ut?

Börjar vi bakifrån är Ferrari en fin värvning för Škriniar. Ferrari som hade en bra säsong i Crotone senast. Istället för playmakern Bruno Fernandes kommer Gastón Ramírez som jag inte vet hur man ska bedöma efter nedflyttningen med Middlesbrough i våras. Klart är att uruguayanen haft sina bästa karriärsår i Italien och därför kan bli en bra värvning till slut.

Både mål och fantasi försvann efter att Sevilla gjorde deras dyraste köp någonsin i Luis Muriel. Där har Samp tagit in både Zapata och Camprari, förra säsongen i Udinese respektive Pescara. I bästa fall har Sampdoria till och med uppgraderat anfallet med dessa två in.

När vi talar om fantasi lämnar Schick ett stor hål efter sig på det kreativa planet. Men det behöver inte bli ett tungt tapp för det. Faktum är att tjecken inte var ordinarie under hela förra säsongen. Utöver det har Samp helt plötsligt två slagkraftiga vänsterbackar i Murru och Strinić.

Jag har ställt mig tveksam till om rekryteringarna kommer hitta samma nivå som spelarna de ersätter. Framförallt om de har kapaciteten att lyfta laget uppåt från den stabila mittenplacering de tog ifjol. Men jag börjar luta åt att den sportsliga ledningen med Osti och Pradé är något på spåren. Två inledande segrar gör också att min skepsis är mindre och betyget något högre.

Betyg: 7


Sassuolo

IN: Diego Falcinelli (Crotone), Eduardo Goldaniga (Palermo, 5M), Franceso Cassata (Juventus, 7M), Riccardo Marchizza (Roma, 4,5M)

UT: Gian Marco Ferrari (Sampdoria, lån), Lorenzo Pellegrini (Roma, 10M), Gregoire Defrel (Roma, lån+20M), Pietro Iemello (Benevento, lån)

Ett lag som knappt gjort någonting i sommar. Vilket är förvånande eftersom Sassuolo är en potent klubb med ambitioner ovanför resten av mittenlagen. Den här sommaren känns det dock som en klubb som försvagats, både på planen, tränarfronten och i fotbollshierarkin.

Från truppen har ett par av förra säsongens tongivande spelare lämnat för Roma. Åt det andra hållet har ett koppel av Romatalanger anlänt till keramikstaden. Det mest uppseendeväckande är annars att Falcinelli återvänt efter succélånet i Crotone.

För en trupp som fick smaka på spel på tre fronter förra hösten och led av både det och skadebekymmer, borde det vara prioritet att bredda truppen på ett annat sätt än med tonåringar. I alla fall om de ska satsa på Europaspel på nytt.

Sassuolo förlorade överraskande kampen om Leonardo Pavoletti mot mer instabila Cagliari. De lyckades inte heller knyta till sig Duván Zapata som istället valde Sampdoria. Samtidigt har klubben tvingat Alessandro Matri kvar trots att Parma visat konkret intresse för anfallsreserven.

Det är ett märkligt agerande av Sassuolo på många plan. Enda anledningen till att betyget inte blir lägre är för de lyckats behålla guldklimpen Domenico Berardi.

Betyg: 4,5


SPAL

IN: Sauli Väisänen (AIK, 0,2M), Pa Konate (MFF, 0,3M), Marco Borriello (Cagliari, 1M), Alberto Paloschi (Atalanta, lån), Felipe (Udinese, 1M), Federico Viviani (Verona, lån), Alberto Grassi (Napoli, lån)

UT: Kevin Bonifazi (Torino), Lorenzo Polvani (Empoli)

En nykomling som till synes fått till det under sommaren. SPAL har behållit stommen från laget som kom etta i Serie B och förstärkt på ett mycket intressant sätt. Från Allsvenskan kommer Väisänen (två starter) och Konate (bänken båda matcherna). De har lånat flera intressanta mittfältare som Viviani och Grassi, och Milanfostrade forwarden Paloschi.

Om Paloschi hittar formen han hade i Chievo finns alla förutsättningar för att SPAL hittar målen som krävs för ett nytt kontrakt. Särskilt när anfallskollegan också är ny och heter Marco Borriello. Det är nomadens tolfte Serie A-klubb (gjort mål i samtliga) och Borriello visade förra säsongen att han inte på långa vägar är slut.

SPAL har dessutom fått låna Meret från Udinese ett år till och ståtar med en av Buffons tippade arvingar i landslaget. Jag tycker att mixen med utländskt, Serie A-erfaret och ungt både ser spännande och förtroendegivande ut från intressante sportchefen Vagnatis sida. Nytt kontrakt ser fullt realistiskt ut.

Betyg: 7,5


Torino

IN: Tomas Rincón (Juventus, lån), M’Baye Niang (Milan, lån+15M), Nicolas N’Koulou (Lyon, lån), Alex Berenguer (Osasuna, 5,5+1M), Salvatore Sirigu (PSG, gratis), Lyanco (Sao Paulo, 7M), Sadiq Umar (Roma, lån), Nicolás Burdisso (Genoa, lån)

UT: Josef Martínez (Atlanta, 4,5M), Davide Zappacosta (Chelsea, 28+2M), Marco Benassi (Fiorentina, 10M), Luca Rossettini (Genoa, 2M), Daniele Padelli (Inter, gratis), Maxi López (Udinese, gratis), Saša Lukić (Levante, lån), Joe Hart (Man C)

En spretig mercato där det dröjde en halv sommar innan den tog fart. Det tyngsta tappet skedde på deadline-day när Zappacosta såldes dyrt till Chelsea. Pengarna kunde inte Torino tacka nej till, men nu står de där med De Silvestri och vänsterfotade lånet Ansaldi eventuellt på högerkanten.

Benassi släpptes på ett märkligt sätt men där har Toro lånat smart från grannen och fått Rincón istället. Niang blir spännande att se om han kan bli den stjärnan han har potential att bli. Under Mihajlovićs vingar kommer Niang även få förtroende på sikt.

Det är bara frågan om tränaren kan planera för en tillvaro i Torino så långt. Serben har kritiserats för sina taktiska tillkortakommanden i försvarsspelet och klubben har satsat stort på backlinjen i sommar. N’Koulou kan bli ett riktigt bra lån, brassenserben Lyanco kommer med ett gott rykte, och Toro snuvade Napoli på spanske yttern Berenguer. Torino kommer antagligen fortsätta släppa in mål frekvent, men risken har minskat avsevärt.

De har också bytt målvakt när halvt misslyckade Hart lämnar och Sirigu ska få rätsida på karriären i vinrött. Men det viktigaste har varit att Andrea Belotti stannat ett år till. Centern får nu avlastning av unge Umar på topp.

Torino har numera musklerna för att spänna bågen på mercaton. Även om många lån kommit in tycker jag ändå se mig en klubb som tar för sig. Det borde göra de flesta Torinoanhängare nöjda över sommaren.

Betyg: 7


Udinese

IN: Bram Nuytinck (Anderlecht, 3M), Maxi López (Torino, gratis), Rijad Bajić (Konyaspor, 5,5M), Svante Ingelsson (Kalmar, 0,75M), Giuseppe Pezzella (Palermo, 4,5M), Valon Behrami (Watford), Antonio Barak (Slavia Prag, 3M)

UT: Emmanuel Badu (Bursaspor, lån), Cyril Thereau (Fiorentina, 1,5M), Orestis Karnezis (Watford, lån), Felipe (SPAL, 1M), Thomas Heurtaux (Verona, lån), Panagiotis Kone (AEK, lån), Molla Wague (Watford, lån), Guilherme (Deportivo, 4,5M)

En rakt igenom anonym mercato som förvärrades under de sista dagarna när bäste målskytten Thereau lämnade. Då hade redan hans anfallspartner Zapata vänt tillbaka till Napoli. I januari gjorde Udinese klart med Carpis intressante forward Kevin Lasagna, som fick sällskap av sommarens dyraste köp Bajić. I panik över Thereau hittade Udinese däremot ingen bättre än Maxi López.

Tillsammans med Stipe Perica bildar de en forwardskvartett som i nuläget inte skrämmer slag på några Serie A-försvar. Det är otroligt dåligt skött av klubben att förlora de två främsta målgörarna från förra säsongen, och sätter ännu mer press på att Lasagna och Bajić ska leverera direkt. För det har jag inga förväntningar att en 33-årig Maxi López ska göra.

Udinese hade ett tag under sommaren en riktigt stark målvaktsuppsättning i Scuffet, Meret och förra säsongens etta Karnezis. Meret lånades på nytt till SPAL och Karnezis såldes sen aldrig, utan skickades till Watford på lån. Vi väntar på Scuffets stora genombrott och det blir en utmaning tuff nog att komma upp på Karnezis höga nivå.

Från Watford kommer bland andra Behrami, men det är en klen tröst under en riktigt dålig sista mercatovecka i Udinese.

Betyg: 5

Publicerad 2017-09-10 kl 07:00

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER