Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan en seriösare Adel Taarabt till slut uppfylla sin potential?

Det har gått över tio år sedan Adel Taarabt överstegade sig in Premier League-publikens hjärtan med ett inhopp för Tottenham mot West Ham, och bidrog till en klassisk vändning för Spurs i Londonderbyts sista minuter. Idag ser vi en 28-årig med en brokig karriär som bara under korta perioder nått de höjder som förväntades.

Adel Taarabt har lämnat England sedan ett par år tillbaka och säger sig hittat glädjen i fotbollen under kroaten Ivan Jurić i Genoa. Blir detta säsongen då Taarabt kontinuerligt presterar, utan att vi behöver läsa rubriker om rökning, övervikt och bråk?

Taarabt föddes 1989 i marockanska Fès och flyttade med familjen som tioåring till Berre-l’Étange, en lugn kuststad i södra Frankrike. Pappan var inte fotbollsintresserad och folk fick upplysa honom hur bra hans son var på fotbollsplanen när han kommit hem från jobbet.

Snart skulle ryktet om Taarabts trollkonster på planen sprida sig ändå till den norra delen av landet och RC Lens, där yttern värvades till akademin och sedan debuterade i B-laget 2005. Debuten i A-laget kom bara ett år senare och i januari 2007 lånade Lens ut tonåringen till Tottenham, en flytt som senare skulle bli permanent. Tottenhams sportchef Damien Comolli hade snuvat sin tidigare arbetsgivare Arsenal på vad han kallade ”en av de bästa talangerna för sin ålder i Europa”.

Trots den lovande inledningen i Spurs skulle Taarabt senare bli skickad till reservlaget med bland andra Kevin-Prince Boateng. Situationen löste sig när han lånades ut till nyrika Londonrivalen Queens Park Rangers i mars 2009. Det var här marockanen skulle ha sin främsta period hittills i karriären.

Säsongen 2010/11 gjorde Taarabt som lagkapten 19 mål på 44 matcher från en offensiv mittfältsposition, och blev framröstad till årets spelare i The Championship när QPR vann serien. Taarabt hade tidigare flörtat med La Ligas toppklubbar och samtalade om en övergång till Paris Saint-Germain som precis blivit Qatarägt.

Men spelaren blev kvar i QPR och fick sällskap sent på övergångsfönstret av bråkstaken Joey Barton i klubben. Tränaren Neil Warnocks val att ge engelsmannen lagkaptensbindeln från Taarabt var kanske gnistan som tände ett destruktivt förhållande mellan de två nyckelspelarna.

Barton drog sig inte för att kritisera sin yngre lagkamrat offentligt och anklagade Taarabt för att inte vara beredd att jobba hårt. Taarabts form dippade i Premier League och han blev en bänkspelare, som ändå kunde briljera under sporadiska inhopp när QPR säkrade kontraktet i sista omgången.

Adel Taarabt skulle ha sin andra vår i QPR följande säsong 2012/13. Drömmålen hade kommit med jämna mellanrum under tiden i västra London, och efter ett nytt sådant som innebar den första ligasegern för QPR var tränaren Harry Redknapp lyrisk.

”Han har färdigheter som få andra jag sett i livet. Han är som Di Canio, likadan. Det var en av de bästa insatserna all-time”, sa Redknapp.

Trots Taarabts storspel fungerade laget dåligt och QPR slutade sist i Premier League. Det blev början på en minst sagt rörig period i marockanens karriär. Adel Taarabt såg sig nu som en Premier Leaguespelare och stannade där i och med lånet till Fulham. Precis som QPR var detta en klubb som avverkade tränare på löpande band och Taarabt fick inte den speltid han hoppades på.

Karriären tog istället en oväntad vändning när AC Milan lånade spelaren på deadline-day i januari 2014. Taarabt var av förklarliga skäl väldigt nöjd över att ha hamnat i Milano och spelglädjen infann sig även på planen, där han gjorde fyra mål på 16 matcher. Taarabt hetsade upp vissa, laget Milan kunde inte göra det och slutade på en undermålig åttondeplats under Clarence Seedorf.

taarabt

Gästspelet i Milan var över och den grå vardagen på Loftus Road väntade. Något som inte motiverade spelaren och Harry Redknapp hade inget val än att ställa Taarabt utanför A-truppen.

”Jag kan inte skydda spelare som inte vill springa och träna, och som bär en övervikt på runt three stones (19 kg!), sa Redknapp på sitt karaktäristiskt frispråkiga sätt.

Taarabt slog tillbaka mot tränaren i media och anklagade Redknapp för att försöka vända fansen mot honom, och sågade tränarens taktiska ointresse. Taarabt tog till och med bilder med tröjan upphasad för att bevisa fansen att vikten var den rätta. Laget slutade sist i Premier League igen. I juni 2015 skiljdes Taarabt och Queens Park Rangers efter sex år.

Värre skulle det bli för Adel Taarabt. Samma dag som avtalet bröts med QPR skrev han på ett femårskontrakt med Benfica. Men inte ens den talangförädlande storklubben kunde få rätt på hans karriär. Taarabt gjorde bara en handfull matcher med reservlaget innan Benficas president Viera gav sitt slutomdöme.

”Vi har sett hans matcher live och i repris. Men saker fattas. Han kom hit med tre extra kilon. Han kommer verkligen inte bära Benficas tröja igen. Men vi har tillräckligt med kompetens för att låna ut honom”, dundrade Viera.

Taarabt fick aldrig spela i Benficas A-lag. Rubrikerna skulle återigen handla om hans liv utanför planen, med fester och en ovilja att leva som en professionell idrottare. Karriären såg ut att gå in intet när han fick en hand utsträckt från Ligurienkusten i Italien. Genoa erbjöd marockanen ett lånekontrakt i januari detta år.

Yttern gjorde två assist i debuten mot Fiorentina i februari och fick starta i förlusten mot Milan i mars. Ytterligare några inhopp hade det blivit innan en skada höll honom borta hela april. Våren i Genoa övertygade klubbledningen tillräckligt mycket för att de skulle låna honom över hela säsongen 2017/18.

juric

Kanske, kanske är det förtroendet på väg att betala sig. 28-åringen har fått starta i samtliga liga- och cupmatcher hittills. Senast i 0-1 förlusten mot Udinese var Taarabt Genoas bästa spelare. Hans första 90-minutare på nästan två år.

Taarabt hade tränat på egen hand när han bestämde sig för att prata med tränaren Ivan Jurić och förklara sitt positiva tillstånd. Jurić gav honom en andra chans men krävde också svar på planen. Under den perioden förklarade Taarabt för tidningen Il Secolo XIX att han aldrig tränat så hårt tidigare. Men konsekvenserna i hans privatliv?

”Ja, självklart offras det. Man kan inte både spela fotboll och ha kul, jag är medveten om att det är ett jobb. Jag behövde förändras och leva som en riktig professionell. Jag hade förlorat min kärlek till sporten och brydde mig inte när jag kom hem efter en förlust. När vi förlorar nu blir jag arg och kan inte lugna ner mig. Jurić fick mig att återfinna kärleken till fotboll”, förklarar Adel Taarabt.

”Under ett par år behandlade jag det som vilket jobb som helst. Jag kom hem och stängde av. Nu är jag tillbaka och lever för fotboll. Jag har förändrat allt. Jag äter, dricker och lever bra. Jag går och lägger mig tidigt vid elva. Man kan inte hålla på som jag gjorde tidigare. I Serie A blir det drama efter varje förlust, inte som i England”.

Och den så omtalade vikten?

”Det var en riktigt strikt diet. Jag tappade elva kilo på tre och en halv månad utan att skada min hälsa. Mamma mia, vilken tanke. Den uppoffringen var inte förgäves dock. Jag gjorde allt för il Grifone, säger Adel Taarabt.

Adel Taarabt kommer behöva visa sin nyfunna form i kvällens match när ”Gripen” tar emot högtflygande Lazio. Taarabt fick en andra chans av den förre Genoaspelaren Jurić och möjligen den sista sista chansen att bli något av det alla hoppades på.

Om det slutar som tidigare blir han ytterligare en i raden av alla nya Zidanes, som inte motsvarade förväntningarna på planen och som inte kunde motstå frestelserna utanför för att bli bäst. Men om Taarabt hittat harmonin i Genoa kan han leda laget till en mittenplacering och ge sig själv några år till på den högsta nivån. Räkna med något drömmål på vägen, oavsett utgång.

Källor: Football Italia, These Football Times

Publicerad 2017-09-17 kl 15:43

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons