Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hänsynslöst Napoli straffade ett skadeskjutet Lazio

Det första riktiga testet. Så gick tongångarna när Napoli reste till Rom för att gästa ett Inzaghi-inspirerat Lazio. Napoli hade fyra raka segrar mot lag som inte ska vara i närheten av toppen. Lazio kom från en imponerande insats mot Milan och en övertidsseger i Genoa. Nog skulle första 45 också bli ett hårt prov för neapolitanarna.

Napoli fick inte igång sitt passningsspel och Lazio hittade den löpande Immobile ett antal gånger bakom gästernas backlinje. Efter knappa halvtimmen skulle en Immobile i storform slå ett inlägg från högerkanten, där Stefan de Vrij av alla mötte med ett direktskott som gick i mål via Reina.

Några minuter tidigare hade mittbacken Bastos fått lämna efter att ha sträckt baksida lår. Och värre skulle det bli. Målskytten de Vrij kom aldrig ut till andra halvlek och Simone Inzaghi fick börja koka soppa på en spik. Lucas Leiva klev ner till trebackslinjen precis som wingbacken Dušan Basta. Men är det något lag du inte ska börja vifta med vit flagg i försvaret mot är det Napoli.

Syditalienarna utnyttjade Lazios skadeotur på ett brutalt sätt och på två minuter hade Napoli vänt matchen. Först genom Koulibaly på en hörnretur efter att Albiol helt ensam fått avsluta mot Strakosha. Sedan sågade sig Napoli igenom spillrorna av Lazios försvar och Callejón avslutade distinkt med vänstern.

Med mindre än timmen spelad stod det 1-3 till gästerna. Strakosha gick ut på en boll som hamnade utanför straffområdet bakom Mertens. Belgaren vände om och med blicken mot egen planhalva skruvade Mertens in bollen i det öppna målet som Strakosha lämnat. Otroligt elegant och omgångens i särklass snyggaste mål. Jorginho avslutade målskyttet med en straff på övertid. Vid det laget hade även Dušan Basta fått bryta matchen på grund av skada.

Lazios kollaps är förståelig med tanke på vilket motstånd de ställs mot på den egna planhalvan. Själva resultatet behöver de inte dra för stora växlar på tycker jag. Snarare såg det väldigt bra ut under första halvlek och då förde sig Lazio som ett lag redo att utmana om Champions League-platserna. Med det sagt är det bistert att konstatera att det återigen blev en tremålsförlust på Olimpico mot Napoli, precis som i våras, trots den fina förstahalvleken.

Det är tydligt att utgången baseras på ett Lotito och Tare-problem, som inledde säsongen med tre mittbackar plus den orutinerade brassen Luiz Felipe (byttes heller aldrig in). Att tre backar skadar sig under samma match kräver en exceptionell otur, men det betyder inte att man inte kan vara oförberedd på det. Detta är vad som händer om man agerar på ett dumsnålt sätt som Lazios sportsliga ledning.

Kvällen innan hade Bologna tagit emot Inter på Renato Dall’Ara. Rossoblu inledde på ett furiöst sätt och efter en kvart hade yttern Simone Verdi redan haft tre öppna lägen. Verdi bestämde sig då för att höja svårighetsnivån i skyttet och visst, distansskottexperten drog in ett vänsterskott från 25 meter istället.

Kontrasterna mot helgens förlust borta mot Fiorentina var som natt och dag. I Florens såg Bologna ut som ett lag på 16:e plats. Mot Inter förvandlades de till en enhet som verkade var ett hot mot sjätteplatsen istället.

Rodrigo Palacio bänkades mot sitt gamla lag och Donadoni spelade istället med Bruno Petković som center. Kroaten hade bara gjort kvartslånga inhopp i de två senaste förlustmatcherna men såg förvånansvärt bra ut mot Inter.

Runtomkring sig hade han virvelvindarna Verdi och Di Francesco. Godfred Donsah fördelade bollar exemplariskt på mittfältet och Andrea Poli snurrfintade upp sina gamla Milanorivaler. Filip Helander hade järnkoll på Mauro Icardi, som inte kom loss i ett likblekt Inter.

Dock skulle Bologna bli straffat för inte ha gjort mål på fler chanser. I andra halvlek började Inter hitta kantspelarna Candreva och Perišić, samtidigt som Bologna tröttnade betänkligt ju längre halvleken led. I den 77:e minuten tilldömdes så nerazzurri en kontroversiell straff.

Inbytte Eder jagade ett överlångt långt inlägg med Mbaye i hasorna, som ersatte Emil Krafth efter helgens förlust. Mbaye halkade och ramlade in i Eder med ögonen bara på bollen. Straff enligt domare Di Bello, och Icardi bombade in kvitteringen bakom en vansinnig Mirante i Bolognamålet. Jag förstår de som tycker straffen är hård. Samtidigt dömer domaren för effekten och i det här fallet är effekten av Mbayes halkning att han river ner Eder.

Inter skapade aldrig något riktigt tryck efteråt och det blev inte någon femte inledande vinst för första gången i Spallettis Serie A-karriär. På ett sätt ska Inter vara glada över poängen och finna styrka i att de kommer tillbaka. Men jag tror att besvikelsen över prestationen är större och att det aldrig var nära något segermål. Spalletti har också några spelarinsatser att gnugga händerna mot pannan åt. Borja Valero såg lite likgiltig ut som fallet var flera gånger under förra säsongen. João Mário brände ett bra läge igen precis som mot Crotone och är alldeles för trubbig för trequartista-rollen i Inter just nu.

Donadoni kan vara nöjd med sitt manskap och hoppas att insatserna framöver påminner mer om denna än matchen innan. För det är ett fint, ungt lag han basar över, som även har bra bredd i vissa lagdelar. Ur svensk synvinkel är det glädjande att se Helander prestera så bra mot kvalificerat motstånd.

****

Annat från omgång fem:

Juventus-Fiorentina var det andra prestigemötet på onsdagskvällen. I en målchansfattig match blev Mario Mandžukić enda målskytt med en nick i andra halvlek. Fiorentinas Badelj fick sitt andra gula kort efter en VAR-repris med sista tredjedelen kvar. Gästerna saknade ändå inte lägen att kvittera mot ett Juventusförsvar i omorganisation. Jag menar, vad gör Stefano Sturaro som högerback? Försöker Allegri spela in honom i den rollen utifall det krisar sig med Lichtsteiners frånvaro i CL-truppen?

Vinsten får ändå ses som en bra genomkörare innan derbyt på lördag för Juventus. Nyförvärvet Bentancur från Boca Juniors gjorde sin första ligastart och mittfältaren hyllades efter matchen av Allegri. Fiorentina borde inte haft någon chans efter utvisningen men det börjar bli mer och mer tydligt att Pioli hittat energi som kan bära denna Violatrupp ganska långt.

Med nio raka bortasegrar är Roma nära Inters rekord på elva – från säsongen 2006/07. Benevento borta blev som väntat inget motstånd för Di Francescos lag som vann med 0-4. Aleksandar Kolarov hade många gånger öppen gata på sin vänsterflank, och vid ett av tillfällena hittade han Edin Džeko som rakade in ledningsmålet i öppen bur.

Džeko skulle också stressa fram det andra målet när Lucioni styrde bollen i eget mål. Bosniern gjorde trean efter paus innan ett nytt självmål av Benevento fastställde slutresultatet. Di Francesco fick rotera laget efter en del skadeproblem och Gonalons gjorde sitt första framträdande i startelvan, där Pellegrini och Cengiz Ünder spelade andra raka matchen från start.

Beneventos försvar höll Serie B-klass och markeringsspelet var vid några tillfällen obefintligt. Framåt känns det väldigt opportunistiskt även om den första kvarten såg okej ut från hemmalagets sida. Det är inte i matcher mot Roma som nykomlingen ska plocka sina poäng i. Men nu står de fortfarande där som enda poänglösa lag efter fem omgångar. Samuel Armenteros fick hoppa in under slutkvarten efter att ha startat i helgen mot Napoli.

Hellas Verona och Sampdoria spelade 0-0 i en chansrik match på Bentegodi. Gialloblu gästades av ett lag som fansen har vänskapsband med, och senaste gången det hände var i omgång tre mot Fiorentina. Viola vann med 5-0 och bortaklacken skanderade uppmanande ramsor åt Hellas håll i sympati. Sampdoria var inte lika elaka och Verona tog en överraskande poäng.

Giampaolo Pazzini var tillbaka i elvan efter petningen av tränare Pecchia och byttes ut med kvarten kvar mot Juvelånet Kean. Hellas Verona har redan fått möta Napoli, Roma och formstarka Sampdoria. På söndag kommer nästa tuffa uppgift då Lazio besöker Bentegodi. Men Veronas kris kanske sänkts till en minikris i och med 0-0 resultatet.

Torino smyger med bakom topplagen efter 3-2 i Udine. En målvaktsretur rakt framför Andrea Belotti och ett dråpligt självmål av Hallfredsson, sedan hade Torino 2-0 på Udinese efter en halvtimme. Hemmalaget reducerade efter paus men Adem Ljajić sköt in det viktiga tredje Torinomålet i minut 67.

Serben, som fyller 26 år nästa vecka, har gjort tre mål och spelat samtliga minuter i ligan hittills. Är detta säsongen då Ljajić tar ansvar och får sitt stora genombrott? Torino har ”bara” släppt in fem mål i höst, utan att ha mött något topplag än. N’Koulou och Molinaro verkar vara de enda som regelbundet får starta men igår var det ytterbacken Ansaldi som räddade tre poäng när han blockerade Maxi Lopez skott alldeles i slutet.

Tuffare blir det, när Torino åker till Allianz Stadium på lördag kväll. Något säger mig att Torino är redo för årets tuffaste bortamatch, inte minst eftersom de kryssade i vårderbyt på samma arena. Juventus blir om inte annat än fingervisning på hur mycket Mihajlović vässat det kritiserade försvarspelet från förra säsongen.

Publicerad 2017-09-21 kl 23:58

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons