Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Topp 15: Största talangerna i Serie A

Med så många tonåringar som får speltid och gör avgörande saker är det på plats med en ranking över de största talangerna i serien. Jag har tagit hänsyn till två saker när jag gjort listan:

Spelaren får vara född 1994 eller senare. Alltså spelare som varit behöriga att spela U21-EM i somras exempelvis.

Spelaren ska inte fått sitt definitiva genombrott på högsta nivå än. För att visa upp en gränsdragning kan jag ta ett exempel från Italiens lag i U21-EM. Domenico Berardi hade bakom sig ett genombrott i Serie A och var en tung pjäs i landslaget. Federico Chiesa var inhoppare i laget och kom från sin första Serie A-säsong. Berardi är inte kvalificerad för listan vilket Chiesa är.

Av samma anledning som Berardi är spelare som Donnarumma, Caldara och Rugani inte aktuella för rankingen.

Plats 15: Alessio Cragno, 23 år, målvakt, Cagliari

Florensfödd målvakt i U21-landslaget. Bidrog stort till att Benevento tog en historisk Serie A-biljett i våras. Nu tillbaka i Cagliari, där han efter väntade förluster mot Juventus och Milan höll nollan i två raka segermatcher. En reaktionssnabb och alert målvakt som hoppas komma längst i konkurrensen bland Buffons tronarvingar Donnarumma och Meret.

14. Pietro Pellegri, 16, FW, Genoa

På självaste Totti-Day var det en okänd 16-åring som stal rubrikerna till en början. Pietro Pellegri hette forwarden som gav Genoa ledningen efter bara några minuter och ställde frågan om Romakaptenen ens skulle få vinna i sin avslutningsfest. Förra helgen var det dags igen när Pellegri gjorde två mål mot den andra Romklubben Lazio. Pellegri har Zlatan Ibrahimović som idol och visst kan urskilja en del gemensamma styrkor.

Givetvis en ovanligt lovande spelare som samtidigt är lika svårbedömd på grund av det extremt tidiga genombrottet. Pellegri kommer inte vara färdigutvecklad varken fysiskt eller forwardsmässigt förens om flera år. Det kommer bli en utmaning att behålla fötterna på jorden mitt i all hajp.

13. Manuel Locatelli, 19, MF, Milan

Efter den fina förra hösten som kröntes med det sensationella avgörandet mot Juventus har det gått motigare för Locatelli. Innermittfältaren tappade sin plats i startelvan under våren och det blir inte direkt blivit enklare att ta tillbaks den med nyförvärven Biglia och Kessié som konkurrenter.

Ändå talar mycket för att milanistan går en ljus framtid till mötes, låt vara att det inte måste vara i rödsvart. Med den fysiska förmågan som utmärkande drag sticker Locatelli ut i en italiensk mittfältskontext. Hans spelstil gör att Premier League exempelvis kan bli en framtida adress med få inskolningshinder.

12. Stefano Sensi, 22, MF, Sassuolo

Playmakerns fantastiska 15/16-säsong i Cesena gav eko i fotbollsitalien och Sassuolo lyckades säkra Sensis tjänster förra sommaren. De grönsvarta sågs dock bara som en mellanstation. Det var i Juventus Sensi på sikt skulle hamna enligt tongångarna som gick.

Första hösten i Sassuolo präglades dock av skador och Sensi blev petad ur startelvan under vintern när neroverdi börjat komma igång. Inte förens under de sista matcherna fick Sensi spela flera 90-minutare i följd. 17/18 har han inlett med tre starter och ett mål. Det gör att vi är väldigt spända på vad den lille tvåfotade frisparksexperten kan göra under en skadefri säsong i Serie A.

11. Federico Di Francesco, 23, HY, Bologna

Eusebios son tog ganska snabbt en ordinarie tröja under sin debutsäsong i Serie A, efter flytten från bottenlaget Virtus Lanciano i Serie B. Di Francesco är rivig, teknisk och väldigt flyfotad spelare som inlett årets säsong starkt, och bildar en giftig ytterduo med Simone Verdi på andra kanten. Donadonis unga Bologna kan vara helt rätt plats att utvecklas vidare på för Di Francesco.

10. Bryan Cristante, 22, MF, Atalanta (Benfica)

En personlig favorit som tillbringade hösten i Pescara och våren med att täcka upp för Interflyktade Gagliardini i Atalanta. Cristante var utlånad från Benfica och lyckades vitalisera Atalantas mittfält så pass att klubben nådde Europaspel. I höst har ansvaret blivit ännu större när klubben också tappat Kessié, men Cristante har fortsatt på den inslagna vägen med sina fysiska och tekniska egenskaper.

Italo-kanadicken gjorde debut i Champions League som 16-åring för Milan och fick priset som bästa spelare i den prestigefyllda Viareggio-turneringen 2013. Försäljningen ett år senare till Benfica förargade många Milanfans, och det återstår att se om portugiserna väljer att satsa på honom framöver. Atalanta kommer säkerligen vara suget på att utnyttja köpoptionen. Annars kan han bli ytterligare en i raden av Benficaspelare som säljs vidare dyrt till större klubbar.

cristante

9. Alex Meret, 20, MV, SPAL (Udinese)

En stor anledningen till att SPAL återvänt till Serie A efter nästan femtio år. Meret imponerade så pass under säsongen att han belönades med en plats i den italienska VM-kvaltruppen i mars. Under sommaren var han tillbaka i Udinese men lånades ganska sent på nytt ut till SPAL. Om ett år kan därför Udinese ha en delikat målvaktssituation. Antigen ha två riktigt bra unga målvakter i Scuffet och Meret, eller sälja den senare till högstbjudande klubb.

8. Rodrigo Bentancur, 20, MF, Juventus

Att debutera på Camp Nou kan både vara en dröm och reality-check på samma gång, men Juventus uruguayanska nyförvärv fick ändå en timme i första matchen i vitsvart. Mer speltid blev det i veckan mot Fiorentina och där lyckades han övertyga många fler, inklusive Allegri, att en fin Juvekarriär kan vara i skapande.

När Carlos Tevez såldes till Boca Juniors för två år sedan fick Juve förstatjing på tonåringen Bentancur, och dealen blev officiell i våras för knappt 100 miljoner kronor. Bentancur spelar som innermittfältare men kan också ta en kantroll. En modig och kvickfotad box-till-boxmittfältare som också är disciplinerad enligt den utmärkta uruguayanska skolan. Kommer bli en av de absolut intressantaste nykomlingarna att följa denna säsong.

7. Lorenzo Pellegrini, 21, MF, Roma

Roma stod för ett av sommarens transferkap när de utnyttjade klauslen som tog Pellegrini tillbaka till Trigoria för tio miljoner euro. Under sina två låneår i Sassuolo har Pellegrini varit med och fört neroverdi till Europa och blev en kugge hos Eusebio Di Francesco, som åter har innermittfältaren under sina vingar.

Pellegrini gjorde två fina startmatcher i rad mot Hellas och Benevento, och kan redan denna säsong bli en allvarlig utmanare till Kevin Strootman på mittfältet. Pellegrini är fräck, mycket teknisk och passningsskicklig. Dessutom är han romare, ett stort plus hos publiken på Olimpico. Särskilt nu under tiden efter Totti.

6. Patrick Cutrone, 19, FW, Milan

I början på sommaren handlade alla rubriker om en tonåring i Milan som lyssnat för mycket både på The Clash och Mino Raiola. I slutet av sommaren stal hans nästan jämnåriga lagkamrat showen i en hajpad säsongsinledning. Patrick Cutrone är fortfarande Milans nästa bästa målskytt till dagens datum och har först den senaste veckan blivit åsidosatt till förmån för nye Kalinić.

Comokillen Cutrone är ändå en hälsosam påminnelse om att pengar inte behöver betyda allt. Mitt bland nyförvärv i mångmiljonklassen kan en sprudlande supporter till laget skina mest och leverera både kvalité och entusiasm. Cutrone har potential att bli en framtida bomber även om speltiden blir lidande av Kalinić före i hackordningen. Milanisti längtar efter en ny Inzaghi i laget, inte en Petagna eller Paloschi som försvinner bort till mindre klubbar.

5. Marko Rog, 22, MF, Napoli

Kroaten matchades försiktigt in i Napolis lag under Sarris vakande öga förra säsongen. Ju mer man såg utav Rog desto mer imponerades man av hur snabbt han anpassat sig till Serie A i allmänhet och Napolis väloljade maskineri i synnerhet. Rog tog för sig och visade upp ett stort driv.

Det som gör honom än mer unik är hans allroundförmåga. I princip kan Rog spela överallt från defensivt mittfält till släpande anfallare. Krydda det med fint distansskott och tillslag på fasta så har vi ytterligare en blivande stjärna ur den fantastiska kroatiska mittfältsbanken. Rog kommer få ännu fler chanser i ett Napoli som kommer rotera, för att inom en snar framtid sikta på en ordinarie plats i elvan.

rog

4. Patrik Schick, 21, FW, Roma

Är detta Romas nya stjärna och i förlängningen nästa dyra export till kontinentens största klubbar? Förväntningarna är höga på tjecken som kommer kosta Roma över 400 miljoner kronor om alla klausuler aktiveras kommande år. Det viktigaste blir att låta Schick få tid att komma in i laget och staden, utan att direkt utmålas som en Salah-ersättare som ska leverera direkt. Man ska ha i åtanke att Schick blev helt ordinarie först under våren i Sampdoria.

Det råder ingen tvekan om att det är råämne vi talar om. Tekniken, fantasin, storleken, allt finns på plats för att offensivspelaren ska kunna bli en av seriens största stjärnor. I Roma kommer han konkurrera om ytterplatsen och inte Džekos centerroll. Jag har tidigare dragit liknelsen till en ung Zlatan, med skillnaden att Schick ännu oftare håller sig till kanten.

3. Milan Škriniar, 22, MB, Inter

En hel säsong i Sampdorias startelva. Mer behövdes inte för att övertyga Inters klubbledning att spendera 23 miljoner euro på mittbacken som kom till Serie A från slovakiska Žilina 1,5 år tidigare. Škriniar har direkt tagit en ordinarie plats och kan vara det efterlängtade komplementet till Miranda i Inters backlinje.

För en vecka sedan kom också det första målet, ett sent sådant som bröt dödläget i Crotone, vilket ytterligare visar slovakens anpassning i svartblått. Ofrånkomligen innebär rollen i laget mycket press på en ung mittback. Škriniar har attityden, bolltryggheten och markeringsspelet för att klara den och bli en världsback väldigt snart.

2. Marko Pjaca, 22, VY, Juventus

Kroaten var på väg mot sitt genombrott i Juventus efter målet i CL-åttondelen mot Porto när säsongen tog slut några veckor senare. Pjaca åkte på en allvarlig knäskada och väntas vara tillbaka först i höst. När det väl sker, då kan vi räkna med en kantspelare som skakar om hierarkin trots dyra nyförvärv som Costa och Bernardeschi.

Pjaca, en till Dinamo Zagreb-produkt, är en lång och kraftfull ytter med fina kvalitéer i presspelet. Tack vare storleken går det att jämföra honom med Marko Arnautović, givet då att Pjaca är betydligt mobilare och direktare i spelet mot mål. Jag tror heller inte Pjaca riskerar att sluta i kolonin för ”rejects” i Stoke. Istället kan vi hoppas att knäskadan inte hämnat utvecklingen och att Pjaca snart är tillbaka i formen som gav honom fyra starter innan säsongen tog slut

1.Federico Chiesa, 19, HY, Fiorentina

Chiesa fick göra en del inhopp den första hösten i Fiorentinas A-lag innan han började charma hela ligan under våren. I säsongsstarten har Enricos grabb varit given i Viola och frodas under nye tränaren Pioli. Vad är det som gör att just Chiesa toppar denna lista?

Jo, jag en spelare som har allt i sin verktygslåda. Tekniken, farten, dribblingarna, skottet, respektlösheten. Till det känns det som att Chiesa fått en ansvarsroll i Fiorentina som han kan växa med. Bland alla nyförvärv i offensiven är han den som ska stå för det extra kreativa och avlasta pressen på Giovanni Simeone. Med Pioli har han större förutsättningar att lyckas än under Paulo Sousas dysfunktionella ledning. Dessutom är han på old school-manér en högerfotad högerspringare, ett till plus i min bok. Når han upp till pappa Enricos höjder har Chiesa kommit väldigt långt.

chiesa

Bubblare: Cengiz Ünder, 20, VY, Roma Riccardo Orsolini, 20, HY, Atalanta (Juventus), Lucas Torreira, 21, MF, Samporia, Rolando Mandragora, 20, MF, Crotone (Juventus), Andrea Pinamonti, 18, FW, Inter

Publicerad 2017-09-23 kl 15:09

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons