Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fortfarande stor osäkerhet runt Milans nya ägare

För knappt tre månader skrev jag om de kinesiska ägarna i Italien, med störst fokus på de nya i Milan. Sedan dess har saker hänt som rättfärdigar en uppdatering i fallet. Milan har inlett knackigt på planen och frågetecknen från i somras har inte blivit färre kring ägarsituationen.

Vd:n Marco Fassone talade om klubben som en Ferrari. En Ferrari som hållits i ett garage och behöver luftas på körbanan för att vara fri. Gamla Zlatanskämt om Ferraris och Fiats behöver inte dras igen för att beskriva situationen. Men trots upphottandet av Milan är laget inte i närheten av de bästa aktörernas körfält.

Vad som tidigare hänt

Efter över tre decenniers ägande sålde Silvio Berlusconi i april klubben till Rossoneri Sports Investment, ett Luxemburgbaserat holdingföretag lett av kinesiske entreprenören Yonghong Li. Övertagandet kostade 740 miljoner euro, den största kinesiska investeringen i ett europeiskt fotbollslag.

Till sin hjälp använde de nya ägarna den amerikanska hedgefonden Elliott Management. Elliott lånade ut 180 miljoner euro till själva övertagandet och ytterligare 128M som skulle investeras i laget och sänka Milans stora skuldbörda. Milan gick back 75M euro under 2016 och sifforna förväntas vara röda även i år. Totalt har Milan förlorat nästan 600M dollar över de senaste elva åren. Om ett år ska lånet betalas tillbaka till Elliottfonden med en räntesats på just under tio procent.

Tack vare dessa ekonomiska injektioner spenderade rossoneri 230M euro på spelarköp i somras, endast brädade av de närmast gränslösa skattkistorna i Paris Saint-Germain och Manchester City.

53-årige Marco Fassone, med tidigare poster i Juventus, Inter och Napoli, förklarar i en intervju med The Observer hur han resonerade när det kinesiska konsortiet kontaktade honom förra sommaren.

”Jag gick in till projektet med tveksam inställning i början eftersom jag ville veta exakt vad deras vision var och varför de ville göra denna enorma investering. För mig som europé var det viktigt att förstå visionen som kinesiska entreprenörer kan ha bakom deras dröm. Efter månader av samarbete med dem började jag förstå. Det var ett väldigt spännande projekt”, säger Marco Fassone.

milan1

Tillståndet just nu

Samtidigt som spelarinvesteringarna väckte hopp om fornstora dagar i Milanos rödsvarta del riktades också misstänksamma blickar från övriga fotbollsitalien. Romas president James Pallotta tvingades be om ursäkt efter att anklagat Milan för att ”tappa huvudet” som spenderar så mycket med dessa enorma skulder i klubben. En reporter från Sky Italia bannades i samband med säsongsstarten när denne kallade Milans investeringar för ”ohållbara”.

Det har kommit till kännedom nu att Yonghong Li söker andra investerare till klubben. Med tiden har Li blivit den ende investeraren eftersom hans affärspartners backat ur. Detta sedan den kinesiska regeringens tillslag mot utländska köp, som särskilt riktats mot äganden i fotbollsklubbar. Uppenbarligen verkar Li inte vela stå ensam med alla riskerna som finns i att driva AC Milan.

Samtidigt jobbar Lis rådgivare med en refinansiering av lånet med Elliotfonden. Elliott har beskrivits som en vulture fund, med vana att köpa upp skulderna hos krackelerande företag eller länder för kanonpriser, som i fallen Peru, Kongo-Brazzaville och Argentina. Att betala tillbaka till amerikanerna kommer ske som planerat enligt Marco Fassone.

”Vi jobbar redan med att ersätta räntorna och kommer göra det väldigt tidigt, möjligen i början på nästa år. Räntesatsen som Milan betalar är hög förstås men inte hemsk. Jämfört med lånen Roma eller Inter tog hos Goldman Sachs när de finansierade, som låg på runt 6,5 procents ränta, är den såklart högre men inte avskyvärd. Hos kineser är det fullt normalt att se på lån med dubbla siffror”.

”Innan nya affärer börjar kommer ett par år där man fortfarande förlorar pengar. Detta och nästa år har vi prognosen fler förluster för klubben och Mr Li tar hand om detta. Han har ökat kapitalet och skjutit in pengar. Fansen uppskattar denne man, som inte syns så mycket här men spenderar pengar”, säger Fassone.

Vad händer framöver?

För att öka omsättningen ska Milan expandera i Asien genom dotterbolaget AC Milan China, som ska jobba med marknadsföring, licensiering och handel. Ett annat sätt kan vara att sätta upp klubben på den kinesiska börsen inom ett par år, vilket kan locka nya investerare, även italienska sådana.

Om restriktionerna för utländskt ägande mjukas upp kan kinesiska investerare åter dyka upp. Vid det kinesiska kommunistpartiets kongress med start 18 oktober kommer ärendet att diskuteras. Skulle restriktionerna stramas åt kan Milan istället bli återbetalningsskyldiga till regeringen. Runt 200M euro som investerats av två kinesiska fonder kan i så fall behöva betalas tillbaka till staten.

Trots dessa oklarheter har Milan fortfarande sin dragningskraft kvar. Några månader efter övertagandet värderade Forbes Milan till 802M dollar, 13:e bäst i världen. Som titelförsvarare i Champions League för tio år sedan värderades Milan till 824M dollar vilket då gav en femteplats på listan.

De är fortfarande beroende av framgångar på planen dock. För att öka omsättningen är Champions League-intäkter ett krav och en plats i topp-fyra ett måste. På ett sportsligt plan kan det vara för mycket att begära det av Milan efter den tveksamma inledningen. Men betalas inte lånet tillbaka till Elliott kan hedgefonden istället ta över klubben om ett år. Ett worst-case scenario enligt Fassone, som är säker på en fortsättning med Li.

”I värsta fall kan ni vara ändå vara lugna eftersom Elliott är inga ”desperados”- det är en av de största hedgefonderna i världen som kan behålla klubben eller sälja. De skulle då bara betalat 300M euro, ett väldigt lågt pris, och deras jobb är att göra affärer vilket de kan”, säger Marco Fassone.

En hållbar skiss till Uefa ska presenteras inom ramarna för Financial Fair Play därtill. Fassone talar om en plan A och B som inkluderar scenariot där Milan inte kvalificerar sig till Champions League.

”I sådana fall kommer marknadsinvesteringarna nästa sommar inte vara höga och vi kommer behöva överväga en försäljning på en av toppspelarna. (…) Investerarna och jag vill vara i CL men vi är redo om det inte sker. Vi kommer försäkra att klubben är skyddad, säger Fassone.

Klubben träffade Uefa endast 20 dagar efter köpet i april. Milan fick då sex månader på sig att presentera en trovärdigare plan för FFP, den första klubben som skriver på ett sådant frivilligt avtal som tidigare inte var möjligt. FFP-kommissionen ska träffa Milan i november och Fassone hoppas lägga fram en plan där förluster på högst 30M euro inte tillåts.

milan2

Om planen och projektet Milan är hållbart återstår att se. Milanisti får leva i fortsätt ovisshet, över det som händer på planen och det som sker i styrelserummen. De har valet att antingen lita på Fassone, Li och sportchefen Mirabelli, eller inte.

En som inte gör det är Mino Raiola, agent åt bland andra Gianluigi Donnarumma. En inte helt obetydlig röst i sammanhanget, med tanke på alla tentakler som stjärnagenten har i Milan, och som inte lugnar supportrars oro över projektet. Pressen kunde inte vara högre på Milan, men Fassone är säker på sommarens taktik.

”Till slut var det vårt beslut. Vi kunde bestämt oss för att signa tre eller fyra spelare detta år och samma sak nästa år igen, vilket förmodligen hade gett en enklare integrering i laget, men tillsammans med sportchefen bestämde vi oss för en stor revolution i år. Vi vet att det kan ta ett år eller så att spela in alla nyförvärv men till nästa säsong kommer vi vara i en position där vi bara behöver ändra på två eller kanske tre som inte presterar på bästa möjliga sätt. Det är en kalkylerad risk, enligt oss”, avslutar Marco Fassone.

Källor: The Guardian, Reuters, Forbes, Football Italia

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-10-08 kl 19:28

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons