Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Edin Džekos engelska revansch

Jag har skrivit om Edin Džeko tidigare och hans krokiga karriärsbana, som skulle sättas på nya prov under onsdagskvällen. Džeko och Roma var tillbaka på engelsk mark, i London mot Chelsea. Džeko med bitterljuva minnen från sin tid i Manchester City och Roma med mestadels deprimerande resultat från de brittiska öarna (en vinst på tolv matcher).

Inget av detta skulle märkas av under denna match. Giallorossi satte högsta fart och pressade Antonio Contes Chelsea långt nere på de blåas planhalva. Förvåningen var därför stor när David Luiz placerade in ledningsmålet för Chelsea efter att Juan Jesus inte fått iväg bollen tillräckligt.

Roma fortsatte att skapa målchanser men också att slarva bakåt. I den 37:e minuten drällde Bruno Peres med bollen på mittplan och Chelsea kontrade. Juan Jesus hade inte koll på var Eden Hazard lurade och belgaren stötte in 2-0.

Aleksandar Kolarov var även han tillbaka i England och fortsatte med sina långa löpningar offensivt. Efter att serben vid ett sådant tillfälle inte frispelades av Diego Perotti valde han att ta saken i egna händer några anfall senare. Kolarov petade bollen förbi två Chelseaspelare och drämde in reduceringen via Christensen.

Andra halvlek skulle bli Edin Džekos show. I Citytröjan spelade bosniern sju matcher mot Chelsea utan att göra mål. I Romas dito behövde han bara 70 minuter för att göra två. Det första kommer gå till historien som ett klassiskt Romamål.

Den svepande djupledsbollen från Fazio. Vänstervolleyn från Džeko i flykten. En bortaläktare som exploderade i eufori bakom Courtois mål (vilken sånglektion av Romafansen under matchen!). Vrålet hemma hos mig när jag bevittnade målet från mannen som jag delar hemstad med.

AS Roma är verkligen inte är mitt lag i den italienska huvudstaden, men det var omöjligt att hålla igen känslorna jag unnar förra säsongens dubbla skyttekung. Van Basten kom på tal direkt men eftersom målet gjordes i en gulröd tröja bör jämförelsen alltid ställas mot Francesco Totti, mind you. Ett av mina favoritmål all-time.

Sex minuter senare hade matchen vänt. Kolarovs precision på vänsterfrisparken och en Džeko sprängfylld av självförtroende nickade in 3-2. Anfallarens 31:a mål på 36 matcher under 2017 och Džeko hade motbevisat sina engelska belackare.

Men Roma vore inte Roma om de skulle göra saker den enkla vägen. I den 75:e minuten tappade Romaförsvaret markeringen och inbytte Pedro hittade Hazard i straffområdet som nickade (!) in 3-3.

Och Džeko vore inte Džeko om han missade någon bra chans per match. Nu var det en nick mot slutet som kunde, borde, gått i mål. Gary Cahill avslutade chanskavalkaden och iscensatte en viral granskning bland lustigkurrar som hittade alla möjliga historiska figurer med Cahill-esque huvudbandage.

En fantastisk match (säsongens mest underhållande?) slutade med en viktig poäng för Roma. Det var en match de borde vunnit sett till dominans och mängden skapade målchanser, ändå blir det svårt att behandla denna insats i några negativa tankegångar. Detta var ett nästintill perfekt svar efter den tama insatsen i helgen mot Napoli.

Några spelarinsatser sticker ut. Jag skrev det för några dagar sen senast och upprepar igen, Kolarov är ett av Serie A:s absolut bästa köp. I ett urstarkt Romamittfält sticker Nainggolan ut men också Gonalons. Fransmannen spelade istället för De Rossi och visade vilken fin backup han kan vara till kaptenen. Diego Perotti ser ut att vara tillbaka på allvar och i en sådan här form spelar det nästan ingen roll att Roma dras med frågetecken på den andra anfallskanten.

Försvarslinjen är däremot fortsatt känslig, vilket blir än mer uppenbart i skadade Manolas frånvaro. Och då ska gudarna veta att Manolas inte är världens jämnaste mittback direkt. Roma har släppt in minst mål hittills i Serie A (fem stycken) tillsammans med Inter och Napoli, ändå är det svårt att peka på lagdelen utan att se riskerna med spelare som Juan Jesus och Bruno Peres. Med det sagt har exempelvis Jesus stått för en överlag positiv säsongsinledning. När får nyförvärvet Hector Moreno chansen igen?

****

För sex år sedan gjorde två entusiastiska lag debut i Champions League på Eastlands i Manchester. City mötte Napoli i en match som slutade 1-1, där målen gjordes av Cavani och Kolarov, två spelare som befinner sig på helt andra platser idag. Napoli skulle eliminera City från gruppspelet så småningom, men problemen mot Premier League-lag har fortsatt. I de sex efterföljande matcherna på engelsk mark har Napoli inte tagit en enda poäng, tisdagens drabbning inkluderat.

Den här gången blev de straffade två gånger inom ramen för den första kvarten. David Silva rann igenom straffområdet och bollen hittade nätet efter Sterlings retur i den nionde minuten. Några minuter senare stod Albiol för en misslyckad nickrensning som hamnade hos helt fel person sett med neapolitanska ögon, Kevin de Bruyne, som spelade fram till Gabriel Jesus och 2-0.

Detta var långt ifrån den spirande optimism som infann sig hos Napolispelarna för sex år sedan. Serie A-ettan slarvade med bollen och spelade bort passningar med en felprocent vi sällan ser hos Napoli, både på offensiv och defensiv planhalva. Det var tacksamt för Guardiolas City att möta ett lag spelandes med så hög press, och det kunde stått 4-0 till hemmalaget efter en halvtimme.

Det blev dock ingen överkörning. Napolispelarna skulle istället börja dyka upp under föreställningen och belönades med en straff innan paus. Den vanligtvis säkre Dries Mertens missade dock från straffpunkten och hade i övrigt ingen lyckad match.

Napoli fick få en ny chans från straffpunkten med lite mer än kvarten kvar av andra. 20-årige Amadou Diawara tog hand om straffen och denna gång kunde målvakten Ederson inte göra något. City drabbades av lite övermod och under andra halvlek fick Napoli alltmer boll.

Men engelsmännens försvar stod för en solid och bra insats matchen igenom och plockade bort Napolis fronttrio. Manchester City höll ut och kopplade ett järngrepp om förstaplatsen i grupp F i och med 2-1-resultatet.

Inför matchen hamnade Napolipresidenten De Laurentiis i fokus när han uppmanade Sarri att vila några av de mest slitna spelarna, och betonade att lördagens match mot Inter är ”väldigt viktig”. Att Napoli prioriterar ligan före Champions League under hösten har inte varit någon hemlighet. Ändå så gjorde Sarri bara två ändringar inför tisdagens match. Allan och Jorginho gick ut och Diawara ersatte tillsammans med Zielinski.

Detta är två spelare som var med i åttondelen mot Real Madrid i februari men som till synes hade problem att hänga med Cityspelarna under delar av matchen. Diawara ska ha beröm för kylan vid straffen, som lite indikerar vilken stor talang guineanen är. Men tydligt var också hur viktiga Allan och Jorginho är för Napolis spel, trots att mittfältsynglingarna gör framsteg.  Allan som kom in i andra och lyfte laget med sitt inhopp.

Förlusten berodde därmed inte på någon rotering. Ändå går det inte att utesluta att denna fråga satt sig mentalt på spelarna. Det går inte bara att ignorera orden från klubbens starke man även fast Sarri förstås ger andra budskap till spelarna. Lyckligtvis för de ljusblå är de i en överkomlig grupp och ska i slutändan kunna passera Sjakhtar Donetsk. Oavsett roterande.

****

Juventus tog en nödvändig seger mot hemma mot Sporting i onsdags. Portugiserna tog ledningen efter ett dråpligt självmål av Alex Sandro i den tolfte minuten. I mitten av halvleken skulle Miralem Pjanić kvittera med en patenterad frispark. Det dröjde sedan till minut 84 innan Mario Mandžukic nickade in vinstmålet för Juventus. En hyfsad kväll för fyra Balkanlirare som gjorde fyra väldigt viktiga mål i både Juve och Romas matcher.

Vinsten var viktig inte bara poängmässigt utan också moraliskt. Efter tappade ledningar i två raka matcher mot Atalanta och Lazio fick Juve vända denna mot Sporting. Allegri gick tillbaka till 4-2-3-1 uppställningen och spelade Sturaro som högerback och Benatia i mittlåset. En vinst i Lissabon och Juventus får en livlina i kampen om gruppsegern när Barcelona väntar hemma i näst sista omgången.

Publicerad 2017-10-20 kl 00:17

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons