Spallettis försvarsmur ger Inter hopp om framtiden

Italienbloggen

Helgens stormatch mellan Napoli och Inter ramade in omgång nio när ettan tog emot tvåan i tabellen. Det blev en väldigt bra match också, mellan två bra lag. Napoli som tidigt fick igång det flödande passningsspelet och flera gånger hotade med Hamšiks instick. Slovaken som efter en svag insats mot City i veckan kanske börjar hitta formen trots allt.

Men i vägen stod en svartblå mur. I det första skiktet med en fyrbackslinje som stod upp väldigt bra mot ljusblå spelare som virvlade omkring dem. Till hjälp fick de mittfältet och även anfallarna, slitandes lojalt för laget långt nere på egna planhalvan. Att Spalletti beordrat säkerhet bakåt och omställningsspel tycktes givet.

I första halvlek lyckades Napoli ändå skapa tillräckligt många chanser för ett ledningsmål. Men när Inters försvarslinje var bortspelad stod Samir Handanović i vägen, en av kvällens absolut bästa spelare hos gästerna. Napoli tycktes ha skakat av sig CL-förlusten i veckan och var närmast ledningen.

Andra halvlek blev jämnare. Napoli orkade inte hålla uppe det höga tempot och anfallen kom med allt ojämnare mellanrum. Interförsvaret fortsatte på det ramstarka spåret och lät hemmalaget skjuta från distans mestadels. Inter fick mer tid att andas men satsade bara på omställningar ju längre matchen led.

En matchbild som passade Borja Valero (trequartista igen) med sin lugnande effekt på spelet. Hans mittfältskollegor stod också för fina insatser. Roberto Gagliardini med sitt slit och den superbe Matías Vecino som hotade med sina bollrusher ändå mot slutet. Uruguayanen kom närmast ett Intermål i andra men hans skott nickades undan av Raúl Albiol (bäst i Napoli?) nära mållinjen.

Maurizio Sarris val att rotera två ordinarie mittfältare i CL-matchen blev flitigt diskuterat. Mot Inter valde han att byta ut Allan, Hamšik och Insigne inom loppet av åtta minuter. Tyvärr för Sarris del kunde inte någon av inhoppande Zielinski, Rog och Ounas luckra upp matchen till Napolis fördel. Det slutade 0-0. Napoli är fortfarande capolista, serieledare, men har nu tre lag bakom sig inom tre poängs räckvidd.

För tio dagar sedan spekulerade jag kring hur syditalienarna skulle stå sig under den här tuffa raden av matcher. Svaret blev fyra poäng i ligan och en torsk i Champions League. Det kan tyckas ganska skralt, men som Martin Åslund sa under matchen så har Napoli bara en dålig halvtimme mot City i dessa tre matcher. Med facit i hand borde kanske Sarri roterat ännu mer mot Man City för Napoli såg trötta ut mot slutet här. Det förändrar inte det faktum att topparna i dessa matcher visar att Napoli är ett lag att frukta, för alla.

Inters motsvarande utvärdering får vi ta efter veckoomgången. Just nu är det mungiporna uppåt på ett helt annat sätt än för bara någon vecka sen. Derbyvinsten och försvarsinsatsen här har sminkat över alla problem laget haft i sista tredjedelen under matcherna som föregick dessa två. Därför ska det bli riktigt spännande att se hur Inter hanterar det svårspelade Sampdoria på tisdag.

Därifrån kom Milan Škriniar i somras och interisti ska vara väldigt glada över den affären. Slovaken överglänste sin mittbackskollega Miranda igen och ser mer ut som en nyckelspelare för varje helg som går. Nagatomo var med sin speciella stil helt okej i duellen mot Callejón och D’Ambrosio visade att han stundtals är en riktigt bra högerback.

Poängen är också en seger för Luciano Spalletti. Insatsen visade att han kan sätta ett ifrågasatt försvar och det mot ett offensivt enormt starkt lag. Dessutom vinner han coachkampen mot den så hyllade Sarri. Spalletti har på kort tid lyft Inter på flera olika nivåer. Det ska bli väldigt intressant att följa hur mycket mer han kan åstadkomma framöver.

Söndagens mest intressanta match spelades mellan ett Torino på väg ner och Roma som en fortfarande inte riktigt var vi har. Om Napoli såg påverkat ut av CL-matchen i veckan så gällde det i ännu större utsträckning Roma igår.

Mexikanske landslagskaptenen Héctor Moreno gjorde där sin första start som mittback i Romatröjan. Florenzi flyttade ner till högerbacken och Di Francesco övergav, för ett tag i alla fall, sitt älskade 4-3-3. Tränaren flyttade fram Nainggolan ett hack i en julgransformation där belgaren och El Shaarawy agerade understöd till Džeko. Alltså samma position som Nainggolan hade i våras under Spalletti.

Matchen var dock inget att glädjas åt. Varken Torino eller Roma fick igång spelet under första halvlek och skapade målchanser ytterst sporadiskt. I Belottis skadefrånvaro spelade Romaägde Sadiq Umar och till en början hittade Torino ynglingen ganska lätt med djupledsbollar. Men andra halvlek ägnade Umar åt att tappa bollar och stå offside (stod för 2/3 av alla offsideavblåsningar i matchen).

Yttrarna i Torino var ännu större besvikelser. M’Baye Niang blev utbuad när han gick av i andra, och Iago Falque och Adem Ljajić kom inte heller upp i någon nivå. Ett segt Roma försökte öppna matchen med att involvera Nainggolan närmare Toros straffområde. Cengiz Ünder fick en halvtimme på kanten men ser ut att behöva mycket tid i sin acklimatisering till Serie A.

Den som klev fram och räddade Roma blev istället Aleksandar Kolarov. På en distansfrispark skruvade serben in matchens enda mål i den 69:e minuten. Jag har berömt vänsterbackens inledning i Roma flera gånger tidigare och behöver inte upprepa mig igen. Det är bara att konstatera att Kolarov är grymt nyttig för Roma och gör helgens mål.

Inte ens i underläge kunde Torino skapa farligheter framåt. Det var länge sedan jag såg Torino så geistlöst och trubbigt, ett lag annars känt för sin frejdighet i offensiven. Passningsspelet var under all kritik och de verkar lida mycket utan Belotti.

Efter den smärtsamma 0-4-förlusten mot Juventus har Toro reagerat på ett mycket tveksamt sätt. 2-2-matcher mot bottenlagen Verona och Crotone följdes upp med detta 0-1-resultat, och den positiva inledningen mynnade ut till fyra matcher utan vinst. Börjar Mihajlović rentav tappa omklädningsrummet? Fansens tålamod ställer han definitivt på prov i alla fall.

****

Annat från omgång 9:

Problemet med Leonardo Bonucci förvärras i Milan. Mittbacken följde upp den dåliga säsongsinledningen med att få rött kort efter 25 minuter i hemmamatchen mot Genoa. Utvisningen, en armbåge på offensiv frispark, renderar i en avstängning på två matcher. Därmed missar Bonucci hemmamötet mot sitt förra lag Juventus på lördag.

Det är en situation som gått långt förbi ett worst case-scenario när det gäller Milan, om man ser till realistiska förhandsförväntningar. Milans backlinje har inte bara haft problem. Den nytillträdde lagkapten Bonucci har inlett svagare än något trott och inte alls uppfyllt den förväntade ledarrollen. Kanske är det bästa som kan hända i dagsläget att mittbacken får den här pausen för att rensa negativa tankar?

Bonucci, som annars är en bara-ut-och-kör typ, borde inte grubbla så pass att det fortsatt ska hämna honom i spelet tänker jag. Nu ställs Montella inför valet att byta spelsystem till 4-4-2 eller fortsätta med en trebackslinje och ta in någon av Paletta, Zapata eller Gustavo Gomez…

Som tur var för Milan mötte de ett uddlöst Genoa som inte kunde utnyttja det numerära övertaget de hade under 65 minuter. Matchen slutade mållöst och Milan är nedpetade till undre halvan, på samma poäng som Torino. Till råga på allt kom bisarra uppgifter från Corriere dello Sport att Paulo Sousa kan ta över Milan om Montella ryker. Två matcher till denna vecka gäller för Montella där han kan rädda sitt jobb, Chievo närmast på onsdag.

Chievo borta kommer sannerligen inte bli en enkel uppgift för Milan. De flygande åsnorna spelade Derby dell’Arena på Bentegodi mot Hellas Verona. Daniele Verde gav Hellas en tidig ledning med sitt första ligamål för klubben. Chievos Roberto Inglese vände sedan på steken med sina två mål i mitten på halvleken. Det andra kom efter en straff som Hellas Bruno Zuculini klumpigt orsakat.

Argentinarens oaktsamhet tog inte slut där. I den 40:e minuten gick Zucolini vårdslöst in i en glidtackling och fick sitt andra gula kort. Hellaskaptenen Pazzini kvitterade på straff i den 55:e minuten. Sedan skulle ärrade Chievoveteranen Sergio Pellissier visa att gammal är äldst.

38-åringen har inte startat en match än i säsongens Serie A. Men i derbyt behövde anfallaren bara elva minuter innan han petade in 3-2 och avgjorde matchen åt Chievo. Kvartersklubben från Verona ligger nu på en sjundeplats. Chievo gör inget revolutionerade och är inte fräscht på något sätt. Men de är en otroligt välskött klubb med en duktig tränare i Roberto Maran. Chievo på en sjundeplats är bara så häftigt att se.

Sassuolo tog en oerhört viktig seger borta mot SPAL, den blott andra för säsongen. Ett fatalt försvarsmisstag direkt efter avspark hos SPAL gav Politano ett friläge och matchens enda mål. Då kunde Sassuolo kosta på sig att både missa en straff genom Berardi och få en utvisning på Cassata mot slutet, som då varit inne på planen i tre minuter. De grönsvarta gick upp på en 13:e plats, ett par poäng före en hel radda av mindre bra lag i botten. Det är tillräckligt för att ge nye tränaren Bucchi välbehövlig arbetsro.

Helgens mest oväntade? Att Sami Khedira skulle göra tre mål i Udine förstås. I en svängig match kunde Juventus kosta på sig att hamna i underläge och få Mandžukić kontroversiellt utvisad efter 26 minuter. Kroaten faller i straffområdet och anklagas för att filma av Udineses Ali Adnan. Inspark döms, de båda slänger käft och får varsin varning, men Mandžukić klagar vidare och får ett andra gult för protest.

Max Allegri vill ändå tacka anfallaren, vars utvisning fick Juve att ”vinna genom försvar och lidelse för resultatet” enligt tränaren. Matchen slutade 6-2 till slut. Mittbacken Rugani fick både göra mål och spela fram till Khediras andra efter pausen.

Helgens mest väntade var att Ciro Immobile skulle göra mål igen. Skytteligaledaren fixade straff och gjorde mål redan efter sju minuter. Andra målet kom några minuter innan paus och Bastos fastställde slutresultatet 3-0 ett fåtal minuter efter vilan. 13 mål är Immobile uppe på i ligan.

Lazio tog sjätte raka vinsten i liga och cup (vann däribland EL-gruppfinalen i Nice) och är på samma poäng som Juventus. För Cagliari var detta deras femte raka förlust. Förra veckan blev Massimo Rastelli höstens första tränarsparkning. Nu är det upp till Diego Lopez att rädda kontraktet i sitt nygamla lag. Lopez som i våras inte kunde rädda det sjunkande skeppet Palermo från nedflyttning.

Det kan ingen levande människa heller göra med Benevento. Ny förlust hemma mot Fiorentina med 0-3 betyder att Marco Baroni gjort sitt på den kampanska tränarbänken. In kommer Roberto De Zerbi som inledde förra säsongen i, just det, Palermo. Nåväl, Benevento kunde fått in ersättare ännu mindre kapabla till jobbet.

De Zerbis uppdrag blir att först vinna onsdagens krismöte på Sardinen mot Cagliari. Benevento har nio raka förluster och 2-22 i målskillnad. Askungesagan med avancemang från Serie C till historiska deltaganden i B och A ser ut att vara slut redan nu.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-10-24 01:47