Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bråk och comebacker kunde inte stoppa Lazio och Inter

I veckoomgångens mest intressanta match tog Inter, med chans på serieledning, emot svårspelade Sampdoria. En match som efter framgångsrikt hämtade poäng från derbyt och i Neapel ytterligare kunde indikera åt vilket håll Inter säsong skulle gå.

Bortalaget inledde piggt men snart skulle Inter ta över helt. En Ivan Perišić som den här matchen var igång från start gav Samps högerback Bereszynski stora problem. På den andra kanten utstrålade Antonio Candreva stort självförtroende i sina attacker mot vänsterbacken Murru. Under de tre senaste matcherna har Candreva tillsammans med Icardi varit Inters bästa spelare, även om denna insats var lite mer lågmäld. En oväntad formtopp.

Mer oväntat, eller inte, var att Škriniar skulle spräcka nollan mot sitt förra lag i den 18:e minuten. Femton minuter senare utökade kapten Icardi ledningen med en volley värdig den världsklassavslutare argentinaren är. Första halvlek stannade vid 2-0 trots propagandafotboll från Inter.

Det är fint att se hur Spallettis arbete med offensiven gett stora framsteg under de två senaste veckorna. Inter hotade och vågade anfalla på så många olika sätt. Via deras farliga yttrar, med Vecinos och Valeros fötter centralt, eller crossbollar som drog isär Sampdoria som inte kom någon vart efter de första tio.

Bättre skulle det bli för blucerchiati. Men först skulle Inter göra trean. Ett flödande anfall i djupled avslutades av Icardi på passning av Perišić. Med nästan 40 minuter kvar att spela såg det hopplöst för gästerna. Men en ska aldrig säga aldrig när Marco Giampaolos lag står för motståndet (eller när Inter spelar fotboll för den delen).

Under pausen kom Gianluca Caprari in för den misslyckade Gastón Ramirez. Efter tredje målet tog Giampaolo ut Dúvan Zapata och satte in ynglingen Dawid Kownacki. Inter hade läget att avgöra matchen när Perišić prickade ribban med ett vänsterskott.

Istället reducerade Kownacki efter några minuter inne när Handanović agerade slappt på ett skott vid närmsta stolpen av polacken. Det är sådana konstiga ageranden som gör att slovenen inte växer ut till en världsmålvakt. Och det känns typiskt att de kommer när han agerat poängräddare mot både Napoli och Milan.

Sampdoria var nu ordentligt på gång och imponerade med en fin rörlighet framåt. Caprari som köptes från Inter i somras var en injektion, Kownacki spännande i sitt inhopp och längst fram sköt Fabio Quagliarella på allt. Det skulle också belönas, men på en nick i 85:e minuten. Quagliarella var så het att han tacklade undan Handanović i jakt på bollen efter målet och fick en varning.

Forceringen från Samp nådde dock inte ändå fram. Inter kunde pusta ut med segern i behåll efter en match med två ansikten. Inters hade sin briljanta första halvlek men Sampdorias starka comeback höll på att straffa nerazzuri. Det kan förklaras med en kombination av att Inter slappnar av och Giampaolo får effekt på sina byten.

Sampdoria visade vilken fin bredd i truppen de har, men förmodligen valde tränaren fel spelare som skulle starta den här gången. För Inter innebar segern klubbens bästa säsongsstart på 20 år. Resultatraden är precis som då 8-2-0, att jämföras med raden 6-3-1 som Inter hade 2015/16 när de under Roberto Mancini ledde ligan över nyår.

Inter har därmed tagit sju poäng i de tre senaste matcherna, vilket jag höll som maxutdelning inför dessa möten. Det ska Inter vara väldigt nöjda med och kunna känna tillförsikt över framtiden. Spelmässigt har stora steg tagits och de har en av Europas hetaste strikers i Icardi.

1997/98 var säsongen när Ronaldo anlände som världens bästa spelare till Milano. Det kommer antagligen aldrig Mauro Icardi bli, men han har ett målsnitt som matchar brassens. Det räcker för att få interisti att drömma om en säsong målad i svartblått 17/18.

En annan som får folk att drömma är Simone Inzaghi. Hans Lazio åkte till Bologna för en tuff bortamatch mot ett lag som hade tre raka segrar innan helgens torsk mot Atalanta. Uppgiften underlättades efter smakstarten som huvudstadslaget fick. Redan efter fyra minuter hittade Senad Lulić Milinković-Savić i straffområdet som styrde in 0-1 med ett behärskat avslut.

Lagets specielle målskytt Ciro Immobile, 13 mål ligamål hittills, skulle ha en afton där han faktiskt såg mänsklig ut. Efter en kvart träffade han stolpen från snäv vinkel med Bolognamålvakten Mirante bortspelad. Några minuter senare träffade Immobile den andra stolpen från straffpunkten. Det var inte slut med bombardemanget från gästerna där.

Immobile fick ett till friläge där avslutet träffade stolpen igen, via Mirantes fot. Och Luis Alberto skruvade sedan en hörna i stolpens insida. Som tur var för Lazio hade de gjort ett till mål däremellan. Luis Alberto slog en läcker djupledsboll som Lulić hann före en utrusande Mirante på. Från cirka 20 meters håll valde bosniern att nicka bollen förbi målvakten till Bolognaförsvarets stora förtret.

Dock såg Lulić ut att befinna sig knappt offside. Men VAR tillkallades aldrig av huvuddomaren och de stora prostesterna uteblev också från Bolognas håll. Att Lazio förtjänade ett andra mål är givet men återigen, konsekvensen i när VAR ska tillämpas har saknats under hösten. Lulićs stund i rampljuset tog däremot inte slut där.

Fem minuter efter vilan kom ett lågt vänsterinlägg från Bologna som Pulgar och Lulić slängde sig efter i straffområdet. På något märkligt sätt fick bosniern bollen på sig och skickade den i en bana över Lazios målvakt Strakosha.

Nio minuter senare valde Inzaghi att byta ut sin kapten. Lulić var allt annat än glad över det och gestikulerade vilt mot tränaren. Inzaghi vände sig om mot bänken och stirrade på den arge Lulić. När sedan kameran en minut senare skiftade fokus mot en lugnare Lulić, stod Inzaghi där fortfarande och blängde mot kaptenen på bänken! Otroligt underhållande, och ovärdigt en lagkapten.

Inzaghi beskrev efter matchen Lazios första halvlek som perfekt och det är svårt att säga emot. Bologna är inte på något sätt ett oävet lag offensivt, tvärtom. Men de hade inte mycket att komma med mot det giftiga Lazio. Simone Inzaghis lag spelade en flödande fotboll i första halvlek som hotade Bolognas försvar precis överallt på deras planhalva.

Bologna lyckades pressa tillbaka gästerna först under slutminuterna, men ett försiktigare Lazio försvarade sig bra i andra. Simone Verdi hittade inte sitt spektakulära jag och på centerplatsen saknades Rodrigo Palacio.

Där var Mattia Destro tillbaka efter skada men det är uppenbart att anfallaren har långt kvar till formen. Det ska bli intressant att se hur Bologna hanterar nyckelspelaren Destro under årets sista månader. Nu när Palacio spelar så bra som han gör finns chansen att klubben säljer Destro i januari så länge hans marknadsvärde är någorlunda högt.

Bäst i Bologna var ungerske landslagsmannen Adam Nagy som kom in redan i 42:a minuten för Godfred Donsah. Nagy bidrog till att jämna ut matchen med sitt driv och fina fötter på mitten. Att han inte är ordinarie vittnar om bredden på Bolognas mittfält och förutsättningarna som finns för att åtminstone nå en plats på övre halvan.

Svenskarna då? Emil Krafth får ta ansvar för 0-2-målet när han inte hängde med Lulićs löpning. Högerbacken blandade och gav men deltog inte tillräckligt i offensiven. Filip Helander har tagit en ordinarie mittbacksplats men såg precis som sina kollegor yrvaken ut vid Lazios tidiga ledningsmål. I andra halvlek spelade malmöiten upp sig och hade bra koll på Ciro Immobile.

Bologna är inne i en svår period där deras kapacitet ställs på prov. På lördag kväll väntar Roma borta och en tredje raka förlust skulle kännas som ett lätt knytnävsslag för Donadonis ambitioner med detta lag.

Slående från omgången är annars att Inter och Lazio båda vinner dels efter starka första halvlekar, dels på sätt som är typiska för klubbarnas sätt att vara. I Pazza Inter är en ledning aldrig säker även vid 3-0 (3-2 mot Sampdoria väcker galna minnen). Och med la lazialità vet man att avståndet till ravinen aldrig är långt borta även när allt ser perfekt ut. För stunden räcker dessa tillstånd till mycket fina andra- respektive fjärdeplatser för Inter och Lazio.

****

Annat från omgång tio:

Så var det de här med VAR som inte tillkallas igen. I Roma-Crotone föll Aleksandar Kolarov i straffområdet utan att bli nuddad av en Crotoneback. Domare Manganiello stod perfekt placerad och tolkade situationen som en fällning och straff till Roma. Diego Perotti förvaltade den och gjorde matchens enda mål i den tionde minuten. VAR eller inte till trots så var segern långt ifrån orättvis.

Roma dominerade och puttrar på i en stabil Di Francesco-takt. Unge högerbacken Rick Karsdorp gjorde en debut i Romatröjan som slutade mardrömsaktigt. Mot slutet av matchen drog han korsbandet, efter att ha varit borta fem månader för knäproblem sedan flytten från Feyenoord. Väldigt beklagligt, men han kan åtminstone hitta styrka hos lagkamraten Alessandro Florenzi som gjort en likadan resa senaste året.

Det var mycket ”släkten är värst” över omgången. Fiorentinas Marco Benassi menade att han blev borttvingad från Torino i somras. I matchen mot sitt gamla lag tog det en knapp halvtimme innan han nätade på Artemio Franchi. Giovanni Simeone gjorde tvåan med ett klassmål och Babacar satte 3-0 på straff.

Torino hade otur men är alltjämt ineffektiva utan Andrea Belotti. Snart är centerstjärnan tillbaka och förmodligen vänder pendeln igen för laget då. Det kan bli det som räddar Mihajlovićs jobb i slutändan, även om antagandet är att Torinoledningen utåt sett vill ha kvar tränaren säsongen ut. Femte raka utan vinst för Toro.

Den negativa trenden bröts (tillfälligt?) för Milan i veckan. Det blev klara 4-1 i den luriga bortamatchen mot Chievo efter att en briljant Suso visat vägen. Från sin favoritposition till höger böjde han in både ledningsmålet och inlägget som Bostjan Cesar styrde i eget mål.

Valter Birsa reducerade mot sitt gamla lag i andra halvlek men det var aldrig något snack. Backlinjen utan avstängde Bonucci klarade sig bra men väntar betydligt svårare motstånd när Juventus gästar San Siro på lördag kväll.

Efter Inters tillfälliga serieledning återtog Napoli, trots problem, den med en vinst på Marassi. Genoa chockade broderklubben när Taarabt gav de ledningen med ett snyggt avslut efter bara några minuter. I avslutskategorin hade Taarabt dock en överman ikväll.

Dries Mertens skruvade först in en frispark tio minuter efter Genoas mål. Sedan gjorde han omgångens mål när han tog emot en crossbolli flykten och i samma rörelse avslutade med vänstern ribba in. Magnifikt. Mertens bidrog också i högsta grad till trean som Zukanović styrde i eget mål.

Genoa skulle återigen reducera och det genom en speciell målskytt. Neapelsonen Armando Izzo (gissa var förnamnet kommer från?) var avstängd i sex månader efter sin inblandning i en matchfixningsskandal. I sin blott tredje match efter avstängningen gjorde 25-åringen mål och kan förhoppningsvis sikta mot tidigare höjder utan involvera sig i fel saker.

Cagliari mötte Benevento i en match där båda lagen gick i med usla formkurvor. Faragó gav Cagliari en tidig ledning och Marco Sau kostade på sig att skjuta en straff över. Lagens vidöppna försvar resulterade i en massa (brända) målchanser och Cagliari såg ut att ta en viktig seger i bottenstriden.

I den 94:e minuten fick dock Benevento en straff som Pietro Iemello förvaltade och nykomlingens första Serie A-poäng var en hårsmån bort. Men det slutade i tragik för Benevento. Anfallet senare gav Pavoletti Cagliari segern med en fenomenal nick som fick Sardegna Arena att explodera.

Det blev bara nästan en De Zerbi-effekt i tränarens första match på Beneventobänken. För Diego Lopez räckte det med två matcher innan han återtog Cagliari på det vinnande spåret.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-10-27 kl 10:16

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons