Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Faraonens och DJ:s finaste stund

Länge gick Stephan El Shaarawy och kämpade för att karriären skulle ta fart. Genombrottet i Milan som 20-åring gjorde att italienarna hoppades på ”Faraonen” (hans pappa är egyptier) skulle bli landets nästa anfallsstjärna. En tung sista tid i Milan med utlåningar till Monaco och Roma släckte mångas hopp om det stora genombrottet för El Shaarawy.

Förra säsongen valde Roma ändå att köpa honom och El Shaarawy agerade mest backup till yttrarna Perotti och Salah. Ett lågmält intryck i Romas trupp har under den senaste veckan förändrats till något helt annat.

ANNONS

I lördags gjorde El Shaarawy matchens enda mål mot Bologna och var bäst på planen. Ikväll fick han chansen igen och väntade inte längre än dryga halvminuten med att göra 1-0. Under matchens hysteriska första tio minuter bytte lagen chanser med varandra. Det var spelmässigt jämnare än på Stamford Bridge och Roma hade problem att få grepp om Eden Hazard.

Men en avgörande skillnad mot senast var effektiviteten. Då var det Chelsea som fick Roma att känna sig som de hade förlorat två poäng i London. Den här gången bidrog El Shaarawy till att missarna framåt inte upprepades. Vid 2-0 var det istället förre Romabacken Rüdiger som helt missbedömde situationen och lät El Shaarawy iskallt vricka in bollen förbi Courtois.

Effektivitet är en sak. Romas försvar en annan. I bortamatchen var backlinjens slappa agerande huvudorsak till att laget lät Chelsea göra tre då. På Olimpico växte försvaret och blev stabilare ju längre matchen led. Hackkycklingen Juan Jesus fortsatte sin förvånansvärt stabila säsongsinledning och gjorde en jättematch.

ANNONS

Mittbackskollegan Fazio spelade upp sig efter en tveksam inledning och lyckades tillsammans med Juan Jesus hålla stången mot Chelseas offensiv. Trots uppenbara problemen när Kostas Manolas saknas (ibland även med honom) har Romas defensiv varit överraskande stark, precis som under stora delar av vintern 16/17. Faktum är att Roma hållit nollan i sju av tio ligamatcher hittills och släppt in minst mål av alla i Serie A.

Med El Shaarawys återkomst som avgörande målskytt börjar det se riktigt lovande ut i båda planriktningarna för Roma. Offensivt handlade mycket inför säsongen om betydelsen av Salah-förlusten och tillkomsten av ungtupparna Ünder och Schick. Dessa får dock stå på tillväxt i skuggan av Faraonen. Om El Shaarawy kan fortsätta målproduktionen vore det en enorm avlastning till Džekos målbörda i laget.

Jag funderade på hur bra det vore med två målproducerande spelare längst fram i Roma, kryddat med Diego Perottis kreativitet. För inte är argentinaren någon målskytt tänkte jag. Precis då, halvsekunden senare, tryckte Perotti av ett distansskott och begravde matchen och mina tankar om honom. 3-0 till Roma.

ANNONS

Arkitekten bakom segern heter Eusebio Di Francesco och har bara varit Romatränare i några månader. ”DJ” har redan hunnit placera Roma i förarsätet i stenhårda grupp C och vunnit åtta av tio ligamatcher. I skymundan börjar det se oförskämt bra ut för Roma.

Inte för att spelet är glimrande alltid. Utan för att Di Francesco fått med sig så många poäng i en säsongsinledning de flesta trodde att han skulle behöva tid för att sätta sitt lag. Det talades om ett mellanår för Roma. Men fortsätter det i denna takt finns det ingen anledning att vinka bort dem som utmanare till scudetton i vår. Klart är att detta var Di Francescos största tränarseger hittills, i hans första uppdrag i en storklubb.

På andra sidan stod Antonio Conte och såg så bekymrad ut som bara en person som hatar att förlora kan vara. Återigen hade den jämngamle Di Francesco tagit honom och Chelsea på sängen. Och som flera gånger tidigare hade Conte svårt att ändra matchbilden vid underläge. En svaghet som alltför ofta uppenbarar sig i Champions Leaguematcher hos Conte.

ANNONS

Det finns inget större i europeisk klubblagsfotboll än matcher mellan italienska och engelska lag. Enligt mig de två största fotbollskulturerna i Europa och som engagerar flest människor. Ikväll fick vi ett till bevis på det. Olimpico levde upp och levererade när ett brittiskt lag med tydliga italienska influenser kom på besök. Imorgon kväll kommer nästa chans att njuta av ett sådant möte.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-11-01 kl 00:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto