Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kaos mot kontroll i Genuaderbyt

Ikväll smäller det i den liguriska hamnstaden. Il Derby della Lanterna, efter fyren i stadens hamn (Europas äldsta fyr), är en av höjdpunkterna i Serie A-kalendern. Det hör till de fyra stora stadsderbyna i Italien tillsammans med de i Turin, Milano och Rom. Men sällan har det varit så stor skillnad i både dagsform och välmående mellan Genoa och Sampdoria.

Tabellmässigt skiljer det 14 poäng mellan sexan Sampdoria och Genoa, de senare parkerar just under nedflyttingsstrecket. Då har Sampdoria en match mindre spelad och vid vinst i derbyt distanserar de även lag som Fiorentina och Milan med sju poäng.

I blucerchiati har charmat hela ligan med sina unga spelare och flödande fotboll trots att de i somras blev av med en halv centrallinje. Playmakern Bruno Fernandes försvann, likaså anfallarna Muriel och Schick, och succéköpet från Slovakien Milan Škriniar. Inte mycket av deras frånvaro har märkts än så länge.

Tränaren Marco Giampaolo har istället finjusterat spelet och hittat ytterligare växlar sedan den fina vårsäsongen. En spelare som lagkaptenen Fabio Quagliarella har tagit ännu mer ansvar sedan Muriel och Schick försvann och lett styrkorna offensivt. Resultatet hittills är imponerande sex mål och tre assist av 34-åringen.

Under våren gick Quagliarella ut och förklarade hur en stalker, en polis, trakasserat spelaren och hans familj i flera år. Efter att ha lyft den stora stenen från hjärtat ser jag inte det som en tillfällighet att anfallaren nu presterar sin bästa fotboll på många säsonger. Så pass bra att Napoli ryktas vilja locka tillbaka Quagliarella till hans älskade Neapel i januari.

Jag tror dock inte alls att den affären kommer inträffa i januarifönstret. Med tanke på hur mycket Samp sålde av i somras är det mer troligt att de inte släpper någon spelare i nästa transferfönster. En ytterligare faktor till höstens framgångar är också hur klubben skötte värvningarna in i somras.

Anfallsbesättningen löstes på ett bra sätt har det visat sig med tillkomsten av Dúvan Zapata, Gianluca Caprari och unge Dawid Kownacki. Hålet på det offensiva mittfältet har fyllts igen av Gastón Ramirez som bevisat att hans höga Serie A-nivå inte försvann efter åren i England. Sassuoloägde Gian Marco Ferrari har täckt upp i Škriniars frånvaro.

Jag var försiktig i mitt omdöme till Sampdorias sommarmercato, men under hösten har klubbledningens arbete burit ett starkt signum. Faktum är att de jobbat på ett sätt där truppen ståtar med nästintill två bra spelare på varje position.

Däribland finns ett koppel av unga spelare som vara växer i den tvärrandiga tröjan. Linetty, Praet och Bereszynski är tre ynglingar som varit med sedan förra säsongen och fortsätter göra avtryck. Dessutom har laget klarar sig hittills med andremålvakten Christian Puggioni. Ordinarie ettan Emiliano Viviano gjorde comeback först i senaste matchen.

Marco Giampaolo som förvaltar denna talangfulla trupp får lovord överallt, numera även av sin president Ferrero som märkt att laget hittat en identitet. Giampaolos stabila grund och fyndiga anfallsspel har gjort tränaren aktuell för jobb högre upp i hierarkin. Presterar Sampdoria ”för bra”, det vill säga tar en Europaplats, lär Giampaolos namn var högvilt nästa sommar.

En som också kan vara på väg bort är Genoas Ivan Jurić. Ivriga rykten säger i alla fall det, vilket vore andra gången han skulle få sparken inom loppet av mindre än ett år. I februari fick han gå när Mandorlini tog över Genoa. Men inte heller han fick ordning på de rödblå vars form sakta men säkert drog ner Genoa mot nedflyttningsstrecket. Jurić var tillbaka på tränarbänken efter knappt två månader och landade Genoa på en undermålig 16:e plats.

Då som nu spelade Il Grifone ett spel där man kunde se linjer och intentioner framåt, men där målskyttet svek under våren när Giovanni Simeone hade en tuff andra säsongshalva. Nu ser det om möjligt ännu värre ut. Milanlånet Lapadula har besvärats av skador men står fortfarande mållös.

Bara två av anfallarna i laget har gjort mål under hösten och en av dessa är 16-årige Pietro Pellegri, förmodligen ingen spelare man vill axla ansvar på i en eventuell nedflyttningsstrid. Ett glädjeämne då förutom Pellegri är att Jurić kanske fått igång Adel Taarabts karriär igen. Men talande för trubbigheten framåt är att Genoa för två veckor sen inte ens kunde göra mål på Milan – med en spelare mer i 65 minuter.

I samklang med underprestationerna på planen är det också stökigt på klubbägarnivå. Presidenten Enrico Preziosi vill sälja klubben och såg ut att ha hittat en köpare i affärsmannen och Bolognasupportern Giulio Gallazzi. Men affären brakade samman för en dryg månad sedan och Preziosi får leta vidare med ljus och lykta.

Presidenten är illa omtyckt bland en majoritet av fansen som tröttnat på det nuvarande ägarskapet. De två senaste säsongernas underprestationer har bidragit till missnöjet. Men också sättet som klubben straffades när de inte fick vara med Europa League 2015/16, eftersom klubben hade obetalda skulder och inte var tydliga nog med hur de skulle täcka dessa.

Jag tror det vore förhastat att sparka Ivan Jurić oavsett resultat ikväll. Det känns inte som att ersättarna det snackas om, Ballardini och Oddo, är tillräckligt stabila för att kunna vända den negativa trenden. Jag tror heller inte att en sådan som Walter Mazzarri vill hoppa på Genoa i det här osäkra läget.

Sen har vi också regeln som inte tillåter klubbar i Serie A att ha mer än två olika tränare under en säsong, vilket också var anledningen till att Jurić återanställdes i våras. Sparkar Genoa kroaten och ersättaren inte lyckas, då har finns bara alternativen att behålla ersättaren säsongen ut eller ta tillbaka Jurić igen. Skämtstämpeln vid det senare scenariot vill nog leksakskungen Preziosi helst undvika.

Så, allting talar för en Sampdoriavinst ”borta” på Marassi? Jag tror inte det blir så enkelt. Derbyn lever sina egna liv och Genoaspelarna måste stå upp bakom sin tränare när det blåser som mest, lite som Milan gjorde i andra halvlek under höstens Milanoderby.

Ivan Jurić gjorde många säsonger som spelare i Genoa och förlorade sitt första Lanternaderby, men vann de nästkommande tre. 42-åringen var med och förlorade höstderbyt 16/17, men chansen finns att det blir en ketchupeffekt efter det första lidandet. Bland få ljusglimtar på Genoahimlen kan det vara ett litet men värdefullt omen att med sig till ett kokande Marassi.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-11-04 kl 18:02

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons