Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
48v

90 minuter mellan en VM-plats och Apokalypsen

Efter den dåliga och idéfattiga insatsen i Solna har Italiens landslag kniven mot strupen. En hel nation kräver att 0-1-underläget vänds i returmatchen i Milano. Det är inte första gången gli azzurri känner pressen och kraven över sig. Men den här gången finns en negativ stämning kring situationen som gör allt ännu svårare.

För att kasta omkull dessa strömningar väntas förbundskaptenen Gian Piero Ventura göra tre ändringar i startelvan. En tvingas han till när avstängde Marco Verratti byts ut mot Napolimittfältaren Jorginho. Den Brasilienfödde 25-åringen blir då bunden till Italiens landslag, ett land han har blodsband till sedan några generationer bakåt.

Daniele De Rossi kliver också av mittfältet med ett ömmande knä och ersätts med romerske allt-i-allon Alessandro Florenzi. På topp väntas också Andrea Belotti petas till förmån för Manolo Gabbiadini. Spelsystemet förblir detsamma som senast, 3-5-2.

För att förstärka allvaret i situationen kan en kolla på rubrikerna i italiensk press från helgen. Ett ord återkommer, Apokalyps. Det må vara överdrivet att använda det i sportsammanhang men det är också så många italienare hade känt om landslaget missat sitt första mästerskap sedan EM 1992, och första VM sedan 1958. Gemensam nämnare för båda turneringarna? Sverige var värdnation.

Överdrivna reaktioner har också folk inom den italienska fotbollen stått för i helgen. Serie B-laget Ternanas tränare Sandro Poschesci förvaltade en stolt italiensk tradition med presskonferens-ilska (minns Trapattoni och Malesani) när han kommenterade att ”ett Serie C-lag hade vunnit mot Sverige, eftersom de är lika dåliga som ett sådant”.

54-åringen bad senare om ursäkt och förklarade att han uttryckte sig känslomässigt i egenskap som supporter till landslaget. Men Poschesci la stor vikt vid ordet rädsla och menade att den känslan hindrar landslaget från att nå vettiga resultat.

Att våga spela sitt eget spel blir en avgörande faktor för Italien ikväll, med hållhaken att själva grundspelet inte alls sitter för stunden. Ett nästintill fullsatt San Siro kommer titta på när Italien ska göra allt för att undvika en sportslig katastrof. Det kommer bli väldigt intressant att följa hur laget tacklar matchen rent psykologiskt.

Italiens backlinje och målvakt består till hälften av världsmästare från 2006. Trots deras enorma erfarenhet behöver det inte betyda att just de har en fördel i detta svåra läge. Kanske är de för medvetna om vad som händer vid missat avancemang? Kanske är det vettigt att spela yngre killar med hjärnor som inte är fullt lika medvetna om stundens allvar?

Den tredje världsmästaren De Rossi går i alla fall ut och i hans ställe får Florenzi chansen. En duktig spelare som är bättre offensivt än hans klubbkamrat men också ett namn som inte skrämmer några svenskar. Med Verratti out kommer Italien sakna dennes avgörande passningar men får istället in Jorginhos bolltrygga fötter.

Det är rätt att låta den matchotränade Belotti börja på bänken. Valet av Gabbiadini är dock svårbedömt. Att spela med Éder bredvid Immobile hade inneburit mer löpstyrka och rörlighet framåt. Gabbiadini är dock en bättre avslutare, i och utanför straffområdet. Men huvudet då? Vi minns alla hur tyngd av situationen Gabbiadini blev när han inte klarade av att ersätta Milik för ett år sen i Napoli, och hur det påverkade honom i spelet.

Vid det här laget märker ni att jag inte nämnt en spelares namn, Lorenzo Insigne. Återigen finns det ingen plats för honom i 3-5-2-systemet trots att ett helt fotbollsetablissemang skriker efter honom som någon sorts frälsare. Insigne får med största sannolikhet agera superinhoppare, kanske i ett 4-2-4, som Italien lär gå över till om de behöver jaga mål i andra halvlek.

Det finns en stor risk att de behöver göra just det. I det här läget tänker nog många att de azurblå ikväll visar var skåpet ska stå och kör över Sverige. Jag tror inte det händer eftersom grundspelet såg så dåligt ut i den första matchen. Jag litar inte på att Italien är kapabla till en anstormning som gäckar den svenska backlinjen.

Italien verkar hindras av något ända sedan 0-3-förlusten mot Spanien för två månader sen. Den har gjort något med självförtroendet och bara inneburit två vinster (1-0 mot Israel och Albanien) på fyra matcher sedan dess. Kommer de inte över dessa mentala barriärer blir det förväntade trycket på San Siro en börda, snarare än fördel.

Det scenariot kommer innebära att kvällens match blir den sista i landslaget för världsmästarna Barzagli, Buffon och förmodligen också De Rossi. För 20 år sedan debuterade en 19-åring Buffon i kortärmat under playoff-matchen mot Ryssland i Moskva. Italien fick 1-1 och vann med matchens enda mål i returen.

Två decennier senare kan landslagscirkeln slutas eller få ytterligare elixir för Buffon. Som den stora man Buffon är har han påpekat att hans karriär inte är relevant nu, ikväll gäller bara Italiens bästa. Det gäller att njuta av stunden i San Siros eljus, en uppmaning till både blågula och italienare. Det kommer bli 90 minuter pendlandes mellan himmel och helvete.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-11-13 kl 10:22

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons