Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Galenskapen i Benevento kan även bli Milans vändpunkt

Botten var redan nådd i Benevento efter deras fjortonde raka förlust i måndags. Botten är nu nådd i Milan, efter att detta stackars Benevento kvitterat på övertid och fixat säsongens första poäng. Gennaro Gattuso kunde inte fått en tuffare start på jobbet som Milantränare, och hela fotbollsitalien kommer hånskratta åt Milan minst lika mycket som de gläds med det tappra Benevento.

Matchbilden var inledningsvis en förväntad sådan. Milan förde spelet och skapade för ovanlighetens skull målchanser. Benevento kontrade och spelade fotboll på sitt sätt. Med en stundals hög press och mycket folk med i anfallsförsöken.

Deras chansartade spel är en anledning till deras jumboplats. De släpper till mycket lägen men de skapar också en hel del framåt. Att Milan med detta spelutrymme skulle göra mål förr eller senare var inget konstigt alls.

Ledningsmålet kom i den 38:e minuten. En för dagen helt okej Franck Kessié grävde fram ett inlägg som ”Jack” Bonaventura fick in efter två nickförsök. Bonaventura var tillbaka i en tremannakedja med Kalinić och Suso och den som bar Milans offensiv. Klart delaktigare i matchen än spanjoren på andra kanten.

Beneventos målmissar till trots var ledningen inte säker på något sätt alls. De är lätt att tycka synd om nykomlingen som faktiskt tar sig till bra målchanser under matcherna. Men poängnollan har också berott på oskicklighet i avslutslägena, inte bara otur.

Därför kändes kvitteringen på något konstigt sätt logisk när den kom i 50:e minuten. Efter ett distansskott som Donnarumma räddade stötte George Puscas in bollen på returen. Rumänen som gjorde matchens enda mål på Stadio Ciro Vigorito i playoff-finalen mot Carpi i våras. Var symboliken tillräcklig för att innebära en eventuell poäng och en vändning på säsongen för Benevento?

Nej, sa Milan och replikerade bara sju minuter senare. Hemmalagets tillkortakommanden i försvaret gjorde sig åter påminda när alla blev bolltittande och Nikola Kalinić omarkerad från fem meter nickade in 1-2.

Sedan kommer en situation som får stora konsekvenser för utgången. I minut 75 halkar Milans Romagnoli in i en duell mot en Beneventospelare som kommer i full fart. Domare Mariani ger Milanbacken hans andra gula kort i matchen och en livlina till Benevento.

Båda varningarna är det som britter skulle benämna som ”harsh”. I den första halvleken håller Romagnoli armen utanför kroppen och får ett skott på den. Frispark ja, men gult är väldigt hårt.

Vid det andra kortet dömer Mariani antagligen på effekten av tacklingen vilket fick situationen att se mer brysk ut än vad avsikten var. Mariani kunde dock visat mer spelkänsla och sett att Romagnoli inte gjorde en konventionell misslyckad satsning.

Milan blev mer tillbakatryckta ju längre slutkvarten led men såg ändå ut att reda ut en sällsynt bortavinst. Fem tilläggsminuter visades, vilket Benevento haft väldigt dålig erfarenhet av under hösten. Två gånger har ett kryss förvandlats till noll poäng efter insläppta mål på stopptid.

Men den här gången bar vinden äntligen ”häxorna” åt rätt håll. Inbytte Abate drog ner en hemmaspelare på vänsterkanten med en minut kvar av tilläggstiden. Frisparken slungas in mot straffpunkten och där möter målvakten Alberto Brignoli (!!) bollen med en språngnick som seglar in vid bortre stolpen.

Lyckan är total bland hemmaspelarna som samlas i en stor hög vid sidlinjen. För att strå mer salt i såren så ägs Brignoli av Juventus och är den förste målvakten att göra mål i Serie A sedan Massimo Taibi gjorde det – den första april 2001.

Milan hann med ett resultatlöst anfall till och Beneventospelarna kunde driva bollen mot mittplan under de sista sekunderna. Redan innan domaren blåst av sträckte deras duktige ytter D’Alessandro armarna i luften. Det var inte för tidigt den här gången. Domaren blåste av och Benevento ordnade till slut en historisk första Serie A-poäng.

Kritiken mot Gennaro Gattuso kommer inte vara nådig och hans uppförsbacke är lika brant som de irpinska bergen bakom Ciro Vigorito.  Poängtappet är ändå inte ”Rinos” fel. Tränaren ställde upp med ett 3-4-3 som kan bli bra i längden med Bonaventura och Suso närmare målet.

Den här dagen svek dock spelarna och det blev väldigt tydligt att Gattuso bara hunnit förändra detaljer i Milans spel under veckan. När försvarsspelet visar så tydliga brister, vilket tidigare sett okej ut jämfört med offensiven, mot ett lag som Benevento uppenbaras det hur illa ställt det är i Milan.

Detta resultat kan paradoxalt nog bli en vändpunkt för Milan 17/18. Problemen blir så uppenbara att Gattuso och hans tränarstab inte har något annat val än att verkligen ta tag i det lösryckta Milanpusslet.

En vinst idag hade inneburit en skön start, inget annat, men en käftsmäll som denna kan bli det som får alla runt AC Milan att inse allvaret i stunden.

Champions League-platserna är bara att glömma redan efter femton omgångar. Det som gäller för Gattuso är att hitta ett fundament som fungerar, och som ger någon trovärdighet till projektet Milan överhuvudtaget.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-03 kl 16:14

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons