Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tränarkarusellen igång på allvar i Serie A

Italienbloggen

Vi är inte ens framme vid höstsäsongens slut och redan har sju klubbar bytt ut huvudtränaren. För vissa klubbar innebär ett tränarbyte mer risk än andra. I Serie A finns nämligen regeln att en klubb inte får ha mer än två olika tränare per säsong.

Med andra ord innebär det en större chansning att sparka en halvt fungerande men inte tillräckligt bra tränare när utbudet är mindre och risken finns att man måste ta tillbaka denne om ersättaren inte fungerar.

Jag har gått igenom samtliga tränarbyten under hösten och vad som förväntas av ersättarna, från Benevento i söder till Udinese i norr.


Benevento

Bytet: Marco Baronis giftermål med Benevento fick ett abrupt slut efter lagets nionde raka förlust mot Fiorentina i slutet av oktober. Baroni hade dessförinnan fört Benevento till deras första säsong i Serie A – under klubbens debut i Serie B. Tidigare Palermotränaren Roberto De Zerbi ersatte. Även sportchefen Salvatore di Somma fick lämna.

Annons

Det blev en tuff inledning på alla sätt för De Zerbi. Utanför Stadio Ciro Vigorito hälsade en grupp fans den nye tränaren välkommen med banderollen De Zerbi zingaro (Zigenar-De Zerbi). Säsongen före anställningen i Palermo tränade De Zerbi Foggia i Serie C som då tampades med Benevento om uppflyttningsplatserna. Benevento vann den kampen och gick upp säsongen 15/16, men De Zerbi hade några uttalanden mot klubben som inte föll i god ton och som supportrarna inte glömt.

På planen såg ”häxorna” ut att ha säkrat klubbens första Serie A-poäng i De Zerbis debutmatch efter ett övertidsmål borta mot Cagliari. Istället fick de se Cagliari göra vinstmålet minuten efteråt. De Zerbi inledde med fem förluster, varav ett till knytnävsslag på övertid mottogs mot Sassuolo i omgång 13.

Prognosen: Men på det sjätte försöket under den nye tränaren kom den historiska poängen, efter en redan klassisk 2-2-match hemma mot Milan. Benevento var dock tillbaka i deras verklighet omgången efter, när Udinese hemmaslog kampanierna med 2-0.

Annons

Prognosen är ändå försiktigt positiv nu när den första poängen är bärgad. Otroligt nog är Benevento inte avsågade tack vare övriga bottenlags skrala poängfacit. Men då gäller det att snarast ordna första vinsten.

Ypperliga lägen för det kommer i matcherna mot SPAL och Genoa innan jul. Trepoängaren måste, måste komma i någon av dessa matcher och helst båda. I så fall kanske De Zerbi kan se fram emot en vårsäsong med den minsta av möjligheter att klara sig kvar. I annat fall blir våren en transportsträcka inför Serie B-spel nästa höst.


Cagliari

Bytet: En vecka innan Beneventos tränarbyte hade Cagliari genomfört höstens första tränarsparkning. Massimo Rastelli förde förra säsongens nykomling till en säker elfteplats men hamnade tidigt i en ond spiral i höstas.

Fyra raka förluster med en på pappret medioker trupp fick räcka som varningssignal, och in kom före detta tränaren Diego Lopez. Uruguayanen tränade Cagliari 13/14 och fick under tio matcher i våras äran att styra det sjunkande skeppet Palermo. Samma tränarpost som alltså inleddes med De Zerbi förra säsongen.

Annons

Prognosen: Cagliari har fått en önskad effekt på bytet och är nu sex poäng ovanför nedflyttningsplatserna. De har tagit livsviktiga segrar mot Benevento och Hellas Verona, och visade stark moral som på några få minuter hämtade upp ett tvåmålsunderläge hemma mot Sampdoria senast.

Detta trots att förstamålvakten Cragno spelade småskadad efter att reserven Rafael gått sönder på uppvärmingen. På det fick Cagliari tre nya skador, alla innan pausvilan! Plus är att Lopez fått igång målskytten Pavoletti som nätat tre gånger efter tränarbytet.

Minus är förstås det pinsamma nederlaget i Coppa Italias sextondelsfinal mot Serie C-laget Pordenone. Ett lag som höll koll på Cagliarispelarna via Fantasy Football. Cagliari bör ändå undvika den värsta nedflyttningsstriden med detta försprång och om Pavoletti fortsätter göra sina mål.

Annons

Crotone

Bytet: Höstens utan konkurrens mest överraskade. I början på förra veckan sipprade ryktena ut om att Davide Nicola lämnat in ett uppsägningsbesked. Nicola som på de mest spektakulära av sätt räddade kvar Crotone kvar i Serie A från ett hopplöst läge. Så prekärt att tränaren lovade att cykla ändå till Turin om nytt kontrakt genomfördes, ett löfte som Nicola senare höll.

Crotone ligger alltjämt just över strecket och hade ”bara” tre raka förluster innan tränarens avgång. Dessförinnan hade Crotone ett hyfsat poängsnitt tack vare förmågan att ta poäng i matcher mot lagen på undre halvan.

Klubbens version är att tränaren tröttnade efter presidenten Gianni Vrenna stampat in i omklädningsrummet i halvtid under Nicolas sista match mot Udinese (0-3). Min teori är att Davide Nicola tar en chansning i tränarkarriären och smider järnet medan det fortfarande är varmt.

Annons

Han hoppas på ett stabilare lag högre upp i tabellen och lämnar Crotone innan den riktiga krisen infinner sig. Nicolas namn är stärkt efter vårens mirakulösa spurt men det är fortfarande en tränare som hade ett stort frågetecken över sig när han kom efter Ivan Jurić inför 16/17.

Ny tränare i Crotone blev förre Inter- och landslagsmålvakten Walter Zenga. Senast 57-åringen tränade ett Serie A-lag var under 2015 i Sampdoria. En inledande 0-4-förlust hemma mot serbiska Vojvodina i Europa League lämnade ett öppet sår som aldrig läkte under Zengas tid i Samp och tränaren fick sparken några månader efteråt.

Förra säsongen började Zenga i hårdsatsande Championshipklubben Wolverhampton, som han fick lämna efter knappt tre månader när Wolves befann sig först på 18:e plats. Mest känd är den bereste Zenga för Palermosejouren 09/10, när rosanero sånär knep en CL-kvalplats.

Annons

Prognosen: Osäker. Walter Zenga säger sig inte vilja förändra särskilt mycket så här långt in på säsongen. Förlust blev det i helgens debut borta mot Sassulo (1-2). Känslan är att Crotone rent mentalt är bättre förberedda än förra säsongen och har en god chans att hänga kvar, trots att truppen inte imponerar.

Med det sagt har klubben flyttat fram positionerna efter det förnyade kontraktet och anställningen av den respekterade Walter Zenga är ett bevis på det. Tränarens bana är svår att förutspå men Zenga kan göra klokt i att ta över en liten klubb för att få fart på den egna karriären.


Genoa

Bytet: Kroaten Ivan Jurić fick sparken två gånger från Genoa 2017. Först i februari och sedan i början på november, efter endast sex poäng på tolv matcher. En usel start förstärktes av den tredje raka derbyförlusten mot Sampdoria och situationen blev ohållbar med Jurić.

Annons

In kom tränarnomaden Davide Ballardini. 53-åringen har haft tio olika jobb de senaste tio säsongerna, men kan få klubbar bättre än Genoa. Det är inte första gången han ska reda ut en jobbig situation i den liguriska hamnstaden.

Ballardini tog över halvvägs in i säsongen under 09/10 och 12/13. Båda gångerna ordnade han nytt kontrakt för Genoa, båda gångerna släpptes han på sommaren efter oenigheter med presidenten Enrico Preziosi. Jag tror dock på VD:n Perinetti när han säger att Ballardini var det enda namnet som diskuterades.

Prognosen: Den gode Ballardini kan det här och Genoa fick en dundereffekt på bytet. Efter tre matcher hade laget plockat mer poäng än vad de tidigare gjort på hela säsongen. Senast blev det förvisso hemmaförlust mot Atalanta men Genoa är åtminstone uppe på säker mark nu.

Annons

Den mer pragmatiske Ballardini är en klart kortsiktigare lösning än Jurić och lär inte få stanna efter sommaren den här gången heller. Hans spelidé tillsammans med en hyfsad trupp ska räcka för att undvika bottenstriden och förhoppningsvis har de säsongssvackan nu bakom sig.


Milan

Bytet: Var det som alla gick och väntade på i stort sett hela hösten. Fyra hemmamatcher i rad utan mål fick räcka och Milanledningen sparkade den starkt ifrågasatte Vincenzo Montella efter den sista helgen i november.

In kom den relativt oerfarne tränaren tillika Milanlegendaren Gennaro Gattuso från Primaveralaget. Här har jag skrivit mer utförliga tankar om Gattuso som sedan fick en bedrövlig start. 2-2 mot superjumbon Benevento och 0-2 borta mot Rijeka som inte lyckades ta sig vidare från Milans Europa League-grupp.

Annons

Prognosen: I ”Rinos” tredje match kom första vinsten, 2-1 hemma mot Bologna, och i veckans cupmatch städades Hellas Verona undan med en klar 3-0-seger. Ett kvartsfinalderby i cupen mot Inter är därmed ordnat till mellandagarna, men det är fortfarande enormt mycket kvar att jobba med.

Gattuso har börjat spela med en fyrbackslinje för att stabilisera det skakiga försvaret och flyttat Giac Bonaventura till en ytterposition i tremannaanfallet, den platsen där han för tillfället gör mest nytta.

Gattuso har även svingat mot Montellas ledarstab med uttalanden som menar att det kommer dröjer innan vi får se Milanspelarna i fysisk toppform. Oroväckande, men under tiden kommer spelarna få allt i form av den energin som kalabriern Gattuso utstrålar. Mot Bologna kunde vi se det i sättet han kramade om varje spelare innan laget höll om varandra i en ring på planen.

Annons

Gennaro Gattuso är fortfarande ett väldigt osäkert kort och lär också han ryka under sommaren till förmån för ett mer etablerat namn. Jag tror Europa League kan bli en räddning för honom om Milan tar sig långt, och om energin hos Gattuso finns kvar mot slutet av våren.


Sassuolo

Bytet: Neroverdi inledde säsongen med chansningen Christian Bucchi som efterträdare till Eusebio Di Francescos dynasti i Reggio Emilia-trakten. Bucchi kom från en bra säsong i Serie B-klubben Perugia men hade aldrig varit uppe på högre höjder.

Bucchi fick precis som förväntat det svårt i Serie A och lämnade Sassuolo strax ovanför strecket när han sparkades efter 0-2 hemma mot Hellas Verona. För ett par veckor sen tog kepsmannen ”Beppe” Iachini över, en 54-åring som specialiserat sig på att ta upp lag till Serie A. Chievo, Brescia, Sampdoria och Palermo har alla lyckats med uppgiften under Iachini.

Annons

Prognosen: President Squinzi kommer hoppas att den nye tränaren återuppbygger ytterligare ett lag vars bana satts ur spel. För Iachini själv känns detta som rätt val. Han kommer till en klubb som har resurser och ambitioner att ligga i mitten, men där arbetsmiljön är behagligare än flera av hans tidigare destinationer.

För saken är att Beppe Iachini aldrig lyckats i Serie A. Senast var han i Udinese under några månader förra året men kunde inte lyfta Friulierna från deras dvalliknande tillstånd innan han sparken i oktober ifjol.

Det blev vinst mot bottenkollegan Crotone i Iachinis andra match och den enda vägen härifrån ska vara uppåt. För andra hösten i rad har Sassuolo stått för en undermålig höst och säsongen riskerar att mynna ut i ett ingenting igen.

Läget är ändå ganska skönt för Iachini som “bara” ska landa laget någonstans mellan plats 11-15 och undvika bottenstriden. Om det däremot mer drar åt senare kommer tränarens Serie A-kompetens nå en allvarlig diskussionspunkt.

Annons

Udinese

Bytet: Den som efterträdde Iachini tidigt under 16/17 var Luigi Delneri och den rutinerade tränare såg ut att kunna vända de senaste årens trista utveckling i Udinese. Men ynka tolv poäng på 13 matcher i höst, och en medioker mercato, grumlade framtidstron i Udine. Delneri fick sparken 0-1-förlusten på hemmaplan mot Cagliari i slutet av november. Den tidigare högerbacken från Lazio- och Milan, Massimo Oddo, tog över.

41-åringen förde under sin första säsong som huvudtränare Pescara upp till Serie A och fick ryktet om att vara en av landets intressantaste unga tränare. Väl i högstaligan fick Oddo det enormt svårt dock med ett begränsat spelarmaterial.

I februari avgick Oddo självmant från uppdraget i sin hemstad Pescara, med ynka nio inspelade poäng dittills under en säsong som präglades av problem på och utanför planen.

Annons

Prognosen: God. Oddo kan till och med vara exakt den tränare som Udinese behöver för att lyfta ifrån mittenträsket. Efter den inledande förlusten mot Napoli har Udinese tre raka segrar med målskillnaden 13-3, däribland en 8-3-mangling av Perugia i cupen.

Oddo har en långt bättre trupp än han förfogade över i Pescara och ska inte behöva blicka neråt i tabellen mer. Snarare bör han placera Udinese i mitten, kanske övre halvan, och verkligen ge klubbledningen skäl till att låta Oddo bli en långsiktig lösning.

Med talanger som tjeckerna Jankto, Barack och mittfältaren Seko Fofana finns potential att växla upp även på planen. Och visst vore det ironiskt om Massimo Oddo blev den före detta Milanspelare som lyckades bäst som tränare säsongen 17/18.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-15 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto