Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Krisen i Milan, del tre

Sommarens exalterande transferfönster har mynnat ut i en rödsvart pyspunka och hjul som inte snurrar varken på tränarposten eller på klubbledningsnivå. Både jag och 118-åriga AC Milan fyllde år i lördags, men den senaste veckan bara blivit en kröning på några extremt tuffa och mörka månader.

Under denna period har jag skrivit om klubbens nya ägare och den ekonomiska ovissheten som Milan svävar i. Det har blivit dags för en sådan text igen. Förhoppningsvis den sista av detta slag jag skriver i år, denna gång berör den tyvärr också saker på planen.

Uefa säger nej

Förra fredagen kom domen från Uefa på Milans ekonomiska plan för Financial Fair Play. Milan diskuterade ett voluntary agreement, en överenskommelse som ska hjälpa nya klubbledningar att hålla sig inom ramarna för FFP, men fick nej.

Uefa förhåller sig tveksamma om klubben kan betala tillbaka lånet på 300 miljoner euro till den amerikanska hedgefonden Elliott Management nästa oktober. Uefa pekar också på osäkerheten i de finansiella garantierna hos huvudägaren Yonghong Li. Milan får istället rikta in sig på ett settlement agreement som drar åt den ekonomiska snaran och kan medföra sanktioner av olika slag.

Men detta behöver inte utvecklas till någon allvarlig skada för klubben. Enligt en tidigare president i FFP-kommittén är risken ”väldigt avlägsen” att Milan skulle uteslutas från kommande års Europaspel.

Källan ifrågasätter anledningarna till det nekande beslutet och tror att det kan ha påverkats av Milans aggressiva transfersommar. Personen tror att Milans FFP-plan hade kunnat gå igenom, men att det vid övertagandet fanns tveksamheter kring flera områden som kanske spelade in i beslutet och att dessa inte borde kollidera med ägaren Yonghong Li.

”Riktlinjen är att döma affärsplanen, inte personen bakom den. Om planen är trovärdig så ska det räcka, särskilt eftersom Milan inte kommer gå i konkurs om återbetalningen inte går igenom. Elliott kommer då fortsätta förvalta och därmed existerar inte risken för ett default-läge”.

”Angående Li handlar hans agerande antigen om all-out madness, eller så vet han att intäkterna i Kina kommer trilla in genom expolatering av varumärket Milan. För att göra Milan stort igen måste man våga”, säger källan.

Caso Donnarumma fortsätter…

… eller så tog det aldrig slut. Problemen från försommaren dök upp innan förra veckans cupmatch mot Hellas Verona. Uppgifter hade då kommit att målvaktens advokater försökt häva det nya kontraktet från i somras. Pressen att skriva på, efter att först ha nekat, ska beskrivits av Donnarumma själv som ”moralisk våldsamhet”.

Orden tog återigen hårt på Milans supportrar. En stor banderoll på Curva Sud påminde målvakten om att han under detta ”lidande” tjänar sex miljoner euro per år och att det var ”dags att försvinna, tillsammans med din parasit till bror”, tredjemålvakten Antonio Donnarumma som värvades i somras för att stötta lillebrodern i vardagen uppenbarligen.

Detta har lett till en intern pajkastning av sällan skådat slag inför öppen ridå. Sportchefen Massimo Mirabelli gick ut och försvarade ”Gigio” och klargjorde att den som vill köpa Donnarumma måste möta Milans krav – men att klubben inte behöver sälja någon.

Mirabelli fortsatte med att mana alla till att ”fortsätta skydda Donnarumma, eftersom vi vet var roten kommer från”. Denna tjockhudade rot är Donnarummas agent Mino Raiola och Mirabelli fortsatte ordkriget som pågått under ett halvår.

”En dag kommer Gigio inse vad det goda och onda verkligen är. Det finns en gentleman som håller på att utvecklas till en ”showman” mer än något annat. Vi kan skratta bort det men vi får inte låta honom komma undan”, sa Mirabelli om Raiola.

Stjärnagenten Raiola svarade med ett uttalande i Gazzetta dello Sport. Italo-nederländaren pekade på det personliga problemet Mirabelli har med Raiola själv och ifrågasatte varför klubben inte kommenterade den berörda banderollen på San Siro. Enligt Raiola passar kontroversen Mirabelli bra ”eftersom den tar uppmärksamhet från Milans riktiga problem- den tekniska biten på planen”.

Mitt i allt detta står en 18-åring som grät i omklädningsrummet inför cupvinsten. En 18-åring som är i en skör fas av karriären och som minst av allt behöver dålig rådgivning. Gianluigi Donnarumma har ändå sedan sommarens U21-EM inte kunnat leva upp till förväntningarna som hans tidigare storartade spel skapat.

I slutändan riskerar Milan att tappa bort ett råämne utan dess like och förlora pengar som en framtida försäljning hade inneburit. Det är alltid enklast att skylla på Raiola. Men Milan måste i första hand skapa en omgivning och ett lag som är konkurrenskraftigt nog att minimera riskerna för situationer som dessa.

Dit har Milan en lång väg att gå trots 3-0-vinsten hemma mot Hellas Verona. För när de rödsvarta skulle åka till Bentegodi på söndagen för ligamatch blev de både påminda om egna tillkortakommanden och ett gammalt spöke.

Fatala Verona

Frasen kommer från de tillfällen, 1973 och 1990, då ett guldjagande Milan förlorat i Verona under slutspurten och missat lo scudetto. Även i nutid har Hellas borta orsakat Milan problem, som under premiärmatchen 13/14 när Hellas vann i deras återkomst efter mer än ett årtionde utanför Serie A.

Milan anno 2017 är långt ifrån den titelstrid som det bland vissa läger talades om inför säsongen, men började förtroendeingivande på Bentegodi i söndags. Även om Hellas var vassa i sina sporadiska attacker hade Milan taktpinnen och skapade tillräckligt många chanser för att gå till paus med ledning.

Istället blev det hemmalaget som fick göra det efter Antonio Caracciolos stenhårda hörnnick halvvägs in i första halvlek. Trots underläget kunde milanisti hoppas att spelet på planen nått en vänt och rundat bottenmärket efter tre halvlekar mot Hellas Verona på en vecka. Milan hade till slut över 20 avslut i matchen. Men ärligt, är inte det vad som kan förväntas när man möter ett lag på nedflyttningsplats som släppt in näst flest mål i serien hittills?

Milan inledde starkt även efter pausvilan men hade inte orken att resa sig efter att Juvelånet Moise Kean rullat in 2-0 i den 55:e. En annan inhoppare, Daniel Bessa, spikade slutresultatet 3-0 och fullbordade säsongens största förnedring för rossoneri. 0-3 mot en nykomling och problem kan även förklaras med faktumet att Milan endast har en vinst på de sex senaste matcherna mot nyuppflyttade lag.

Vad som är mer oroväckande är att laget förlorat samtliga sju matcher där de hamnat i underläge. Den starka moralen och comebackförmågan från 16/17 verkar som bortblåst sedan dussinet nya spelare ramlat in under sommaren.

Förlusten tog så hårt att klubben kände sig tvungen att svara på rubriken till Gazzetta dello Sports förstasida på måndagen. Den som beskriver ett Milan med ”noll dignitet”. ”Bollen är fortfarande en boll och vår värdighet förblir något annat”, lät det i pressmeddelandet. Att Milan ens känner sig manade att svara på en tidningsrubrik säger mycket om tillståndet i klubben.

Nye tränaren Gennaro Gattuso fick på pappret ett överkomligt spelschema utan motstånd från topp-sex i tabellen. Snart halvvägs in i dessa matcher har Gattuso bara plockat fyra av nio poäng och det som skulle blivit en mjukstart kan få en total moteffekt.

Champions League-drömmarna är över och ingen kan kräva att Gattuso ska ta laget hela vägen i Europa League för att uppnå det målet. Gattuso behöver ändra förlorarmentaliteten som präglat säsongens Milan och ge klubben en gnutta optimism inför det nya året.

Härnäst väntar Atalanta och Fiorentina innan nyår, två lag som ligger och guppar i samma ingemansland som Milan. I mellandagarna väntar ett kvartsfinalderby i cupen mot Inter. Ingenting vore bättre för Gattuso och laget än att slå ut kusinerna och se fram emot åtminstone en titelmöjlighet under 2018. Men i dessa tider ska Gattuso och de andra vara väldigt försiktiga med ens lova något som indikerar tillförsikt.

****

På lördag är det dags igen för Angolo Greco. Kom och inled julfirandet på bästa sätt med stormatchen Juventus-Roma tillsammans med schysst sällskap och god mat. Välkomna!

Vad: Angolo Greco med matchen Juventus-Roma.

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19, Malmö.

När: Lördag 23 december, klockan 20 (avspark 20:45).

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-22 kl 10:05

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons