Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Förrädaren som blev förlåten återvänder till Napoli

Ikväll möter Juventus Roma i ett toppmöte som kommer väcka mångas blickar runt om i fotbollsvärlden. Under eftermiddagen tar Napoli emot Sampdoria på San Paolo och ställs mot tre blucerchiati med ett förflutet i ljusblått. Duván Zapata, Ivan Strinic och Fabio Quagliarella.

Det är den senares återkomst som kommer locka fram överlägset mest känslor hos San Paolo-publiken, trots att anfallaren bara spelade en säsong i Napoli och lämnade klubben 2010. Det är heller inte första gången sedan dess som Quagliarella återvänder till San Paolo.

Vad som hänt under året är att 34-åringen lyft bort ett stenblock från hjärtat och berättat om en stalker som plågat spelaren och hans familj under många år. Den förbjudna flytten som Fabio Quagliarella gjorde från Napoli till Juventus kan nu ses i nytt ljus, och delar av Napoli-publiken uttryckte sin empati till den tidigare så avskydde Quagliarella efter anfallarens avslöjande i vintras.

En fascinerande men vääldigt lång artikel i två delar finns på Bleacher Report, som samtalar med Sampforwarden om stalker-terrorn. För den som inte orkar läsa igenom texten på engelska har jag sammanfattat artikeln nedan. Det är bland de mest skakande jag läst under året och bäddar för en emotionell lördag i Neapel.

Född 1983 i Castellamare di Stabia några mil utanför Neapel växte Fabio Quagliarella upp som en Napolisupporter. Efter fyra Serie A-säsonger slog drömmen in för den då 26-årige strikern. Napoli köpte Quagliarella från Udinese inför 2009/10-säsongen och gav honom ett femårskontrakt.

“Jag förstod hur mycket det här betydde för min stad. Napolifansen såg sig själva i mig. Jag visste att jag inte var ensam när jag klev in på planen utan jag var där med en hel stad. Det var drömmen för många fans vilket jag också insåg”, säger Fabio Quagliarella till Bleacher Report.

Tre år tidigare hade Quagliarella varit hemma i Castellamare di Stabia under julledigheten. Han besökte stadens Vodafonebutik för ett ärende med sin egen dator, vars meddelandekonto hade hackats.

Barndomsvännen och butiksägaren Guilio De Riso hade bekantat sig med en person som kunde hjälpa kamraten med datorn. Hans namn var Raffaele Piccolo, en polis med bedrägerier och nätkriminalitet som specialområde. Raffaele Piccolo löste fotbollsstjärnans problem och blev en nära vän till Quagliarella.

Det var i alla fall så relationen verkade på ytan. Polismanen kom nämligen att terrorisera Quaglierella och göra det privilegierade livet som fotbollsproffs till ett helvete för den lågmälde anfallaren.

För att förstå hajpen runt Fabio Quaglierellas flytt till Napoli så blev anfallaren den förste spelare sedan Diego Maradona som fick en egen läktarramsa tillägnad till sig. Den lokala pressen refererade till honom som Masianello, staden Neapels ledare under den folkliga revolutionen på 1600-talet.

Men innan övergången till Napoli började spelaren motta meddelanden med anklagelser av olika slag. Det började under tiden i Sampdoria och Udinese, och blev värre och mer komplicerade för varje år. Som tur var hade Quagliarella Raffaele Piccolo som kunde hjälpa honom med trakasserierna.

Men Piccolo behövde tid för att spåra gärningsmannen. Under tiden anklagades Quagliarella för samröre med camorran, för att vara en knarkare och en pedofil. Med åren urartade de hotfulla meddelandena och blev mer avancerade i sitt slag.

Quagliarellas ansikte klipptes in i pedofilanknutna filmer på nätet och pappa Vittorio tog emot skrivna mordhot riktade mot sonen. Fler och fler familjemedlemmar involverades i trakasserierna och hindrades från att leva ett normalt liv.

Självfallet var det väldigt få personer som trodde på dessa anklagelser. Men skadan var redan skedd för Quagliarella när dessa rykten spred sig och när han blev medveten om hur illa det påverkade hans familj. Raffaele Piccolo lugnade Quagliarella med att han bara behövde ett avgörande spår till källan för att lösa brotten.

Att problemen utanför planen skulle påverka Quagliarellas spel i den ljusblå tröjan var inget konstigt. Prestationerna dalade, förväntningarna blev omöjliga att leva upp till och efter bara en säsong lånades forwarden ut till Juventus.

”Mitt huvud var någon annanstans. Jag var inte tillräckligt fokuserad på det jag gjorde som jag borde varit. Jag oroade mig alltid över faran och var rädd. Jag gick knappt ut och när det väl hände kollade jag över axeln för se om någon följde efter mig. Träningen fortsatte men jag hade inte rätt sinnesro. Det handlade inte om en dag eller två utan om månader… Det förtär och nöter ut dig”, förklarar Fabio Quagliarella säsongen i Napoli.

Han skäms inte för att berätta att han grät ofta och förundrades över vem i hans direkta närhet som var stalkern. Metoderna som han och Piccolo använde sig av för luska ut gärningsmannen blev allt mer bisarra.

På grund av utredningen lovade spelaren Piccolo att inte berätta för någon om stalkerjakten, inte ens Napolipresidenten Aurelio De Laurentiis som Quagliarella blev nära vän med. Quagliarella kunde inte ge upp sin lojalitet mot klubben. Men situationen blev ohållbar i Napoli och när flyttlasset gick till Turin började hoten istället ramla in till familjen i Castellammare di Stabia.

Spelaren gick från en hjälte i neapolitanarnas ögon till den värsta sortens förrädare. Han hade övergett Napoli för makten och pengarna i Juventus. I min värld bleknar digniteten i Gonzalo Higuaíns övergång till samma klubb i jämförelse med Quagliarellas flytt. Higuaín gjorde långt mer för Napoli än den senare. Men Higuaín sågs som en otacksam utlänning, Quagliarella var en av dem i fansens ögon. Därför ser jag Quagliarellas Juveflytt som ”värre”.

Det blev fyra säsonger i vitsvart för Quagliarella. Mestadels agerade han bänkspelare och fick nöja sig med inhopp. Men då och då fick vi se glimtar av den inneboende briljansen som oftast uttyckte sig i spektakulära mål. Målen kom dock för oregelbundet för att motivera en startplats i Juventus och 2014 såldes han till stadsrivalen Torino.

I januari 2016, ett halvår innan flytten till Sampdoria gjorde anfallaren ett straffmål i 1-2-förlusten på San Paolo för Torino. Quagliarella lyfte upp båda armarna i en försonande gest riktad mot Napolipubliken som hånat honom vid varje återkomst.

Quagliarella ville ha ett slut på fientligheterna mot honom, istället orsakade gesten upprördhet bland Torinos fans som anklagade spelaren för att vanära tröjan. Torino som Quagliarella gick till redan som tonåring.

Historien tog en vändning i juli 2010. Quagliarella, pappa Vittorio, De Riso och ett gäng familjemedlemmar åkte på en båtsemester utanför den kampanska kusten. Quagliarella var vän med Giovanni Barile, en advokat från Castellammare di Stabia och tidigare medlem i Curva B-gruppen Ultras Napoli, och tog med honom till båten.

Av en ren tillfällighet råkade Barile höra hur Vittorio Quagliarella grälade med sonen om olika slags hot mottagna via brev. Vänta nu…, tänkte Barile och kände igen proceduren som beskrevs. Advokaten hade själv nämligen fått motta allvarliga anklagelser som lett till en skiljsmässa med den dåvarande frun.

Den julidagen anade Giovanni Barile en misstänkt i fallet, den person som Quagliarella och de i hans närhet sist av alla skulle peka ut som skyldig- Raffaele Piccolo. Barile hade själv gått i skolan med polismannen och beskrivit honom som en enstöring.

Det tog lång tid innan Barile fick med alla ombord på att Piccolo verkligen var ansvarig för alla avskyvärda hot. När alla väl var på samma spår fick de vänta in rätt tillfälle att slå till mot Piccolo och försöka lura honom att Fabio Quagliarella fortfarande behövde polisens hjälp.

Den 17 februari i år dömdes Rafaelle Piccolo till fyra år och åtta månader i fängelse för förföljelse och förtal.  Quagliarella och Barile var långt ifrån de enda som blivit utsatta av honom. Mängder av olika offentliga personer hade trakasserats av Piccolo i över tio års tid.

Men tack vare ett krångligt juridiskt straffsystem kan Piccolo fortfarande jobba som polis och dessutom få straffet för trakasserierna mot Quagliarellas familj upphävt i mars nästa år. Bleacher Report träffade honom innan hans polispass skulle börja i Cava de’ Tirreni och samtalet kan läsas i den kortare del två.

Även om ett uteblivet straff kan förarga Fabio Quagliarella är den egna skadan redan skedd. Det blir förmodligen aldrig mer någon match i Napolitröjan. De 25 landskamperna han gjort borde varit fler om Quagliarella bara tillåtits fokusera på rätt saker.

Bollbegåvningen och målsinnet har alltid funnit där, därför är det inte konstigt att Fabio Quagliarella gör sin bästa säsong på länge efter det tårfyllda avslöjandet i vintras. Med nio mål på sexton matcher är han Sampdorias bäste målskytt under höstsäsongen och agerar fadersgestalt i ett charmerande lag sprängfyllt av ungdomlig entusiasm.

Kampaniern har inte många år kvar på högsta nivå och är heller inget fysiskt fenomen på något sätt. När han blickar tillbaka inser han att alla, fotbollspelare eller inte, är sårbara männsikor. Särskilt för galningar som Raffaele Piccolo.

Å andra sidan ser han sig själv som lyckligt lottad i en position som gör att han alltid kan berätta sanningen och nå ut. En chans som många andra, speciellt kvinnor aldrig får i utsatta lägen, säger Fabio Quagliarella.

På San Paolo kommer Duván Zapata kämpa för att hinna bli kvitt sin skada och visa vad Napoli går miste om. Marek Hamšik är ett mål ifrån att ensam stå som bästa målskytt i Napolis historia. Förra omgången kom han ikapp Diego Maradona med sitt första mål på nio matcher.

Men idag återvänder också Fabio Quagliarella till förra hemmaplan. Inte längre som en förrädare, inte heller som en flopp. San Paolo är redo att omfamna honom i vintermästarskrud. Bli inte förvånade om det kommer väcker störst känslor under matchen.

****

Ikväll är det dags igen för Angolo Greco. Kom och inled julfirandet på bästa sätt med stormatchen Juventus-Roma tillsammans med schysst sällskap och god mat. Välkomna!

Vad: Angolo Greco med matchen Juventus-Roma.

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19, Malmö.

När: Lördag 23 december, klockan 20 (avspark 20:45).

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-23 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons