Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Höstens elva i Serie A

Med en omgång kvar innan serien vänder är det tid att ta ut höstsäsongens bästa spelare. Som vanligt premierar jag jämnhet under hösten före höga toppar och djupa dalar. Paulo Dybala är ett exempel på det senare.

Kravet för att komma med är att ha spelat i minst hälften av matcherna. Därför är exempelvis en sådan som Mehdi Benatia inte aktuell. Jag tar bara hänsyn till prestationer i Serie A, inga cupspel.

Spelarbetygen kommer La Gazzetta dello Sports skala 1-10. Formationen är 3-5-2 (3-2-3-2).

Målvakt

Alisson Becker, Roma, 17 matcher/9 nollor, snittbetyg 6.22

Fick äran att ersätta en av förra säsongens bästa målvakter Szczesny i Romamålet. Vid de få tillfällen jag såg Alisson hoppa in istället för polacken såg jag verkligen inte den här höjden komma.

Den 25-årige brassen har varit seriens bästa målvakt i höst och har redan överträffat Juveflyktade Szczesny. Framförallt en otroligt lugn målvakt som inte sätter sitt försvar i onödiga bekymmer. Romas oftast opålitliga försvar har släppt in minst mål hittills mycket tack vare Alissons lugn.

Försvarare

Milan Škriniar, Inter, 18 matcher/3 mål, 6.44

Tillräckligt mycket visade slovaken förra säsongen i Sampdoria för att många skulle ana en framtida storback i sitt blivande. Men så här bra, så här snabbt? Nej, så högt sattes aldrig ribban som Milan Škriniar med råge överkommer.

Med sin pondus och ungdomliga entusiasm har mittbacken stadgat upp ett knakande Interfundament och tagit ledarrollen ifrån Miranda där bak. Škriniar visade även tidigt upp matchvinnarkvalitéer i offensivt straffområde och är tillsammans med ett antal andra den målgladaste backen i Serie A.

Kalidou Koulibaly, Napoli, 17/3, 6.41

Den snabbe och atletiske senegalesen är på väg mot sin bästa säsong i Napoli. Misstagen har blivit färre och samarbetet med mittbackskollegan Raúl Albiol fungerar oftast väldigt bra.

Om Koulibaly kan bli en mittback i yppersta världsklass får vi inte svar på än eftersom Napoli åkt ur Champions League. Med en ligatitel i vår skulle frågeställningen bli mer aktuell och mittbacken närmare en flytt till någon av de största klubbarna.

Aleksandar Kolarov, Roma, 16/2, 6.44

Milan Škriniar konkurrerar, men ser man till prislappen är Aleksandar Kolarov sommarens bästa köp hittills. För fem miljoner euro fick Roma Serie A-erfarenhet, ledaregenskaper och en fantastisk vänsterfot.

Platsen i elvan får serben visserligen enbart för att Ghoulam går sönder så tidigt. Men Kolarov är precis den typen av spelare som tränaren Di Francesco vill luta sig till i detta unga Roma.

Mittfältare

Lucas Torreira, Sampdoria, 17/3, 6.62

Fortfarande något av en sensation på Sampdorias mittfält trots genombrottet under 16/17. Uruguayanen har på kort tid klarat av omstämningen till italiensk fotboll med en förbluffande mognad.

Till det redan breda registret med hög energi, taktisk kyla och otaliga bollvinster kan vi nu lägga till en fin fot på fasta situationer. 21-åringen kommer bli nästa spelare som går dyrt från Sampdoria och är en del av den uruguayanska mittfältsframtid som ser fantastiskt spännande ut.

Allan, Napoli, 18/3, 6.56

I ett lag med de showmännen Mertens, Insigne och Callejón är det svårt att sno någon uppmärksamhet. Men brassen Allan och hans mittfältskollegor är allt som oftast de som sätter igång kombinationerna och passningen till tredje spelare som Napoli blivit berömda för.

På Partenopeis mittfälts har Allan var bäst enligt mig med löpandet, tekniken och den höga, svåra passningsskickligheten. En Allan i denna form är ett måste om Napoli ska gå hela vägen i vår.

Sergej Milinković-Savić, Lazio, 16/5, 6.41

Paris Saint-Germain sägs vara berett på att göra serben till världens tredje dyraste spelare med ett bud på 170 miljoner euro. Jo, utvecklingen har gått i raketfart sedan genombrottet förra säsongen för Milinković-Savić.

Sergej börjar mer och mer likna en enmansarmé på Lazios mittfält. Fysiken och genombrottskraften har kompletterats med ett vassare målskytte. Tvåvägsmittfältaren har redan noterat förra säsongens målskörd på sju fullträffar. Njut medan ni kan, Lazio.

Miralem Pjanić, Juventus, 15/3, 6.77

Det fick ta sina månader men Miralem Pjanić är på väg att blomma ut till en fullfjädrad regista i den djupare mittfältsrollen. Av Juventus nyckelspelare är bosniern den som visat tydligast progressionskurva under hösten. Beroende på hur det går i CL-slutspelet kan han också få sitt slutgiltiga internationella erkännande.

För att nå dit krävs ännu tydligare avtryck i de största matcherna. På vägen dit kommer han oavsett vad underhålla oss med precisionspass och Serie A:s bästa frisparksfot.

Luis Alberto, Lazio, 17/5, 6.82

Årets största förvandling. Lazio betalde 4 miljoner euro till Liverpool förra sommaren för en spanjor som fastnat i en lånecirkel på väg bort från Anfield. Med facit i hand har Lazio återigen hittat rena fyndet.

Som en släpande anfallare bakom Ciro Immobile har Luis Alberto ersatt långtidsskadade Felipe Anderson på ett formidabelt sätt. Fem mål och sju assist talar sitt tydliga språk. Visst kunde en se tendenser under Luis Albertos nio framträdanden förra säsongen. Men inte att han skulle bli här navet i Lazios offensiv på den korta tiden.

Anfallare

Lorenzo Insigne, Napoli, 17/5, 6.76

2017 blev året då Lorenzo Insigne gick från en spektakulär spelare till att bli kapabel att leverera stora titlar. Yttern tappade visserligen lite fart under höstsäsongens två sista månader precis som hela Napoli. Men tvivlen på om Insigne är redo att ta Napoli ändå in i en scudettostrid finns knappt längre.

Det är symboliskt att Napoli tappade poäng i den enda matchen Insigne inte kunde spela i under hösten. Förutom de patenterade inläggen och insticken är känslan att Insigne blivit bättre i avsluten och än mer oförutsägbar från distans.

Mauro Icardi, Inter, 18/17, 6.61

Under en period i mitten av höstsäsongen var Mauro Icardi världens kanske effektivaste avslutare. Det kvittade hur inspelen kom mot honom, nästan alltid hittade argentinaren ett sätt att få bollen på mål.

Landslagsledningen kunde inte längre ignorera centern och till slut kom kallelsen till VM-kvalets avslutning. Känslan är också att Icardi växt som lagets hänförare under Spallattis tydligare ledarskap. Chansen till fortsatt ledning i skytteligan och den andra capocannoniere-titeln är stor bara bollarna fortsätter levereras till straffområdet.

Avbytare

Samir Handanović, Inter, 18 matcher/8 nollor, 6.53

Faouzi Ghoulam, Napoli, 11 matcher/2 mål, 6.91

Germán Pezzella, Fiorentina, 16/1, 6.28

Bryan Cristante, Atalanta, 16/6, 6.25

Ivan Perišić, Inter, 18/7, 6.25

Ciro Immobile, Lazio, 16/16, 6.81

Simone Verdi, Bologna, 18/6, 6.19

Tränare

Eusebio Di Francesco, Roma

Flera tränare har övertygat under hösten. I parametern som mäter prestation utifrån förutsättningar håller jag Eusebio Di Francesco som vinnare. Med en toppstrid som tippades bli tuffare än på länge sågs Roma som ett lag där risken att tappa mark var överhängande.

Så har det inte blivit under den tidigare Sassuolotränaren, snarare ser det ovanligt harmoniskt ut för att vara Roma. Det finns utrymme för förbättring till exempel i matcherna mot övriga topplag (noll poäng mot topp-tre). Å andra sidan övertygade Di Francescos Roma i ett extremt ovisst derby mot Lazio.

Vidare har tränaren gjort försvaret till en lagdel att faktiskt lita på utan att tumma på den offensiva, bollhållande filosofin. Roterandet har DJ skött bra under en tuff Champions League-höst och gett sig själv en grym plattform att bygga vidare på under våren.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2017-12-29 kl 13:19

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons