Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
49v

Titeln kommer stå mellan Napoli och Juve

När 2017 års sista matcher skulle spelas var det på Stadio Olimpico i Rom som flest cirklar slöts. Romas succétränare Eusebio Di Francesco mötte Sassuolo, laget hade basade över i fem år och etablerade i Serie A, och som alltid verkar vålla Roma problem på Olimpico.

Med sig från Sassuolo i somras tog han med U21-landslagsmannen Lorenzo Pellegrini. Mittfältaren är fostrad i Roma och kunde köpas tillbaka genom en klausul på tio miljoner euro. Som förväntat har det visat sig bli en riktigt bra affär.

Lorenzo Pellegrini har känt av tränarens förtroende och kommit närmare en fast plats i startelvan för varje månad som gått. Teknisk och med ett fint driv med bollen höll Pellegrini Kevin Strootman på bänken igår, och det kan bli en regel mer än ett undantag snart.

Efter dryga halvtimmen gav 21-åringen Roma ledningen med ett närskott och visade inga som helst känslor efteråt av respekt mot klubben han representerade i två säsonger. Däremot skickade han signaler mot Romas klubbledning som ska ta ställning om Strootmans framtid.

Nederländaren har en utköpsklausul på 45 miljoner euro som Juventus uppges vara villiga att betala. Kanske kan det vara värt att släppa Strootman för den prislappen när Roma har en spelare som Pellegrini i laget redan. Det vore inte olikt sportchefen Monchi om en ser till hans tidigare affärer.

En spelare som däremot såldes i den andra riktningen är yttern Matteo Politano. Yttern tog sig upp genom Romas ungdomslag men fick aldrig spela en match i A-laget. För två år sedan lånades han ut till Sassuolo tillsammans med Pellegrini och förra sommaren valde Roma att släppa Politano för 3,5 miljoner euro.

Igår var 24-åringen åter på Olimpico för att visa Roma att de gjorde fel som inte satsade på honom. Politano är en av seriens formstarkaste spelare och en stor anledning till att Sassuolo gick in till matchen med tre raka segrar under nye tränaren Iachini.

Framförda av den hale och initiativrike Matteo Politano märktes det i första halvlek att Sassulo hittat formen och åter ser ut som det svårslagna lag de bör vara. Roma hade trots ledningen haft svårt med udden offensivt, inte minst symboliserat i Patrik Schick tuffa halvlek.

Den dyre tjecken har ifrågasatts efter det missade friläget i slutminuterna på Juventus Stadium förra helgen. Det verkar också satt sig på anfallarens huvud och han byttes ut fyra minuter efter paus mot Stephan El Shaarawy.

Italienaren är en bättre målskytt än Schick men har långt ifrån samma unika egenskaper som tjecken. På sikt är det självklart att Schick förr eller senare måste ta en ordinarie plats i elvan.

Det blev bättre fart på Romas offensiv i andra halvlek utan att de lyckades punktera matchen. Istället kvitterade Sassuolos trotjänare Simone Missiroli i den 78:e minuten. 31-åringen som var med under hela Di Francescos era i grönsvart.

Roma trodde de hade vunnit matchen med några minuter kvar att spela. Ett instick hittade Alessandro Florenzi i straffområdet som tog emot och sköt förbi Consigli i nästan samma rörelse. Det finns inte många högerbackar i världen, eller vad Florenzi ska kallas, som kan utföra de tekniska prestationerna tänkte jag.

Men domare Orsato tillkallade videodomaren för att undersöka om Florenzi stod offside. Det gjorde han inte, däremot hittade domaren en obstruktion från inhoppande Cengiz Ünder och dömde bort målet. Långsökt och hårt mot Roma kan tyckas. Jag finner det typiskt att just ungturken Ünder låg bakom företeelsen, som haft det svårt med anpassningen till italiensk fotboll.

Roma tappade två tunga poäng i toppstriden och avståndet ökade betänkligt mot Juventus och Napoli under jul- och nyårshelgerna. Eusebio Di Francesco hade inget botemedel mot sitt förra lag som tog poäng på Olimpico som brukligt.

På planen rann även tårar nedför Paolo Cannavaros kinder. Mittbacken slutar sin aktiva karriär och reser till kinesiska Guangzhou Evergrande där han ska bli teknisk assistent åt brorsan Fabio.

Ett lag som också förlorade mark till toppduon är Inter efter 0-0 hemma mot Lazio på kvällen. Under en jämn och böljande match var det ändå frustrerande att se Inter fortsätta sin formsvacka. Frustration visade också Antonio Candreva som efter en förlupen boll spottade mot någon/några på Curva Sud och sa några väl valda ord i deras riktning.

Denna lustiga situation förklarar spelaren med ”att det spottas ofta på planen och det inte var riktat mot fansen”. Det såg verkligen inte ut så på tv men jag kan inte klandra Candreva med tanke på vilka okvädningsord folk kan få ur sig på en fotbollsläktare. Det är uppfriskande att Candreva visar känslor och det var inte en ”Evra” han gjorde direkt.

Det som på förhand skulle bli en match mellan skyttekungarna Icardi och Immobile, som skuggar varandra i målligans topp, blev aldrig någon sådan fajt. Inter hade förtvivlat svårt att hitta Icardi och Immobile kom aldrig till de heta chanserna.

Det blev istället en match mellan två av höstens absolut bästa målvakter, Inters Handanović och Lazios Strakosha. Främst fick Inters sloven svettas. Lazio som hade övertaget matchen igenom slarvade dock mycket i avsluten och med passningarna i sista tredjedelen.

Och så dök VAR upp igen. Denna gång var det Immobile som sköt ett inspel på en glidande Škrinar och bollen studsade upp på slovakens arm. Gianluca Rocchi dömde först straff men konsulterade ändå med videodomaren efteråt. Helt korrekt ändrade sig också Rocchi och tog tillbaka straffen.

En förtvivlad Simone Inzaghi kunde bara betrakta skådespelet när oturen med VAR gentemot Lazio fortsatte. Laziotränaren menar att felaktiga VAR-beslut kostat tabellfemman sju poäng under hösten. Den här gången borde han dock rikta minst lika mycket kritik mot sina offensiva spelare för bristande koncentration i avgörande lägen.

Den tuffa avslutningen på 2017 fortsatte därmed för både Lazio och Inter. Nerazzurri får nu lägga tankarna om en scudettostrid i vår vid sidan efter fyra raka matcher utan seger, inklusive veckans förlängningsförlust i cupkvartsfinalen mot Milan.

Inter inledde december med att köra över Chievo med 5-0 och klara 0-0 borta mot Juventus. Vid årets sista dag är de sju poäng ifrån Napoli och deras enda realistiska titelmöjlighet är borta.

Ännu längre bak i tabellen hittar vi Fiorentina och Milan som möttes tidigt på lördagen. Det märktes på planen då första halvlek var bland det tråkigaste jag sett under höstsäsongen. En massa felpass från båda lagen och en spelkvalité som inte motsvarar något annat än den mittenplacering Fiorentina och Milan ligger på.

Bland två lag som sedan sommaren genomgått nybyggen i truppen har ändå Fiorentina kommit längst. Framförallt utnyttjade de kanterna bättre och därifrån kom också deras mål också, i ett fint anfall där vänsterbacken Biraghi hittade Simeone med ett vänsterinlägg som nickades in. Veckans mål enligt mig.

I Milan startade veckans cuphjälte Patrick Cutrone istället för skadade Nikola Kalinić men hamnade allt som oftast långt ifrån målet när bollarna kom. Jack Bonaventura kom inte någonvart på sin kant och då brukar heller inte Milan ta några poäng.

Den här gången blev det annorlunda och rossoneri lyckades för första gången komma tillbaka från ett underläge. Tre minuter efter Simeones ledningsmål i den 71:a minuten sköt Suso ett skott från höger som Sportiello inte kunde hålla, och inhopparen Çalhanoğlu satte returen från nära håll.

Men den vändningen som Gennaro Gattuso hoppades skulle inträffa efter derbyvinsten kom aldrig. Det blev en ny uppvisning från ett lag som gjort mitten till deras mediokra rike. Det räcker bara att kolla på nyförvärvens prestation och inse vilken felbedömning jag och många andra gjorde under mercaton.

Leonardo Bonucci fortsätter med sina taffliga ingripanden och gick bort sig helt på Fiorentinas mål. Franck Kessié springer runt vilse i ett motorrum och får ingenting uträttat av värde.

På kanten har Milan varit otroligt dåliga på att utnyttja vänsterbacken Ricardo Rodriguez offensivt. Det är möjligt att han i Bundesliga gavs större ytor framåt och det är såklart skillnad på en fin tillslagsfot på fasta och en som kanslå inlägg i fart. Men ändå. Sedan finns 380-miljonersmannen André Silva som i Serie A endast skjutit fem skott på mål i höst.

Gattuso kan vråla och elda på sina spelare hur mycket han vill. Hans grinta hjälper inte när spelarnas aktioner fortsätter att vara av lågvattenmärke vecka efter vecka. Under tiden kan Vincenzo Montella småle och konstatera att han överlevde Milan och gick vidare till ett bättre lag. Tränaren är klar för La Liga-femman Sevilla och ingen tycks veta hur det gick till.

****

Annat från omgång 19:

På fredagskvällen tog Napoli sin tredje raka seger och korades till vintermästare. 1-0 blev det i Crotone efter en första halvlek där hemmalaget inte var med och Napoli borde haft en större ledning.

Marek Hamsik gjorde mål för tredje matchen, i den sjuttonde minuten med tröja nummer sjutton på ryggen och med ett speciellt märke dedikerat till honom på tröjan. Mål nummer 117 i Napolitröjan för den färske rekordhållaren.

Napolis ineffektivitet berodde delvis på målvakten Alex Cordaz storspel i Crotonemålet. En spelare som placerar sig högt bland de med ett “oestetiskt yttre” i serien. Med den chockrosa målvaktsdräkten och silverfärgade frisyren ser han ut att vara hämtad från valfri Scooter-video. Men det är också en av seriens mest underskattade keeprar.

Crotone kom ut som ett nytt lag efter paus och kämpade sig in i matchen. De skulle haft en straff när bollen togs ner med hjälp av Dries Mertens arm, men domaren tillkallade inte ens VAR. “Högst förvånande” och “skandalöst” lät det från Crotonehåll efter matchen.

Kalabrierna halkade ner under strecket men borde åter hamna på säker mark snart om de spelar som de gjorde i andra. Napolis seger innebar också att laget gick obesegrat hela 2017 på bortaplan, som enda lag i de europeiska toppligorna.

Efter en energifattig period under senhösten är laget igång på allvar igen och har dessutom fått igång den underpresterande kaptenen Hamsik. I och med omgångens resultat förstärks tron på att lo scudetto bara kommer stå mellan Napoli och Juventus.

De vitsvarta behöll enpoängsavståndet till ettan efter 3-1-segern borta mot Hellas Verona. Formstarke Blaise Matuidi gav bortalaget en tidig ledning men Hellas kvitterade efter dryga timmen genom ett långskott av förre Juvebacken Martin Caceres. Uruguayanen som för övrigt är på väg till Lazio i en snårig överenskommelse från sommaren.

Paulo Dybala fick chansen från start och gav sig själv möjligheten att komma ur formsvackan. Argentinaren gjorde två snabba mål runt den 75:e minuten och båda kom med högern! Det är förstås vitalt för Juve att Dybala åter hittar formen snarast, även om laget klarat sig bra även med honom på bänken.

Inte ens ett självmål från Danilo kunde stoppa Udineses framfart mot Bologna. Strax innan paus kvitterade duktige backen Silvan Widmer med en nick, och några minuter efter vilan gjorde Kevin Lasagna det avgörande målet efter ett flygande anfall.

Segern var Udineses femte raka under nye tränaren Massimo Oddo och Lasagna har gjort mål i alla dessa matcher. Det är första gången en Udinesespelare gör den bedriften sedan klubbikonen Antonio Di Natale gjorde det 2010.

Udinese är plötsligt med och kämpar om en Europa League-plats och Massimo Oddo varnar de andra lagen för att detta kan bli den här säsongens Atalanta.

En anledning till att Udinese klättrar så snabbt är att hittills inte spelat oavgjort någon gång. Deras motsvarighet är Torino som fick nöja sig med kryss för tionde gången efter 0-0 hemma mot Genoa. Torino spelade oavgjort 20 gånger under kalenderåret vilket är sex fler kryss än närmaste lag åstadkom i de fem bästa europeiska ligorna.

Mot Genoa hade den kritiserade M’Baye Niang flera bra målchanser men kunde inte ta granata ur deras negativa spiral. Sinisa Mihajlovic sitter inte säkrare med alla dessa kryss men får ett läge att åter kanske vända säsongen på onsdag. Då väntar Juventus borta i ett nytt kvartsfinalderby i cupen.

Halleluja! Benevento tog deras första seger i Serie A någonsin, lagom till att serien nu ska vända. Det historiska matchvinnande målet gjordes av anfallaren Massimo Coda i den 64:e minuten. Det var nyförvärvets första mål i klubben och kan komma att hålla Samuel Armenteros utanför startelvan.

Efter lagets två raka förluster slog jag fast förra helgen att chansen till överlevnad var borta för Benevento. Jag har ingen anledning att ändra mig men nu är det elva poäng upp till säker mark… bara. Tränaren De Zerbi medger att det är “galet att fortsätta tro på nytt kontrakt” men vem vet hur Benevento agerar efter detta förlösande resultat.

Det är inte förvånande att vinsten kommer mot det för stunden geistlösa Chievo. Veronalaget sjunker som en sten mot de nedre regionerna och har bara en vinst på de tio senaste matcherna.

Gott nytt år önskar jag alla läsare!

Twitter: @ErikHadzic

 

Publicerad 2017-12-31 kl 18:53

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons