Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Höstens succélag är redan avhängda från titelstriden

Ett två veckor långt vinteruppehåll väntar i Serie A och två av klubbarna som mest ser fram emot det är Inter och Roma. På en månads tid har klubbarna gått från att vara kandidater till vårens scudettorace till att plötsligt sluta vinna och köra åt motsatt håll.

Den klubb som klarade sig lindrigast i helgen var Inter som fick med sig en poäng borta mot Fiorentina. Med betoning på fick. Interbilen satt inte alls ihop under första halvlek och Fiorentina spelade sig oroväckande enkelt förbi ett passivt svartblått mittfält.

ANNONS

Precis som mot Milan senast skulle dock Violas ineffektivitet straffa dem själva. Stefano Pioli har byggt upp ett fint grundspel men i dessa två matcher har oskärpan varit uppenbar. Dessa termer borde inte behöva användas om anfallstrion Thereau-Simeone-Chiesa. Men faktum är att Violaoffensivens tillkortakommanden är det som hindrar laget från att vinna mot topplag och avancera högre i tabellen.

Inter utnyttjade detta tidigt i andra halvlek. Deras oorganiserade anfallsspel såg något bättre ut och med skyttekungen Mauro Icardi kan det ibland vara tillräckligt. På en frispark från pigge João Cancelo kom argentinaren högst och nickade in sin egen retur i den 55:e minuten.

Inter hade ett par fina chanser att avgöra tillställningen sedan, främst genom Borja Valeros öppna nickläge. Spanjoren hann nog tänka ett och annat under den halvsekund eller så bollen var i luften innan den träffade hans panna, men nicken seglade över Sportiello. Borja Valero som hyllades både före och efter matchen av sin tidigare hemmapublik, bland annat med banderoller som hälsade honom ”välkommen hem till Florens”.

ANNONS

Ju längre halvleken gick desto mer överrumplad blev jag över det att Inter var på väg hem med alla poängen. Federico Chiesa ville annat och förde ett eget korståg mot Milanoklubben. 20-åringen gjorde allt för att sänka Handanović i Intermålet och inte sällan sina lagkamrater besvikna i beslutsfattandet nära mål.

Handanović gjorde på nytt en storartad insats men kunde till slut inte stå emot. I den 91:a minuten borrade Giovanni Simeone in en välförtjänt kvittering från nära håll på pass från inhopparen Valentin Eysseric.

Simeone undvek det frustrerande offsidespringandet under matchen och ska ha beröm för att återigen gjort ett sent, viktigt mål. Eysseric gjorde ett bra inhopp och visade upp en högerfot i klass med landsmannen Veretouts.

Fransmannen har inte startat på över två månader och hans förmåga att luckra upp matcher behövs i ett Fiorentina som lyckats spela oavgjort sex gånger på det åtta senaste. Det blev bara en halv revansch där här gången för Stefano Pioli mot sitt tidigare lag.

ANNONS

Inter är inne i en period med dålig poängskörd som det inte är första gången vi ser laget drabbas av under denna tid på året. Ändå kan jag tycka det är godkänt av Inter att klara oavgjort mot både Lazio och Fiorentina när man lika gärna kunnat förlora båda matcherna. Men det kommer aldrig interisti acceptera mot bakgrund av de tidigare förlusterna mot Udinese och Sassuolo, och cupnederlaget mot Milan. Inter har inte lyckats vinna under full tid sedan lanseringen av jullåten Inter Bells om man ska dra sviten i ett annat sammanhang…

Med en trupp som fungerat bra stora delar av säsongen är det väldigt förvånande att se effekten som ett par bortfall får på prestationerna, även utan det Europa League-spel som Inter väldigt ogärna ville delta i.

Den mest ifrågasatte reserven, Andrea Ranocchia, har gjort det förvånansvärt bra i Mirandas skadefrånvaro. Men även han fick linka av efter paus och med Davide Santon som färsk mittback bredvid Škriniar är det inte alls förvånande att målet till slut kom för Fiorentina.

ANNONS

Men det största frågetecknet är vad som hänt med offensiven under denna period. João Mario fick chansen istället för Antonio Candreva och gjorde en insats som placerade honom på sociala medier-giljotinen.

Hoppet om att alla de 400 miljoner som Inter betalde Sporting inte ska hamna i sjön är nästintill borta. Både Spalletti och klubbledningen kommer ge de offensiva mittfältspositionerna en tanke under januarimercaton och se över alternativ som kan bromsa denna färd bakåt.

Liknande anfallsproblem som Inter brottas med gäller i högsta grad även Roma. Detta trots att Edin Džeko bröt sin måltorka i andra halvlek. Men då hade redan Atalanta gjort två mål på Olimpico inom loppet av fem minuter i första halvlekens inledning.

Danske centertanken Andreas Cornelius golfstötsplacerade in 1-0 bakom Alisson och Marten De Roon studssköt in 2-0 mot ett chockat hemmalag. Lika chockade var publiken som fick se Atalantaspelarna med minsta möjliga ansträngning såga sig förbi ett icke närvarande Roma.

Om João Mario fick bära Interfansens hundhuvud fick Maxime Gonalons göra detsamma för Romas dito. I alla fall under en bedrövlig första halvlek för efter paus räddade Gonalons lite av sin heder. Då hade Roma fått en biljett tillbaka in i matchen efter De Roons väldigt hårt tilldelade andra kort (varför kollas inte VAR där?).

ANNONS

Roma lastade på framåt och bytte in Schick, Ünder och Peres. Men det blev aldrig någon press mot Atalantamålet och Bergamoklubben försvarade hem segern. På läktaren satt en gissningsvis skamsen Radja Nainggolan med en hood på huvudet, avstängd och bötfälld av klubben efter lite för hårt nyårsfirande.

Med även De Rossi borta klarade inte Gonalons och tidigt utbytte Pellegrini av att hålla en i närheten lika hög nivå. Sportchefen Monchi riskerar att för första gången bli ifrågasatt efter nio väldigt behagliga månader på jobbet. Framförallt är det Patrik Schick samarbete med Džeko och oförmåga att påverka Romas spel som ger mest huvudbry.

Vi visste att Schick behövde en inkörningsperiod i gulrött men inte att så lite skulle uträttas under en visserligen skadefylld höst. Roma är nu bakom Lazio i tabellen vilket förstås svider. Direkt efter slutsignalen, i samma ögonblick som Radja Nainggolan reste sig närmade sig en man på hedersläkaren och gjorde en gest mot den flyende belgaren. Besvikelsen i mannens gest gick inte att misstolka och Roma får rikta in sig på att klara en CL-plats efter omstarten.

ANNONS

Lite i skymundan av andra lag är Atalanta på väg på en minst lika rolig säsong som ifjol. Vinsten igår krönte en fantastisk vecka där även Napoli slogs på San Paolo och ett dubbelmöte med Juventus väntar i Coppa Italias semifinal.

Därefter väntar Dortmund i Europa League och La Dea är nu på samma poäng som Sampdoria på sjätteplatsen. All heder åt Gasperini och hans mannar.

****

Annat från omgång 20:

Chievo gick in till omgången med en vinst på tio matcher, Udinese med fem raka segrar under nye tränaren Massimo Oddo. Ändå var det nära att Chievo hade en 2-0-ledning redan efter kvart på Bentegodi. Men domare Chiffi dömde bort Cacciatores nickmål efter videogranskning, uppenbarligen för offside.

Udinese som överhuvudtaget inte haft något framåt i matchen bjöds också på en kvittering strax innan paus. Guiseppe Pezzallas vänsterinlägg styrdes in i eget mål av olycksfågeln Nenad Tomović i Chievo.

1-1 slutade matchen och Oddo fick se vinstraden brytas efter det han beskriver som ”den sämsta insatsen under min Udinesetid”. Mer oroväckande är det för Chievotränaren Roberto Maran, vars lag spelar bra men kommer till förtvivlat lite chanser.

ANNONS

Det kommer inte bli lättare om bäste målskytten Roberto Inglese lämnar i januari. ”Robbie English” köptes av Napoli i somras men Chievo behöll strikern på lån. Napoli är nu suget att ta tillbaka honom i förtid för att täcka upp deras tunna centerbesättning. Varningen är utfärdad i Chievo.

Med 20 mål och sju assist är Ciro Immobile den första spelaren att komma över 25 poäng i Europas toppligor. Fyra av målen kom i 5-2-segern borta mot SPAL, där Lazio ännu en gång drabbades av otur med VAR. Dušan Basta blev skyldig till ett väldigt hårt straffdomslut och Mirko Antenucci kvitterade Luis Albertos tidiga supermål.

Sedan var det dags för Ciro Immobile show. SPAL är inget dåligt lag, men när han och spelare som Luis Alberto och Milinković-Savić växlade upp fanns ingen chans för hemmalaget att hänga med.

Till skillnad från den sistnämnde, som kommer säljas väldigt dyrt i sommar, borde Immobile verkligen överväga att stanna på Formello för hans egen karriärs skull. Om inte, ja då kan president Lotito göra nettovinster för långt över miljarden i sommar.

ANNONS

Oturen såg att grina Benevento i ansiktet så som många gånger förr. Med en 1-0-ledning för Sampdoria hade Massimo Coda haft avslut både i ribban och stolpen i andra halvlek. Men i den 69:e minuten skruvade forwarden i ett vänsterskott i krysset, en kvart senare sköt han in en frispark med högern.

3-1-målet gjordes av 18-åringen Enrico Brignola. Anfallaren har bara fått speltid under de tre matcher Benevento tagit poäng under säsongen och blivit en högst otippad talisman. 3-2-segern innebär att Benevento nu är åtta poäng ifrån säker mark. Som en jämförelse hade Crotone nio vid samma tidpunkt förra året innan deras klättring påbörjades.

Sampdoria är ytterligare ett lag som gjorde succé under hösten men som på senare tid utvecklats till ligans kanske ojämnaste lag. Sedan vinsten mot Juventus i november har Genualaget förlorat fem av sju matcher.

Efter den floppartade höstsäsongen kan Milans Leonardo Bonucci le igen. Matchens enda mål mot Crotone var mittbackens första i den rödsvarta tröjan. En i övrigt bra Alex Cordaz misstajmade en hörna som landade via Bonucci i mål.

ANNONS

Bonucci har fått acceptera skiftet från tre- till fyrbackslinje i Milan och det verkar ha stabiliserat laget något. Segern var Gennaro Gattusos andra i ligan som tränare för Milan.

Samtidigt har Walter Zenga fått en tuff start som Crotonetränare. Sedan Davide Nicolas avhopp har laget bara en seger av fem och befinner sig under strecket. Visserligen med ett svårt spelschema bakom sig, och visst har spelet förtjänat mer än de tre poäng som tagits dessa matcher.

Juventus ångar på och slog tillbaka Cagliari med 1-0 borta. En Fede Bernardeschi med nyfunnen form gjorde målet och bianconeri fortsätter flåsa Napoli i nacken. Med Gigi Buffon skadad har Wojciech Szczesny varit ett utropstecken mellan stolparna. Blandat med matchavgörande räddningar har polacken hållit nollan i sju av de åtta matcherna under Buffons frånvaro.

Juventus har åtta poäng ner till trean Inter och därmed hakat av samtliga utmanarlag. Kvar återstår Napoli och det kan bli ett rafflande upplopp mellan rivalklubbarna om lo scudetto i vår. Napoli är alltjämt en poäng före Juve efter 2-0 mot Hellas Verona igår.

ANNONS

Enligt tidningen Il Mattino har 68 procent av lagen som varit vintermästare stått som slutsegrare. Under tio av de elva senaste säsongerna har detta gällt. Undantaget? Napoli förstås, som ledde två poäng före Juventus för två sedan men till slut hamnade nio poäng bakom.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-01-07 kl 21:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto