Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
39v

Oron är tillbaka i Roma

Två sent tappade poäng mot Sassuolo, en oväntad förlust mot Atalanta och en nyårsglad belgare som ville ringa in 2018 på sitt eget lilla sätt. Var det allt som krävdes för att Roma skulle börja skaka och falla till deras normaltillstånd?

Gick luften ur Romas säsong i samma ögonblick som unge Patrik Schick missade friläget borta mot Juventus dagen före julafton? Antagligen inte, men Roma har gått från en dark horse-position som topp-trekandidat till att nu behöva slita för fjärdeplatsen. En förvandling som aldrig är otänkbar i Roma men som likväl förbryllar till sättet.

Det såg så bra ut under andra halvåret av 2017. Roma klarade ett liv utan Totti för första gången på 24 år. De gjorde det med en tränare utan erfarenhet av tränarjobb i storklubbar men som verkade väldigt kapabel att hantera den krävande piazzan.

Nye sportchefen Monchi levde upp till hajpen under sitt första transferfönster och levererade spännande namn till fyndpriser – precis som i Sevilla. På planen skuggade Roma toppduon och stod för en mindre bragd som vann Champions League-gruppen före Chelsea och Atlético Madrid.

Men en poäng på de senaste tre matcherna har förändrat en hel del. Radja Nainggolan bad om ursäkt för nyårsbeteendet (berusad, rökte och svor på Instagram) och fick se rykten åter börja svärma kring honom. Nainggolan jagas av en kinesisk klubb bara ett halvår efter att han förlängde med Roma och förstärkte bilden av en spelare som på allvar tagit till sig klubben.

Även om det troliga är att Nainggolan inte rör på sig innan sommaren har flyttstämningen spridit sig till resten av föreningen. Vänsterbacken Emerson Palmieri, korsbandskadad sedan sista dagen 16/17, är i det närmaste att skriva på för Chelsea för 20-25 miljoner euro.

Brassen spelade väldigt bra på sin vänsterkant förra säsongen men har för tillfället en överman på positionen i Aleksandar Kolarov. Det rättfärdigar en försäljning för ekonomiskt prövade Roma. Vad värre är att Emerson kanske inte blir den enda som går till Chelsea i januari.

Från ingenstans egentligen kom ryktet att Antonio Conte också ville ha skyttekungen Edin Džeko till Londons blå delar. Uppgifterna spretar och Monchi talar bara om att truppen ”inte ska försvagas”. Signalerna en försäljning skulle ge är tydliga. Roma säljer av sina bästa spelare varje år och Monchi är ingen som står i vägen för det.

På planen kommer därmed en ligatitel inte vara aktuell. Det är Eusebio Di Francescos minsta problem nu dock. Hans 4-3-3 har kört fast när bollarna inte kunnat nå Džeko och defensiven börjat skaka för första gången under säsongen egentligen.

Den allt mer pressade tränaren får kanske ompröva tanken på att ge upp sitt kära spelsystem. Di Francesco har gått i Zdenek Zemans 4-3-3-skola men medger att tränare ”inte bör vara några fundamentalister”, vilket är en subtil pik (eller hyllning) till den tjeckiske tränaruven.

Di Francesco har märkt av tonläget runt klubben och vägrar låta svängningarna förbli ett romerskt default-läge. ”Om vi accepterar att Roma alltid fungerar så här kommer vi aldrig förändra något. Jag är övertygad om att vi kan göra det”, säger tränaren som vet vad en storm i Roma innebär efter alla år som spelare och ledare i klubben.

Roma kommer behöva den sortens vägledning i ångestmötet på San Siro mot Inter. Om giallorossi har väckts abrupt ur den trygga inskolningen under Di Francesco och Monchi så är krisen redan ett faktum hos Inter. Men på deras tränarbänk sitter en viss Luciano Spalletti med alla verktyg och kunskaper som behövs för att slå Roma.

Jag tror mig se en stabilitet i Eusebio Di Francescos lagbygge som jag inte finner på samma sätt i Spallettis lag, och det kan tala för Roma ikväll. Matchen kommer inte bli avgörande för Champions League-platserna så här tidigt. Men en förlust för gästerna skulle ytterligare demoralisera laget, och tre tappade poäng kan bli lika många förlorade spelare inom en snar framtid.

Vindarna som blåser runt klubben vore inte fullständiga om presidenten heller var inblandad. Och visst har James Pallotta också upprört folk runt klubben den senaste tiden. Roma fick äntligen klartecken för att bygga nya Stadio della Roma men presidenten drog upp gamla ärr från den supporterbojkott som placerade ett grått filter över Olimpico i nästan två år.

Har Roma mognat som klubb det senaste halvåret med nytt blod på tränarbänken och sportchefsrollen, utan ikonen Totti? Eller är allt precis som vanligt med gamla misstag som går i spiral? En försmak kommer när deras nye nemesis Luciano Spalletti ska visa allt han lärde sig om Roma och få sin andra revansch för säsongen ikväll.

****

Hur det slutar i Inter-Roma kan ni uppleva på Restaurang Kamaki, där årets första Angolo Greco hålls. Kom dit och känn på stämningen!

Vad: Angolo Greco med matchen Inter-Roma.

Var: Restaurang Kamaki, Roslins väg 19 Malmö.

När: Söndag kl 20, avspark 20:45

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-01-21 kl 12:32

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons