Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
38v

Inzaghi gör fotbollseuropas största tränarprestation

Att Lazio efter deras femteplats förra säsongen skulle ligga bland topp-sex och kanske blanda sig in i Champions League-diskussionen kunde förväntas av laget, trots deras notoriska svaghet att prestera två framgångsrika säsonger på rad. Men att de skulle ligga trea efter 21 omgångar, tre poäng före Inter och fem framför Roma, förvånar nog de flesta runt klubben. Undantaget kan bara vara tränare Simone Inzaghi.

För även om Lazio anno 2017/18 är en framgångssaga ändå från president Lotito och sportchef Tare ner till spelarna är det Simone Inzaghi som varit kittet som fått huvudaktörerana att prestera vecka ut och in.

Givet de strama ekonomiska förutsättningarna klubben har, med svårigheter att växa trots kapital in genom spelarförsäljningar och ett par CL-resor det senaste decenniet, står lillebror Inzaghi för den enskilt största tränarprestationen bland Europas toppligor. Framförallt med vetskapen om att det är svårast att bryta sig in bland toppen i dessa ligor kan jag inte se någon annan tränare som gjort ett bättre jobb hittills.

Lazio är Serie A:s målgladaste lag med 56 fullträffar hittills, sex respektive elva fler än Juve och Napoli. De har gjort fler mål under säsongsinledningen än någon annan Lazioupplaga på 20 år, klart fler än till och med Erikssons lag som dundrade fram med Boksić, Vieri och Signori i slutet av 90-talet. Aldrig tidigare i klubbens historia har Lazio plockat 46 poäng under de 21 första matcherna heller.

I hängmatchen från omgång 12 mötte igår Lazio Udinese på Olimpico. En tuff uppgift mot en motståndare som revitaliserats efter ett tränarbyte? Inledningsvis såg det trögt ut mot Udineses fembackslinje och Lazio tvingades vara utan ljumskskadade 20-målsmannen Ciro Immobile.

Men ett självmål av Udineses Samir i den 22:a minuten luckrade upp knutarna för Lazio som kunde spela ut resten av matchen. Inzaghi valde att vila Luis Alberto och satsa på tidigare långtidsskadade Felipe Anderson. Direkt efter paus sprang brassen i sin första säsongsstart igenom gästernas backlinje och spelade fram till Nanis 2-0-mål.

Den portugisiske EM-vinnaren gjorde också sin första Serie A-match från start och har nu gjort mål i två raka matcher. En hyfsad ersättare att slänga in på Immobiles position. Udinese kom ingenvart i deras jakt på en kvittering mot ett superstabilt Lazioförsvar.

Jag blev besviken på Udinese och deras brist på närvaro i Lazioboxen. Vi pratar ändå om ett lag som vann fem raka matcher under december och gjorde 14 mål på dessa. Efter nyår har Oddoeffekten klingat av med bara två av nio poäng tagna och endast två mål framåt.

Några minuter innan full tid kontrade Felipe Anderson själv in 3-0 och skickade i laziali vidare i den Inzaghi-himmel de befinner sig i. Samarbetet Anderson-Nani är också ett exempel på hur väl tränaren roterar detta lag och får det att fungera mer eller mindre friktionsfritt oavsett vem som står på planen. En uppväxling i Lazios bredd märktes redan under Inzaghis första hela säsong 16/17. Igår kunde även ordinarie Lulić och Marušić vilas och in kom yttrarna Basta och Lukaku och fortsatte jobbet i samma stil som de förstnämnda.

Truppens bredd är ett resultat av scoutingen hos Igli Tare och hans nätverk, som inte bara värvat in sensationerna Luis Alberto och Milinković-Savić. Som defensivt ankare har Lucas Leivas arbete gjort att ingen saknar hans namne Biglia i huvudstaden längre. Också rekryteringarna av Nani och Felipe Caciedo visar att Igli Tare kan få avstannade karriärer att ta ny fart i den harmoniska Laziomiljön.

Mest av alla frodas Sergej Milinković-Savić under Inzaghis ledarskap. I en intervju satte mittfältaren fingret på Inzaghis karisma som ledare.

”Omedelbart när han kom tog han med sig en positiv energi som fick oss att må bra. Han skapade en atmosfär där alla litar på deras lagkamrater. Det finns inga grupperingar, där jag exempelvis bara skulle prata med Basta och Djordjević”, sa Milinković-Savić till serbisk media i juni förra året.

Den 22-årige serben har utvecklats till en av Serie A:s bästa mittfältare under sina 2,5 år i klubben och kommer garanterat flytta i sommar. Bli inte förvånade om prislappen hamnar runt miljarden, och Claudio Lotito gnuggar redan sina händer över tanken på vilka pengar som kan landa in på Formello i sommar.

Allt talar också för att mittbacken Stefan de Vrij lämnar oavsett om kontraktet förlängs eller inte. En mindre spelarflykt kan därmed vara på gång i sommar, även om ingen längre betvivlar klubbledningens förmåga att hitta nya, kapabla ersättare.

Och så länge de har Simone Inzaghi vid rodret behöver Lazio inte oroa sig över resultaten på planen. På bara något år har den förre Lazioanfallaren lyckats vända en negativ stämning präglad av misstro runt klubben till att fansen nu bär på realistiska drömmar om Champions League. Det är en bedrift om något.

****

När Edin Džeko gick på samma inlägg på bortre stolpen som Mirko Antonucci förhindrade han inte bara en drömdebut av 18-åringen och en kvittering för Roma. Störd av att båda gick på bollen sköt Antonucci utanför öppet mål, och sekvensen kunde tolkas som att den bosniske skyttekungen just nu står i vägen för Roma.

Giallorossi hade tidigare fått sina moment av frustration i detta möte som regnade bort i omgång tre. Strax före paus ramlade Kevin Strootman på en back i en enligt mig väldigt svårbedömd situation (såg ut som frispark live dock) nära Sampdorias straffområde.

Domare Orsato friade till Strootmans ilska, Samp kontrade och slog ett inlägg som landade på Aleksandar Kolarov. Efter lång betänketid tillkallade Orsato VAR och hittade en hands på Kolarov. Fram klev Fabio Quagliarella och sköt en perfekt straff i mål, hans 16:e för säsongen.

I en mycket underhållande match hade Roma tidigt greppet men tillät Samp störa det egna försvaret med långa bollar från finfina mittfältarna Torreira och Praet. Den senare åkte på en muskelskada i andra halvlek och tvingas vara borta mellan 6–8 veckor. Ett tungt avbräck för Sampdoria.

Även Roma störs av skador och Eusebio Di Francesco lät Cengiz Ünder och Gregoire Defrel flankera Džeko. Ingen av dessa herrar tog chansen. Ünder har ett bra driv med bollen men misslyckas allt som oftast i den sista touchen. Defrel, ett centeralternativ om Džeko försvinner, är bara en fattigmans Kylian Mbappé.

Di Francesco tog således ut båda två i andra halvlek och iscensatte en anfallsaudition i gulrött. Schick, Gerson och nämnde Antonucci fick alla chansen när Roma jagade en kvittering. Patrik Schick lyckades bäst och visade upp hela repertoaren med dribblingar, inlägg och nickskarvar.

Men det var egna produkten Mirko Antonucci som slog vänsterinlägget i minut 91 som Edin Džeko höll sig framme på och nickade in. Ett lyckligt slut i hans sista Romamatch? Poängen var i vilket fall välförtjänt men den vinstlösa sviten fortsätter. Roma har nu inte vunnit på fem matcher i Serie A.

Det som oroar mest är att försvaret börjat darra igen. Fazio är en skugga av den förhållandevis stabile mittback han var förra säsongen. Kolarov gjorde kanske sin sämsta insats i Roma och Manolas hade fullt sjå att hålla koll på dessa lagkamrater och Samps anfallsduo med supersmarte Quagliarella och oxen Zapata.

Försvarets ansikte räddas ofta av Alisson i målet. Det återstår att se om resten av klubben återhämtar sig under våren om en januariutförsäljning blir realitet.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-01-25 kl 21:12

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons