Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Milan börjar äntligen se ljuset

Det var en matchöppning få hade förutspått på San Paolo mellan Napoli och Bologna. Med mindre än en halv minut spelat hade gästerna tagit ledningen. Förre detta Napolimittfältaren Blerim Dzemaili, återvändande efter ett halvår i Montreal, drev upp en kontring som via Federico Di Francesco hittade Rodrigo Palacios veteranpanna.

Återigen skulle Napolis position som serieledare testas och det skulle även backlinjen med Chiriches (stora problem i första) och Mario Rui från start. Bara några minuter senare skulle Rui få sin revansch efter det yrvakna uppträdandet vid baklängesmålet.

Vänsterbacken slog ett inlägg mot bortre stolpen och Bolognas Ibrahima Mbaye, som med en snedträff skickade bollen förbi målvakten Mirante. Mer drama följde när den mest omtalade spelaren på förhand, gästernas Simone Verdi, åkte på en sträckning och utgick direkt efter kvitteringen.

ANNONS

Verdi som i mitten av januari tackade nej till en övergång för de 25 miljoner euro som Napoli hade bjudit till Bologna. Den flärdfulle 26-åringen ville utvecklas vidare i Bologna och vi fick aldrig se hans konster mer än i fem minuter.

Förmodligen var det klokt av honom att stanna. Verdi hade inte fått någon startplats och Napoli behöver i första hand spelartyper som gör skillnad från start, inga fler breddspelare. Igår briljerade dock ingen av Napolis offensiva kanoner, med undantaget Dries Mertens.

Belgaren gav Napoli ledningen i den 36:e minuten på straff. Callejón föll momentet innan i straffområdet efter en handpåläggning av Bolognas vänsterback Masina. En väldigt billig straff som dock inte ursäktar Masinas hand på Callejóns axel. Domaren valde att inte kolla VAR och det blev en av många omdiskuterade domslut från omgången.

ANNONS

Napoli hade vänt matchen och det inte på något självklart sätt. Snarare hade jag imponerats av Bolognas första halvtimme och den offensiva kraft laget visade upp. Allt från Pulgars löpstyrka till Palacios smarta rörelsemönster och Di Francescos kreativa ansvar när Verdi utgick.

Jag ställde mig frågan hur detta lag inte ligger högre i tabellen med den slagstyrkan framåt, och fick svaret bland annat i ytterbackarnas klumpiga ingripanden vid baklängsmålen. Bologna är för virrigt defensivt för att i längden hålla mot storlagen. Filip Helander, den enda ordinarie svensken för tillfället i Serie A, gjorde dock en godkänd insats som mittback.

Mer klarhet från Napoli kom vid avgörandet efter 59 minuter. Dries Mertens vek in från vänster och sköt in veckans vackraste intill Mirantes vänstra stolpe. Napolicentern klev med sitt trettonde ligamål in bland topp-fem i skytteligan och det blir fundamentalt för de ljusblå att Mertens konserverar målformen under våren.

ANNONS

Bologna tröttnade i andra halvlek och fortsätter den negativa trenden med bara två vinster på de åtta senaste. Napoli visar upp nya delar av sitt register för varje vecka som går och känns som alltmer trolig scudettokandidat. Med bara två dagar kvar av mercaton får vi se om Verdi blir en nobb med möjliga konsekvenser för denna scudettojakt, eller om klubben hittar ett alternativ som förstärker guldförutsättningarna.

Några placeringar längre ner i tabellen hittar vi formstarka lagen Milan och Lazio som möttes på San Siro. Även i denna match kom ett inkorrekt domarbeslut som inte granskades av domaren. På Hakan Çalhanoğlus precisa frispark styrde Patrick Cutrone in bollen med armbågen efter en kvart. Extremt svårt för domarna att se i realtid men ett mål som skulle få ödesdigra konsekvenser för Lazio.

ANNONS

Gästerna kom tillbaka bara fem minuter senare efter ett mål av Adam Marušić, en i raden av Lazionyförvärv som överraskat positivt under säsongen. Den här kvällen skulle dock handla mest om Milans rekryteringar som sent omsider börjar komma in i den rödsvarta dressen.

Hakan Çalhanoğlu verkar äntligen hittat sin offensiva position under Gennaro Gattuso. Frank Kessié var stark på mittfältet och Leo Bonucci återhämtar sig sakta men säkert från höstens trauma med Romagnoli som parhäst i fyrbackslinjen.

Bäst av alla var högerbacken Davide Calabria, med en insats som jag tidigare inte sett honom göra. Hans skruvade högerinlägg en minut innan paus hittade den evigt löpande Jack Bonaventuras skalle som gjorde segermålet för Milan.

Lazio såg i sina kombinationer bättre ut än Milan men verkade också lida av att ha spelat mitt i veckan. Ciro Immobile saknades och i hans ställe var Felipe Caicedo alltför stationär eller om man så vill, alldeles för immobile.

ANNONS

Då räckte inte ens en formtoppad Sergej Milinković-Savić på planen. Inte för att serben gjorde någon av hans bästa matcher. Men mittfältarens självförtroende och den enorma fysiska närvaron frångår inte någon. Även på denna nivå ser det i vissa sekvenser ut som 22-åringen möter juniorspelare.

Lazio får en ny chans till revansch redan på onsdag när den första cupsemifinalen går av stapeln på San Siro, arenan där Romlaget inte vunnit i ligan på snart 30 år. Milan stannar kvar på sin sjundeplats men närmar sig lagen på Europaplatserna.

Det är uppenbart att Gennaro Gattuso förändrat lagandan under hans två månader som Milantränare. Det som var Milans styrka under fjolåret försvann spårlöst i takt med att nyförvärv efter nyförvärv skulle etablera sig i laget efter den intensiva sommarmercaton.

Gattuso lämnar fortfarande övrigt att önska rent taktiskt men har lyckats nå ut till gruppen och spelarna på ett individuellt plan. För två helger sedan lyckades Milan vända en match för första gången den här säsongen. Inför denna omgång hade Milan dessutom skjutit flest skott på mål av alla lag, under Gattusos sju matcher räknat.

ANNONS

”Spelarna har lärt sig i första hand att hårt arbete kan leda till något. De var mottagliga för dubbla träningspass, något som vanligen inte övervägs hos stora lag. Efter det gick spelarna tillsammans ut och åt”, beskrev Gattuso atmosfären i laget.

****

Annat från omgång 22:

Gällande mentalitet är Inter på väg åt Milans rakt motsatta håll. De svartblå kan inte ta sig ur krisen och 1-1 borta mot SPAL betyder nionde raka utan vinst i alla turneringar, deras sämsta facit på nästan sex år.

Ett impotent Inter tog ledningen genom Vicaris självmål, men hemmalaget pressade på och hittade en kvittering i 90:e minuten genom Milanfostrade Alberto Paloschi. Framspelare var Mirco Antenucci som gör succé efter att ha spenderat större delen av karriären i Serie B. 33-åringen är SPAL:s klart mest inflytelserika forward trots sällskapet av mer etablerade Borriello, Floccari och Paloschi.

ANNONS

Barcelonalånet Rafinha fick göra debut för Inter men är inte mannen att förvänta sig omedelbara underverk av. Snarare ställs återigen frågetecken kring Inters agerande i de senaste transferfönstren. Igår startade João Cancelo till vänster i backlinjen trots tre tillgängliga vänsterbackar i truppen. Hur kunde saker sluta utvecklas till detta? Hur lågt är förtroendet för Dalbert?

Nästan lika mycket bekymmer som Luciano Spalletti har hans efterträdare Eusebio Di Francesco i Roma. Från veckans dubbelmöte mot Sampdoria hämtade giallorossi bara en poäng och har därmed sex raka utan seger i Serie A.

Deras januarifönster verkar ha infekterat stämningen i truppen så till den grad att laget slutat vinna under tiden nyckelspelarna Džeko och Nainggolan ryktats bort. Det konkreta som händer i transferväg är att Emerson Palmieri ser ut att vara klar för Chelsea för 20M euro.

ANNONS

På planen saknade inte Roma chanser att bryta dödläget på Olimpico. Men en storspelande Viviano i Sampdoriamålet stod i vägen när Romaspelarna inte var kliniska nog framför mål. Den stundtals ifrågasatte Viviano räddade dessutom en straff från Florenzi i första halvlek.

I det andra målet var Alisson Becker minst lika bra när Sampdoria främst hade sina farligheter i första halvlek. Men inte ens säsongens bästa målvakt kunde stå emot när Dúvan Zapata fick öppet mål och satte matchens enda tio minuter före full tid. Den colombianske tanken är extremt nyttig i spelet på planen och gjorde här sitt första mål på nästan två månader.

Ett rasande Olimpico buade ut Roma efter slutsignalen och Di Francesco tog raka vägen ut till omklädningsrummet. Vem vet hur den här veckan kommer sluta med upplösningen på mercaton, men Roma har inget annat val än att lita på tränaren i detta läge.

ANNONS

Sampdoria är bara fyra poäng bakom Roma och har hittat formen igen efter flera ojämna resultat mot slutet av 2017. Prestationen blir än mer imponerande med tanke på att de klarar sig utan Quagliarella och Praet för tillfället. Och till skillnad från Roma ”behöver” laget inte sälja sina bästa spelare även detta transferfönster.

Kom säsongens mest överraskande resultat i helgen? Om någon hade sagt att Hellas Verona skulle slå Fiorentina borta med 4-1 hade den personen avfärdats som komplett galen. Hellas som sett ut som ett lag i spillror med en tränare som undgått sparken på ett remarkabelt konstigt sätt.

Men en veckas ritiro verkade göra nykomlingen gott. En uppvisning i bedrövligt försvarsspel av Viola ledde till detta resultat där supertalangen Moise Kean gjorde två mål och gav Hellas lite kontakt med lagen ovanför strecket. Men 2-7 på de två senaste matcherna, vad händer med Fiorentina?

ANNONS

Mer VAR-kalabalik? Häng med på händelserna under Crotone-Cagliari, för domare Tagliavento hade en riktigt usel dag på jobbet. Först gav Trotta Crotone ledningen på straff, efter en videogranskning där Cagliaribacken till synes inte ens fäller sin motståndare.

På tilläggstid i första halvlek får sedan Cagliaris Pisacane rött kort efter en brytning där han tar bollen men ”visar sulan”. Beslutet fastställs även det efter videogranskning. Minuten innan hade gästerna dessutom fått sin målvakt Cragno skadad och utbytt.

Men i förmodad frustration skruvar Luca Cigarini in kvitteringen för ölaget, på sju minuters tilläggstid i första. Efter en välbehövlig andningspaus skulle oturen drabba Crotone i andra halvlek.

Ceccerini nickar in 2-1 till Crotone, tror han. VAR-granskningen dömde bort målet för offside trots att Ceccerini står solklart på rätt sida. Matchen slutar 1-1 och inte en enda människa kan varit nöjd med utgången på Ezio Scida. Förutom de som förespråkar en sport utan videogranskning då. För detta var ett nytt bottenmärke för den redan ifrågasatta teknologin.

ANNONS

Juventus fortsätter att skugga Napoli efter 2-0 mot Chievo. Bianconeri går dock inte på högsta växeln och gör egentligen bara det som krävs för stunden. På Bentegodi bjöds inget skönspel och Chievo åkte på två utvisningar innan målen kom.

I första halvlek stod unge belgaren Bastien för en av de mest korkade dubbla varningarna på länge. I andra åkte även Cacciatore ut och demonstrerade sitt missnöje med att sätta händerna framför kroppen som ett handfängsel.

Khedira och Higuaín gjorde Juves mål och laget höll sin tolfte nolla på 13 matcher. Gigi Buffon var spelklar men Allegri gav Szczesny förtroendet igen. Segern åsido var den stora vitsvarta händelsen att Buffon fyllde 40 år i söndags. Tanti auguri campione!

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-01-29 kl 23:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto