Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hiljemark och de fem mest spännande övergångarna

Det var en low-keymånad för de allra flesta Serie A-klubbar. Medan storlagen i Premier League och La Liga slog interna transferrekord blev den dyraste spelaren inom Italien Khouma Babacar – med prislappen tio miljoner euro.

De italienska klubbarna la 50 miljoner euro på spelarköp under månaden, 20 miljoner nettospenderat enligt La Republicca, och placerade sig hästlängder bakom Premier League-lagen som konsumerade nästan det tiodubbla.

På en allt mer urvattnad och ointressant deadline-day blev Napoli den stora förloraren som inte fick loss formstarke Sassuoloyttern Matteo Politano. Men även Inter misslyckade försök att låna över Javier Pastore från PSG indikerar de italienska topplagens problem att hävda sig ekonomiskt på marknaden.

ANNONS

Hursomhelst saknades det inte intressanta övergångar under januari. Jag har listat de fem mest spännande och även noterat att två svenskar fått nya italienska adresser.

Rafinha, FC Barcelona → Inter, lån (köpoption 35+3 miljoner euro)

Inter ställer sitt hopp om att lösa pusslet på tremannamittfältet till brassen Rafinha. Det är något de ska vara försiktiga med. Den 24-åriga brassen långtidsskadades i april förra året och har bara spelat en ligamatch för blaugrana 17/18.

Tid kommer krävas, även om den kan kännas knapp i vår för en spelare som just återkommit från skada. Potential finns otvivelaktigen dock. Precis som hans två år äldre bror Thiago i FC Bayern är Rafinha en modern spelartyp med bra driv och fina fötter. I ett krisande Inter kommer kraven vara höga men Rafinha har alla chanser att få snurr på karriären även i den miljön.

ANNONS

Riccardo Orsolini, Atalanta (Juventus) → Bologna, 18-månaders lån

Den 21-årige högeryttern kunde lika gärna hamnat på en sådan här lista i somras. Halvåret i Bergamo blev dock inte som någon tänkt sig och Orsolini har bara fått spela 116 minuter i Serie A. Enda starten har kommit i Coppa Italia.

Juventus, som köpte honom från Ascoli för ett år sedan redan, insåg behovet att flytta på supertalangen från det Atalanta som orsakade polemik klubbarna emellan efter Leonardo Spinazzolas flyttvilja i somras.

Vad ska Orsolini i Bologna och göra då, som redan har en stark offensiv besättning? Jo, övergången kommer faktiskt lägligt då fixstjärnan Simone Verdi bekräftas bli borta hela februari. Riccardo Orsolini kommer inte få en bättre möjlighet att spela in sig i laget än den som uppstått, i alla fall inte före sommaren då någon av yttrarna Verdi och Di Francesco riskerar att lämna.

ANNONS

Jasmin Kurtić, Atalanta → SPAL, lån + 4,8 miljoner euro

Den kanske mest överraskande övergången i Serie A under månaden. Den offensive mittfältaren hade etablerat sig som en spelare för lagen strax under toppen, flyttade alltså till en nykomling som kämpar för sitt liv runt nedflyttningsstrecket.

Slovenen fyllde en viktig funktion i Gasperinis truppbygge som förra säsongen slutade fyra. Kurtić åkte in och ut ur startelvan då också, men i takt med att konkurrensen blivit ännu hårdare i Atalanta har starterna blivit färre och färre under hösten.

Klubben hade råd att släppa 29-åringen och då högg den alerta nykomlingen till. SPAL följer upp en fin sommarmercato med en ny bra under januari och detta är det främsta beviset. Jasmin Kurtić är egentligen för bra för att spela i ett bottenlag och kan således bli den spelaren som räddar kvar SPAL i Serie A.

ANNONS

Federico Ricci, Sassuolo → Crotone, lån

Den 23-årige Romaprodukten hade ett rörigt 2017. I takt med att kuggarna i Sassuolo återvände från skador blev speltiden mindre förra våren, och under höstens utlåning till Genoa har högeryttern inte lämnat några avtryck.

Lösningen blev att låna ut Ricci till det Crotone som han firade triumfer under två år med och tog upp till Serie A. Återkomsten dit blev en omedelbar succé. Ricci har startat båda sina matcher och gjorde i debuten ett mål och en assist i streckmötet mot Hellas Verona. Med Walter Zengas förtroende kan irrationelle Ricci bli tungan på vågen i en ny salvezza för Crotone.

 

Khouma Babacar, Fiorentina → Sassuolo, 10 miljoner euro

Ständigt knackande på dörren till Fiorentinaelvan, först bakom Kalinić och sen Simeone, har senegalesen till slut bestämt för att röra på sig. Centertanken fick aldrig chansen på allvar i la viola trots att målen kom med hyfsad regelbundenhet.

ANNONS

Klubbarna gör nu en deal där Babacar köps av Sassuolo och Diego Falcinelli går på lån åt andra hållet. För spelarna själva är det en win-win-situation medan Sassuolo lär få ut det bästa av deras anfallare.

Babacar är en spelartyp som mer passar tränare Iachinis sätt att spela än det som gällde under Di Francescos tid i Sassuolo till exempel. Trots erfarenheten är Khouma Babacar faktiskt bara 24 år. Vi väntar spänt på hans slutliga genombrott i Serie A under våren.

****

Efter att ha spenderat hösten i Panathinaikos är Oscar Hiljemark tillbaka i Genoa. 25-åringen värvades till il grifone för ett år sedan och inledde bra, men som tappade  startplatsen i ett dysfunktionellt Genoa.

Riktigt så illa ser det inte längre ut i klubben under nygamle tränaren Davide Ballardini. Klubben ligger fyra poäng ovanför nedflyttningsplats och har fått rejäl effekt på tränarbytet under senhösten. Ballardini är också en nygammal bekantskap för Hiljemark då båda agerade ihop under en tid i Palermo.

ANNONS

Det är tränaren som velat ha tillbaka Oscar Hiljemark som också ser positivt på en återkomst. Hiljemark kommer behöva Ballardinis förtroende då konkurrensen, precis som för ett år sedan, är tuff i Genoas starkaste lagdel.

Dock har den bästa innermittfältaren, den ständigt skadade Miguel Veloso åkt på en ny bristning och är borta fyra veckor. Genoas innermittfält är en intressant blandning mellan gammalt och nytt men svensken får sin chans direkt nu att visa att han kan vara något för startelvan.

Även Torinos Samuel Gustafson får ett välbehövligt miljöbyte när han lånas ut till Serie B-tolvan Perugia. Förhoppningsvis kan han räkna med en startplats på deras innermittfält ganska omgående.

****

Ett ekonomisk siffra lyckades en italienare trots allt bräcka. Det är den 16-årige anfallaren Pietro Pellegri som blev det dyraste januariköpet i Ligue 1. 25 miljoner euro fick Monaco betala Genoa, bland annat i hård (?) konkurrens med Juventus.

ANNONS

Övergångssumman är enormt hög för en spelare som gjort tre starter och tre inhopp i säsongens Serie A, och två mål på dessa matcher. Det går också att luras av hans fysik i förhållande till åldern, men visst är det en enormt talangfull spelare monegaskerna värvat.

Prislappen kan dock bli ett jobbigt ok om det går emot Pellegri. Samtidigt talar mycket för att italienaren får chansen bara han håller nivån i Monaco. Klubben är experter på att hitta råämnen och förädla dem, Kylian Mbappé och Thomas Lemar är två aktuella exempel. Och det kan ha sina fördelar att få Radamel Falcao som vägvisare till målet snarare än Goran Pandev.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-02-02 kl 18:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto