Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allegri chansade, chockerade, och gick vilse

Mauricio Pochettinos unga hetsporrar var tillbaka på italiensk mark i ett Champions League-slutspel för första gången på sju år. Den här gången ställdes Tottenham mot det bästa stöveln har att erbjuda i form av spets, kunnande och slutspelsrutin.

Max Allegri valde en offensivt balanserad elva för aftonen. Åter till förra CL-vårens framgångsrika 4-2-3-1 med Khedira och Pjanić som defensiva pjäser på mitten och bort med en innermittfältare. Formmannen Bernardeschi och Mandžukić som vingar offensivt, Costa centralt bakom Higuaín. Rock’n’roll, som det står på Fede Bernardeschis nacke. Precis så öppnade föreställningen också.

ANNONS

En Pjanić och Pipita-Brolinare efter två minuter. En straff ordnad av Bernadeschi bara sju minuter senare, och 2-0-ledning efter två fullträffar av en Gonzalo Higuaín i målrus. Det var total kontroll inledningsvis av Juventus. Det var säkerligen den offensiva propagandafotboll fansen drömde om när de offensiva kanonerna tillkom en efter en i somras.

Med 2-0 var det dags att dra i handbromsen lite. Juventus vet hur de ska spela på resultat, men kanske blev drömstarten något som förvrängde styrkeförhållandena lagen emellan och lät hemmalaget sjunka i en falsk trygghet.

Ett chockerat Tottenham vaknade till och tog sig framåt meter för meter in på Juves planhalva. Till en början hjälpte det inte, bianconeri var som vanligt otroligt täta och organiserade. Men modet hos gästerna växte och de började hitta bollar vertikalt där de tidigare bara passade i sidled.

ANNONS

Juventus hade fullt upp med att försöka hänga med Christian Eriksens passningsfötter men glömde nästan bort en bländande fin Moussa Dembélé som gavs lika mycket utrymme som en bläckfisk centralt. Harry Kane behövde bara två jättelägen och sedan hade skyttekungen reducerat tio minuter innan paus.

Juventusoffensiven var som bortblåst efter de tidiga målen. Men deras största hot framåt vid sidan av Higuaín, Douglas Costa, ordnade en straff på tilläggstid. Higuaín hade gjort ett hattrick så sent som förra söndagen mot Sassuolo och fick chansen från straffpunkten igen.

Den här gången gick argentinaren på kraft istället för precision och skottet swishade förbi en stillastående Lloris vänsterarm och studsade ut från ribban. Istället för en hjälteroll och utsuddade tvivel kring hans prestationer i Europa fick Higuaín begrunda en miss som kan bli ödesdiger för fortsättningen.

ANNONS

2-1 var ett resultat som kunde tilltala båda lagen inför returen. Därför spelade både Juventus och Tottenham mer återhållsamt, vilket bara delvis kan försvaras i Juves fall. Kritik ska riktas mot tränare Allegri och hans taktiska drag. Även om det blev något offensivare i andra halvlek, varför belastade inte Juve Tottenhams defensivt labila högersida med Sánchez och Aurier?

Jag kan förstå att Allegri tar ut Khedira efter 20 minuter i andra, tysken hade problem att hänga med Spurs mittfältssnidare. Men sätt då in Marchisio, gå över till ett tremannamittfält och vänta med Bentancur. Marchisio ignorerades matchen ut av Allegri som istället valde kämpen Sturaro och allroundspelaren Asamoah i kritiskt läge.

För kritiskt blev det när Tottenham kvitterat med dryga 20 minuter kvar. Christian Eriksen i ett frisparksläge från cirka 20 meter är som en halv straffspark för Spurs. Svårare blev det inte för dansken som sköt förbi en flyttbar mur och en Buffon som inte kunde hänga med.

ANNONS

Mer än så kom inte i målväg och publiken häpnade säkert över scenomvandlingen när Juventus gick från attack till reträtt på det mest dramatiska av sätt. Max Allegri brände allt sitt offensiva krut inledningsvis, och med Dybala, Matuidi och Cuadrado skadade gick tränaren vilsen i alternativen på bänken.

Trots Juventus hemmaplansfördel fick Tottenham äga bollen 62 procent av tiden. Gudarna ska veta att de gjorde det bra, med en imponerande variation av kombinationer, genombrott och inlägg mot Harry Kane.

Vad värre är för Juventus är passningsprocenten. 71-86 slutade den statistiken i Tottenhams fördel och då slog Spurs mer än dubbelt så många passningar som Juve. En sådan som Miralem Pjanić måste höja sig och det kommer bli ett absolut krav på honom till returen.

Matchen på Wembley kommer bianconeri behöva göra mål i och de är inte längre favoriter att gå vidare från detta dubbelmöte. Trots den sprakande starten var det engelsmännen som visade mest entusiasm och mognad över 90 minuter.

ANNONS

Juventus har vunnit på svåra platser i kritiska lägen tidigare under säsongen. De kommer bli tvungna att ta fram den egenskapen igen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-02-14 kl 00:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto