Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Atalantas dröm slutade i ett pladask

Utgångsläget var tufft efter Michy Batshuaiys sena mål på Westfalenstadion, men Atalanta hade bestämt sig för att inte lämna säsongens största match utan att ge allt. Det gick att ta på entusiasmen som de svartblå känt under det här Europaäventyret och som kulminerade ikväll.

Fyrverkerier i regnet bakom Atalantakurvan vid inmarschen på stadion i Reggio Emilia, väl befolkad av supportrar som rest de dryga 20 milen från Bergamo. En månghövdad tysk kurva på andra sidan. Och Atalantaspelarna levde sig in i engagemanget varje minut inledningsvis.

Främst attackerade de på Papu Gomez vänsterkant. De pressande Dortmund och lät inte deras bolltrygga spelare bygga något spel. Målet kom också tidigt i den elfte minuten, men på hörna efter att BVB-målvakten Bürki kommit fel och brassebacken Toloi tåat in bollen.

ANNONS

Toloi var i det läget en högst oväntad matchhjälte för orobici. De som glänste mest i hemmalaget var annars deras två fejkade forwards Gomez och Iličić, och den evigt löpande Cristante. Tillsammans bildade de en gyllene triangel som gång på gång vållade den betydligt mer erfarna motståndaren problem.

Under succésäsongen 2016/17 var argentinaren Gomez en av Serie A:s bästa spelare och den självklara referenspunkten framåt. Under denna säsong har hans offensiva börda lättat betänkligt.

In har Josip Iličić kommit och spelat en viktig roll framåt med sin mångsidighet, vänsterfot och förmågan att åstadkomma det spektakulära. Den senaste tiden har slovenen till och med överglänst kapten Gomez.

Iličić är lagets bästa målskytt i serien tillsammans med Bryan Cristante. Oftast är det Cristante som avslutar anfallen i rollen som extremt löpstark box-till-box-mittfältare och likadant var det ikväll.

ANNONS

Atalanta gjorde en på många sätt storartad laginsats men det var denna trio som visade vägen och med handlingskraft lät lagkamraterna förstå att den tyska bjässen kunde rubbas. Dortmund fick mer boll mot slutet av halvleken men saknade en exekutor i sista tredjedelen.

Förra torsdagen tog Batshuaiy den rollen och gjorde två mål. Den här kvällen var belgaren inte alls lika framträdande och Dortmund fick vänta till sista halvtimmen innan deras räddare anlände.

Marco Reus betyddes då in mot den anonyme Christian Pulišić och gav BVB energin och skickligheten att kunna få in ett kvitteringsmål. Papu Gomez, Iličić och Cristante är tre väldigt bra fotbollsspelare. Men Atalanta har ingen renodlad målskytt som Batshuayi, och inget världsklassnamn som Reus.

La Dea fortsatte att vara intensiva även i andra halvlek och skulle få läget att kanske avgöra dubbelmötet. Med ungefär tio minuter kvar av ordinarie tid kom Cristante i ett kontringsläge och skulle bara spela bollen tvärs över straffområdet till en fristående Alejandro Papu Gomez.

ANNONS

Första passningen fastnade på en gulsvart back, den andra hittade fram till Papu Gomez vänsterfot men Roman Bürki räddade det öppna läget. Några minuter drev Reus upp ett anfall och sköt ett skott som Berisha tappade längs det våta underlaget, inhoppande vänsterbacken Schmelzer höll sig framme på den lösa bollen och räddade storklubben.

De berömda marginalerna. Och den berömda ineffektiviteten som straffas ute i Europa oavsett nivå. Det blev ett grymt uppvaknande ur drömmen som Atalanta levt i det senaste halvåret. Syndabocken Berisha hade tidigare gjort bra räddningar för Atalanta som åkte ut med flaggan i topp.

Bergamoklubben gjorde sitt yttersta i detta dubbelmöte. Men precis som i första mötet föll de på egna misstag och att toppinsatser från tyskarnas spetsspelare räddade Borussia Dortmund.

ANNONS

Möjligen är känslan så på flera håll inom laget men säsongen tog inte slut ikväll. På söndag spelar Atalanta en huvudroll i Serie A:s guldstrid när de gästar Juventus Stadium. Tre dagar senare reser de till samma arena för att vända 0-1-underläget i Coppa Italias semifinal. Trots allt har Atalanta nått nya nivåer det senaste året som gör att nya drömmar aldrig är långt borta.

****

Väldigt många blev förvånade när Napoli inte mönstrade B-laget i Leipzig efter 1-3-förlusten hemma förra veckan. Jag kan tycka att reaktionerna var överdriva, avbytare som Zielinski, Tonelli, Maggio, Diawara fanns alla med i startelvan exempelvis.

Men visst är det märkligt av Sarri att spela med Insigne, Mertens och Allan från start. Det hela förstärker bara intrycket att Napoli inte har två bra spelare på varje plats utan Sarri använder istället 16-17 man flitigt.

ANNONS

Ännu märkligare var att det sånär höll på att räcka. Mål av Zielinski i första halvlek och Insigne i slutminuterna öppnade för en sensationell vändning. Napoli åkte ut på bortamål men Sarri fick i alla fall vinna och kan argumentera för att laget faktiskt brydde sig om Europa League.

De som får hålla den italienska fanan under turneringens fortsättning är Milan och Lazio. De första vann programenligt hemma mot bulgariska Ludogorets. Patrick Cutrone spelade fram till Fabio Borinis 1-0 (4-0 totalt) som blev matchens enda mål.

Lazio tog revansch för 0-1-förlusten i Bukarest och körde över Steaua med 5-1 på Olimpico. Ciro Immobile gjorde mål tre, fyra och fem denna vecka (två kom mot Verona i måndags) och har 27 mål enbart i Serie A och EL.

Bastos och Felipe Anderson gjorde de övriga målen. Noterbart att Anderson är tillbaka i målprotokollet, efter bråket i omklädningsrummet med tränare Inzaghi i samband med en förlust för några veckor sen.

ANNONS

Att Milan ska nå Champions League är fortfarande ett långskott i ligan. Så visst borde de satsa på att vinna Europa League i vår och gå bakvägen till CL i höst? Om en knapp vecka möts Lazio och Milan i den andra cupsemifinalen. En turnering något enklare att vinna.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-02-23 kl 00:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto