POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En superhelg som betyder precis ingenting

Fotbollsfesterna avlöser varandra på flera håll i Europa, inte minst i Italien. Vi såg fram emot en helg fylld till bredden med viktiga matcher. Derby del Sole, Milanoderby, Emilia-Romagnaderby och Udinese-Fiorentina, ett möte mellan två lag som inte ville se chansen till Europa League-spel försvinna.

Det blev ingen match i Udine. Vid lunchtid kom ett av alla oräkneliga pling i mobilen, den här gången av den allvarliga sorten. Flashen löd att Fiorentinas lagkapten Davide Astori inte vaknat upp i hotellrummet och dött i sömnen.

Det är så ofantligt tragiskt och lägger direkt ett skymningsmörker över hela fotbollshelgen. Serie A har tagit det enda rätta beslutet och ställt in alla söndagens matcher. I varenda Serie A-lag finns någon med en relation till Davide Astori, spelare som istället för att förbereda sig inför match ska inleda ett sorgearbete till en pappa som lämnar sin fru och jordelivet endast 31 år gammal.

Astori

Davide Astori slog igenom i Cagliari för drygt tio år sedan efter att ha jobbat sig upp från Milans akademi till A-laget. I Cagliari var Astori ett av affischnamnen utåt tillsammans med Albin Ekdal och Radja Nainggolan. Han fick en ny chans i en storklubb säsongen 14/15 i Roma, återvände till ön efter ett år och spelade sedan sommaren 2016 i Fiorentina.

Astori blev aldrig den högklassiga mittbacken han spåddes bli efter genombrottet i Cagliari. Trots det fick han 15 A-landskamper på meritlistan och var med så sent som i förra november mot Sverige. Det var en välförtjänt uttagning till Gli Azzurri.

Tillsammans med nyförvärvet German Pezzella hade Astori potentialen att bilda ett riktigt bra mittbackspar. Astori har känts stabil och viktig med sina ledaregenskaper som aldrig tidigare under Fiorentinakarriären.

Vi kommer aldrig få veta vilket riktning karriären tagit honom och Astoris lagkamrater har två och en halv enormt tuffa månader framför sig att bearbeta sörjandet och personligheten som försvararen lämnar.

För trots hans yrkesskickligheter berättar röster återkommande vilken fin människa Davide Astori också var. Det gör hans livsöde ännu mer tragiskt. Riposa in pace, capitano.

RIP-Astori

****

Fotbollen känns inte viktig när vi nås av besked liknade detta. På ett tabellmässigt plan inträffade ändå två resultat igår med en möjligen stor påverkan i scudettoracet. Det som sticker ut är förstås Romas högst oväntade 4-2-vinst borta mot Napoli.

Napoli kändes ovanligt slarviga i uppspelsfasen från början. Samtidigt hade Roma problem på sin högersida, där en viss Lorenzo Insigne härjar. Yttern var nästan överallt i anfallsväg för Napoli och gav hemmalaget ledningen redan efter sex minuter.

Repliken från Roma kom i anfallet efter. Formstarke Cengiz Ünder sprang loss på sin högerkant och sköt med vänsterfoten via Mario Rui ett skott som gick i en båge över Pepe Reina. Napolis furiösa inledning såg ut att bädda för den trepoängare alla krävde, men halvvägs in i halvleken hade Edin Džeko nickat in ledningsmålet för Roma.

Efter det målet fick Napoli svårare att sy ihop sina trianglar samtidigt som Roma växte. Kontrasten mot det likgiltiga spel som giallorossi visade mot Milan kunde inte varit större. Roma kontrade sällan men smart och utnyttjade lägena som skapades. Defensiven växte och den högersida som Insigne lekt på förblev bara delvis öppen resten av matchen.

Och så klev lagets ledare och nyckelspelare äntligen fram. De Rossi, Strootman och Nainggolan gjorde ett storartat jobb på mitten. Längst fram motbevisade Džeko återigen kritikerna och gjorde en grym insats, viktig inte minst på defensiva fasta.

Džeko gjorde också 1-3-målet, mästerligt placerat i bortre hörnet med fel fot från distans. Tio minuter innan full tid avgjordes matchen definitivt när Mario Rui fick hjärnsläpp och försökte klacka ett inlägg ut från straffområdet, men inte längre än att han serverade en fristående Diego Perotti och 1-4.

Dries Mertens snyggade till siffrorna på stopptid med ett otagbart skott. Det var just sådant som krävdes för att Alisson Becker skulle överlistas i Romamålet. Återigen gjorde brassen en briljant målvaktsinsats och bidrog lika mycket till Romas seger som dubble målskytten Džeko.

Det måste vara konfunderande för romanisti att se laget spela så dåligt ena veckan för att sedan visa upp denna höga höjd och slå serieledarna borta. Insatsen kan också ses som ett bevis på att Eusebio Di Francesco behöver tid med detta lag. De tilltagande ropen på tränaravsked är inget annat än överdrivna med tanke på att Roma gick in med vetskapen om att säsongen var ett ombyggnadsår.

Di Francesco köpte sig tid på ett effektivt sätt och gav laget en rejäl dos av självförtroende inför CL-returen mot Sjakhtar om nio dagar. Just effektivitet var skillnaden mellan Napoli och Roma igår och Partenopei bör inte ta denna förlust alltför tungt. Men det är lätt att gå runt i början-på-slutet-tankar som blå supporter från Neapel om man ser till lördagskvällens andra resultat.

Matchen mellan Lazio och Juventus var befriad från målchanser tills bollen hamnade framför Paulo Dybalas fötter i den 93:e minuten. Argentinaren vände bort Luiz Felipe, höll undan den framrusande Parolo, och trots att Dybala var på väg ner lyckades han nästan liggandes få iväg ett skott i krysset med sin magiska vänster.

Juventus har visat upp den här typen av vinnarmentalitet hundratals gånger tidigare men jag blir lika häpen varje gång. Förmodligen blev Max Allegri också det när han fyrade av sitt speciella leende under målfirandet. Allegri hade bytt formation till 3-5-2 med Dybala och Mandžukić längst fram men Juventus såg mycket på grund av systemet väldigt fantasilösa ut.

Lazio höll bianconeri stången och reagerade överraskande bra på den slitsamma strafförlusten mot Milan i veckan. 0-0 kändes därför logiskt och något som Lazio kunde vara väldigt nöjda med, samtidigt som möjligheten till Napoli att rycka kunde getts senare under kvällen.

Efter ett av La Joyas moment av briljans blev det ingetdera. Juventus tog jackpotten hem från Olimpico istället. De vann en bortamatch mot Lazio som inte förlorat mot Juve i säsongens två möten. De gjorde det utan att förta sig, spilla onödig energi, och hade råd att rotera på flera positioner inför onsdagens CL-retur.

Momentumet i kampen om lo scudetto tog möjligen en avgörande sväng den tredje mars 2018. Juventus kan återta serieledningen vid vinst i hängmatchen mot Atalanta om någon vecka. Napoli kommer inte ge sig för det. De får bara ännu en nödvändig prövning på om laget är redo att vinna serien.

I den andra änden av tabellen har SPAL tagit sex blytunga poäng i de senaste två matcherna. Först efter 3-2 i förra helgens ödesmöte borta mot Crotone. Igår blev det även vinst i regionderbyt mot Bologna och nykomlingen har tagit sig över strecket.

På den regnsjuka planen i Ferrara fick Bologna mittbacken Giancarlo Gonzalez frilägesutvisad med bara tio minuter spelade. Efter flera missade chanser kom det förlösande målet i minut 48. Filip Helanders undannick hamnade inte längre än hos Alberto Grassi som med en snygg volley avgjorde för hemmalaget och satte säsongens första mål.

Bologna skulle få sin stora kvitteringschans dock. På övertid hittade Riccardo Orsolini en fristående Mattia Destro som från två meters håll lyckades skjuta över öppet mål. Missen kan SPAL:s anhängare både skratta och njuta av efter vinsten i detta sällan återkommande derby.

Två segrar kan vara det som lägger det avgörande fundamentet för nytt kontrakt i SPAL. Det har funnit rop även på tränare Semplicis avgång men med dessa vinster har han förnyat förtroende åtminstone säsongen ut. Tålamod lönar sig ibland.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-04 kl 20:52

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto