POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

INTERVJU: Filip Helander

Sju svenska spelare i Serie A har blivit sex efter januari. Samuel Armenteros försvann till MLS, Samuel Gustafson lånades ut till Serie B. In kom Oscar Hiljemark och tog direkt en startplats när han återvände till Genoa. Tillsammans med Filip Helander i Bologna är dessa två de enda svenskarna som spelar regelbundet i Serie A säsongen 2017/18.

– Det är kul, men saker kan ändras fort. Lagen som befinner sig i tabellens ingenmansland har råd att rotera friskt, säger Filip Helander när Fotbollskanalen ringer upp honom.

Dit kan både Bologna och Genoa räknas, på tolfte respektive trettonde plats i Serie A. Bägge med ett ouppnåeligt avstånd till Europa League-platserna men betryggande långt ifrån bottenstriden. I sin tredje Serie A-säsong håller Filip Helander på att etablera sig som en ordinarie mittback.

Han inledde säsongen på bänken men fick hoppa in redan i andra matchen efter en skada på veteranen Maietta (nu i Empoli). Filip Helander behöll startplatsen, blev petad ur elvan ett par gånger därefter, men har alltid lyckats komma tillbaka och återta en mittbacksplats i Bolognas 4-3-3.

Är det den växande Serie A-erfarenheten som gör att du studsar tillbaka in i startelvan?

– Jag vet inte, det är fortfarande en konkurrenssituation i laget som råder. När laget inte tar poäng byts spelare ut och någon annan får chansen. Ju längre tid man spelar desto mer utvecklar man delen att vara redo när chansen kommer. Det har bidragit till att detta är min bästa säsong i Italien hittills, säger Filip Helander

Med offensiva stjärnor som Simone Verdi, Rodrigo Palacio och Mattia Destro ligger Bolognas styrka framåt i banan. Lagets försvarsspelare har dragit på sig ett rött kort i två av de senaste fyra matcherna, men Filip Helander känner ingen extra press över att hålla ihop försvaret av den anledningen.

– Den är bara positivt med den offensiven vi har. Släpper vi inte ett mål vet vi att vi att göra ett framåt. Desto bättre lag man har desto större chans är det att vinna. Sen får ju ett offensivare lag mer rubriker på det sättet. Men tränaren Roberto Donadoni tillbringar tiden lika mycket åt taktisk träning både offensivt och defensivt, säger 24-åringen.

I försvaret finns också jämnårige högerbacken Emil Krafth som kom till Bologna ett år innan Helander. Krafth har åkt mer ut och in ur startelvan under säsongen och jag frågar mittbacken om hans syn på att allt fler svenskar tar steget direkt till Serie A och skippar diverse ”mellanstationer”.

– Det är upp till var och en, jag litar på att var och en tar rätt beslut att flytta. Sen odlas det myter om att den belgiska ligan exempelvis skulle vara dålig för svenska spelare. De som kommer hit kan lära sig mycket av det italienska spelet.

Vad var tuffast för dig?

– Språket, och det taktiska fokuset. Första halvåret i Hellas Verona fick jag väldigt mycket speltid dock. Men var man än kommer till länder som är icke-engelskspråkiga blir det sociala svårast och tar tid. Italienskan har blivit bättre, jag önskar att jag kunde talat bättre men jag tar mig runt, säger Filip Helander.

Mittbacken var tydlig med att han skulle utvecklas som försvarare i Serie A. Debutsäsongen i Hellas Verona 2015/16 blev också en prövning. I Butei vann deras första match först efter nyåret och slutade sedermera sist i Serie A. Filip Helander lånades därefter ut till Bologna och köptes loss från Verona för två miljoner euro i somras.

Under tiden hann den 192 cm långe Helander få en plats på A-landslagets bänk efter EM-guldet med U21 sommaren 2015. Det dröjde till den motsvarande tidpunkt förra året innan han fick chansen från start för första gången i 3-2-vinsten borta mot Portugal.

Det har blivit ytterligare en 90-minutare i en träningsmatch sedan dess och ett kort inhopp i VM-kvalet mot Luxemburg. Filip Helander är försiktig med målsättningen när jag ber honom blicka framåt mot sommarens VM.

– Jag hoppas självklart komma med först och främst. Den enda målsättningen är att det ska gå bra för laget, det är klart att alla får bidra inom det. Jag ser mig själv som fjärde mittback i truppen, sen när vi är där får vi se vad som händer.

Känner du dig närmare en plats i startelvan trots dina sporadiska starter?

– Jag hoppas att Janne (Andersson) fått en bra bild av mig. Det är svårt att säga. De som spelat har gjort det väldigt bra, det är svårt att hitta anledningar till att byta spelare då, säger Filip Helander.

Mannen från Husie i Malmö har inte tappat kontakten med svensk fotboll och Malmö FF som han vann SM-guld med både 2013 och 2014.

– Jag läser alltid om MFF men har inte sett så mycket. Jag såg matchen mot BP i cupen senast och det såg bra ut. De hade bra kontroll och verkade rätt överlägsna. Jag tror de hamnar i toppen igen med AIK som den största utmanaren.

Hur är det att verka som svensk i Italien efter deras fadäs i VM-playoffet?

– Den generella jargongen har varit att folk gratulerat mig och Emil, de har mer varit besvikna på deras eget landslag och förbundskaptenen där. Jag har inte upplevt något negativt. Förutom Verdi är det heller ingen som är involverad i deras A-landslag från vår trupp. Folk har sagt grattis till mig men jag vet inte om dem gömt ilskan någonstans, säger Filip Helander.

Utländska ägare har fått långt ifrån lika stort fäste i Italien som på andra ställen i Europa. Det är på väg att luckras upp och bland de första klubbarna att bryta ny mark var Bologna. Efter säsongen 2013-14 där klubben åkte ur Serie A och brottades med finansiella problem var det dags för maktskifte. Ett konsortium lett av affärsmannen Joey Saputo och New York-advokaten Joe Tacopina tog över de sjufaldiga italienska mästarna.

Det dröjde inte länge innan de båda nordamerikanerna splittrades och Tacopina istället tog över hårdsatsande Venezia ännu längre ner i seriepyramiden. Bologna gick upp till Serie A omedelbart och har hållit sig kvar sedan dess. Under kanadensaren Saputo, som också äger Montreal Impact i MLS, är visionen att forma I Rossoblu till ett ambitiöst lag på övre halvan.

Vad är din bild av presidenten Joey Saputo?

– Jag har svårt att jämföra med hur det är i andra klubbar. Här är det bra ordning nu men det var kaos tidigare som jag har förstått det. Han är här en del och kollar på matcherna, han var faktiskt här idag. Klubben har ambitioner på sikt, men jag vet inte hur de ska nå dem annat än med framgångar på ett sportsligt plan, säger Filip Helander.

Ett tecken på det kan vara att Bolognas bästa spelare Simone Verdi tackade nej till ett bud från Napoli i januari, en nobb som väckte stor uppmärksamhet. Filip Helander verkar heller inte ha bråttom ifrån norra Italien.

– Just nu känns Bologna som rätt plats att utvecklas på. Jag trivs bra och kommer bra överens med allihop. Jag trivs bra i staden med flickvännen och laget går okej. Målsättningen är en plats i topp-tio och det är ungefär där vi ligger.

I en vardag fylld av övernattningar på hotell även inför hemmamatcher och otaliga timmar av taktiska genomgångar och videoanalyser blir det mycket fotboll. Filip Helander kollar Serie A på helgerna men under samtalet får jag upplysa honom om att Paris Saint-Germain och Real Madrid ska mötas i Champions League senare under kvällen.

Avslutningsvis, vilken är den svåraste anfallaren att möta i Serie A?

– Vem är den svåraste… Higuaín, eller Dybala. Higuaín om jag måste välja. Han spelar i laget som är bäst och gör mest mål där, alltid.

Higuaín har tonat ner kroppsspråket sedan han flyttade till Juventus, hur är han på planen?

– Han ser väldigt sur ut och tycker inte om när man sparkar på honom. Men han sticker inte ut i det avseendet, säger Filip Helander.

Med tanke på vad som hände i onsdagens Champions League finns inga anledningar till att ifrågasätta mittbackens val av Juventus två argentinare.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-09 kl 15:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto