Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
40v

Tystnaden som kom och tåget som gick

En söndag utan Serie A-spel blev en ny söndag som avslutade en vecka av sorg för många. I alla 20 Serie A-lagen finns någon med en koppling till avlidne Davide Astori och som skulle behöva gå igenom 90 minuter av fotboll som inte bara handlade om poäng och prestation.

Värst var det förstås för Astoris klubb Fiorentina. Hemma på Artemio Franchi tog de emot jumbon Benevento tre dagar efter att hela laget och tiotusen fler tagit farväl av lagkaptenen i Santa Croce-basilikan.

Framför teven upplevdes en atmosfär jag aldrig sett på en fotbollsmatch. Efter att Fiorentinas inmarschlåt spelats färdigt följde en tystnad som total att en kunde tro att matchen spelades inför tomma läktare.

Tystnaden bestod över en lång tyst minut (det kändes som två) och bröts först när Artemio Franchi började skandera Davide Astoris namn i kör. Hyllningen fortsatte i minut 13, Astoris pensionerade tröjnummer, när spelarna stannade upp och lät Curva Fiesole veckla ett avskedstifo till deras lagkapten.

Denna enorma prövning för Fiorentinaspelarna tog sig i uttryck på planen. Giovanni Simeone missade tre frilägen på bara några minuter. Regnet började vräka ner och det hela började se ut som en sorgescen från ett tragiskt regisserat drama.

Men eftermiddagen skulle få ett lyckligt slut för hemmapubliken. Brassebacken Vitor Hugo knoppade in matchens enda mål på hörna i den 25:e minuten. På ryggen bär Vitor Hugo nummer 31, Astoris omvända, och gjorde igår sin trettonde match i den lila tröjan. För att addera mer symbolik kan nämnas att han bär nästan samma namn som Davide Astoris dotter Vittoria. Efter Astoris bortgång valde tränare Pioli att spela med tre mittbackar istället två och byta system till 3-5-2.

Benevento försökte och hade sina lägen men kom inte längre än Massimo Codas stolpträff i slutet. Frågan är om de kunnat vara så obarmhärtiga och sno åt sig poäng ens? På tilläggstid sköt den nye lagkaptenen Milan Badelj ett distansskott som tog i stolpen framför Curva Fiesole. Kort därefter gick slutsignalen och Badelj brast ut i tårar tillsammans med Vitor Hugo och flera andra.

Den här ögonblicksbilden förklarar slutsignalen på ett sätt som tv-bilderna inte fångade. En tyngd lättade från viollila hjärtan på planen och tre poäng var bärgade. Det må komma i andra hand en sådan dag. Men för att gå vidare i sorgearbetet under våren kan det vara viktigt att omstarta med en vinst och känna att laget inte behöver ha ett poängmässigt berg att bestiga också.

När det gäller viktiga poäng stod mera på spel i söndagens stormatch på San Siro. Gästande Napoli behövde vinna för att inte låta Juventus segla iväg med serieledningen. Men 110-årsfirande Inter dukade upp för fest och tänkte inte låta uppstickarna komma undan med något gratis.

De två första månaderna i detta jubileumsår har varit dystra för Inter men äntligen kunde en ljusning skymtas. Laget jobbade stenhårt för att få bukt på Napolis passningsspel i defensiven. Stundtals skymtades den avancerade tekniska nivån som gjort att Napoli lett serien nästan hela säsongen.

Interspelarna var dock på hugget och för ovanlighetens skull vaknade både Antonio Candreva och Marcelo Brozović på rätt sida. Den senare var en del av ett Intermittfält som framgångsrikt stängde ner ytorna för Napoli att komma förbi.

Alla vet att kroaten har allting i den offensiva verktygslådan när han väl får med den ut till match och igår visade Brozović att det defensiva jobbet även kan skötas mot det svåraste av motstånd. Roberto Gagliardini slet och vann bollar och längre fram kunde Rafinha kontrollera tiden med sin oklanderliga touch på bollen.

Inter skapade omställningslägen men behövde tid för att förvalta dem till målchanser. Bättre blev det efter paus när Milan Škriniar kom närmast med en stolpnick på en frispark. Den slovakiska mittbacken var en jätte i försvaret tillsammans med Miranda och lät inte Napoli komma till särskilt många målchanser. När de väl dök upp för Partenopei fanns inte skärpan där, framförallt inte hos skottglade Lorenzo Insigne.

Napoli tappade två blytunga poäng i guldstriden och på onsdag kan Juventus rycka åt sig en fyrapoängsledning vid vinst hemma mot Atalanta. Håller scudetton på att glida Napoli ur händerna?

Personliga har jag väldigt svårt att se dem komma ikapp Juve om de senare vinner hängmatchen på onsdag. För Juventus återstår flera tuffa matcher men de har också en helt annan vinnarvana från slutspurter, vilket med all tydlighet visades i bortasegrarna mot Lazio och Tottenham. Napoli visade ändå på ett spelmässigt plan igår varför de och Juve är i särklass gällande spelkvalitet i Serie A.

Det höll även Inters Luciano Spalletti med om. Tränaren gav efter matchen besk kritik åt spelarna och menade att ”Napoli har kvalitéer, jag ser inte det hos oss”. Spalletti påstod även att han ”inte längre kan förbättra detta lag”, en tydlig passning till sportchefen Ausilio och hans januarimercato.

Spalletti är en udda fågel på många sätt men det hindrar inte honom från att ha rätt i sak. Däremot känns tajmingen för kritiken väldigt tveksam, särskilt den mot spelargruppen. Spalletti hann även stämpla ytterbacken João Cancelo som lagets gnällspik efter matchen, eftersom portugisen klagade på kantbytet han fick göra med D’Ambrosio i paus.

Well, grattis i efterskott Inter, fortsätt att underhålla och charma oss!

****

Annat från helgen:

Underhållande går det inte att säga att Milans insats borta mot Genoa var på något sätt. Första halvlek var en uppvisning i passivitet från båda lagen och Milans två bästa chanser skapades efter slarv av Genoabacken Biraschi.

Det blev bättre fart i andra halvlek och det framförallt på formstarke Diego Laxalts vänsterkant i Genoa. Uruguayanen vållade Milans högersida stora problem men Genoa kom inte närmare än Ervin Zukanović nickmiss från öppet läge.

Hemmalaget hade lärt av Arsenals försvarsspel i veckan och tog bort Suso från händelsernas centrum. Mot slutet av matchen fick dock spanjoren mer utrymme på sin högerkant och i matchens absoluta slutsekunder serverade han till Milans segermål.

Den som nickade in Susos inlägg heter André Silva och han gjorde sitt första Serie A-mål vid det allra bästa tillfället. Med en prislapp på 380 miljoner kronor över sig har portugisen axlat Leo Bonuccis hösttitel som säsongens floppförvärv i Italien.

Det återstår att se om detta kan vända Silvas trista inledning i klubben. Många frågetecken förblir obesvarade i Milans anfallsuppsättning fortfarande. Igår startade Nikola Kalinić och stod för en insats som gör att nästa startchans kan dröja länge för 250-miljonersköpet.

Patrick Cutrone ersatte honom efter en timme och måste ses som förstavalet framöver. Samtidigt går det inte att hänga upp så mycket ansvar på en 19-årings axlar. Dessa frågor lär få sina svar så småningom, det viktigaste för Milan var att de kunde studsa tillbaka efter besvikelsen mot Arsenal och fortsätta få betalt för den urstarka moralen.

Juventus tog över serieledningen efter 2-0 hemma mot Udinese. Paulo Dybala stod för ett nytt avgörande mål när han magnifikt skruvade in ledningsmålet i första halvlek. Strax efter paus var det dags för kombinationen som tog Juve vidare i Champions League, Higuaín spelade fram Dybala och 2-0. Dessförinnan hade Higuaín missat en straff (igen).

Som på många andra arenor var det spelare som hade svårt att hålla känslorna tillbaka under den inledande tysta minuten. På Juventus Stadium satt Gigi Buffon med blanka ögon när han såg Davide Astori hyllas på storbildskärmen.

Det i Florens så avskydda Juventus anlände till begravningen under morgonen efter Tottenhammatchen. Florentinarna applåderade de svartklädda antagonisterna och flest applåder fick såklart den stora Buffon. Ett ytterligare exempel på Kung Fotbolls kraft under svåra tider.

Bottenstriden tätades till rejält efter resultaten från omgång 28. Hellas Verona vann Derby della Scala mot Chievo efter att Antonio Carracciolos gjort matchens enda mål på lördagskvällen. Chievo fick åter betala priset för trubbigheten längst fram när både Inglese och Meggiorini missade klara målchanser.

De flygande åsnorna svävar väldigt lågt ovanför marken och är endast en poäng före SPAL på nedflyttningsplats. SPAL i sin tur fick 1-1 borta mot ett Sassuolo som närmar sig krisstämpeln. Mellan Hellas Verona på 19:e plats och Cagliari skiljer endast fyra poäng och kampen i botten är snart mer spännande än guldstriden.

Två besynnerliga lag möttes i en match således full av märkliga händelser. Jag talar förstås om Crotone mot Sampdoria. Hemmalaget hade tidigare missat två matchbollar i kampen om nytt kontrakt med 2-3-förlusterna mot Benevento och SPAL. Efter en halvlek mot Samp hade Crotone gjort 3-0.

Dúvan Zapata reducerade efter paus innan omgångens parodi till mål inträffade. Crotones Simy löpte sig loss och sköt i stolpen. Returen…äh, kolla själva. Sampdoria har högst höjder och djupast dalar i hela Serie A. Officiellt seriens ojämnaste lag efter detta debacle.

Simone Inzaghis och hela Lazios korståg mot VAR fortsätter. Borta mot Cagliari fick biancocelesti en straff emot sig när olycksfågeln Luiz Felipes försvarsingripande tvingade domare Guida att kolla videon och Nicolò Barella sköt 2-1 till sarderna med kvarten kvar.

VAR användes däremot inte tidigare under matchen när Ciro Immobile klämdes mellan två hemmaförsvarare. ”Jag vet inte vad videodomarna sa till honom (Guida), lika lite som jag vet hur de kommunicerade förra helgen mot Juventus”, konstaterade Inzaghi cyniskt.

Som tur var har han hela Serie A:s hetaste anfallare i laget. I den 95:e minuten stod Ciro Immobile för ett av säsongens mål när han på Zlatan-manér lobbklackade in kvitteringen. 28-åringen ses ofta som enkelspårig i sitt anfallsspel men Immobile har det senaste året breddat avslutsvariationen på ett imponerande sätt. En poäng för Lazio som kan bli oerhört viktig inför slutomgångarna, inte minst moraliskt.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-12 kl 21:21

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons