Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Topp 15: Snyggaste italienska tröjorna

Italienbloggen

Egentligen har tanken på att lista mina favorittröjor i Italien funnits ända sedan jag började blogga här. Men först efter jag läste en lista från fina The Gentleman Ultra förra veckan bestämde jag mig för att verkställa idén.

Än mer passande blev det när jag besökte Erik Nivas fotbollströjvernissage “Flowers and football tops” för några dagar sen i Malmö. Tröjnörderiet får därmed komma i uttryck även här och rankingen är högst personlig.

Till skillnad från TGU:s lista har jag knappt med några tröjor som är äldre än mig själv.  Tyngdpunkten ligger istället på dresser under perioden då jag upptäckte och började konsumera italiensk fotboll.

15. Palermo 2012/13

Tröjsponsorerna har inte alltid varit snälla mot Palermo som i övrigt har fantastiska färger att jobba med. Min favorit är Pumatröjan från 2012/13. Har man överseende med bettingbafflan på bröstet är den stilren med en snygg krage och subtila små schackrutor över tröjan. Den säsongens uppsättning från hemma- till tredjetröja är bland det snyggaste Serie A har sett.

Annons

Palermo

14. Venezia 1998/99

Fusionen från 1987 mellan Venezia och fastlandets Mestre gav upphov till en av fotbollseuropas mest signifikanta tröjfärger. Venetianskt orange-svart-grönt slog igenom tio år senare när klubben för första gången tog steget upp till Serie A.

Jag har fortfarande minnen av Álvaro Recoba springandes runt i den där speciella tröjdräkten på den lilla stadion i Venedig. Tittar man noga ser man också en av alla ansiktsmasker som är förknippade med staden skymta vid tröjans ena axel, vilket gör dräkten än mer unik.

Venezia

13. Cremonese 1992/93

Vi fortsätter på temat udda klubbfärger. I nordvästra Italien finns Alessandria som klär i grått och svart, och tiotalet mil inåt landet spelar Cremonese sina matcher i grå-rödrandiga dresser. Bortglömda Uhlsport har ur denna intetsägande färgkombination jobbat fram en otroligt läcker tröja som bara känns självklar.

Annons

Cremonese bar tröjan säsongen de gick upp till Serie A och vann klubbens enda titel, den numera nedlagda anglo-italienska cupen. Fortfarande inte övertygade om färgerna? Well, kolla då in Gianluca Vialli (med hår!) spotta italiensk hårdost på bröstet.

12. Juventus 1996/97 borta

Säsongen 1994/95 vann den bianconeri deras tjugonde scudetto. För att markera det historiska guldet placerade klubben två gula stjärnor, en på vardera arm, på bortatröjan. Kaxigt och stilsäkert. Jag föredrar bortatröjan från säsongen därpå, när stjärnorna blev blåa och därmed integrerades bättre med resten av matchstället. En värdig utmanare till Newcastles med Brown Ale-loggan i kategorin snyggaste “stjärntröjan”.

juveblå

11. Ternana 2012/13

Det färskaste inslaget eftersom jag såg tröjan för första gången denna vecka. Ternanas randiga tröja hängde snett till vänster om Erik Niva på KB:s scen och fångade mitt fokus. På samma ställe sällskapades den av två Atalantatröjor och det förklaras med den gemellaggio klubbarna har.

Annons

Röd-grönrandigt, varför är de färgerna så sällsynta bland Europas klubbar? Laget från Umbrien kan behöva allt stöd de kan få, de ligger nämligen sist i Serie B.

10. Lazio 2015

Till en början var jag inte så förtjust över en tvådelad tröja med en stiliserad örn i mitten. Jag blev mer övertygad när jag såg den i action våren 2015 då Lazio slutade trea i Serie A och tvåa i cupen, klubbens bästa säsong post-Cragnotti.

Helt såld blev jag när jag skulle se Lazio live första gången och märkte att det kryllade av fans runt Ponte Milvio med örnen på magen. Motivet användes på Lazios tröjor under 1980-talet och firade vid tillfället klubbens 115-årsjubileum. Listans självklaraste supporterfavorit.

Klose

9. Hellas Verona 1984-85

Tröjan bars under den sensationella säsongen då Mastini tog klubbens enda scudetto. Med Osvaldo Bagnoli som tränare och Preben Elkjaer på topp stod Hellas Verona för det senaste “miraklet” i Serie A:s guldstrid.

Annons

Jag såg denna tröja när jag såg Hellas spela i Verona en gång och slogs av färgerna, de tunna ränderna och den japanska kamerajätten på bröstet. Förnekar inte att jag blev sugen på att skaffa ett eget exemplar då.

8. Fiorentina 2017/2018

Den aktuella säsongens snyggaste tröja. Eller här kan plural användas, samtliga färger på årets Violadräkt är i princip lika snygga. Le Coq Sportif har återlanserat sig som en stilistisk förebild i fotbollsvärlden och fått till några fullträffar under senare år.

Fiorentinas matchtröjor är ett exempel på det. Ren design, klubbfärgerna elegant placerade vid hals och ärmslut, och en sponsor som vilar i bakgrunden. Svårare än så behöver det inte vara.

chiesa

7. Roma 2017 derbyedition

För ett antal år sedan spelade Roma en försäsongsmatch med trycket “SPQR” på bröstet. Förkortningen är latin och står för “senaten och det romerska folket”. Till förra vårens derby valde sponsorlösa (eller letande) Roma att införa mottot till årets hetaste match.

Annons

SPQR står inristat på toaletter och gatstenar i huvudstaden och det uppretade många Laziofans att Roma tog sig rätten att använda sig av denna historiska förkortning. Tröjan är ändå ett väldigt snyggt exempel på hur lokal förankring och historia kan knytas samman även i denna genomkommersiella era.

SPQR

6. Napoli 1987/88

Partenopei hade både vunnit deras första scudetto och Coppa Italia. Belöningen blev bland annat att placera dessa två märken på bröstet och knuffa bort klubbloggan till höger arm. Resultatet är Napolis snyggaste matchtröja någonsin, i en perfekt blå nyans.

5. Lazio 2010

10-talets mest underskattade matchtröja? På ett sätt är det inte konstigt eftersom Lazio bara använde den våren 2010 när klubben fyllde 110 år. För mig är det favoriten hos mitt italienska favoritlag.

Det som gör tröjan speciell är Coppa Italia-märket ovanför klubbloggan, den första titeln under president Lotito, och Ajax-randen som går i blått. Eftersom jag har en förkärlek till himmelsblåa klubbar vågar jag påstå att denna till och med är snyggare än originalet från Amsterdam.

Annons

lazio

4. Sampdoria 2009/10

Standardsvaret bland många när snyggast matchtröja ska utses. Och det mesta har redan sagts om denna ikoniska design. Tack vare de fyra färgerna, mittenranden och St: Görans-korset (stadssymbolen) spelar det ingen roll om dräkten har basen blått, vitt eller mörkt. Sampdorias tröja är lika snygg ändå.

Vackrast på den här sidan millennieskiftet var den under säsongen 09/10 när laget slutade på kvalplats till Champions League, med en avskalad design som påminner mycket om Italiens mytomspunna Kappadräkter från tidigt 00-tal.

Pazzo

3. Milan 99/00

Under Alberto Zaccheroni vann Milan Serie A 98/99, men hundraårsfirandet började inte förrän på hösten samma år. Milan bar då en jubileumströja som fortfarande står sig starkast i den kategorin.

Den obefintliga passformen till trots (kanske var meningen?) är detta en magiskt vacker dress. Klassisk krage med knäppning, tunna ränder, Milanos stadsvapen på bröstet och lo scudetto även här på armen. 10/10.

Annons

Bierhoff

2. Inter 04/05 tredje

Ränder på tvären “rugbystyle” är mer förekommande på de brittiska öarna än på stöveln. När Inter väl provade att lägga om deras klassiska svartblå ränder fick de maxutdelning. Det är till och med svårt att definiera färgerna på tröjan. Beroende på ljuset kan det både vara nyanser av blått och grått.

Det som höjer dräkten till en dröm är de gula detaljerna som hade passat på Vin Diesel under vilket midnattslopp som helst. Tredjetröjan bars under den andra kvartsfinalen mot Milan i Champions League bland annat.

Två derbynederlag i CL:s slutspel på tre år blev för mycket för Inters ultras som bombarderade San Siros gräs med bengaler innan full tid. Det dokumenterades och blev ett av 00-talets mest berömda sportfoton, med Marco Materazzi och Rui Costa betraktandes pyroprotesten och en Intergalenskap som nådde kulmen.

Annons

Inter

1. Juventus 97/98

1997/98 var säsongen jag upptäckte och förälskade mig i fotboll. Jag har ett minne av ett MTV-program från den tiden då artister fick berätta om deras låtar. Port Vale-supportern Robbie Williams står i videon till “Angels” och sparkar en boll mot en vägg och berättar att hans utländska favoritlag är Juventus.

Allt i den svartvita videon är rasande vackert och så är även Juventus tröjor från den säsongen. Förmodligen spelar Williams in i mitt val av den tröjan som etta, kanske också för att Juventus var definitionen av framgång. Allt är ändå inte svart och vitt.

Säsongen slutade med att Real Madrids Balkanbackslick Mijatovic rullade in Champions League-finalens enda mål och fortsatte en finalförbannelse som ännu plågar den gamla damen. Stilmässigt är det två detaljer jag fastnade för på dressen.

Annons

De böjda, kurvade ränderna på rygg och ärmar som jag varken sett förr eller senare. Och sponsorn, Sony Minidisc. Denna CD-spelare måste ju blivit årets julklapp 1998?! Sedan har vi spelarna som bar tröjan. Det räcker med att kolla på bilden nedan.

juve3

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-03-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto